karmarys 24.11.03, 13:44 Dlaczego nigdzie, w żadnych analizach porównawczych oferty bankowości internetowej nie pojawia sie Deutsche Bank? są aż tak niekonkurencyjni,, że się go nie bierze pod uwagę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michal.macierzynski Re: Deutsche Bank 24.11.03, 19:11 karmarys napisał: > Dlaczego nigdzie, w żadnych analizach porównawczych oferty bankowości > internetowej nie pojawia sie Deutsche Bank? są aż tak niekonkurencyjni,, że > się go nie bierze pod uwagę? System DB 24 internet został uruchomiony niedawno - w marcu 2003 roku. Być może krótki czas funkcjonowania i mała liczba klientów nie zachęca redaktorów do umieszczania go w przeprowadzanych rankingach. Inną sprawą jest fakt, że od niedawna (nie wiem czy się to w końcu zmieniło) DB PBC jako jedyny duży bank nie miał rzecznika prasowego. Pozdrawiam serdecznie MM Odpowiedz Link Zgłoś
moler1 Re: Deutsche Bank 18.12.03, 12:52 michal.macierzynski napisał: > > System DB 24 internet został uruchomiony niedawno - w marcu 2003 roku. Być może > > krótki czas funkcjonowania i mała liczba klientów nie zachęca redaktorów do > umieszczania go w przeprowadzanych rankingach. > Inną sprawą jest fakt, że od niedawna (nie wiem czy się to w końcu zmieniło) DB > > PBC jako jedyny duży bank nie miał rzecznika prasowego. > Pozdrawiam serdecznie > MM Muszę sprostować te informację, bo niestety nie do końca są prawdziwe. DB internet funcjonuje od kwietnia 2002 roku. Ilość Klientów korzystających z bankowości internetowej (ok. 15 000) umiejscawia DB PBC w połowie stawki banków oferujących w Polsce ten kanał dostępu (dane publikowane były kilka miesięcy temy w Rzeczpospolitej, więc zapewne nie są już aktualne). Oczywiście prym wiedzie mbank i PKO BP z Inteligo. Reszta konkurecji w tym sektorze posiada od kilkuset do ok. 20-25 tys. klientów. Ponadto w DB PBC jest już osoba zajmująca się PR, pełniąc jednocześnie funkcję rzecznika. Wakat na tym stanowisku trwał stosunkowo krótko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
michal.macierzynski Re: Deutsche Bank 19.12.03, 15:51 Witam! Przepraszam za pomyłkę. Internet w obecnym DB PBC pojawiły się dokładnie 22 kwietnia 2002 roku. Co do ilości klientów – trudno mi powiedzieć. W maju tego roku (dane za RBE) było to dokładnie 13 756 klientów indywidualnych i 765 firmowych. Odnośnie informacji o nowym rzeczniku prasowym banku – mimo sporych chęci – nie zauważyłem tej informacji ani w prasie ani na witrynie samego banku. Co więcej, pozwoliłem sobie na telefon na infolinię banku, gdzie poinformowano mnie, że w tym momencie w banku nie istnieje funkcja rzecznika prasowego, a jedynie jest osoba, która pełni jego obowiązki. Niestety nie było wiadomo kto to jest konkretnie i podano mi numer do centrali do Krakowa. Nie znam niestety zakresu obowiązków wspominanej osoby, ale tak jak pisałem – wszystko wskazuje na to, że oficjalnie takie stanowisko nadal nie istnieje. Jest jedynie osoba, która kontaktuje się z mediami (zapewne przekazuje informacje prasowe). Trzeba tutaj zauważyć, że jest to jednak mały wycinek obowiązków rzecznika prasowego banku... P.S. W ostatnim czasie zaszły pewne zmiany w klasyfikacji banków pod względem ilości kont internetowych. Na prowadzenie wysunął się Bank Pekao S.A., który jakoby ma ponad 700 tys. klientów. Trudno jednak stwierdzić ilu z nich korzysta z Internetu, ponieważ bank przyjął dosyć dziwną politykę w tym zakresie, informując ilu z nich na dostęp, a nie ilu faktycznie z niego korzysta. Pozdrawiam serdecznie. MM Odpowiedz Link Zgłoś
karmarys Re: Deutsche Bank 20.12.03, 11:54 hehe, polityka wcale nie jest dziwna: to sie nazywa sztuka propagandy, tzn. przepraszam, reklamy. Czyż nie lepiej lepiej teraz wygląda 1 miejsce w rankingu? A swoją drogą rozwiązanie proste: uściślić kryteria w rankingu i znowu wszystko bedzie uczciwie. Odpowiedz Link Zgłoś