Dodaj do ulubionych

Pomóżcie bardzo prosze

06.07.09, 22:37
witam.
Mojemu psiakowi kundel 50kg. lat 10, juz 2 razy leciała krew z nosa z jednej
dziurki.Pies jest regularnie badany,osłuchowo też,karmie Go indykiem z kaszą
lub ryżem jest na diecie odchudzajacej ,jeszcze puriną.Ma problem ze
stawami,ale biega i skacze jak szczeniak.Prosze doradzcie,może wiecie co to
może być?Jakie badania wykonac?POzdrawiam i dziękuje.
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: Pomóżcie bardzo prosze 06.07.09, 22:43
      Może jest osłabiony. Na pewno wszelkie wyniki z krwi.
      Może też tomografię jakąś - to może być guz mózgu np.
      A co wet mówi?
      • encephalon1986 Re: Pomóżcie bardzo prosze 06.07.09, 23:36
        Witam,
        Brakuje tu takich informacji jak ilość krwistego wypływu, czas jego trwania, w
        jakich odstępach wystąpił, w jakich okolicznościach...mam nadzieję, że wetowi
        tych informacji udzieliłaś.
        Jeśli nie można wykluczyć urazu być może rtg główy by coś wniosło. Celowe
        mogłoby być, jak zawsze w przypadku powtarzających się wypłuwów, wykonanie
        rhinoskopii...ale to wymagałoby znieczulenia i stan zdrowia pieska musiałby na
        to pozwolić /10 lat!-wyniki krwi-profil wątrobowy i nerkowy/. Ja bym nie
        zakładał od razu najczarniejszych scenariuszy /typu guz mózgu/. Trudno tu mówic
        o objawie patognomicznym. Pozdro!
    • lamena jeszcze jedno........ 07.07.09, 14:00
      odstep między tymi krwawieniami jak na razie dwoma to około 3/4 tyg. a ilość
      krwi jest mała...za 2 tyg. umóioną mam wizyte u weta,teraz jest na urlopie
      ...boję sie o mojego psa:(
      • christine.p Re: jeszcze jedno........ 08.07.09, 00:30
        Jeśli krwi jest mało i występuje rzadko, to nie ma co od razu zakładać czarnych scenariuszy...

Jeśli jednak bardzo martwisz się o psa, to idź do innego weta, po poradę.

Nie napisałaś też, czy te krwawienia występują w jakiejś specyficznej sytuacji - np: po przebudzeniu, po jedzeniu, po bieganiu...
        Czy pies ma cały czas dostęp do świeżej wody?
        • lamena pewnie ze ma dostęp do śweizej wody.... 09.07.09, 10:01
          jedzonko też super indyk gotowany z kasza lub ryżem,szczepiony na wszystko co
          możliwe,pies pomimo kłopotów ze stawami biega i to dość często w ciagu dnia
          także nie potrafię powiedziec czy to po bieganiu ....wet bedzie dopiero za 2
          tyg. ja oszaleje.dziękuję serdecznie za odpowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka