Gość: x IP: *.205.118.159.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.05.12, 15:38 Lepiej by było za te pieniądze zbudować linię kolejową i tabor dla KŚ. Za drogi nikt nie płaci a PKP PLK zarabiałaby na użytkowaniu linii na jej remonty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: www Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.ajc.com.pl 08.05.12, 15:54 Aleś zabłysną z tyki KŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z_miasta Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.12, 16:01 Oczywiście, że lepiej. Ale kolej jest niemedialna. A na budowaniu (oraz niebudowaniu) dróg, szczególnie autostrad, można wiele osiągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.205.118.159.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.05.12, 16:02 Wolę cichy pojazd szynowy niż samochody na 2pasmowej przez 24/h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faraon Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: 78.9.15.* 09.05.12, 11:27 Mieszkam 100m od ekspresówki (gdzie są ekrany i jej nie słyszę) i 300m od torów, gdzie każdy przejeżdżający pociąg słychać jakbyś stał przy wodospadzie. Nie wiem gdzie ty widziałeś te ciche pociągi, chyba na bocznicy jak stały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: durand Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.static.sitel.net.pl 08.05.12, 16:14 Komu potrzebna jest ta droga? Będzie pusta tak jak trasa Bielsko-Cieszyn. A Bielszczanie i tak będą wiecznie marudzić że ich Katowice okradają. Gdzie tu logika? Ani zysku ekonomicznego, ani logistycznego, ani politycznego. Za te pieniądze powinien powstać brakujący "środek" trasy S1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S69 Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.welnowiec.net 08.05.12, 16:17 Albo jesteś totalnym trolem albo ignorantem, albo nigdy nie jechałeś zwykłą DK69 z Bielska do Żywca. Czemu Polakom jest tak trudno dogodzić??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: durand Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.static.sitel.net.pl 08.05.12, 16:35 Jechałem nią i faktycznie stoi, nie oznacza to od razu że trzeba autostradę budować. Wystarczyłyby wyremontować nawierzchnię, lekko poszerzyć, a w najbardziej newralgicznych miejscach zrobić mini-obwodnice lub ronda, wszystko by się ładnie odetkało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x '60 IP: *.205.102.42.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.05.12, 16:39 Po prostu szykują nam powtórkę z lat '60-ych z USA. Tam też ciągle ignorowano kolej i KM co doprowadziło do zakorkowania miast i straty czasu w korkach sięgającą kilku godzin dziennie. Z tym że tam zrobiło to lobby samochodowe GM a u nas nieudolne władze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 08.05.12, 16:43 pewnie to samo pisali ci sami niezadowoleni o dwupasmówce z bb do katowic...najlepiej nic nie robić a pieniądze niech zgarnie za nic kosciół na spółkę z grubasami od stadnionów na eur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 08.05.12, 21:08 młody jesteś! nikt nic nie pisał o dwupasmówce z ka do bb!!! chyba że pzprowski dziennikarz ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: 78.9.156.* 08.05.12, 16:45 W jaki sposób można wpaść na pomysł aby remontować drogę?? Po pierwsze, na czas remontu jak ludzie jeździliby do Żywca i z Żywca do Bielska? Po drugie takiego odcinka nie można remontować bo to się nie opłaca. W jaki sposób chciałbyś ją poszerzyć? Ludzie to czasami pojęcia nie mają...a jak mówi przysłowie...milczenie jest złotem. W tym przypadku jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: durand Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.static.sitel.net.pl 08.05.12, 17:12 > W jaki sposób można wpaść na pomysł aby remontować drogę?? Faktycznie mój błąd. Przepraszam za ten idiotyczny pomysł. Remont drogi? Ha! Ale głupotę strzeliłem. > Po pierwsze, na czas remontu jak ludzie jeździliby do Żywca i z Żywca do Bielska? Tak jak teraz z Bytomia do Katowic- najmądrzejsi transportem szynowym, średnio rozgarnięci- objazdami, a reszta imbecyli by czekała w korkach przy wahadle. > Po drugie takiego odcinka nie można remontować bo to się nie opłaca. Na szczęście budowa i późniejsze utrzymanie nowej opłaca się jak diabli... ___ To nie droga jest zła, tylko kilka "czarnych miejsc", które powodują zatory. To tak jakby dla zatkanej w czterech miejscach rury wymieniać całe wodociągi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek182 Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.welnowiec.net 08.05.12, 21:42 Coś się tak uwziął na tą kolej. Prawa jazdy nie masz, że tak płaczesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boog Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.12, 16:53 Tu masz Waćpan mapę natężenia ruchu: www.siskom.waw.pl/nauka/gpr/Mapa_SDR2010.pdf Średnio w 2010r przejeżdżało tędy ok 20 tys. pojazdów na dobę. Pomysły typu: "mini-obwodnice" czy "lekko poszerzyć" - no wybacz, nie wiesz, o czym mówisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: durand Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.static.sitel.net.pl 08.05.12, 17:07 Ty za to wiesz o czym mówisz. Co chciałeś udowodnić tą mapką, że dużo gorsze drogi w Polsce mają większe natężenie i się dziwnym trafem nie korkują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S69 Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.welnowiec.net 08.05.12, 17:42 człowieku wiesz co to jest TRANZYT? chyba nie, więc tłumaczę S69 docelowo będzie wyprowadzało ruch z Polski na płd Europy przez Zwardoń. Więc teraz pomyśl o lekko poszerzonej (ciekawe w jaki sposób przy tak gęstej zabudowie) z rondami czyli skrzyżowaniami SPOWALNIAJĄCYMI ruch, drodze, wiecznie zakorkowanej, bez chodników na której ginie masa pieszych!!! Dalej upierasz się że nie ma potrzeby budowy drogi ekspresowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: durand Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.static.sitel.net.pl 08.05.12, 17:57 Skoro to głównie tranzyt to czemu od Żywca na południe ma być 1 pas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.12, 08:33 hej, gnomy ze Śląska (..sitel...), żal Wam d..ę ściska ?, dobre drogi maja być tylko u Was ? a u nas tylko ścieżki rekreacyjne ? Całe szczęście, że to droga i inwestycja krajowa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boog Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.12, 17:48 Na przykład które? Wskaż mi proszę drogę o podobnym natężeniu ruchu w tym regionie, która ma po jednym pasie ruchu w każdą stronę. Na DK69 pomiędzy BB, a Żywcem jest nawet tłoczniej, niż na Zakopiance (ostatnie odcinki). Każdy typ drogi ma normy natężenia ruchu, które w przypadku DK69 zostały przekroczone już lata temu. Poza tym wierz mi na słowo, gdyby przyszło Ci pokonywać ten odcinek codziennie, szybko zmieniłbyś zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: durand Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.static.sitel.net.pl 08.05.12, 18:09 To chyba oczywiste, że chodziło mi o parametry po ukończeniu. Bezkolizyjne 2x2 (+awaryjny) na 17-20tys. pojazdów to kasa w błoto na wzór Lichenia. Gierkówka przez środek Częstochowy jest kolizyjna i zniszczona, a jeździ nią około 55.000 pojazdów na dobę. Korków na niej nie ma (chyba że jest jakiś karambol). Czy ja napisałem że obecny stan drogi jest dobry? NIE !!! Napisałem, że ta budowa ma po prostu za duży rozmach. Wystarczyłby remoncik i likwidacja kilku wąskich gardeł, które powodują całe zamieszanie. To co budują, to chyba ukłon w stronę wielbicieli motorów Kawasaki- w końcu będą mieli gdzie spokojnie popierniczać 300km/h. Gdybym jeździł codziennie, owszem zmieniłbym zdanie. Tak samo, jak chciałbym żeby zbudowano mi monorail za 800mln z domowego balkonu do gabinetu w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boog Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.12, 19:33 Gierkówka, jak zapewne wiesz, to zupełnie inna klasa drogi (2x2), a ja pytałem o drogę 1x2. Poza tym, nawet bez karambolu potrafi się zakorkować. I zapewne również wiesz, że 55 tys. pojazdów to dużo i dlatego powstaje A1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podbeskidzianin Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.centertel.pl 08.05.12, 20:53 durand - ingerować możesz sobie na trasie Bytom - Katowice, co by Wom sie fajowo jeździło! Z naszego podwórka wypad! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad.ludwik02 Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.05.12, 18:34 Dzięki za ten link i za fakty, w miejsce tego poprzedzającego: bla-bla-bla... Ja tam nie mogę się wprost naczekać tej drogi szybkiego ruchu do Żywca i dalej - Zwardonia! Miałem przedsmak tego co mnie czeka, jadąc od "Auchanu" do węzła Mikuszowice: niecałe 10 minut, zamiast jakieś pół godziny starą drogą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.12, 17:53 to budujcie sobie takie rozwiązania u siebie na Śląsku, ta krajowa inwestycja jest u nas potrzebna i integruje BB i Żywiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podbeskidzianin Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.centertel.pl 08.05.12, 20:47 to są trolle bojowe, które nie znają naszych realiów i zapewne kilka razy w życiu jechali trasą BB-Żywiec! A bojowe dlatego, że mają dyskredytować inwestycje spajające Podbeskidzie! I chyba nie mają pojęcia, że większość mieszkańców regionu preferuje transport prywatny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boog Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.12, 21:14 Może nie tyle preferuje, co nie ma innej opcji. Transport publiczny leży i kwiczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podbeskidzianin Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.centertel.pl 09.05.12, 21:13 dlatego "preferuje" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.12, 19:22 Dopiero zobaczysz jak się zakorkuje. Obecnie na Żyline, Bratysławę, Wiedeń jeździ się przez Cieszyn bo TIR przez Zwardoń by nie przejechał. Szczególnie zimą. Teraz zacznie się tranzyt i wypadki bo jakiś idiota wymyślił że od Żywca do Zwardonia ma być jeden pas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jorg Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.unknown.vectranet.pl 08.05.12, 21:56 chyba nigdy z bielska do żywca nie jechałeś!!!bravo za tę drogę dla jej pomysłodawców i dla ludzi ktorą ją tworzą!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolf Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.netpower.pl 09.05.12, 15:59 ale z ciebie matoł brak słów ,tylko za kompem potrafisz klepać ... to najlepiej wydane pieniądze przejedz się kiedyś żywiecką to pogadamy baranie (chyba barana nie można obrażić ) w końcu bielsko żywiec będzie miało porządną drogę i to dwa pasy :d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.beskidmedia.pl 08.05.12, 17:51 brawo podbeskidzie!!! teraz trzeba walczyc o s1 z zaglebiem i bdi z krakowem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho BDI - kto nie jest "za" nie może być posłem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.12, 18:38 Który nie będzie popierał budowy BDI nie może dostać kreski przy następnych wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podbeskidzianin Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: *.centertel.pl 08.05.12, 21:03 ...a potem most na Wiśle wysadzić! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral BDI, BDI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.12, 07:26 BDI, której orędownikiem był również woj.małopolski J.Miller byłaby wpisana w plan do 2016?, gdyby nie rządzące PiSuary z Wadowic !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: 94.42.237.* 08.05.12, 20:22 Kolejny malkontent Odpowiedz Link Zgłoś
bahn Mieszkańcy okolicy będą mieli piękne... ekrany 08.05.12, 22:20 Trudno negować sens rozwoju infrastruktury, natomiast mieszkańcom okolicy pozostaje współczuć - tuż obok domów wyrosną im piękne ekrany z blachy falistej, a szum będzie już zawsze stałym gościem. Jakiego dzieła zniszczenia w krajobrazie dokonuje budowa takiej arterii w podgórskiej okolicy widać dobrze na trzecim zdjęciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral 1,3 mld zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.12, 07:31 poszło na budowę wschodniej obwodnicy Bielska-Białej, jechałeś nia kiedyś ? zapewne nie, bo gps kieruje Cię przez centrum BB, jak jedziesz ze Śląska do Szczyrku. No i gdzie ty na nowych drogach zobaczysz ekrany z blachy falistej ? Odpowiedz Link Zgłoś
bahn I co z tego? 09.05.12, 09:49 Ale co to ma do rzeczy ile wydano? Można wydać i 5 miliardów, a drogi i tak mają to do siebie, że wyglądają szpetnie. Pisałem o ingerencji w krajobraz, a nie o wydawanych sumach. Mieszkańcy Wilkowic, Buczkowic i w szczególności Rybarzowic, gdzie powstanie "imponująca" estakada pewnie są zachwyceni, że będą mieli syf za oknami (i na oknach). Z obwodnicy BB kojarzę właśnie głównie kilometrowe ekrany - wolę nawet nie myśleć, jak się czują mieszkający po drugiej stronie. Oglądałeś w ogóle te zdjęcia w artykule? Jeśli metr od budowanej drogi stoją chałupy, a cała arteria przecina regularną niską zabudowę, to w promocji dostaną ekrany, to chyba oczywiste. Życzę im oczywiście, aby były bardziej estetyczne niż blacha falista, ale polska rzeczywistość podpowiada raczej najprostsze rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: I co z tego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.12, 10:05 drogi wyglądaja szpetnie, to fakt, ale widać że tutaj nie mieszkasz, ale bywasz. Ja mieszkam i ta droga, o czym mówimy wszyscy w rejonie bielsko-żywieckim, jest nam potrzebna i niezbędna. Drogę widziałem, z różnych stron, ostatnio z Magury, z której widać ją w całości od Mikuszowic po Żywiec. Tak, droga narusza krajobraz w bliskiej jej oklolicy, ale jest niezbędna, w tym dla rozwoju naszych terenów. Na terenie Wilkowic już ulokowało się wiele nowych firm, a będą kolejne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: I co z tego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.12, 19:12 A to fakt. Przy drodze tworzą się "poligono industrial" w iście hiszpańskim stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam z Krk Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z sam... IP: 178.23.104.* 09.05.12, 08:48 Super news !!! może w końcu kiedyś dożyję takiej trasy z Krakowa jadąc BDI do BB i dalej S69 przez Żywiec do Zwardonia. Wreszcie w moje rodzinne strony będzie można po ludzku dojechać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jestok1 Re: Budują drogę za ponad 788 mln zł [zdjęcia z s IP: 212.184.115.* 09.05.12, 16:23 droga jest niezbędna: 7 razy w miesiąc trasa Katowice - Bielsko - Żywiec godzina 14.00 raport: odcinek Katowice - Bielsko 60km - 40 min (obecnie 50 min trwają remonty w Tychy, Pszczyna , Goczałkowice) trasa Bielsko - Żywiec 20 km - 40 min (bywa dłużej, sam odcinek łodygowice - żywiec czasami 50 min) w dalszej mierze musi zostać zrealizowna droga łącząca już wybudowany odcinek Żywiec - prawie z Węgierska Górka , w Żywiec - Milówka(most) / Zwardoń Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foto Budują drogę IP: *.play-internet.pl 09.05.12, 20:04 Piękne zdjęcia, a za szybkie ukończenie trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś