Dodaj do ulubionych

Zastrzyk podczas rui

29.09.03, 23:20
no i znowu zaniedbałam swoją kotkę. Wróciłam z podróży pślubnej (:), a ona
wyje niesamowicie. Wiem, że to nieodpowiedzialne dawać jej teraz zastrzyk,
ale co robić? Czy bardzo jej szkodzę jednak się na to decydując/

I kiedy, w związku z tym, mogę ją poddać sterylizacji?

M.
Obserwuj wątek
    • goc.jola Re: Zastrzyk podczas rui 01.10.03, 14:08
      Czy Twoja kotka wychodzi na dwór? Tak czy owak, nie dawaj jej teraz zastrzyku,
      gdyż mocno niekorzystnie odbije się to na jej zdrowiu. Zrobiłam kiedyś zastrzyk
      w takich okolicznościach mojej kotce, a później okazało się, że była już w
      ciąży. Niby nic się nie działo, tylko potem nie mogła urodzić, płody obumarły i
      tylko szybka interwencja weterynarza uratowała jej życie. Po prostu przeczekaj
      ruję, która przecież nie trwa wiecznie, a potem zaraz ją wysterylizuj.
      Pozdrawiam
      Jola
      • jul-kot Re: Zastrzyk podczas rui 03.10.03, 14:10
        Witaj!
        W czasie rui lub w ciąży kotce nie powinno się podawać hormonów, zwłaszcza w
        zastrzykach, ponieważ zastrzyk działa długo, nawet przez kilka miesięcy.
        Powoduje obkurczenie ujścia macicy co w rui może prowadzić do ropomacicza
        ( zdarza się to często ) , lub do obumarcia ciąży, tak jak pisze Jola.
        Najlepiej by było, gdyby ruja zakończyła się w sposób naturalny, sterylizować
        kotkę możesz w jakiś czas po ustąpieniu objawów rui, tydzień lub nawet dłużej.
        Jeśli to pierwsza ruja a kotka jest młoda i drobna, dobrze by było ze
        sterylizacją jeszcze poczekać, hormony są potrzebne do rozwoju, jest już zimno
        i może następnych ruj nie będzie, w ostateczności możesz po zakończeniu rui
        zacząć podawać jej tabletki nawet przez kilka miesięcy, a potem wysterylizować.
        Pozdrawiam, Juliusz.
    • adam.pietron Re: Zastrzyk podczas rui 06.10.03, 16:54
      Zgadzam się z przedmówcami ale jeśli już musisz przerwać rujkę poproś lekarza
      o tabletki - są one bezpieczniejsze od zastrzyku a potem gdy rujka wygaśnie
      odczekaj 2 tygodnie i natychmiast zapisz ją na zabieg - musisz jednak wziąść
      pod uwagę ryzyko wystąpienia ropomacicza , choć po tabletkach zdarza się ono
      rzadziej niż po zastrzykach hormonalnych.
      Pozdrawiam

PS a najbezpieczniej przeczekać rujkę , jeśli trudna do zniesienia -
      zastosować leki uspokające np zwykła hydroxyzynę - lekarz powie ci jak ją
      stosowac u kotów - może nie pomoże ale tez nie zaszkodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka