Gość: Oma IP: *.altec.pl 14.03.11, 21:42 Cyt.: "jak dużo cukru można kupić na zapas i co z nim potem zrobić?" A pan redaktor to pewnie młodziutki ? ;-) .. no jak to co :-))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kisiel K-ce Cukier drogi jak nigdy wcześniej. Ile w tym pan... IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.11, 22:08 Banda debili. Sami napędzają ten wzrost cen, a szlachta kasuje... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Starannie wyreżyserowana histeria 14.03.11, 22:30 Trzeba pozbyć się zapasów cukru, więc z pomoca przekupnych pismaków robi się medialną histerię i tłum ogłupionych ludzi kupuje cukier po 5 zł. W Czeskim Cieszynie jest po 3,3 zł Czesi pukają się w czoło. To nie wina Unii Europejskiej, tylko świadoma i celowa polityka hurtowników w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Starannie wyreżyserowana histeria IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.11, 22:36 Po co ludziom tyle cukru? Ja mam 1kg na ok 3tyg i mi zdecydowanie wystarcza. Ludzie sami sieją panikę i nie dziwota że hurtownicy kosza kasę na debilach. Też bym tak robił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Starannie wyreżyserowana histeria IP: *.toya.net.pl 15.03.11, 11:30 a ja czeka na moment gdy już wszyscy zrobia zapasy drogiego cukru i ceny spadną, bo spaść muszą gdy popyt sie skończy, wtedy pojdę do sklepu i kup[ie sobie cukier po 2,20 i bedę się z was śmiał :D:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmk Celowa psychoza IP: *.fbx.proxad.net 15.03.11, 12:10 Ciekawe, ze w Niemczech, Francji czy we Wloszech cukier jest a ceny sa stabilne, o polowe nizsze niz w Polsce. Wkurza mnie oskarzanie Unii, ze to przez nia, czy pozostale panstwa naleza do innej Unii? A moze maja lepsze rzady i mniej spekulantow? Cale to zamieszanie przypomnia CELOWO wywolana PSYCHOZE. Ktos sprzedaje duzo cukru, moze z Chin i chce zeby ceny byly jak najwyzsze i zeby ludzie kupowali go bez opamietania, na zapas. Glupi narod bedzie trzymal w tapaczanach zapasy drogiego cukru, a ktos zarobi na tym swietny interes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Starannie wyreżyserowana histeria IP: 151.59.17.* 15.03.11, 11:46 wislok1 napisał: > Trzeba pozbyć się zapasów cukru, więc z pomoca przekupnych pismaków robi się me > dialną histerię i tłum ogłupionych ludzi kupuje cukier po 5 zł. > W Czeskim Cieszynie jest po 3,3 zł > Czesi pukają się w czoło. > To nie wina Unii Europejskiej, tylko świadoma i celowa polityka hurtowników w P > olsce I takim sposobem napompowali ceny mieszkań, energii jedzenia i wszystkiego w PL. Tyle ze pensje coraz mniejsze (CORAZ MNIEJ MOŻNA KUPIĆ) W Włoszech cena KG 75centów (I NAPIS CENA ZABLOKOWANA) Odpowiedz Link Zgłoś
komucholep Re: Cukier drogi jak nigdy wcześniej. Ile w tym p 14.03.11, 22:48 Dokladnie. DEBILE. Czytalem o gościu, który kupił 70 kg i cieszył się jakby wygrał coś na loterii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najmądrzejszy Re: Cukier drogi jak nigdy wcześniej. Ile w tym p IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.11, 10:24 Ludzie, jaki to sens robienie z siebie pajaca ze zgrzewką cukru w wózku w markecie? Ile zaoszczędzicie? 10pln? No rzeczywiście interes życia. Co za durny naród :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JASS czasem warto pomyśleć.... IP: *.centertel.pl 14.03.11, 22:39 Tu jest odpowiedź na problemy pana redaktora. interia360.pl/artykul/winny-rzad-i-unia-czyli-kapitalizm-po-polsku,44062 Jak dla mnie genialny artykuł, obnażający obecną,i nie tylko obecną, polską rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Pan Marcin Czyżewski nie ma o czym pisać? IP: *.welnowiec.net 14.03.11, 22:57 Pan Marcin Czyżewski nie ma o czym pisać tylko wymysla bzdurne historyjki o paniach i panach? Na cukier mu zabrakło? Od tygodnia u mnie w sklepie nikt przy mnie cukru nie kupił. Może kupi jak przeczyta co pan Marcin Czyżewski napisał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Cukier drogi jak nigdy wcześniej. Ile w tym pan... IP: *.252.13.87.internetia.net.pl 14.03.11, 23:14 Nie tylko cukier podrożał...ostatnio zadziwiła mnie cena mąki ziemniaczanej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Cukier drogi jak nigdy wcześniej. Ile w tym pan... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 23:25 A po co tyle cukru żreć? niezdrowy. Lepiej się oduczyć słodzić i zachować kaskę... Odpowiedz Link Zgłoś
4v ale o co chodzi z tym cukrem???? 14.03.11, 23:37 niech nawet zdrożeje do 10zł. ile miesięcznie cukru spożywa przeciętna rodzina? kilogram? dwa? ile stracicie, 15zł? póki co, na tej podwyżce, nawet jeśli spożywacie 3 kilo na miesiąc (takiego w torebkach jedynie, co chyba jest chorą ilością?) to jesteście może 5, góra 10zł stratni. ja się pytam: o co chodzi z tą całą paniką? czy ludzie się boją że kg cukru będzie za 100zł? czy żrą go po 50 kilo na miesiąc, że to dla nich aż taki wydatek? bo chyba nikt normalny 10zł w miesiącu by się nie przejmował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blazej Re: ale o co chodzi z tym cukrem???? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.03.11, 00:23 1-2 kilo?? 2 kilo to ja sam tylko w domu do herbaty wsypuję na tydzień! w pracy przynajmniej 0.5kg, ale masz rację cukier to detal paliwo to dużo większy problem... Odpowiedz Link Zgłoś
4v !!!!????;/ 15.03.11, 01:17 wychodziłoby 40 kg na rodzinę 4-osobową na miesiąc. przecież to nierealne. albo pijesz jak smok, albo słodzisz jak nienormalny, sorry. no ale przynajmniej tyle zrozumiałem, że są ludzie co naprawdę wykorzystują cukier w sposób aż tak nadmierny. ja żrę cukru zdecydowanie za dużo, w napojach, słodyczach.... ale takiego z torebek nie jem wcale. słodzę miodem, lub nie słodzę. niesłodzona, dobra, zielona herbata jest bardzo smaczna. tylko się przyzwyczaić trzeba. słodzenie cukrem jest jak makijaż. dobrej niepotrzebny, słabej i tak nie pomoże.... Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: !!!!????;/ 15.03.11, 04:36 1 łyżeczka to ok. 5g Załóżmy, że facet słodzi 3 łyżeczki/szklankę, co jest jeszcze w granicach (absurdalnie zawyżonej, ale jednak często spotykanej) normy (ja nie słodzę w ogóle;) to daje 15g/herbatę, czyli 1,5dkg, co z 1kg cukru daje 67 herbat na tydzień, czyli 9,5 szklanek dziennie... ok. 2 litry. (wszystko liczone w dużym przybliżeniu, bez zabawy w różniczki i inne odejmowanka;) Jestem w stanie w to uwierzyć, bo sam standardowo wypijam dziennie mniej więcej tyle herbaty (nie mówiąc o innych napojach). Odpowiedz Link Zgłoś
miguell Re: !!!!????;/ 15.03.11, 11:16 Masz rację mcmaxim Ja właściwie nie słodzę, nie jem słodyczy ani ciastek, nie piję słodzonych soków. Nie jestem wyjątkiem takich ludzi wokół mnie jest dużo. Chory jednak jest rynek a nie ludzie. Bo to EU stosuje kwoty cukrowe i reguluje wewnętrzny rynek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najmądrzejszy Re: !!!!????;/ IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.11, 11:20 Jakby nie regulował byłyby jeszcze większe wahania cen. Poza tym, ta panika cukrowa tyczy się tylko Polaków, bo na rynku globalnym cukru nic się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
bobi33 Re: !!!!????;/ 18.03.11, 15:50 słodzę około 3-4 łyżeczki na kubek piję dużo herbaty z mlekiem bo lubię i wychodzi tyle cukru ile napisałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: os Re: ale o co chodzi z tym cukrem???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 08:16 nie przyszło Ci do głowy że jak cukier pójdzie w górę to żywność zdrożeje. Widocznie ten art. nie jest dla Ciebie. Włącz sobie NK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najmądrzejszy Re: ale o co chodzi z tym cukrem???? IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.11, 10:29 Tylko, że żywność, że nie drożeje od wzrostu cen detalicznych! Cena światowa cukru jest stabilna, a nawet zaczyna spadać, a ten wzrost to jakiś polski fenomen takich 'panów Zenków' co to myślą, że przechytrzyli innych, bo jak pajac biega po mieście i wykupuje cukier zgrzewkami :/ Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Cukier drogi jak nigdy wcześniej. Ile w tym pan... 15.03.11, 04:45 W całej Europie Środkowej ludzie dają się robić w bambuko... w Polsce jest drożej niż w Niemczech czy w UK, na Słowacji drożej niż w Polsce, a Węgrzy jeżdżą robić zakupy na Słowację (mam info z pierwszej ręki) -> wyobrażacie to sobie? Eh... A dla ścisłości: na Wyspach cukier kosztuje ok. 3zł/kg. Dla ciekawostki inne ceny: żel pod prysznic (palmolive/nivea/dove/adidas, etc.) - 4.6zł Antyperspirant/dezodorant (nivea/rexona/adidas, etc.) - 4.6zł To tak z pamięci... Btw, markowe ciuchy z reguly 20-30% tańsze... Nawet mieszkając w Polsce opłaca się raz za czas zrobić większe zakupy w UK. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.zywiecki Cukier drogi jak nigdy wcześniej. Ile w tym pan... 15.03.11, 07:49 W państwie zależnym od starych metropoli kolonialnych zlikwidowano uprawy buraka cukrowego oraz cukrownie.Polska musi kupować 230 tys.ton cukru z Unii.od lata widzę na półkach cukier z Belgii.Tak samo ograniczono produkcję mleka i wołowiny,możemy je za to importować.Zlikwidowano szereg zakładówe produkcji przemysłowe,sam pan Buzek zlikwidował 26 kopalń,niektóre nowe,np Kaczyce wysadził i pewnie za to pełni kierownicze funkcje w unijnych strukturach.Węgiel drogi i musimy go importować.Zastanawia mnie czy nasi politycy likwidując własnymi rękami polską produkcję przemysłową i rolną byli takimi głupolami,czy siedzieli u konkurencji w kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekk_k Bzdury piszesz..... 15.03.11, 09:09 W państwie zależnym od starych metropoli kolonialnych zlikwidowano uprawy burak > a cukrowego oraz cukrownie.Polska musi kupować 230 tys.ton cukru z Unii.od lata > widzę na półkach cukier z Belgii. 230 tys. importujemy. ale 400 tys exportujemy importujemy cukier trzcinowy, który jest zdrowszy, smaczniejszy, ale 2 razy drozszy Przy spożyciu 1.5 mln ton to lewdo 15 % www.suedzucker.pl/14046.xml ale zawsze zawsze znajdzie sie jakiś JUREK OSZOŁOM, i wypusuje bzety musimy importować węgiel, wlasnie dlatego zeby była konkurencja na rynku, i zeby kopalnie nie podwyższały dowolnie cen CZY TO TAKIE SKOMPLIKOWANE, ze mamy wolny rynek Tak samo ograniczono produkcję mleka i wołowi > ny,możemy je za to importować.Zlikwidowano szereg zakładówe produkcji przemysło > we,sam pan Buzek zlikwidował 26 kopalń,niektóre nowe,np Kaczyce wysadził i pewn > ie za to pełni kierownicze funkcje w unijnych strukturach.Węgiel drogi i musimy > go importować.Zastanawia mnie czy nasi politycy likwidując własnymi rękami pol > ską produkcję przemysłową i rolną byli takimi głupolami,czy siedzieli u konkure > ncji w kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
imw mamy wolny rynek? 15.03.11, 10:42 czy jego przejawem są limity produkcyjne cukru? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anton Cukier drogi jak nigdy wcześniej. Ile w tym pan... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.11, 08:00 "Rzeczywiście - jak dużo cukru można kupić na zapas i co z nim potem zrobić?" No nie ma z tym żadnego problemu przecież. Znowu trzeba sięgnąć po repertuar z czasów PRL... i proszę: można przeprowadzać eksperymenty naukowe. Np. takie jak bohater grany przez Mieczysława Czechowicza w "Poszukiwany, poszukiwana", który badał zawartość cukru w cukrze ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
polsz nie klamcie o reformie 15.03.11, 08:00 ta reforma to tylko wymówka. Objęła tak samo Niemcy czy Francję. A w tych krajach cukier kosztuje połowę tego co w Polsce. No ale tam już nie ma oszołomów-spekulatów Odpowiedz Link Zgłoś
jakub-11111 Cukier drogi jak nigdy wcześniej. Ile w tym pan... 15.03.11, 08:13 Ja już tego nie mogę dłużej znosić. Natychmiast należy wprowadzić sprzedaż cukru od godziny 13-tej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrowka Cukier drogi jak nigdy wcześniej. Ile w tym pan... IP: *.rdns.sun-net.pl 15.03.11, 08:50 pierwsze słyszę Odpowiedz Link Zgłoś
mirafas Cukier drogi jak nigdy wcześniej. Ile w tym pan... 15.03.11, 08:52 Jakaś paranoja z tym cukrem. Czyżby cukrownie podkręcały w ten sposób sprzedaż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość. Cukier drogi jak nigdy wcześniej. Ile w tym pan... IP: *.play-internet.pl 15.03.11, 08:56 Czy Gazeta bierze kasę za podbijanie ceny cukru ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zerg Lanie wody..... IP: *.adsl.alicedsl.de 15.03.11, 10:10 "Przyczyny ich zdaniem leżą w reformie unijnego rynku rolnego sprzed kilku lat. Z nadpodaży zrobił się niedobór. W całej Unii Europejskiej brakuje aż 4 mln ton cukru" A gow... prawda, mieszkam w Niemczech bylem dzis w sklepie. Cukier za 0,65euro (2,6zl), polki pelne, zero paniki. To tylka ta polska , zasciankowo-prl'owska mentalnosc a nie zadne braki cukru na rynku..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak zrobić Re: Cukier drogi jak nigdy wcześniej. Ile w tym p IP: 212.106.147.* 15.03.11, 10:31 by znów był tani nie kupowac przez miesiąc a i wasze portfele zyskają jak i odchudzicie się trochę ............. Odpowiedz Link Zgłoś
rausman Cukier drogi jak nigdy wcześniej. Ile w tym pan... 15.03.11, 10:43 u mnie cukier w sklepie osiedlowym po 9,58 zł TRAGEDIA !!!! za niedługo cukier stanie się walutą w polsce : ] lepiej niż funt brytyjski w sowich dobrych czasch : P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek_kanarek PiS w zmowie z kartelem cukrowym! IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.11, 10:47 przedstawiciele pisu wykrzykują "cukier po 5 zł", w efekcie wywołali panikę. Dla nich to czysty zysk, polityczny i finansowy. Odpowiednie służby powinny sprawdzić mafię cukrową, ich powiązania z politykami szczególnie opcji prawej i sprzedajnej. Odpowiedz Link Zgłoś
ernibank ja mam 100kg cukru w domu i nie ma paniki 15.03.11, 10:50 Kupiłem cukier po 2,3zł w roku 2010. I po co chodzić do banku i robić lokaty??? Znajomy miał 2300zł na lokacie i doradziłem mu by kupił za to cukier. Teraz znajomym sprzedaje po 5zł za kilo w workach po 10zł. I po co dawać darmo bankom kasę jak można mieć 100% przebicia w parę miesięcy. Nie trzeba akcji obligacji ani podatków bankowych. No ale kto czyta te bzdurne informacje to dalej siedzi w domu i zawija sreberko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ernibank A tak na poważnie... 15.03.11, 10:54 Skoro mowa o cukrze to znaczy że inne tematy są mniej ważne. Mnie osobiście bardziej interesuje sprawa OFE i to ile jeszcze ten rząd postara się mnie okraść za swojej kadencji. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najmądrzejszy Re: A tak na poważnie... IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.11, 11:22 A co chcesz jeszcze wiedzieć o OFE? Sprawa już chyba rozstrzygnięta, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbych Cukier drogi jak nigdy wcześniej. Ile w tym pan... IP: *.play-internet.pl 15.03.11, 10:56 Wydaje mi się,że po pseudoprywatyzacji cukrowni,nowi właściciele chcą szybko zarobić.Proponuję się wstrzymać z zakupami a znowu będzie tańszy niż w Niemczech.Po cenach cukru widać ,że nasz rząd nie panuje nad sytuacją,pogubił sie w walce o własne stołki. Reformy polegające na podnoszeniu podatków własnie widać.Emeryci po 30 mają się dobrze.Opłacający KRUS pracują za granicą.Za bardzo już nie ma kogo skubać. Odpowiedz Link Zgłoś
incipit Na panice najlepiej się zarabia. 15.03.11, 10:57 Na panice najlepiej się zarabia. Teraz jest czas interesów cukrowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek_kanarek Brak wódki w sklepach !!! IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.11, 11:04 Chciałem jak co dzień kupić butelkę wódki, i o zgrozo zostały tylko same drogie marki! LUDZIE róbcie zapasy bo zabraknie ! ceny wódki już szybują w zastraszającym tempie, jak wiadomo wódę robi się z cukru. lol Odpowiedz Link Zgłoś