Dodaj do ulubionych

Ciaza urojona

13.07.08, 23:46
Moja sunia ma urojona ciaze.Nawet jej wycieka mleko,ktore sama sobie ssie.Jest
bardzo nerwowa,zachowuje sie tak jakby bronila swojego legowiska.Szczeka bez
przyczyny i nie chce wychodzic na dwor a jezeli juz to szybciutko wraca i
lezy,lezy ,lezy.Zmienila sie bardzo.Rozumiem, to pewnie hormony..Mam
pytanie:czy teraz mozna jej dac zastrzyk na uregolowanie hormonow czy nalezy
przeczekac "ten czas".Wydaje mi sie ze sie meczy.W przyszlosci planuje
kastracje ale co teraz?
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: Ciaza urojona 13.07.08, 23:53
      Zastrzyki hormonalne powodują raka. Nie polecam.

Najlepiej starać się naturalnymi metodami wyciszyć sunię a potem, a odpowiednim momencie, poddac sterylizacji.

Narazie z tego co się orientuję należy jej zabrać wszelkie zabawki, poduszeczki czyli wszystko co może jej się kojarzyć ze szczeniakami.
      Należy ograniczyć jej jedzenie oraz zachęcać do ruchu i zabawy, żeby nie miała czasu myśleć o potomstwie.

Pozdrawiam
    • avasawaszkiewicz Re: Ciaza urojona 14.07.08, 11:50
      Wszystko zależy od stanu zaawansowania ciąży urojonej, od tego jak wyglądają
      gruczoły.
      Po pierwsze powinnaś zastosować się do rad Tensi
      1) nie pozwalamy suce interesować się gruczołami (można w tym celu ubrać ja w
      kaftanik bądź założyć kołnierz) ciągłe stymulowanie gruczołów przez suczkę czy
      przez nas samych powoduje zwiększenie produkcji
      2) obchodzimy się z nią chłodno, zabieramy zabawki, legowisko - aby pokazać jej
      kto rządzi w waszej sforze i kto jest samicą alfa, (bo nie ona) sprzątamy i
      pozostawiamy minimum posłań aby ta nie mogła mościć legowiska itp
      3) wyciągamy sukę na długie, meczące spacery
      4) dajemy jej porcję żywieniową zmniejszoną o 30% (możesz nawet jednego dnia
      zupełnie ją przegłodzić.
      To zalecenie do wykonania przez Ciebie w domu ale oprócz tego dobrze by było
      abyś kontrolnie wybrała się z suczka do lekarza. Laktacje bo z tym na ogół są
      największe problemy można hamować poprzez podaż antagonistów prolaktyny. Czasami
      jednak to nie wystarczy, nabrzmiałe, gorące czerwone gruczoły wymagają dodatkowo
      podaży antybiotyku ze względu na stan zapalny.
      Po tym czasie kiedy zapomnicie o ciąży urojonej ale jeszcze przed kolejną
      cieczką suczkę powinno się poddać sterylizacji.
      Pozdrawiam - Ava
    • aleksandraxdkot Re: Ciaza urojona 14.07.08, 14:00
      Ja proponuję Galastop takei krople, które świetnie działą, spytaj
      się o nie w przychodni weterynaryjnej...Ich działanie jest naprawdę
      skuteczne, a zastrzyki hormonalne są dośc niebezpieczne i nie radzę
      ich używać. Koszt tych kropli jest w granicy do 100zł:( ale pomogą.
      • blue.berry Re: Ciaza urojona 14.07.08, 14:12
        no a poza radami (dorzuce jeszcze calkowity zakaz podawania mleka do
        picia) to trzeba uzbroic sie w cierpliowosc. w koncu szczeniaki
        trzeba odchować:) nawet te wymyslone. sunia mojej znajomej
        odchowywala ze 2 miesiace a moze i dluzej :)
        • szymucia Re: Ciaza urojona 14.07.08, 14:52
          Och! moja suczka ma 1,5 roku i już 3 razy miała ciąże urojone. Raz nawet musiała
          dostać zastrzyki przeciwzapalne bo maiła bardzo spuchnięte podbrzusze. Tym razem
          wystarczyło smarowanie chłodnym altacetem w żelu i opuchlizna zeszła.Ta gehenna
          trwa kilka miesięcy dwa razy w roku i powiem szczerze że mam już tego dość. Nie
          mogę patrzeć jak sunia się męczy a ja i tak nie potrafię jej odpowiednio pomóc.
          Ulga to jeszcze nie wszystko. Dlatego postanowiłam w sierpinu iść na konsultacje
          do weta w sprawie sterylki. Mam pietra ale muszę. Obiecałam to sobie i przede
          wszystkim jej.
          • mist3 Re: Ciaza urojona 14.07.08, 20:46
            Naprawdę demonizowanie sterylki nie pomoże ani Tobie ani jej. Wiem, że to się
            łatwo pisze, ale uwierz - kilka sterylizacji mam już 'na koncie'. Są kraje,
            gdzie ten zabieg uważany jest za normalny sposób zapobiegania nadpopulacji
            zwierząt i ochrony psów/suczek/kotów/kotek przed chorobami.
            Poczytaj sobie na wetserwisie, idź do weterynarza umówić się na zabieg i daj nam
            znać, żebyśmy wiedzieli kiedy trzymać kciuki i modlić się do Św. Franciszka (w
            zależności od światopoglądu).
            www.vetserwis.pl/sterylizacja_pies.html
            • babarbasia Re: Ciaza urojona 14.07.08, 23:26
              Bardzo dziekuje za rady.Oczywiscie zastosuje sie do wszystkich.Rzeczywiscie moja
              sunia mosci legowisko (zabawki zabralam juz wsczesniej),ciagle zajmuje sie
              sutkami,ze spacerow chce szybko wracac-ciagnie do domu jak szalona (do
              psich"dzieciakow"pewnie..Biedna,szkoda mi jej bardzo i dlatego sterylizacja
              bedzie-napewno.Ja nie mieszkam w Polsce wiec nie wiem czy znajde akutat te
              kropelki ale poslucham rady i jurto pojde z nia do lekarza .Ona miala male (tak
              wtedy zalecil mi wet.),byla bardzo troskliwa mama.Oszczenilo sie 10 pieknych
              malutkich dalmatynczykow.O, ludzie!Ilez to lez wylalam po dwoch
              miesiacach,kiedy to juz odrosly i trzeba bylo je oddawac.Plakalysmy razem,ona
              tez.Pocieszeniem jest tylko to,ze wszystkie maja domy i troskliwych
              wlascicieli.Ona juz wie jak to jest byc mama,wiec nie przypuszczalam,ze uroi
              sobie ciaze ,no ale to nie zalezy od niej ,wiem.Jeszcze raz dziekuje za
              rady.Zastosuje sie do wszystkich.Za kilka dni dam znac co sie dzieje.Narazie
              pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka