Dodaj do ulubionych

BB tak naprawdę

25.01.04, 19:07
często narzekamy na braki w infrastrukturze - brak basenów, hal sportowych i
widowiskowych, brak obwodnic
a jednocześnie nie dostrzegamy tych obiektów, które już mamy, np. nowoczesny
szpital, obwodnica północna, dzięki której cały ruch międzynarodowy od dawna
mija miasto
czy zatem wypadamy tak fatalnie na tle innych miast, czy brak nam
umiejętności obiektywnego spojrzenia i chcemy wszystko naraz ??
oczywiście nie porównujmy się z Krakowem czy miastami śląskimi, bo tam
mieszka więcej ludzi, ale z takimi miastami jak nasze
Obserwuj wątek
    • albrecht1 Re: BB tak naprawdę 25.01.04, 19:51
      Jak zwykle prawda leży gdzieś pośrodku. W mieście ciągle można dostrzec wiele
      braków, choćby temat bieżący i aktualny : ile jest asfaltu w asfalcie, czy
      ciągły zastój w rewitalizacji starówki na Rynku w Bielsku i nie tylko tam.
      Natomiast są również pozytywy: Dworzec i połaczenia kolejowe, nowoczesna
      kolejka gondolowa, i oby już wkrótce węzeł komunikacyjny na Hulance. Ponadto
      poszerzona Żywiecka- Lwowska od rejonu Piekarskiej do Górskiej. Nowa
      śródmiejska obwodnica od Złotych Łanów do os. Karpackiego, a pomijając remont,
      do Hulanki, w tym most na Białce (Bora-Komorowskiego).
      • Gość: rad wikin i albracht o to mi chodziło.. IP: 80.51.254.* 25.01.04, 22:21
        faktem jest ze braki zawsze sie znajdzie ale ..powiedmzy szczerze kto i gdzie
        ich niema... ALE NIE JEST TAK ŹLE JAK NIEKTÓRZY TO PRÓBUJĄ WMÓWIĆ!!!!!!!!!!!!
        A JA JAK TO SŁYSZE (TZN tych którzy próbują wmówić) TO MNIE ZAPSZEPROSZENIAM
        TRAFIA
        W PORÓWNANIU Z INNYMI MIASTAMI W KRAJU U NAS JEST BARDZO DOBRZE... TYLKO
        TRZBA TO CHCIEĆ ZAUWAZYC. JEST WIELU KTÓRZY TEGO NIE WIDZĄ ALBO NIE CHCĄ
        WIDZIEĆ (tak jak np ześmy rozmwaiali w kontekscie województwa co stracilismy)
        WIELE OSÓB DLA SWOICH CELÓW PRÓBUJE NAM WMÓWIĆ ZE JEST ŹLE ZUPEŁNIE NIE MAJAC
        POJĘCIA BO MOZE NIE MEISZKAJĄ ALBO NAWET NIGDY NIE BYLI W BB..

fajnie wikin i albrecht ze podzielacie moja opinie. WYSTARCZY nAPWRDE SIE
        ROZEJRZEC I ZOBACZYC ZE BB ROZKWITA... takie jest moje zdanie
        • wikin Re: wikin i albracht o to mi chodziło.. 26.01.04, 07:53
          Gość portalu: rad napisał(a):

> faktem jest ze braki zawsze sie znajdzie ale ..powiedmzy szczerze kto i gdzie
          > ich niema... ALE NIE JEST TAK ŹLE JAK NIEKTÓRZY TO PRÓBUJĄ
          WMÓWIĆ!!!!!!!!!!!!
          > A JA JAK TO SŁYSZE (TZN tych którzy próbują wmówić) TO MNIE ZAPSZEPROSZENIAM
          > TRAFIA
          > W PORÓWNANIU Z INNYMI MIASTAMI W KRAJU U NAS JEST BARDZO DOBRZE... TYLKO
          > TRZBA TO CHCIEĆ ZAUWAZYC. JEST WIELU KTÓRZY TEGO NIE WIDZĄ ALBO NIE CHCĄ
          > WIDZIEĆ (tak jak np ześmy rozmwaiali w kontekscie województwa co
          stracilismy)
          > WIELE OSÓB DLA SWOICH CELÓW PRÓBUJE NAM WMÓWIĆ ZE JEST ŹLE ZUPEŁNIE NIE MAJAC
          > POJĘCIA BO MOZE NIE MEISZKAJĄ ALBO NAWET NIGDY NIE BYLI W BB..
          >
          > fajnie wikin i albrecht ze podzielacie moja opinie. WYSTARCZY nAPWRDE SIE
          > ROZEJRZEC I ZOBACZYC ZE BB ROZKWITA... takie jest moje zdanie

nie do końca podzielam opinię
          narazie tylko pytam
          czy faktycznie mamy takie braki, czy to tylko kolejny objaw naszej cechy
          narodowej - powszechnego narzekania,
          ciagle się mówi o braku obiektów sportowych, dróg i podaje się przykład miast
          śląskich, które są zbiorowiskiem kilku takich miast jak bb
          lub kilku pobliskich miejscowości, które mogą się pochwalić pojedyńczymi
          obiektami, których akurat nie ma w BB
          • Gość: rad Re: wikin i albracht o to mi chodziło.. IP: 80.51.254.* 26.01.04, 11:13
            > nie do końca podzielam opinię
            no trudno-moje odczucie jest takie że naparwde jest dobrze, tylko tak jak
            wspomniałeś jest to też nasza narodowa cecha z którą staram sie walczyć na
            wszytskie spoosby, ale drazni mnie jak niektórzy to próbują wmówić zwłaszcza
            prze z tych co niemieszkają a prosty sposób zeby to udowdnic to włąsnie
            porównanie i rachunek.. ale i tak sie ciesze ze są ludzie którzy nie patzrą
            tylko na braki kórych jest mniej tylko na + których jest weicej
            > narazie tylko pytam
            > czy faktycznie mamy takie braki, czy to tylko kolejny objaw naszej cechy
            > narodowej - powszechnego narzekania,
            > ciagle się mówi o braku obiektów sportowych, dróg i podaje się przykład
            miast
            > śląskich, które są zbiorowiskiem kilku takich miast jak bb
            > lub kilku pobliskich miejscowości, które mogą się pochwalić pojedyńczymi
            > obiektami, których akurat nie ma w BB
            fakt.. ale pprosty sposób na to: poprawic, jeżeli miasta byłoby nie stać to
            mozna złozyć wniosek o dofinansowanie projekty to wojeództwa, urzędu
            centralnego lub kóregoś z funduszy unijnych
            • wikin Re: wikin i albracht o to mi chodziło.. 26.01.04, 12:26
              Gość portalu: rad napisał(a):

> > nie do końca podzielam opinię
              > no trudno-moje odczucie jest takie że naparwde jest dobrze, tylko tak jak
              > wspomniałeś jest to też nasza narodowa cecha z którą staram sie walczyć na
              > wszytskie spoosby, ale drazni mnie jak niektórzy to próbują wmówić zwłaszcza
              > prze z tych co niemieszkają a prosty sposób zeby to udowdnic to włąsnie
              > porównanie i rachunek.. ale i tak sie ciesze ze są ludzie którzy nie patzrą
              > tylko na braki kórych jest mniej tylko na + których jest weicej

trochę źle to ująłem,
              nie mam opini i zapytuję o nią, bo tak jak powiedziałem na wstepie nie znam
              dobrze miast podobnej wielkości jak BB, nie licząc miast GOP-u, nie są
              najlepszym odnosnikiem, bo one stanowią wiekszą całość
              dopytuje o ten właśnie rachunek czy porównanie
              • albrecht1 Re: wikin i albracht o to mi chodziło.. 26.01.04, 17:30
                Cóż, moja opinia jest raczej na tak. Kolejnym przykładem "plusowym" jest
                zmieniające się otoczenie na Warszawskiej. Na początku lat 90 za okrąglakiem
                były wlaściwie pola. Dziś to teren o dośc intesywnej zabudowie. Podobnie rejon
                Starego Bielska i Wapienicy wokół "dwupasmówki". Słowem mimo wpadek i
                niepowodzeń jest więcej pozytywów.
                • wikin Re: wikin i albracht o to mi chodziło.. 26.01.04, 21:22
                  albrecht1 napisał:

> Cóż, moja opinia jest raczej na tak. Kolejnym przykładem "plusowym" jest
                  > zmieniające się otoczenie na Warszawskiej. Na początku lat 90 za okrąglakiem
                  > były wlaściwie pola. Dziś to teren o dośc intesywnej zabudowie. Podobnie
                  rejon
                  > Starego Bielska i Wapienicy wokół "dwupasmówki". Słowem mimo wpadek i
                  > niepowodzeń jest więcej pozytywów.
                • wikin Re: wikin i albracht o to mi chodziło.. 26.01.04, 21:23
                  albrecht1 napisał:

> Cóż, moja opinia jest raczej na tak. Kolejnym przykładem "plusowym" jest
                  > zmieniające się otoczenie na Warszawskiej. Na początku lat 90 za okrąglakiem
                  > były wlaściwie pola. Dziś to teren o dośc intesywnej zabudowie. Podobnie
                  rejon
                  > Starego Bielska i Wapienicy wokół "dwupasmówki". Słowem mimo wpadek i
                  > niepowodzeń jest więcej pozytywów.

trudno nie dostrzec tych zmian,
                  tylko nie do końca mam to na myśli, bo są to w większości przedsięwzięcia
                  komercyjne,
                  mi zaś chodzi o inwestycje "użyteczności publicznej", których brak przez
                  samych bielszczan jako przykład zacofania naszego miasta, degradacji czy dobry
                  pretekst do powieszania psów na katowicach za dyskryminację finansową,
                  większość tych pretensji skupia się na obiektach sportowych, a nawet na
                  poziomie bielskiego sportu,
                  co do wymienionych przez Ciebie okolic, moim zdaniem miasto mogło zmusić
                  inwestorów do stworzenia lepszych rozwiązań komunikacyjnych - nie mówię już o
                  skrzyżowaniach wielopoziomowych, ale np. rondo pod tesco jest za blisko wylotu
                  z wiaduktu, gdyby było na wysokości metalplastu to rozwiązałoby problem wjazdu
                  pod metalplast, gdyby jeszcze podciągnąć tam wyjazd spod fiata, jedną
                  inwestycją pozbylibyśmy dwóch skrzyżowań na tej dość ruchliwej trasie
    • bytkowiak Re: BB tak naprawdę 26.01.04, 00:52
      Bielsko jest git!!!
      Bardzo sympatyczne miasto!!!!.....a minusy są wszędzie i nie mozna tylko nimi
      żyć!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Kaligula Re: BB tak naprawdę IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.01.04, 19:59
      Wszystkiego nie można mieć, a my i tak mamy bardzo dużo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka