Dodaj do ulubionych

Problem z wymiotami kota

09.07.03, 10:22
Mój7-letni kastrowany kot często wymiotuje i jest ospały/nie chce wychodzić
na zewnatrz mimo,że przewaznie cały dzień spędzał w ogrodzie/,śpi od rana do
wieczora nie ruszając się.Podawaną ma specjalną karmę przeciw powstawaniu
kłębków sierści w przewodzie pokarmowym.Rok temu robiłam mu badania
krwi/wymiotował tylko/ ALT powyżej normy/69U/L a mocznik poniżej
10,2mg/dl,glukoza była w normie-109mg/dl. Czy powtórzyc badania czy zmienić
dietę/?Od kilku lat je karmę dla kastratów Puriny lub Royala.
Jest systematycznie odrobaczany.
Obserwuj wątek
    • babazgaga Re: Problem z wymiotami kota 09.07.03, 15:00
      moj kot tez wymiotował i to konkretnie, lekka panika już była (wątek gdzieś
      poniżej)
      okazało się, ze odkłaczacz który dostawała (w jedzeniu+pasta katzenmalz czy
      jakoś tak, ze sklepu zoologicznego) jest po prostu za słaby, dostaje teraz
      mocny odkłaczacz weterynaryjny i jest wszystko ok:):)
      pzd
      babazgaga
    • jul-kot Re: Problem z wymiotami kota 10.07.03, 12:04
      Witam!
      Koty często wymiotują po karmach przemysłowych. Zmień mu dietę na naturalną,
      dawaj również mięso, surowe i gotowane. Może zacznij od drobiu.
      Pozdrawiam, Juliusz.
    • adam.pietron Re: Problem z wymiotami kota 13.07.03, 22:22
      Na razie powstrzymałbym się z tym mięsem – szczególnie biorąc pod uwagę wyniki
      krwi – podwyższne enzymy wątrobowe i zmniejszony poziom mocznika świadczy o
      czynnościowych zaburzeniach pracy tego narządu – a białko szczególnie czyste w
      postaci kurzej piersi – nie będzie jej dobrze służyło – ponieważ to wątroba
      będzie musiała sobie poradzić z produktami jego rozpadu.
      Myślę że powinnaś dla pewności powtórzyć badania , jeśli rok temu były
      problemy , teraz tez mogą być – a wymioty to często pierwszy objaw
      niewydolności wątroby – niestety bardzo często tez u kotów lekceważony – bo
      włosy , bo dieta bo coś innego.
      Zrób kotu kontrolne badania krwi a jeśli będą w porządku zastanów się nad
      silniejszym odkłaczaczem i zmiana karmy.
      Pozdrawiam
      • thomasewa Re: Problem z wymiotami kota 16.07.03, 09:41
        Bardzo dziekuję, zrobię powtórne badania.
        • jul-kot Re: Problem z wymiotami kota 18.07.03, 13:10
          Witaj Ewo!
          Moja wypowiedź była bardzo skrótowa, również w liście nie napisałem wyraźnie o
          istotnej sprawie, więc uzupełniam. Problem jest niby oczywisty, ale jakoś nikt
          tej oczywistości nie widzi, co również na tym forum prowadziło już parę razy do
          nieporozumień. Po prostu kot nie może systematycznie nie jeść, nie może też
          ciągle wymiotować.
          Wymioty odwadniają organizm i powodują utratę elektrolitów, przeciągająca się
          głodówka powoduje wyniszczenie organizmu, ulega uszkodzeniu wątroba, przewód
          pokarmowy sam się trawi, następują poważne zaniki mięśni.
          Kot, który wymiotuje po każdym posiłku GŁODUJE, co z tego, że dostaje nawet
          rewelacyjną dietę-cud, jeśli jej nie przyswaja? Jeśli kot po jedzeniu
          zwymiotuje, nawet jeśli chętnie zje, albo nawet nakarmisz go tym na siłę?
          Nie jestem zdecydowanym przeciwnikiem stosowania diety, sam kiedyś wyleczyłem
          dietą zabiedzonego kota z nadczynnością przytarczyc i odwapnieniem kości do
          tego stopnia, że już nie chodził i jeszcze się połamał. No, może nie tylko
          dietą, dostawał też pastę z wapniem i fosforem, ale pomogło.
          Moim zdaniem badania lekarskie i leczenie swoją drogą, ale niezależnie od tego
          należy starać się dać kotu takie jedzenie, które będzie chciał jeść i po
          którym nie będzie wymiotował.
          Najłatwiej przyswajalnym i najmniej alergizującym pokarmem jest mięso drobiowe,
          gotowane lub surowe, dlatego napisałem, zacznij od tego. Jeśli nie będzie
          chciał jeść, lub dalej wymiotował, spróbuj z czymś innym. Kot przede wszystkim
          musi zacząć normalnie jeść, o dietę będziesz się martwić ewentualnie potem.
          Pozdrawiam, Juliusz.
          • thomasewa Re: Problem z wymiotami kota 19.07.03, 09:42
            jul-kocie !
            Dziękuję za rady. Moja wina,że niedokładnie opisałam zaistniałą sytuację,
            postaram się to nadrobić.To nie jest tak,że mój kot permanentnie po każdym
            posiłku wymiotuje.Są dni a nawet tygodnie kiedy nic złego się nie dzieje,dostaje
            małe porcje karmy dwa razy dziennie i jest OK. Po czym zaczyna wymiotować
            codziennie przez kilka dni i tak na zmianę/karma ta sama/. Na pewno nie jest
            wyniszczony .Bardzo chętnie wróciłabym do karmienia mięskiem -tańsze - ale boję
            się powrotu kłopotów z uładem moczowym .pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka