elpasz 16.07.07, 10:11 Czytałam, że przy chorej wątrobie należy podawać psu witaminy z grupy B w ilości 2x większej niż normalnie.Wobec tego mam pytanie jakie jest normalne zapotrzebowanie psa na te witaminy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna.jozwik Re: chora wątroba-witaminy B 16.07.07, 23:53 Przeciętne zapotrzebowanie psa na witaminy z grupy B przedstawia sie mniej więcej tak: Vitaminum B1 - 10 mg/kg Vitaminum B2 - 4 mg/kg Vitaminum B12 - 5 ug/kg Piridoxinum hydrochloricum - 10 mg/kg Nicotinamidum - 150 mg/kg d-Pantenolum - 5 mg/kg Zapotrzebowanie to ulega wahaniom w zaleznosci od wieku, rasy, aktywnosci i wielu innych czynnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
elpasz Re: chora wątroba-witaminy B 18.07.07, 08:52 Bardzo dziękuję, czy mogę jeszcze prosić o podobne informacje odnośnie innych witamin (zwłaszcza wit E i C)i makro/mikroelementów potrzebnych psu w codziennej diecie. Bardzo ciężko jest znaleźć takie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: chora wątroba-witaminy B 19.07.07, 22:36 Witaminę C pies wytwarza w swoim organizmie sam, więc nie ma potrzeby jej dodatkowo suplementować, chyba że zwierze jest chore i są ku temu konkretne wskazania. Co do witaminy E udało mi sie znaleźc tylko informację, ze maksymalna dzienna dawka u psa nie może przekroczyć 150 mg in toto (na psa). To co jeszcze psu na pewno potrzebne to: Magnez 20 mg/kg, Potas - 20 mg/kg, Wapń - 15 mg/kg. Odpowiedz Link Zgłoś
elpasz Re: chora wątroba-witaminy B 25.07.07, 06:41 bardzo dziękuję za te informacje Odpowiedz Link Zgłoś