agata1611 10.06.09, 08:49 Dziś sterylizuję swoją 4-letnią suczkę. Jak jej pomóc w tych pierwszych godzinach po zabiegu? Bardzo się martwię... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blue.berry Re: sterylizacja pierwsze godziny 10.06.09, 10:26 sunia po zabiegu powinna Ci zostać oddana juz wybudzona, z wypisem oraz zaleceniami weterynarza co do postepowania. sunia bedzie pod wpływem srodkow przeciwbolowych, ale one po jakims czasie przestana dzialac - mozesz sie dowiedziec co ew. możesz suni podac jesli bol i dyskonfort byłby zbyt duży. sunia w dniu pooperacyjnym nie bedzie nic jadła, mozna jej dawac pić w malych poracjach (niektore psy wolą lizac kostki lodu). na drugi dzien mozna juz sunię karmic, ew, rozbic posilek na mniejsze porcje. w lecznicy powinnas sie zaopatrzyc w faruszek pooperacyjny (najlepiej od razu dwa) - to najsensowniejsze zabezpieczenie szycia po zabiegu. tylko trzeba sprawdzac czy fartuszek nie obciera sunie w pachwinkach, co moze sie zdarzyc. generalnie zabieg nie jest bardzo inwazyjny i jesli sunia dobrze zniesie sama narkoze to wystarczy po prostu zapewnic jej spokoj i wygodne miejsce do lezenia - bedzie sobie po prostu odsypiac. moze byc senna i osowiała (nawet do doby po zabiegu). szew mozesz sprawdzac czy nie ma jakiegos krwawienia, nie pozwalac aby sunia przy nim "majstrowała". i obserwuj sunie - najlepiej wziasc od weteryanrza robiacego zabieg telefo i w razie watpliwosci miec możliwosc konsultacji. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agata1611 Re: sterylizacja pierwsze godziny 10.06.09, 11:12 Dzięki za rady,najbardziej martwię się, że w nocy będzie ją bolało (poproszę weterynarza o leki). Poza tym suka jest bardzo żywa, ruchliwa, zabawowa (amstafka)i nie wiem jak wytrzyma w spokoju kolejne dni Odpowiedz Link Zgłoś
tenshii Re: sterylizacja pierwsze godziny 10.06.09, 11:43 Znam ten strach. Moja już 6 godzin po operacji chciała hulać. A na drugi dzień to już tragedia była. Wszędzie jej pełno. Na spacerach się na pole biegać wybierała. Musisz to jakoś przetrwać. Mój wet powiedział, żeby w domu celowo do zabawy nie zachęcać, ale też jej nie tłumić. Jak będzie chciała gdzieś wskoczyć to niech skacze, sama najlepiej czuje na co może sobie pozwolić. Tak dla pocieszenia możesz zobaczyć tu www.garnek.pl/tenshii/a/?m=200807&p=3 www.garnek.pl/tenshii/a/?m=200807&p=2 co moja młoda wyprawiała po sterylce. :) Będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Re: sterylizacja pierwsze godziny 11.06.09, 07:50 Jestesmy 12 dni po sterylce. Operacja była o 14, suka wybudzona wróciła o 17. Bolało ją, nie mogła się położyć. Kilka razy wymiotowała śluzem. Zrobiłam jej zastrzyk przeciwbólowy, który dał wet. Przespała spokojnie do rana. Nastepnego dnia zachowywała sie jakby nic nie było. Nie dostała jeść do wieczora. Potem przez dwa dni gotowany kurczak z ryżem i marchewką- niezbyt to lubi. Zero zainteresowania brzuchem czy "ubrankiem", troche lizała przez materiał. Wesoła, żywa- musielismy temperować (spacer na smyczy). Szwy zdjęte w pon.(+jeszcze jeden dzień w ubranku) zabieg był w ubiegły czwartek. Od pierwszego dnia szew był suchy, czysty. Zgoiło się jak na psie. Nie warto się było denerwować. Odpowiedz Link Zgłoś
agata1611 Re: sterylizacja pierwsze godziny 14.06.09, 09:37 Już po. Pierwsza noc była trudna,suczka całą noc kaszlała,ciagle chodziła, zasnęła dopiero nad ranem. Dzis już czwarty dzień po operacji. Chodzi w kubraczku. Jedno trochę mnie zastanawia, zauważyłam, że w pochwie ma przezroczystą, lekko chyba krwawą wydzielinę, bez zapachu. Jest tego bardzo mało. Czy warto sie tym martwić? Odpowiedz Link Zgłoś
tenshii Re: sterylizacja pierwsze godziny 14.06.09, 18:49 Warto to pokazać weterynarzowi. Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Re: sterylizacja pierwsze godziny 15.06.09, 09:11 Nie jest to powód do zmartwienia o ile ta wydzielina nie ma zapachu. rana goi się, zawsze wtedy wydzielina pojawia się (to martwe limfocyty) wchłania się o ile nie ma otworu, którym może wypłynąć (jak w tym przypadku). Zwykle nie zauważamy tej wydzieliny bo suczka ją wylizuje. Ale oczywiście warto wspomnieć weterynarzowi, żeby ocenił czy nie jest to objaw stanu zapalnego. Ale wtedy zapach byłby (brzydki) i podwyższona temperatura. Odpowiedz Link Zgłoś
zuza186 Re: sterylizacja pierwsze godziny 16.06.09, 21:43 Pamietaj aby piesek po zabiegu nadal był pod kontrola weta. Ja swoja straciłam pół roku po zabiegu i dowiaduje sie taraz dopiero ze czeste zastrzyki i sterylizacja mogła spowodowac jej śmierć, powstał guz a to bardzo czeste u naszych kochanych amstafów. A wiec prosze pamietaj i nie zwlekaj z wizyta u weta jesli tylko cos sie z psinką bedzie złego działo. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś