Dodaj do ulubionych

padaczka-leczenie

16.12.03, 12:05
Dzień dobry, moja roczna amstafka ma zdiagnozowana padaczke- pierwsza seria
napadów miała miejsce pół roku temu, zastosowano leczenie luminalem i
phenythoina 3X100, i w takiej dawce podawałam jej do wrzesnia 2003, potem
luminal odstawiono-motywując to tym, ze spełnił swoje zadanie a typowym
lekiem p-ko padaczce jest phenytoina, dwa dni temu niestety ataki sie
powtórzyły- co 4 godziny typowe grand-mal, znów powrócono do poprzedniego
zestawu.moje pytanie: czy zbyt pochopnie nie odstawiono luminalu? czy nie
powinna sunia brac non-stop
Obserwuj wątek
    • adam.pietron Re: padaczka-leczenie 22.12.03, 18:06
      Szkoły są różne ale według mnie typowym lekiem stosowanym u psów z wyboru w
      leczeniu objawów padaczki jest luminalum - inne leki stosowane w neurologii
      ludzkiej takze phenytoina bardzo słabo sparawdzają się w leczeniu objawów
      padaczki u psów.
      Profesor Jagy z wydziały weterynaryjnego w Bernie twierdzi nawet że jedyny
      skuteczne leki to luminalum i kalium bromatum.
      Według mnie twój pies powinien zażywac luminalum cały czas a decyzję o
      odstawieniu go mozna spróbnowac podejąc ale nie wcześniej niż rok od początku
      stosowania - co oczywiście nie gwarantuje braku ataków.
      Ważne jest tez okresowe badanie krwi i poziomu luminalu w jej surowicy.
      Ani lumianl ani phenytoina nie leczą przyczyna padaczki tylko niwelują jej
      objawy nie rozumiem więc stwierdzenia że luminal spełnił swoje zadanie - to
      dziwne?
      Pozdrawiam
      PS poszukaj konsultacji u innego lekarza - spojrzenie z innej strony czasem
      pomaga.
      • kenno Re: padaczka-leczenie 01.01.04, 23:49
        TAK, luminal i kalium bromatum to chyba najlepsze leki. Zdecydowanie nie
        powinno się odstawiać luminalu!!! Jest taka prawda, ze na psy najlepiej działa
        właśnie luminal. Ja mam malamuta, ma prawie dwa lata - 12 lutego kończy.
        Pierwsze napady ujawniły się w wieku 6 miesięcy i od samego początku dostawał
        luminal. Stwierdzenie, że "luminal spełnił swoje zadanie" jest po prostu
        idiotyczne!!! To nie jest lek typu pyralgina - zjadamy i głowa przestaje
        boleć... Pozdrawiam, Michał i Kenno
        • 11aniela11 Re: padaczka-leczenie 05.01.04, 01:11
          A lekarze nie zlecali zadnych badan, nie szukali jakie sa przyczyny, ze psiaki
          maja padaczke? Bardzo dziwne.
          • mojanoga Re: padaczka-leczenie 10.01.04, 10:19
            Przyczyn padaczki może być bardzo wiele-od wrodzonych,przez urazy,na
            niedoborach kończąc(a raczej nie kończąc,bo lista jest dłuższa).Stwierdzenie
            przyczyny padaczki jest najczęściej niemożliwe(również u ludzi,którzy mają
            jednak lepszy dostęp do różnych metod diagnostycznych).
            Poza tym stwierdzenie np.że przyczyną jest guz mózgu niewiele pomoże...niestety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka