Dodaj do ulubionych

Szczeniaczek

03.10.03, 22:08
Moj szczeniak ma 2,5 miesiaca. Dostalam go dwa tygodnie temu w prezecie na
urodziny.Moj problem polega na tym , ze nigdy nie zajmowalam sie psem, i nie
mam pojecia jak go odzwyczaic od siusiania po katach. Wychodze z nim pare
razy dziennie, i chwale go jezeli zalatwi swoje potrzeby na podworku, ale
Jackie i tak robi swoje.
Prosze pomozcie mi!! W jaki sposob moge mojego pieska nauczyc czystosci.
Obserwuj wątek
    • asia.su Re: Szczeniaczek 04.10.03, 16:55
      Wychodzić z nim co mniej więcej 1-1,5 godziny na dwór, poobserwować czy i jak
      często sika i spróbować się do tego dostosować - dla szczenika parę razy to
      stanowczo za mało.
      Po każdym siusianiu na dworze mocno chwalić - nawet dać jakąś nagrodę.
      I uzbroić się w cierpliwość, czym rzadziej będzie się z nim wychodzić, bo np.
      nikogo nie ma w domu, tym nauka czystości będzie trwała dłużej. Nawet parę
      miesięcy - tak było w moim przypadku. Chodziłam do pracy - pies zostawał sam -
      wiec jeszcze po 6-7 miesiącach zdarzały się sikania po kątach.
      Pozdrawiam
      • adam.pietron Re: Szczeniaczek 06.10.03, 16:51
        Myślę że jeśli maluch ma 2,5 miesiąca to obejmuje go jeszcze kwarantanna
        poszczepienna i do skończenia cyklu szczepień nie powinien jednak wychodzić na
        spacery , szcvzególnie w taką pogodę jaką mamy obecnie raz plucha raz słońce.
        A co do sikania - niestety na razie musisz się przyzwyczaić do nauki sikania
        na gazetkę - nie jest to proste ale wykonalne cierpliwości , w końcu to małe
        dziecko , my sikamy w pieluchy przez pare ładnych lat nieprawdaż?
        Pozdrawiam - cierpliwości w nauce
    • ewa_samanta Re: Szczeniaczek 13.11.03, 13:09
      Ktoś, gdzieś, powiedział, że psiaki siusiają kiedy czas na ich drzemkę oraz
      kiedy się budzą - i przyznam, że coś w tym jest. Najszybciej nauczysz go
      czystości jeżeli w momencie, kiedy maluch chce siusiu szybciutko podstawi mu
      się gazetę - niech powącha co zrobił na gazecie, i wtedy właśnie gazeta będzie
      mu się kojarzyła w siusianiem. Inna metoda to szybciutko zanieść malucha na
      gazetę kiedy widać, że chce się załatwić. /ale z włsnego doświadczenia wiem, że
      człowiek nie ma takiego refleksu/. Metoda "lekkiebiciegazetą" to bzdura.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka