Dodaj do ulubionych

przelew Szwecja -Polska

04.09.03, 13:21
mam pytanie troche odbiegajace od tematu forum ,ale podejrzewam ze dla
specjalisty bankowego opowiedz nie powinna byc trudna. Podaje przyklad
przelewu ale oczywiscie nie oczekuje, ze w odpowiedzi uzyskam konkretna sume.
Wlasnie dokonalam przelewu z banku w Szwecji i chcialam zapytac czy moje
obliczenia ile pieniedzy powinno dojsc do Polski sa prawdziwe czy nie.
wyslalam
5000 sek , plus zaplacilam oplaty manipulacyjne wymagane przez obie strony w
tym polska 60 sek.
czyli po uwzglednieniu np dzisiejszego kursu dnia NBP (1sek =0.4782) na konto
osoby powinno wplynac 2391.0 zlotych. Oplata manipulacyjna zgodnie z tym
przelicznikiem wynosi 28.69 zlotych.
Operacja zostala dokonana pomiedzy bankiem SEB (Skandinaviska Enskilda Banken
AB i Mazowieckim Bankiem spoldzielczym.
Nie wiem jakie roznice sa pomiedzy bankami, ale interesuje mnie czy skoro
zaplacilam wymagana prowizje bank ma prawo pobrac jeszcze jakas prowizje od
wyslanych pieniedzy. I jakiego przelicznika sie uzywa.
Kiedys slyszalam ,ze z SEK przelicza sie na Euro a z Euro na zlotowki -
czyli na takiej operacji pieniadze moga znaczaco stracic wartosc.

Czy w tej chwili jest juz mozliwe otwarcie w Polsce konta internetowego na
ktore moglabym przelac internetowo pieniadze ( w tym konkretnym przypadku ze
Szwecji)?
z gory dziekuje za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • klaryska i jeszcze jedno pytanie 04.09.03, 13:28
      czy to mozliwe.
      Osoba placaca za kolacje karta viza biznes - 400 SEK ( 191.28 zlotych)
      po powrocie do Polski zorientowala sie ze z jej konta zostalo sciagniete 400
      zlotych.
      O ile mi wiadomo przy placeniu karta nie istnieja oplaty manipulacyjne.
      • michal.macierzynski Re: i jeszcze jedno pytanie 04.09.03, 15:01
        klaryska napisała:
        > Osoba placaca za kolacje karta viza biznes - 400 SEK ( 191.28 zlotych)
        > po powrocie do Polski zorientowala sie ze z jej konta zostalo sciagniete 400
        > zlotych.
        > O ile mi wiadomo przy placeniu karta nie istnieja oplaty manipulacyjne.

Witam.
        Taka różnica nie jest możliwa. Bardziej podejrzewałbym nieuczciwość kelnera.
        Co do poprzedniego pytania - proszę pamiętać, że bank docelowy może nie
        prowadzić kont w tej walucie, oraz korzystać z pośrednika po drodze. Dlatego
        trudno powiedzieć ile konkretnie otrzyma osoba w Polsce. Co do banku - nie
        jestem do końca pewien, ale proszę sprawdzić ofertę Nordea Banku Polska - a
        najlepiej zadzwonić tam z tym pytaniem. Tel. na infolinię: 0801667332.
        Pozdrawiam
        MM
        • klaryska Re: i jeszcze jedno pytanie 05.09.03, 15:11
          michal.macierzynski napisał:

> klaryska napisała:
          > > Osoba placaca za kolacje karta viza biznes - 400 SEK ( 191.28 zlotych)
          > > po powrocie do Polski zorientowala sie ze z jej konta zostalo sciagniete 4
          > 00
          > > zlotych.
          > > O ile mi wiadomo przy placeniu karta nie istnieja oplaty manipulacyjne.
          >
          > Witam.
          > Taka różnica nie jest możliwa. Bardziej podejrzewałbym nieuczciwość kelnera.
          > Co do poprzedniego pytania - proszę pamiętać, że bank docelowy może nie
          > prowadzić kont w tej walucie, oraz korzystać z pośrednika po drodze. Dlatego
          > trudno powiedzieć ile konkretnie otrzyma osoba w Polsce. Co do banku - nie
          > jestem do końca pewien, ale proszę sprawdzić ofertę Nordea Banku Polska - a
          > najlepiej zadzwonić tam z tym pytaniem. Tel. na infolinię: 0801667332.
          > Pozdrawiam
          > MM
          dziekuje za odpowiedz.
          Ale jak rozumiem w sytuacji w ktorej podpisuje sie rachunek. Rachunek ten jest
          przesylany do Vizy a pozniej do polskiego banku. czyli oszustwo kelnera w tym
          przypadku moze polegac tylko na sfalszowaniu cyfry na rachunku. A to mozna
          obejrzec w banku w polsce na przeslanym rachunku.
    • franzmaurer Re: przelew Szwecja -Polska 04.09.03, 23:12
      klaryska napisała:

> Czy w tej chwili jest juz mozliwe otwarcie w Polsce konta internetowego na
      > ktore moglabym przelac internetowo pieniadze ( w tym konkretnym przypadku ze
      > Szwecji)?

Gdzies w postach na tym forum znajdziesz informacje jak przelewac z zagranicy
      na konto Inteligo i eKonto w mBanku - na moj gust jednak wszelkie
      przewalutowania i prowizje bankowe sa po prostu zlodziejskie.

Ja wlasnie przymierzam sie do zalozenia konta w iKobo.com - z opisu ich oferty
      wynika ze wyjdzie to taniej niz przelewy bankowe tylko sie zastanawiam jak to z
      tą kartą do bankomatu będzie :)

Jezeli masz jakies stale kontakty ze Szwecja i przelewy w SEK to moze zobacz
      jaką ofertę ma Nordea i Svenska Handelsbanken (Polska) S.A. (Wisniowy Business
      Park E ul. Ilzecka 26 02-135 WARSZAWA) - ten drugi dla klientów korporacyjnych
      sprawdza sie bardzo dobrze.
      • klaryska Re: przelew Szwecja -Polska 05.09.03, 14:39
        Nordea Polska i Nordea Szwedzka
        kiedys specjalnie zalozylam sobie konto w Nordea ( w szwecji) sadzac ze to
        ulatwi przelewy. Ale oplaty sa wyzsze niz w moim obecnym banku a system wcale
        nie ulatwiony.
        Wynika to stad ze Nordea bank specjalizuje sie w obsludze firm. Z kolei
        dowiadywalam sie w Nordea Polska jakie maja powiazania z bankiem w Szwecji. i
        tutaj z kolei dowiedzialam sie,ze na poziomie szefostwa owszem natomiast Nordea
        Polska jest bankiem ktory pomaga przedsiebiorstwo Szwedzkim w Polsce natomiast
        na poziomie pzecietnego klienta jest to taki sam bank jak kazy inny polski bank.
        To sa co prawda informacje sprzed roku, byc moze sytuacja sie zmienila.
        Natomiast SEB ma swoje konto w Polsce i pieniedze nie sa przesylane przez bank
        posredniczacy. Co oznacza szybszy przelew.
      • klaryska handelsbanken 05.09.03, 14:54
        dziekuje za informacje, ale weszlam na strone Handelsbanken i wydaje mi sie ze
        oferta bedzie podobna do Nordei, ale przy okazji przejde sie jeszze do banku
        zapytac.
        a to co na stronie
        www.handelsbanken.com/shb/inet/istarten.nsf/vframeset?openview&id=poland-inet&navid=poland-inet

'Handelsbankens units outside of the Nordic countries mainly concentrate on
        servicing corporate customers, which have some type of business connections
        with the Nordic countries.

Bank Svenska Handelsbanken (Polska) S.A. is acting according to the general
        strategies and policies of Svenska Handelsbanken Group as a Polish bank,
        offering universal banking services along with the Polish banking rules and
        legislation.'

franzmaurer napisał:

> Jezeli masz jakies stale kontakty ze Szwecja i przelewy w SEK to moze zobacz
        > jaką ofertę ma Nordea i Svenska Handelsbanken (Polska) S.A. (Wisniowy
        Business
        > Park E ul. Ilzecka 26 02-135 WARSZAWA) - ten drugi dla klientów
        korporacyjnych
        >
        > sprawdza sie bardzo dobrze.
        >
    • teresa.zlocka Re: przelew Szwecja -Polska 16.10.03, 15:54

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka