Dodaj do ulubionych

Technikum czy liceun?

11.07.07, 07:19
Za rok idę do liceum. Chcę się w przyszłości zajmować weterynarią albo czymś
z nią związaną, tzn. chcę być weterynarzem albo kimś o podobnym znaczeniu.
Zastanawiam się gdzie wybrać się po gimnazjum. Na pewno profil biologiczno-
chemiczny, ale mam do wyboru zwykłe liceum lub technikum weterynaryjne. W
technikum jest o rok dłużej, ale chyba mi to nie przeszkadza. W technikum
weterynaryjnym na pewno więcej nauczyłabym się, bo chyba jest tam bardziej
kształcenie już do zawodu. Ale znajomi mi mówią, że potem ciężko mi będzie na
studiach, bo w liceum jest większy nacisk na naukę, i że mogę
trochę "stracić" z tego technikum. Nie wiem co robić. Piszcie ! Pozdrawiam,
Paulina.
Obserwuj wątek
    • barka01 Re: Technikum czy liceun? 12.07.07, 13:45
      Jeśli wiesz,że twoim celem są studia weterynaryjne, to wybierz liceum i klasę o
      profilu biologiczno-chemicznym.Będziesz miała dobry start na studia. W przypadku
      jeśli z jakiegoś powodu studia nie będą możliwe, dyplom technika weterynarii
      będziesz mogła zdobyć w szkole policealnej.
      Technikum ma tę wadę, że nastawione głównie jest na zdobycie zawodu i dyplomu
      technika(tak naprawdę tylko najambitniejsi kontynuują po mim naukę na poziomie
      studiów).Nacisk kładzie się tam głównie na przedmioty zawodowe ograniczając
      naukę w kierunku kształcenia przedmiotów ogólnych (język polski, matematyka,
      język obcy) co ma wpływ na możliwość zdania matury na dostatecznie wysokim,
      poziomie.
      • ladzinka Re: Technikum czy liceun? 16.07.07, 07:56

Dziękuje bardzo za odpowiedź :-)
    • mmk9 Re: Technikum czy liceun? 17.07.07, 09:13
      W Twoim wieku bylam pewna, ze chcę studiować medycynę. Wybrałam studia
      humanistyczne, ale tak naprawde zgodnie z kierunkiem pracowałam 4 lata. Teraz
      robię zupełnie co innego. W dodatku wiem, co moze robić technik weterynaryjny.
      Czy chcialabyś calymi dniami jeździć po wsiach , inseminować krowy, robić im
      zastrzyki i przycinać racice ? W mieście przy malych zwierzętach twoja rola
      byłaby rownie rzemieślnicza, o ile w ogole ktoś tam teraz prostych technikow
      potrzebuje.
      • encephalon1986 Re: Technikum czy liceun? 19.07.07, 12:02
        Bez urazy mmk9, ale pokazałaś tylko jedną stronę medalu. Ja w 1 klasie szkoły
        podstawowej wiedziałem, że chcę iść na wetę i obecnie na tym kierunku studiuję,
        nie będąc w tym względzie wyjątkiem na roku. Pewnie, że w życiu nic nie jest
        pewne, ale nie należy nikogo zniechęcać...
        Co do samego tematu, to radziłbym wybrać liceum, bo otwiera drogę zarówno na
        studia jak i do technikum, a 3 lata na zastanowienie daje...Mówiąc też szczeże,
        po technikum raczej o studiach nie ma co marzyć, bo wymagania maturalne są b.
        wysokie, a w tych placówkach bardziej na nauce zawodu niż na teorii się skupiają.
        Pozdrawiam
        • mmk9 Re: Technikum czy liceun? 20.07.07, 09:16
          To ja ci gratuluję, encephalonku i niechby tak wszyscy wcześnie i dobrze
          wybierali przyszly zawód. A jak ktoś wszystko rozważył, to ktoż go zniechęci ?
          Co do reszty meritum, pełna zgoda oczywiście.
    • rezurekcja medycyna weterynaryjna 20.07.07, 11:31
      wtym watku
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=525&w=59198025&v=2&s=0
      sa inne cenne watki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka