Dodaj do ulubionych

dziwne guzki podskorne

15.12.03, 16:10
Witam,
znienacka wyczułam 4 dziwne guzki pod skórą u mojej suki, 7 letniej, rasy
gończy poslki. Wszystkie zlokalizowane na brzuchu, największy jest średnicy
1,5 x moneta pięciozłotowa. Wyczuwam,że są zlokalizowane pod skórą, nawet do
pewnego stopnia się przesuwają. Czy trzeba będzie je wycinać, dlaczego
powstawły tak szybko, co to może być, jakieś tłuszczaki? Coś poważniejszego?
Nie wyglądają na bolesne.
Pozdrawiam,
M
Obserwuj wątek
    • magdalenka30 Re: dziwne guzki podskorne 16.12.03, 13:29
      up, proszę o odpowiedź!!!!
      • misiania Re: dziwne guzki podskorne 16.12.03, 17:15
        na pewno warto, by zobaczył to lekarz, a z opisu te guzki wyglądają na takie
        same, jakie miała moja sunia. zaczęły się pojawiać, jak miała już sporo latek
        (ok. 9-10), lekarz nie namawiał mnie specjalnie na ich usunięcie. mówił, że
        gdyby była młodsza, to właściwie należałoby ją wysterylizować i wtedy przy
        okazji usunąć całą listwę, cały sutek. Nuka przeżyła z tymi guzkami następnych
        kilka lat, a śmiertelnie groźny okazał się nowotwór, który zaczął się od
        niewinnego zaczerwienienia skóry wokół jednej z brodawek i błyskawicznie, w
        ciągu 3-4 tygodni "rozlał" się pod skórą. nie wyglądało na to, by był to
        rozrośnięty jeden z tych ogrągławych guzków, tylko coś nowego, coś w rodzaju
        płaskiego placka. placek się nie ruszał, był wyraźnie związany ze skórą i
        tkankami na klatce piersiowej. oczywiście gdybym mogła cofnąć czas, to Nukę bym
        wysterylizowała, bo wetka powiedziała, że to najprawdopodobniej po cieczce
        (którą wciąż sunia miewała, mimo podeszłego wieku) ruszyły hormony i nowotwór
        się uaktywnił. tak, że nie denerwuj się na wyrost, ale sunię pokaż fachowcowi.
        pozdrawiam :)
    • adam.pietron Re: dziwne guzki podskorne 22.12.03, 18:00
      Guzki o którym piszesz mogą być poważniejsza sprawą niz tłuszczaki tym
      bardziej ze pojawiły sie szybko - pokaż je lekarzowi jeśli stwierdzi że warto
      byłoby je usunąc zrób to - pamiętaj hodowanie zmian rozrostowych nigdy nie
      prowadzi do niczego dobrego już nie raz to pisałem.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka