Dodaj do ulubionych

Na górskim szlaku stanęła willa. Wybudują kolejne?

• Gość: autor Na górskim szlaku stanęła willa. Wybudują kolejne? IP: *.chello.pl 17.11.10, 16:50
      Ja nie rozumiem dlaczego jest takie oburzenie. Czy w tym kraju musi być taka zawiść ? Z miła chęcią kupię ten dom. Widać kogo boli postawienie takiego domu. Wszystkich nierobów w tym kraju. Nic tylko im daj i daj. Do pracy Rodacy a będziecie mieli. Pewnie 80% z wypowiadających się nie chodzi po górach ale im to przeszkadza.
      • Gość: r Re: Na górskim szlaku stanęła willa. Wybudują kol IP: *.upc-d.chello.nl 17.11.10, 17:03
        widze ze masz mentalnosc identyczna z wlascicielem tego domu.
      • Gość: darrek Re: Na górskim szlaku stanęła willa. Wybudują kol IP: *.9-3.cable.virginmedia.com 17.11.10, 17:40
        Ja chodze po gorach i nie podoba mi sie taka zabudowa! Ale niestety taka jest tendencja i nie mam na to wplywu. Zapewne gdyby ta willa bylaby wybudowana w gorskim stylu nie bylo problemu ale wyglada jak wyglada. A to, ze nie zarabiam grubych milionow i nie stac mnie na taka ekstrawagancje to wcale nie znaczy ze jestem nierobem. Pozostaje tylko omijac te "atrakcje" turystyczna. Na szczescie sa jeszcze inne szlaki na Magurke.
    • s.pietrzko Na górskim szlaku stanęła willa. Wybudują kolejne? 17.11.10, 16:52
      Widać że co poniektórym żal. Ciekawe ile razy ci wspaniałomyślni turyści posprzatali szlaki itp. Co do klubu Gaja to kto jest z Bielska to wie co to jest za organizacja. U nas to każdy jest obrońcą wszystkiego i gul mu skacze o wszystko Od razu proponuje zrobić szlaban na wejsćie w góry wtedy nikt nikomu niczego nie zadepcze
    • Gość: kochamjaktusk Czyzby znowu Rychowi sie spodobala ta okolica? IP: *.gdynia.asseco.pl 17.11.10, 16:55
      Moze juz wkrotce pojawi sie tam kolejny wyciag narciarski.
    • Gość: kochamjaktusk Pani Pitera na pewno nie widzi powodow do dzialani IP: *.gdynia.asseco.pl 17.11.10, 16:56
      a.
    • tobrze Zmienić prawo 17.11.10, 16:58
      Jeśli to jest park krajobrazowy i jeśli to jest zgodne z prawem, to znaczy ustawa o parkach krajobrazowych jest do d.
      Pytanie tylko czy my jako społeczeństwo jesteśmy w stanie zaakceptować zaostrzenie prawa. Skoro nie godzimy się na objęcie Parkiem Narodowym Puszczy Białowieskiej to pewnie przy tego typu zmianie ustawy zaczną się głosy o tych ekoterrorystach itp.
      A krajobrazy podziwiać będziemy w uprzemysłowionych Niemczech. Już dziś w Polsce jest bardziej zdewastowany krajobraz niż na zachodzie. A będzie jeszcze gorzej.

• Gość: _AS Lepiej, żeby Niemiec podziwiał krajobrazy w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 18:36
        skansenie Polska, a tubylcy w kapciach z łyka kryli się po lasach dodając egzotycznego kolorytu.
        • Gość: ewa Re: Lepiej, żeby Niemiec podziwiał krajobrazy w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 20:32
          Polacy jeżdżą podziwiać krajobrazy Francji, Włoch, Grecji, etc. i jakoś nikt nie nazywa tych krajów skansenem i nikt tam nie chodzi w łapciach.
    • Gość: gosc Re: Na górskim szlaku stanęła willa. Wybudują kol IP: 83.251.94.* 17.11.10, 16:59
      No dobra, willa jak willa ale co jest w tym bunkrze????
    • Gość: 222 Na górskim szlaku stanęła willa. Wybudują kolejne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 17:00
      Qurde !! Ludzie !! przeciez chcieliście kapitalizmu !!! W USA sa ogrodzone plaze nadmorskie,w RFN lasy itd...Wiec nie dziwcie sie ze ktos sobie kupił kawał polany z pięknym widokiem...
      Gdy nabierze rozumu wydzieli cześć działki i za biletami da wam poogladać...
      • drzejms-buond Re: Na górskim szlaku stanęła willa. Wybudują kol 17.11.10, 17:18
        Podobnie mieliśmy w Zalesiu Dolnym pod Warszawą.Pisała o tym Gazeta
        Tu nie chodzi o płot i kwestię ładne/nieładne ale o tzw DOBRO SPOŁECZNE.
        Widoki,krajobrazy też są częścią dobra społecznego.
        Jeśli w malowniczym miejscu, przez które przechodzą szlaki turystyczne, ktoś pozwolił
        na budowę prywatną , to wiadomo ze PRAWO nie miało tu nic do gadania.
        Miał koleś forsę i znajomości to walnął se chawirę na pół polany.
        U nas , w malowniczym miejscu, na Górkach Szymona, ktoś postanowił zbudować pensjonat.
        Były wszelkie zgody, pozwolenia od burmistrza ale nie było zgody społecznej- stanęlismy w obronie naszych Górek- pensjonat nie powstał.Co prawda mija dziesiaty rok ustalania
        kto ma zapłacić za fundamenty i kto ma posprzątać...
        forsa sie liczy a nie widoki, prze państwa.

• Gość: drimer Re: Na górskim szlaku stanęła willa. Wybudują kol IP: *.nyc.res.rr.com 17.11.10, 20:53
          Nie istnieje coś takiego jak "dobro społeczne" bo nie ma "społeczeństwa". Istnieją tylko konsumenci których prawa zależą tylko i wyłącznie od ich zdolności kredytowej.
          • Gość: zero kredytów Re: Na górskim szlaku stanęła willa. Wybudują kol IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.11.10, 09:34
            W dupę się ugryź razem ze swoimi złodziejskimi bankami, panie konsument.
    • Gość: Raf Na górskim szlaku stanęła willa. Wybudują kolejne? IP: *.chello.pl 17.11.10, 17:17
      Zalać gównem ten kaczyland
    • Gość: darrek Na górskim szlaku stanęła willa. Wybudują kolejne? IP: *.9-3.cable.virginmedia.com 17.11.10, 17:20
      To sa jakies jaja! Niestety problemem tutaj jest polozenie Beskidow prawie ze w granicach miasta czy gminy. Poza tym gmina chcac zapewnic srodki do budzetu sprzedaje takie tereny badz pozwala na budowanie takich dziwologow. Nic tylko czekac az droge asfaltowa wybuduja na Magurke. Brak jakiekolwiek prawa w tym zakresie skutkuje takimi oto akcjami. Polska rzeczywostosc.
    • milo_1 Ch...j z turystami ...dudki ważniejsze.... 17.11.10, 17:33

• Gość: ewa Re: Ch...j z turystami ...dudki ważniejsze.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 20:34
        Jak was turyści zaczną omijać, to będziecie mieć ch...j a nie dutki.
    • Gość: _AS Kupił działkę, wybudował dom, jego sprawa, a nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 17:34
      spacerowiczów jedzących kanapki. Widać, że na tym forum sami bolszewicy.
      • Gość: a daleka Re: Kupił działkę, wybudował dom, jego sprawa, a IP: *.chello.pl 17.11.10, 17:49
        Coś pod kopułą u Ciebie słabo. Lepiej sobie włącz TV Historia, bo widać, że czytanie książek Cię męczy.
      • Gość: nacelny Re: Kupił działkę, wybudował dom, jego sprawa, a IP: 77.252.250.* 17.11.10, 19:36
        Oby cię twoje dzieci za to rozliczyły buraku. Widać,że całe dzionki spędzasz przed monitorem,a rodzima przyroda i krajobraz to obciach.Pogadamy jak dorośniesz i zmądrzejesz.
        • Gość: _AS Cóż, taka praca. Krajobrazy kontempluję w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 20:06
          normalniejszych krajach, w których nikt nie żąda, aby nad morzem stały tylko rybaczówki, a w górach chaty góralskie. Dziwnym trafem budowle, które jeździmy podziwiać, płacąc ciężką forsę za wycieczkę, powstały w czasach, gdy nie było miejskiego konserwatora zabytków i gminnego architekta.
          • Gość: aarft Re: Cóż, taka praca. Krajobrazy kontempluję w IP: 195.117.99.* 17.11.10, 22:50
            @AS

uwazasz ze jakikolwiek konserwator nakazał mu wybudowanie tego płotu? Bo ja uwazam, ze zaden konserwator, etc. nawet nie spojrzal na plany tej zabudowy... gapil sie w koperte
      • Gość: cdghtrhetj Re: Kupił działkę, wybudował dom, jego sprawa, a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 23:17
        za często cieciu tutaj kometarze rzucasz ?
    • mentator Na górskim szlaku stanęła willa. Wybudują kolejne? 17.11.10, 17:39
      Fajny płotek.

Po takiej reklamie wybierze się tam masa turystów obejrzeć to nowe cudo natury.
    • Gość: & Na górskim szlaku stanęła willa. Wybudują kolejne? IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.11.10, 17:41
      ...eee tam kupić działkę obok tej z willą i wybudować kilka apartamentowców z ładnym widokiem i biznesmen z willi ugotowany.
    • bling.bling apologeci estetyki komunizmu 17.11.10, 17:43
      Facet ma ziemie w górach? Ma
      Ma pieniądze na wybudowanie tam domu? Ma
      Ma zezwolenia? Ma
      Więc odpierdulta się od człowieka. My home is my castle.
      Skoro państwo nie zabezpieczyło społecznego interesu, którym ma być krajobraz, to pretensje można mieć tylko do tego państwa a nie człowieka który realizuje swoje prawo do wolności.
      Mnie się nie podobają obrzydliwe elewacje blokowisk po termomodernizacji (czy nawet i przed) też naruszają moje prawo do pięknego krajobrazu. Czy wobec tego mam dzisiaj drzeć mordę i wzywać ludzi którzy tam mieszkają od najgorszych chamów i prostaków? Estetyka jest kwestią indywidulaną. Ten dom na obrazku nie jest aż takim wulgarnym gwałtem na krajobrazie jak niektóre inne cacka współczesnych architektów.
      Ogrodzenie nie jest idealne w obecnym kształcie ale z tego co tam widać nie musi być jego ostatecznym kształtem. Obsadzone zielenią i może zmienione kolorem może już tak nie razić.

Kolejna sprawa to że o wiele łatwiej większości przychodzi akceptacja starych zaniedbanych walących się ruin niż nowoczesnego domu. No tak, ale Polacy lubią tylko te filmy które już widzieli i piosenki które już słyszeli.
      • Gość: zniesmaczony Re: drogi bling.blingu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 10:38
        Nie neguje ze Karwala jest wlascicielem, co do prawa budowy domu doknano manewru rozbiorki istniejacej drewnianej chalupy i postawienia na jej miejsca tego szkaradziejstwa. Wykorzystal umiejetnie wszelkie luki w prawie. I co Karwali za to grozi? Moze jakis mandat w humorystycznej wysokosci. Moze. A co do prawa do wolnosci. Nie moze to oznaczac prawa do dewastacji krajobrazu.
        Winne jest glownie zle i nieprecyzyjne ustawodastwo. Wina Karwali ma wymiar jedynie moralny.
        Twoje stwierdzenie ze "ogrodzenie nie jest idealne w obecnym ksztalcie" budzi jedynie pusty smiech. Jest to wulgarny koszmar gwalcacy piekno krajobrazu. Moze Twoja wrazliwosc przytepila sie obcujac na codzien z koszmarnymi plotami z betonu, zardzxewialej siatki. Stalowy koszmar Karwali wytycza nowe trendy w bezgusciu.
        A ze sa domy brzydsze niz "willa" Karwali? Sa. Czy to ma stanowic usprawiedliwienie dla Karwali? Nie ma takiej mozliwosci.
      • Gość: peszak Re: apologeci estetyki komunizmu IP: *.dynamic.chello.pl 06.10.12, 08:01
        A to dureń. Ten nigdy nie zrozumie o co chodzi. Wyzywa od prostaków i chamów a sam ?
    • sobieski1683 Na górskim szlaku stanęła willa. Wybudują kolejne? 17.11.10, 17:47
      Powstanie nowe "Zakopane" gdzie kazdy buduje co chce i jak chce -kaszana.
      • polakonly Ustalenie właściciela może wiele wyjaśnić. 17.11.10, 19:17
        • Gość: lolek Oto dane właściciela: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 19:29
          Nazwisko: Karwala, zdjęcie tutaj:

www.samar.pl/__/__la/pl/__ac/sec,4/new/18168/__Polska-Spotkanie-z-w%C5%82a%C5%9Bcicielem-Auto-Boss.html
          Jakbyście go spotkali to wiecie komu napluć w twarz.
    • Gość: Obiektywny Na górskim szlaku stanęła willa. Wybudują kolejne? IP: *.microchip.net.pl 17.11.10, 17:57
      Wójt pisze, że zgodnie z prawem, ale według prawa nie wolno budować płotów o wysokości, która uniemozliwia migracje zwierząt - na terenie parku krajobrazowego....

No ale górale to wszystko mają w dupie jeśli tylko zobaczą parę złotych. Taka prymitywna mentalnośc.
      • bling.bling Re: Na górskim szlaku stanęła willa. Wybudują kol 17.11.10, 18:16
        Gość portalu: Obiektywny napisał(a):

> Wójt pisze, że zgodnie z prawem, ale według prawa nie wolno budować płotów o wy
        > sokości, która uniemozliwia migracje zwierząt - na terenie parku krajobrazowego
        > ....
        >
        > No ale górale to wszystko mają w dupie jeśli tylko zobaczą parę złotych. Taka p
        > rymitywna mentalnośc.

he he he... pierdu pierdu kolego obiektywny. Park krajobrazowy chroni... Tak zgadłeś!! Krajobraz! Nie zwierzęta. A że krajobraz w każdym miejscu jest inny więc może przywołaj dla porządku dyskusji przepisy dotyczące zabudowy tego konkretnego parku. Bo tylko tam mogą być zawarte zapisy jak tam ma wyglądać ta ochrona. Włącznie z rodzajem dopuszczalnej zabudowy jej charakterystyką estetyczną itp itd.
        Obiektywny dziennikarz nie dotarł jak widać do takich przepisów więc niech swoje żale wsadzi sobie głęboko.
        Chcecie mieć chroniony krajobraz? To róbcie to z głową!
    • andi99 Na górskim szlaku stanęła willa. Wybudują kolejne? 17.11.10, 17:59
      Karwala nie Karwala ale widać że burak z niego nie mały.
    • Gość: ender Na górskim szlaku stanęła willa. Wybudują kolejne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 18:15
      ot, i Gazeta Wyborcza - jej dziennikarza to nie oburza: nie zajmuje zadnego stanowiska w tej sprawie tylko wypytuje 'strony sporu'; wladz lokalnych to tez nie oburza, chociaz maja swiadomosc, ze to nie jest ladne, ale wszystko zrobili poprzednicy i wszystko zgodnie z prawem; jedyni zainteresowani to turysci - tylko ich to oburza; szkoda, ze to nie jest Puszcza Bialowieska lub Rospuda, wtedy moze dziennikarz GW zajalby jakies stanowisko, a tak... co go obchodza tzw. 'naturalne walory estetyczne' innych miejsc w Polsce'; a ponoc GW to 'gazeta opniotworcza'; pogratulowac nalezy zatem wrazliwosci dziennikarzowi GW i podziekowac za niezaangazowana 'troske' o piekne krajobrazy - oczywiscie bez wymieniania nazwiska owego 'zamoznego mieszkanca', bo mogloby to tylko jemu zaszkodzic... on sam oczywiscie nie szkodzi nikomu, bo jakzez moglby - przeciez jest u siebie, a tu inni (turysci oczywiscie)nastaja na niego tak niegodziwie i przeszkadzaja mu w jego dostatnim zyciu.
    • Gość: wujeksamodobro Phi, ależ mi tam bogacz! IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.10, 18:15
      Ani wieży, ani wykostkowanego podjazdu! ;)))
      • Gość: karwala Reszta kasy poszła na łapówki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 18:58
        ...dla lokalnych urzędników, więc na podjazd nie starczyło, ale zrobi się.
    • Gość: Otware oczy Komuno wróć!!! IP: *.147.229.117.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.11.10, 18:17
      bo większość zaraz żółcią się zaleje Hahaha.
      "Sądziad ma, a ja nie" strasznie was to k...wa boli co?
      • Gość: lolek Gwno mnie obchodzi co kto ma... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 19:00
        ...tutaj chodzi o to, że niejaki Karwala budując to szkodzi dobru społecznemu. Gdyby jakiś pajac opatentował oddychanie, a przekupieni urzędnicy wydali zgodę to grzecznie byś płacił za każdy oddech ? To jest to samo - gość zaszkodził wszystkim niszcząc ten krajobraz.
        • Gość: miroslaw Re: Gwno mnie obchodzi co kto ma... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.14, 18:34
          Gość portalu: lolek napisał(a):

> ...tutaj chodzi o to, że niejaki Karwala budując to szkodzi dobru społecznemu.
          W jaki sposób???
          Zaszkodził tym którzy się tam bzykali ;)

> gość zaszkodził wszystkim niszcząc ten krajobraz.
          Niszcząc trawska w których można się było bzykać i opalać na golasa :)

Mój znajomy wiesza psy na inwestorze ale nie potrafi uzasadnić co go tak boli - ja wiem, zazdrość dupę mu zaciska i ponad tydzień nie był się wypróżnić :)
          Byłem tam kilkanaście razy i nie przeszkadza ni ten płot, jestem zadowolony że tam się nie zapali niekontrolowanie.

Powodzenia dla inwestora i niech mu będzie dobrze.

.....
      • Gość: aarft Re: Komuno wróć!!! IP: 195.117.99.* 17.11.10, 22:55
        jestem komuchem i uwazam, ze ten typ to kretyn, bo ma hajs, ale postawil plot jak w centrum miasta...

chociaz, pewnie mu to jakis architekt wymyslil... do architekta trzeba miec pretensje.
        • kagrami Re: Komuno wróć!!! 18.11.10, 09:45
          Pretensje tylko do tych co wydali pozwolenie.

• kagrami Re: Komuno wróć!!! 18.11.10, 09:43
        nie chciałabym tam mieszkać, nawet gdybym była najbogatsza na świecie. Strasznie "ubogi" ten człowiek jest, bo nie rozumie że zniszczył coś cenniejszego niż jego pieniądze.
        Mam nadzieję że winni odpowiedzą za to.
      • cmokwawelski Re: Komuno wróć!!! 18.12.10, 07:14
        A Ty to najwyraźniej chory na głowę jesteś....
    • Gość: abc Na górskim szlaku stanęła willa. Wybudują kolejne? IP: 195.93.134.* 17.11.10, 18:18
      Powinni tego zabronić! Przecież krajobrazy są dobrem wspólnym, wszystkich ludzi a nie jakiegoś buraka z forsą. Może Jezioro Żywieckie też sprzedadzą? Albo Magurkę w kawałkach. Opamiętajcie się... Jak widać to nic że w Parku Krajobrazowym BM, przepisy i tak się da obejść...
    • Gość: gość Na górskim szlaku stanęła willa. Wybudują kolejne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 18:22
      A ja po prostu tam nie pojadę i nie będę musiał tego oglądać,
      Może naprawdę lepiej wyjechać z tego kraju,
    • strinve46 To nie tylko problem gór. 17.11.10, 18:55
      Kto siedzi w lokalnych władzach i daje zgodę? Mafia,idioci i wrogowie narodowego dziedzictwa. Podróżuję dużo po kraju od ponad 30tu lat i takie kwiatki są wszędzie.Niedługo nie dojdziecie do brzegu ładniejszego jeziora i rzeki. Z drugiej strony stoją porzucone i marnieją stare chałupy,które na zachodzie kupiliby z pocałowaniem ręki i wyremontowali.Mieszkałem 3 lata w Niemczech i 2 lata w Górnej Austrii. Tam coś takiego jest nie do pomyślenia. Urzędnik,który wydałby lokalizację w takim miejscu wyleciałby na zbity pysk.
      • Gość: lichttrager Re: To nie tylko problem gór. IP: *.lubzel.com.pl 18.11.10, 07:43
        Mafia urzędnicza owszem ale nie idioci i raczej nie wrogowie narodowego dziedzictwa. To są inteligentni miłośnicy brzęczącej mamony.
    • arkady.ronin Na górskim szlaku stanęła willa. Wybudują kolejne? 17.11.10, 18:58
      fajny domek. ja też sobie taki wybuduje.
    • Gość: Kazik Na górskim szlaku stanęła willa. Wybudują kolejne? IP: 81.15.191.* 17.11.10, 19:06
      Ale tu wszystkim żal dupe sciska, a ludzi w tym czasie przybywa... tłok jak w miejskim autobusie.
      I co najwyżej gawiedz w tym tłoku moze sobie palcem w bucie pokiwać.
      • Gość: aarft Re: Na górskim szlaku stanęła willa. Wybudują kol IP: 195.117.99.* 17.11.10, 22:56
        bardzo mądrze powiedziałeś... i spostrzegawczy jesteś też
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka