Dodaj do ulubionych

podwojne zeby

06.06.08, 21:16
moj piesek ma obecnie 10 mieisiecy,i nie powypadały mu wszystkie zeby,problem
polega na tym iz pomiedzy szczeliny tych podwojnych zebow wchodzi mu pokarm i
zaczyna to smierdziec,nie wiem jak mu w ogole wyciagac to,psikam mu
specjalnymi preparatami,ale niestety to co zagniezdzilo sie ,nie chce mu
wyjsc:(,pytalam lekarza prowadzacego o usuniecie zebow lecz on zalecil mi
poczekac do momentu kiedy pies ukonczy rok,gdyz czeka go rowniez zabieg
zwiazany z jaderkami(niestety zadne mu nie zeszło), i powiedzial ze wtedy przy
jeden narkozie dluszej zostana te dwie rzeczy zrobione. Co ja teraz moge
zrobic zeby mu pousuwac te resztki pokarmowe?Czy zakup szczoteczki pomoze??
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: podwojne zeby 06.06.08, 22:06
      Oj jeśli z ząbkami jest aż tak źle, że: śmierdzą, nie da się ich czyścić to może
      lepiej byłoby najpierw je usunąć i nie czekać do zabiegu kastracji/laparotomii.
      A czy wiadomo gdzie są jądra było wykonywane usg??? (czy są w jamie brzusznej
      czy w kanale???)
      Oczywiście, że warto jest zaopatrzyć się w szczoteczkę do zębów i regularnie myć
      psu zęby ale i to może nie uchronić ich od próchnicy i innych problemów.
      Ile tych ząbków do usunięcia jest???
      Być może w przypadku gdy jądra są w jamie brzusznej a zębćw jest kilka nie warto
      wykonywać tych rzeczy razem ze względu na długość zabiegu. O tym jednak
      zdecyduje lekarz prowadzący / chirurg.
      Pozdrawiam - Ava
      • beatrice_beauty Re: podwojne zeby 06.06.08, 22:36
        nie było robione usg,lecz lekarz stwierdzil ze one sa w jamie brzusznej,nie w
        pachwinie. Zabkow jest dosyc sporo do usuniecia,dwie jedynki na gorze i dwie na
        dole,oraz dwa kły,od małego dawalam mu gryzaki ,kosci i niestety nie
        wypadły:(,nie za bardzo udaje mi sie wyjac mu wykalaczka,gdyz wierci sie, a
        martwie sie o te zabki,gdyz juz z wczesniejszym psem mialam problemy z zebami.
        Jest to pies rasy pudel toy,i chyba pudelki maja tendencje do osadzania sie
        kamienia itp. Jego mama ma kamien,ktory bedzie takze musiala miec usuniety.
        Zaleta malego jest to ze jeszcze pozwala sobie psikac spray na zabki,natomiast
        jego mama nie:(,w ogole nie lubi jak sie cos przy niej robi. Czy pani doktor
        moze polecic mi jak moge mu czyszcic te zabki i jak wyjac te resztki pokarmowe
        miedzy zebami?czy jest na to jakis sposob??dziekuje bardzo za informacje.
        • avasawaszkiewicz Re: podwojne zeby 10.06.08, 12:38
          Tak jak pisałam nie ma sposobu cud za wyjątkiem usunięcia owych zębów. Owszem
          można probować wykałaczek, nitek dentystycznych, szczotek ale czy tak czy sak
          nie zniwelujemy problemu nie mówiąc o tym, że próby działania wykałaczką mogą
          stać się dość ryzykowne dla obydwu stron :).
          Owszem takie pudelki niestety maja takie skłonności.
          Pozdrawiam - Ava

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka