Dodaj do ulubionych

Deutsche Bank

24.11.03, 13:44
Dlaczego nigdzie, w żadnych analizach porównawczych oferty bankowości
internetowej nie pojawia sie Deutsche Bank? są aż tak niekonkurencyjni,, że
się go nie bierze pod uwagę?
Obserwuj wątek
    • michal.macierzynski Re: Deutsche Bank 24.11.03, 19:11
      karmarys napisał:
      > Dlaczego nigdzie, w żadnych analizach porównawczych oferty bankowości
      > internetowej nie pojawia sie Deutsche Bank? są aż tak niekonkurencyjni,, że
      > się go nie bierze pod uwagę?

System DB 24 internet został uruchomiony niedawno - w marcu 2003 roku. Być może
      krótki czas funkcjonowania i mała liczba klientów nie zachęca redaktorów do
      umieszczania go w przeprowadzanych rankingach.
      Inną sprawą jest fakt, że od niedawna (nie wiem czy się to w końcu zmieniło) DB
      PBC jako jedyny duży bank nie miał rzecznika prasowego.
      Pozdrawiam serdecznie
      MM
      • moler1 Re: Deutsche Bank 18.12.03, 12:52
        michal.macierzynski napisał:

>
        > System DB 24 internet został uruchomiony niedawno - w marcu 2003 roku. Być
        może
        >
        > krótki czas funkcjonowania i mała liczba klientów nie zachęca redaktorów do
        > umieszczania go w przeprowadzanych rankingach.
        > Inną sprawą jest fakt, że od niedawna (nie wiem czy się to w końcu zmieniło)
        DB
        >
        > PBC jako jedyny duży bank nie miał rzecznika prasowego.
        > Pozdrawiam serdecznie
        > MM

Muszę sprostować te informację, bo niestety nie do końca są prawdziwe. DB
        internet funcjonuje od kwietnia 2002 roku. Ilość Klientów korzystających z
        bankowości internetowej (ok. 15 000) umiejscawia DB PBC w połowie stawki banków
        oferujących w Polsce ten kanał dostępu (dane publikowane były kilka miesięcy
        temy w Rzeczpospolitej, więc zapewne nie są już aktualne). Oczywiście prym
        wiedzie mbank i PKO BP z Inteligo. Reszta konkurecji w tym sektorze posiada od
        kilkuset do ok. 20-25 tys. klientów.
        Ponadto w DB PBC jest już osoba zajmująca się PR, pełniąc jednocześnie funkcję
        rzecznika. Wakat na tym stanowisku trwał stosunkowo krótko.

Pozdrawiam
        • michal.macierzynski Re: Deutsche Bank 19.12.03, 15:51
          Witam!

Przepraszam za pomyłkę. Internet w obecnym DB PBC pojawiły się dokładnie 22
          kwietnia 2002 roku.
          Co do ilości klientów – trudno mi powiedzieć. W maju tego roku (dane za RBE)
          było to dokładnie 13 756 klientów indywidualnych i 765 firmowych.

Odnośnie informacji o nowym rzeczniku prasowym banku – mimo sporych chęci – nie
          zauważyłem tej informacji ani w prasie ani na witrynie samego banku.
          Co więcej, pozwoliłem sobie na telefon na infolinię banku, gdzie poinformowano
          mnie, że w tym momencie w banku nie istnieje funkcja rzecznika prasowego, a
          jedynie jest osoba, która pełni jego obowiązki. Niestety nie było wiadomo kto to
          jest konkretnie i podano mi numer do centrali do Krakowa.
          Nie znam niestety zakresu obowiązków wspominanej osoby, ale tak jak pisałem –
          wszystko wskazuje na to, że oficjalnie takie stanowisko nadal nie istnieje.
          Jest jedynie osoba, która kontaktuje się z mediami (zapewne przekazuje
          informacje prasowe). Trzeba tutaj zauważyć, że jest to jednak mały wycinek
          obowiązków rzecznika prasowego banku...

P.S. W ostatnim czasie zaszły pewne zmiany w klasyfikacji banków pod względem
          ilości kont internetowych. Na prowadzenie wysunął się Bank Pekao S.A., który
          jakoby ma ponad 700 tys. klientów. Trudno jednak stwierdzić ilu z nich korzysta
          z Internetu, ponieważ bank przyjął dosyć dziwną politykę w tym zakresie,
          informując ilu z nich na dostęp, a nie ilu faktycznie z niego korzysta.

Pozdrawiam serdecznie.
          MM
          • karmarys Re: Deutsche Bank 20.12.03, 11:54
            hehe, polityka wcale nie jest dziwna: to sie nazywa sztuka propagandy, tzn.
            przepraszam, reklamy. Czyż nie lepiej lepiej teraz wygląda 1 miejsce w rankingu?
            A swoją drogą rozwiązanie proste: uściślić kryteria w rankingu i znowu wszystko
            bedzie uczciwie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka