Dodaj do ulubionych

Kotce wyłysiał brzuch

14.07.03, 23:25
Zauważyłam, że mojej kilkuletniej kotce całkowicie wyłysiał ten odcinek
brzucha, który można by określić "od pasa w dół". Straciła tam całe futerko,
ale nie jest to jakieś nieregularne, plackowate wyłysienie, tylko bardzo
symetryczne pole. Wygląda to tak, jakby ktoś wygolił futerko. Odsłoniły się 2
sutki, które wyglądają normalnie. W ogóle nie ma krost, zaczerwienienia czy
innych objawów. Skóra jest gładziutka, tyle że pokryta milimetrowym puszkiem,
całkiem bez futerka. Co to może być? Nigdy przedtem się nie zdarzyło.
Kotka jest zwykłym burym dachowcem. Przyplątała się na podwórko jako malutkie
kocię, odkarmiliśmy, ale później dostała ropomacicza, więc musieliśmy ją
schwytać i zawieźć do kliniki. Po sterylizacji zabraliśmy ją do domu, żeby
odchuchać i została. Oprócz niej mamy jeszcze trzy koty i żaden z nich nie ma
takich objawów.
Bardzo proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • adam.pietron Re: Kotce wyłysiał brzuch 18.07.03, 17:43
      Czy objawy łysienia pojawiły się po sterylizacji ? Jeśli tak może to dowodzić
      podłoża hormonalnego.
      Najlepiej pokaż ją lekarzowi najlepiej takiemu który się zna na dermatologii i
      endokrynologii.
      Pozdrawiam

PS czy włosy po zabiegu na brzuszku odrosły – czasem po kontakcie ze środkami
      dezynfekcyjnymi dochodzi do zaniku cebulek włosowych w miejscu gdzie golono
      zwierze do zabiegu – choć jest to oczywiście bardzo rzadkie – sam widziałem
      może ze dwa takie zwierzeta.
      • anka88 Re: Kotce wyłysiał brzuch 20.07.03, 00:17
        moj kot wylysial na brzuszku od wylegiwaniu sie na kaloryferach i to goracych
        w zime
        latem wloski odrastaly a zima znowu lysialy
        moze i Twoja kotka ma zwyczaj sypiac na czyms cieplym albo szorstkim?
        a... moj kotek tez byl kastratem
        a.
    • jul-kot Re: Kotce wyłysiał brzuch - to nerwy 23.07.03, 15:44
      Witaj Izo!
      Na temat łysienia kotów uczeni nie mają jeszcze jednoznacznej opinii, czyli
      mówiąc językiem zrozumiałym dla wszystkich, niewiele wiedzą. Co innego, gdyby
      to była świnia czy krowa i jeszcze istniało zagrożenie życia, wtedy opłaciłoby
      się eksperymentować i badać, ale kot? Stwierdzono tylko, że stosowanie sterydów
      daje czasową poprawę, a po przerwaniu leczenia wszystko wraca do stanu
      poprzedniego.
      Przypuszcza się, że o ile nie ma innych przyczyn, to łysienie brzucha
      spowodowane jest zwykle nerwowym wylizywaniem futra. Te inne przyczyny, to
      uczulenie, choroby skóry lub w przypadku brzucha ból w obrębie jamy brzusznej.
      U Ciebie wygląda na to, że tych innych przyczyn nie ma, ale dla pewności
      weterynarz powinien sprawdzić, czy brzuch nie jest bolesny. Możesz to też
      zrobić prowizorycznie sama, sprawdzając, czy kot daje sobie dotykać i uciskać
      brzuch oraz czy nie przybiera przykulonej postawy ciała wskazującej na
      bolesność jego tylnej części. Jeśli brzuch kota nie boli, kupki są normalne, a
      skóra jest czysta, nie ma wyprysków i nie jest zaczerwieniona, tak jak piszesz,
      najbardziej prawdopodobną przyczyną tego „łysienia” jest intensywne wylizywanie
      futra przez kota z powodu stresu.
      Tak zachowywał się jeden z moich kotów, bardzo wrażliwy i nerwowy, od kiedy
      zacząłem brać do domu koty bezdomne. Potrafił w ciągu krótkiego czasu wylizać
      sobie brzuch do czysta, czasem nawet aż do podrażnienia skóry. Czasem futro
      mniej lub więcej odrastało, ale przeważnie było łyse.
      W Twoim przypadku zastanów się, czy kotka nie ma sytuacji stresujących. Jak
      układają się jej stosunki z domownikami? A z pozostałymi kotami? Czy jej nie
      prześladują, nie atakują i nie gonią? Czy nie przemyka się pod ścianami i nie
      chowa? Może zmieniło się coś w otoczeniu mniej więcej w tym czasie, kiedy
      zaczęła „łysieć”? Jeśli podejrzewasz, że czynniki stresujące istnieją, musisz
      starać się je usunąć lub zminimalizować, poświęcać kotce więcej czasu, starać
      się, by poczuła się bezpiecznie.
      Pozdrawiam, Juliusz.
    • iza481 Re: Kotce wyłysiał brzuch 30.07.03, 19:35
      Wróciłam właśnie z Tatr, od razu tu zajrzałam i - dziękuję Wam wszystkim
      bardzo. Panu doktorowi odpowiadam od razu: kotka była sterylizowana kilka lat
      temu, wtedy futerko po ogoleniu odrosło normalnie. Brzuch wyłysiał teraz, nie
      wiem jak dawno, ja zauważyłam to wtedy, kiedy o tym tutaj napisałam.
      Zastanowię się nad tym, co napisał Juliusz. Poobserwuję. Rzeczywiście kotka być
      może przeżywa jakiś stres, bo od kilku miesięcy budzi się "z płaczem", tzn.
      bardzo żałośnie miauczy i nie przestaje, dopóki się jej nie utuli i nie
      pocieszy (zupełnie jak malutkie dziecko). Nie zwróciłam też uwagi na to, czy
      intensywniej liże brzuszek, bo to straszna czyściocha, ciągle się myje, więc
      nas przyzwyczaiła do tego widoku.
      Jesteście naprawdę kochani i jeszcze raz bardzo dziękuję. Serdecznie Was
      pozdrawiam.
    • nowyczlonekwdomu Re: Kotce wyłysiał brzuch 20.06.18, 18:40
      U nas kotek zaczął wylizywać sobie sierść na brzuchu, potem na tylnyvh łapach wewnątrz i na zewnątrz oraz zaczęło się również na przednich... powód - narodził się nam syn. Wszystko zaczęło się jak żona była w ciąży. Syn ma rok, mam nadzieję że kot wkońcu zaakceptuje nowego domownika i odrośnie mu sierść

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka