Dodaj do ulubionych

Pies jedzący trawę

20.08.08, 14:32
Jak w temacie. Od chyba dwoch miesiecy na kazdym spacerze moj pies je trawę. Gdyby nie tak dlugi czas, uznalabym to za normalne.
Przy okazji wizyty u weterynarza wspomnialam o tym problemie. Razem z lekarzem ustalilismy ze odrobaczymy psiaka (w sumie dobrze sie stalo bo akurat juz byl na to czas) i jak za dwa tygodnie mu nie przejdzie, mamy sie ponownie zglosić (stosujemy Pratel - 4 tabletki).
Jako że psu nie przeszło po wyznaczonym terminie, bedziemy musileli jechac do weta (chociaz je juz troche mniej owej zieleniny).
Pies nie wymiotuje po trawie. Jest bardzo aktywny (wrecz mozna powiedziec nadaktywny:), wesoly, siersc ma mocną i lśniącą, z jedzniem nie ma problemow. Kupa normalna, zbita.
Jezeli juz ma jakies objawy, to sa to gazy (nie wiem czy to mozna z tym polączyć..).
Takze wszystko wlasciwie wygląda dobrze, tylko to jedzenie trawy.
Czy ktoś miał podobny przypadek ? Co to może być ? Zwykły niedobór jakiegoś skladnika czy może coś z wątrobą lub inna dolegliwość ?
Obserwuj wątek
    • sm0k Re: Pies jedzący trawę 20.08.08, 14:53
      Wszystkie moje psy jadły trawę, uznałam, ze one już tak mają... Dla pocieszenia
      dodam , że jeden z tych trawożerców ma 16 lat i jest w znakomitej formie.
      • g.i.jane Re: Pies jedzący trawę 20.08.08, 15:38
        Byłam pewna, że wszystkie psy jedzą czasem trawę. W każdym razie
        moje jadły. Obecnemu najbardziej smakuje perz.
        • blue.berry Re: Pies jedzący trawę 20.08.08, 19:09
          moj pies cale zycie je trawe. czasem to na spacerach jest mi wstyd
          bo czuje sie jakbym miala krowe a nie psa : )
          jego kolezanka sunia przygarnieta ze schroniska trawy na poczatku
          nie jadla bo chyba nie umiala. ale bacznie sie przygladala co on tak
          ze smakiem wsuwa na tych spacerach. potem zaczela skubac wszytsko
          zielone dookola. wiec zaczelismy jej podsuwac perz coby nie jadla
          jakichs krzaczkow. no i teraz miewamy dwie krowy na spacerach :))
          • monitor_cleaner Re: Pies jedzący trawę 21.08.08, 07:56
            to, że psy jedzą trawe i że jest to naturalne - wiem. Kazdy moj pies jadl trawe. Ale nie na kazdym spacerze, w dużych ilościach i przez kilka miesięcy.
            W dodatku to typ psa smietnik-odkurzacz. Na spacerach stara się (jest pilnowany zeby tego nie robil, ale zdaza mu sie czasem cos dorwac) zjesc rozne dziwne rzeczy od slimakow po lizanie terenu po innych psach pewnie na kamieniach nie konczac.
            • genova51 Re: Pies jedzący trawę 21.08.08, 09:22
              Moja 12-letnia jamniczka je absolutnie wszystko na spacerze. Nie tylko trawę.
              Jakieś stuletnie kości wywlecze nie wiadomo skąd, zdechłą i suchą na wiór mysz
              polną itp. Gdy jest spuszczona ze smyczy, to muszę mieć oczy dookoła głowy, a i
              tak nie upilnuję.
            • blue.berry Re: Pies jedzący trawę 21.08.08, 10:25
              moj pies je trawe na kazdym spacerze. nie wiem czy w duzych
              ilosciach bo ciezko stwierdzic co dla kogo bedzie duze :)

moze warto psu zrobic usg jamy brzusznej? moze zjadl cos czego nie
              moze strawic a co zalega mu gdzies w srodku (nie wywolujac
              specjalnie zadnych efektow ubocznych, choc nie wiem czy to jest
              mozliwe). ?
    • avasawaszkiewicz Re: Pies jedzący trawę 24.08.08, 16:38
      Nie powinieneś się tym denerwować ale możesz aby się uspokoić wykonać 2 rzeczy.
      1) zacząć podawać psu witaminy - codzienna suplementacja przez minimum miesiąc
      2) wykonać rtg bądź usg jamy brzusznej ale zacząć od badania palpacyjnego
      żołądka - czasami u takich śmiecio-lubów zdarzy się, że coś zalega im w żołądku
      miesiącami. Doświadczony lekarz powinien coś wyczuć jeśli coś tam będzie ale
      takie badanie może nie wystarczyć.
      Trawa wyścieła ścianę żołądka ułatwia wypróżnienie czy zwrócenie ale jest
      również skarbnicą świeżych mikro i makro elementów a poza tym nieźle smakuje. :)
      Pozdrawiam - Ava
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka