Dodaj do ulubionych

Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZYTE...

IP: 78.133.211.* 18.10.12, 17:11
mieszkańcy Raciborza to dziwni ludzie, nawet im smugi na niebie nie pomogą, niestety.
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.10.12, 17:19
      Chemtraile w GW na poważnie?

Litości. Za rogiem czekają czarne koty i chupacabra.
      • Gość: Kiki Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.12, 21:57
        sprawa jest prosta kiedyś latały samoloty śmigłowe a odrzutowiec latał jeden na dzień w mojej okolicy. Dis latają co chwile jak taksówki tak z ludźmi jak i z towarami dhl etc. A wszystko odrzutowe
        www.flightradar24.com/
        • Gość: kattowitzer Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY IP: *.welnowiec.net 19.10.12, 01:00
          odpowiedz mi tylko proszę, od kiedy to ze smug kondensacyjnych powstają trwające kilka godzin chmury??

i wyjaśnij mi takie zdarzenie: godzina 6 rano, okolice Tychów, samolot(y ?) leci tam i z powrotem tworząc równoległe pasy na całym niebie ,które nie znikają nawet po kilkunastu minutach i więcej. samolot(y) lecialy wielokrotnie nad tym samym miejscem ,ciągle równolegle do powstałych juz pasów i tworząc nowe. centrum tych "chmur" mogło być gdzieś nad Krakowem. i wyjaśnij mi proszę od kiedy to na naszym niebie z rana jest taki ruch samolotów? sledze flightradar dosc długo i takiego ruchu nie zauważyłem. zdarzenie obserwowałem z pociągu , w ciągu 15 -20 minut samolot czy samoloty przeleciały z 7 razy. i mowie tu o ilości którą ja widziałem , a pasy po wcześniejszych lotach byly juz widoczne.
          • daghda.irish.pub Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY 19.10.12, 07:21
            Poszukaj sobie jeszcze mapy korytarzy powietrznych (Sektory ACC, Górne Drogi Lotnicze RNAV) w Polsce, to się zdziwisz...

Teoria spiskowa, tyle w temacie. Jakbyś nie spał też na lekcjach fizyki i geografii (przy okazji uczenia się o chmurach), to wiedziałbyś także iż smugi kondensacyjne potrafia wisieć w powietrzy nawet 14h (średnio 4-6h). Fakt - potrafią nieznacznie wpłynąć na pogodę: w nich zawarta jest też para wodna, która na tej wysokości zmienia sie w krzyształki lotu a w większych ilościach mogą tworzyć cirrusy.
            • andrzejto1 Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY 19.10.12, 09:32
              daghda.irish.pub napisał:

> Teoria spiskowa, tyle w temacie. Jakbyś nie spał też na lekcjach fizyki i geogr
              > afii (przy okazji uczenia się o chmurach), to wiedziałbyś także iż smugi konden
              > sacyjne potrafia wisieć w powietrzy nawet 14h (średnio 4-6h). Fakt - potrafią n
              > ieznacznie wpłynąć na pogodę: w nich zawarta jest też para wodna, która na tej
              > wysokości zmienia sie w krzyształki lotu a w większych ilościach mogą tworzyć c
              > irrusy.
              >
              Zawarta jest w nich tylko i wyłącznie para wodna, bo CO2 nie krystalizuje na tej wysokości, jest tam zbyt ciepło panie fachowiec. Poza tym, para wodna aby krystalizować musi mieć na czym, czyli musi mieć jądra kondensacji w postaci pyłu.
              I kto tu spał??
              • daghda.irish.pub Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY 19.10.12, 09:51
                andrzejto1 napisał:

> Zawarta jest w nich tylko i wyłącznie para wodna, bo CO2 nie krystalizuje na te
                > j wysokości, jest tam zbyt ciepło panie fachowiec. Poza tym, para wodna aby kry
                > stalizować musi mieć na czym, czyli musi mieć jądra kondensacji w postaci pyłu.
                >
                > I kto tu spał??
                >

Chyba Ty - weź i sobie poszukaj, poczytaj,. To nie boli. Poza tym - czytanie ze zrozumieniem się kłania - przeczytaj jesze raz to, co napisałem. Wspominałem coś o CO2...?
              • pak4 Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY 19.10.12, 10:09
                > CO2.
                Nie było nic o CO2.
                Kombinuję, jak mogłeś wykombinować powiązanie, ale nic mi nie przychodzi do głowy, skoro ma chodzić o krystalizowanie CO2.

> Poza tym, para wodna aby kry
                > stalizować musi mieć na czym, czyli musi mieć jądra kondensacji w postaci pyłu.
                A! Czyli w zimie u nas nie może padać śnieg. A przynajmniej nie w górach. Dziękuję, będę pamiętał by nie zmieniać opon na zimowe, bo błoto pośniegowe to tylko złudzenie.
                • szejski Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY 19.10.12, 12:00
                  Bo on pewnie myśli, że samoloty opala się węglem, który to spala się wyłącznie do CO2. ;)
                  • andrzejto1 Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY 19.10.12, 13:40
                    szejski napisał:

> Bo on pewnie myśli, że samoloty opala się węglem, który to spala się wyłącznie
                    > do CO2. ;)

Nieuku nafta lotnicza jako węglowodór spala się do H2O i CO2. Jak widać do gimnazjum jeszcze nie dotarłeś. Tam chyba już o tym uczą. Reakcji mi się nie chce rozpisywać, bo pewnie to dla ciebie za trudne. Mnie tego uczyli w podstawówce. Ale to było przed reformą i wiedzy nieco posiadam.
                    • szejski Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY 19.10.12, 13:59
                      Fajnie, że uzupełniłeś wiedzę i już wiesz, że samolotów nie opala się węglem.
                      Teraz jeszcze pozostaje opanowanie czytania ze zrozumieniem.
                      POWODZENIA!
                    • Gość: NOx Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie IP: *.tktelekom.pl 19.10.12, 20:58
                      Hej wyszkolony, zapewniam cię że przy spalaniu nafty, i nie tylko nafty, powstaje z pół tablicy Mendelejewa produktów spalania, nie mówiąc już o czymś takim jak cząstki stałe PM (Particulate Matter - w uproszczeniu sadza). Cząsteczki sadzy stanowią doskonały ośrodek kondensacji pary wodnej. No ale tego w szkołach nie uczą, co najwyżej na "twardych" kierunkach studiów inżynierskich. Tylko że 95% wybiera do studiowania różnego rodzaju "kierunki - wydmuszki" tj. wszelkiej maści zarządzania, logistyki i inne nowomowy, uwłaczające pojęciu "studia wyższe".
                    • Gość: Lotnik Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY IP: *.metro-networks.pl 20.10.12, 10:17
                      Nieuku nafta lotnicza jako węglowodór spala się do H2O i CO2. Jak widać do gimn
                      > azjum jeszcze nie dotarłeś

Buahahaha.
                      To ty Andrzejku nawet podstawówki nie zacząłeś. W paliwie lotniczym są obecne związki siarki więc produktem spalania tych związków powstaje tlenek i dwutlenek siarki a poza tym tlenki azotu oraz węgiel czyli tzw. sadza.
                      Buahahaah- poza tym nawet Andrzejku krynico mądrości jak nie interesujesz się lotnictwem, to zainteresuj się motoryzacją. Wtedy też będziesz wiedział, co jest produktem spalania węglowodorów. I nie przyznawaj się do kończenia szkół starej daty, bo tylko wstyd przynosisz swoim nauczycielom.
                • szejski Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY 19.10.12, 12:02
                  Ach, no i jeszcze z tego węgla zostaje pył, na którym krystalizuje para wodna.
                  • andrzejto1 Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY 19.10.12, 14:44
                    szejski napisał:

> Ach, no i jeszcze z tego węgla zostaje pył, na którym krystalizuje para wodna.

Nie wiem czy jesteś bardziej smieszny, czy żałosny, ale to bez znaczenia... Odezwałeś się i rozwiałeś wszelkie wątpliwości
                • Gość: b0b Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY IP: *.static.chello.pl 19.10.12, 13:28
                  > Nie było nic o CO2.
                  > Kombinuję, jak mogłeś wykombinować powiązanie, ale nic mi nie przychodzi do gło
                  > wy, skoro ma chodzić o krystalizowanie CO2.

Bo niektorzy czytaja miedzy wierszami i widza znacznie wiecej niz widac, dzieki czemu odkrywaja spiski. Taka supermoc.
                • andrzejto1 A jakie sa produkty spalania paliwa fachmany?? 19.10.12, 13:37
                  pak4 napisał:

> > CO2.
                  > Nie było nic o CO2.
                  > Kombinuję, jak mogłeś wykombinować powiązanie, ale nic mi nie przychodzi do gło
                  > wy, skoro ma chodzić o krystalizowanie CO2.

Powiązanie jest proste jak konstrukcja cepa. Węglowodory spalają się na H2O i CO2. Podstawy chemii się kłaniają.

>
                  > > Poza tym, para wodna aby kry
                  > > stalizować musi mieć na czym, czyli musi mieć jądra kondensacji w postaci
                  > pyłu.
                  > A! Czyli w zimie u nas nie może padać śnieg. A przynajmniej nie w górach. Dzięk
                  > uję, będę pamiętał by nie zmieniać opon na zimowe, bo błoto pośniegowe to tylko
                  > złudzenie.

Aby woda zmieniła się w lód w atmosferze potrzebuje czegoś, an czym się zaczepi. Nie wiem, kto cię uczył fizyki, ale poproś go, by oddał ci kasę.
                  • Gość: b0b Re: A jakie sa produkty spalania paliwa fachmany? IP: *.static.chello.pl 19.10.12, 13:56
                    Nikt nie przeczy powstawaniu CO2, chodzi o to, ze tego nie bylo w tym watku i komentowana odpowiedz ma sie nijak do reszty dyskusji.

O ile wiem to atmosfera jest pelna roznych czasteczek spelniajacych kryterium jadra kondensacji i takie smugi moga powstawac w zasadzie wszedzie lub prawie wszedzie na niebie po ktorym lataja samoloty
                    • andrzejto1 Re: A jakie sa produkty spalania paliwa fachmany? 19.10.12, 14:43
                      Gość portalu: b0b napisał(a):

> Nikt nie przeczy powstawaniu CO2, chodzi o to, ze tego nie bylo w tym watku i k
                      > omentowana odpowiedz ma sie nijak do reszty dyskusji.

A szanowny pan o CO2 w postaci stałej słyszał?? Produkty spalania są dwa i oba mogą krystalizować. Tyle, że na CO2 jest za ciepło. Czy to takie trudne do zrozumienia??
                      >
                      > O ile wiem to atmosfera jest pelna roznych czasteczek spelniajacych kryterium j
                      > adra kondensacji i takie smugi moga powstawac w zasadzie wszedzie lub prawie ws
                      > zedzie na niebie po ktorym lataja samoloty

Tak, są nawet jako zanieczyszczenia paliwa. Ale tak się składa, że nie utrzymują się godzinami na niebie.
                      • Gość: Kiki Re: A jakie sa produkty spalania paliwa fachmany? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.12, 14:59
                        Jakie dwa produkty spalania? Nie róbcie z siebie debili.
                        W spalinach jest "wszystko". W wysokich temperaturach się azot z powietrza utlenia. 100 % paliwa też się nigdy nie spala i nigdy nie ma 100 % czystości, są rożne domieszki które znajdują sie tam po pierwsze specjalnie jako rożne uszlachetniacze a po drugie zanieczyszczenia które pochodzą z ropy na przykład związki siarki. W benzynie też nie ma 100% oktanu. Za chwile się okaże ze diesel też spala do co2 i h2o. A cząstki stałe gdzie? a niedopalone węglowodorowy a tlenki azotu? A cała reszta syfu?
                        Tam potencjalnych jąder kondensacji jest dość. Pary wodnej też nie brakuje.
            • Gość: n Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY IP: *.dynamic.mm.pl 19.10.12, 18:40
              chmury kondensacyjne nie są od dziś i dziwnym trafem jeszcze 10 lat temu tego problemu nie było i nigdy nie widziałam aby po przelocie smugi utrzymywały się więcej niż godzinę a teraz to takie normalne dla wielu. Powiesz,że w Polsce nie było tyle samolotów co dziś, mam znajomych w innym kraju, która potwierdza, że od 5 lat nie rozumieją co się dzieje na niebie a tyle lat chodzili na biwaki i czego takiego zwyczajnie nie było.
              • Gość: wowo34 Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY IP: *.b-ras2.blp.dublin.eircom.net 20.10.12, 11:11
                No tak, biwakowi bywalcy to przeciez powszechnie znane autorytety w dziedzinie lotnictwa. Sam malo chodzilem na biwaki, wiec nie wiem nawet jak to sie dzieje ze samoloty lataja, ale z tego co slyszalem wiedza na biwakach zdobyta jest niesamowita.
                Kapitan Wrona znany jest z tego ze tyle lat chodzil na biwaki.
        • pak4 Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY 19.10.12, 10:11
          Napęd chyba nie robi wielkiej różnicy, bo chodzi o kondensację pary wodnej wokół poruszającego się obiektu.
          Natomiast z jednej strony mamy czystsze trochę niebo (upadek przemysłu ciężkiego), z drugiej dużo większy ruch powietrzny (kiedyś dostrzec samolot pasażerski w locie, to było coś! a teraz mogę je oglądać kilka razy na godzinę.)
    • Gość: gt Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZYTE... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.12, 18:14
      Tak to jest jak się czyta gazety typu "Fakt" czy "Gazeta Polska". Gość jest po prostu cymbałem.
      • Gość: kattowitzer Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY IP: *.welnowiec.net 19.10.12, 01:09
        no chyba jednak nie on jest cymbałem... tinyurl.com/8shw86z
        • pak4 Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY 19.10.12, 10:18
          Oj, jest, jest...
          Choćby dlatego, że uwierzyłby w linkowany przez Ciebie tekst, a jest on jedną wielką manipulacją, bo doradca... nie mówił o chemitrails. Zaskoczony? ;)
          Chodzi o 'geoinżynierię'. Problem globalnego ocieplenia jest poważny, a redukcja CO2 odbywa się z oporami, zresztą nie ma na nią przyzwolenia politycznego. Szuka się więc pomysłów alternatywnych, że na skalę globalną, to nazywanych geoinżynierią.
          Pomysły są różne
    • Gość: remak Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZYTE... IP: 79.139.65.* 18.10.12, 19:21
      Autor listu powinien nabyć działko ziemia-powietrze i strącać te cholerne samoloty!!
      O Raciborzu będzie jeszcze głośno na świecie :)
    • Gość: adamo Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZYTE... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.12, 19:30
      Chodź deklu w masce p-gaz to choroba nie będzie się pogłębiała
      • Gość: kattowitzer Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY IP: *.welnowiec.net 19.10.12, 01:08
        widze ze na forum znów zlot czerwonych antyklerykalnych oszołomów. a tymczasem... ttp://tinyurl.com/8shw86z
    • Gość: Leash Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZYTE... IP: *.broadband.tesco.net 18.10.12, 19:37
      Chemitrails. Mieszkam obecnie w UK i tu jest ich znacznie wiecej. Niestety nikt nie powie nam prawdy. Podtruwaja nas i zapewne komus sie to oplaca...
      • Gość: G.Suss Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.12, 20:20
        Ludzka skłonność do wierzenia w najbardziej nawet niedorzeczne idiotyzmy nigdy nie przestanie mnie zadziwiać. Po co zawracać sobie głowę banalnym, znanym od dziesięcioleci i doskonale opisanym przez fizykę zjawiskiem, jakim jest smuga kondensacyjna? Lepiej tropić ogólnoświatowy spisek ludzi-jaszczurów, którzy wszystkie samoloty na ziemi wyposażają w doskonale zakamuflowane zbiorniki na tajemnicze chemikalia, które następnie z nieznanych nikomu przyczyn rozpylają dziesiątki razy dziennie nad wszystkimi miastami globu. Biorąc pod uwagę skalę operacji, w spisek musi być zaangażowanych dobrych kilkadziesiąt milionów ludzi, ale prawda wychodzi na jaw tylko na stronach internetowych, wg. których Hitler i Elvis żyją w Ekwadorze.

Proponuję wprowadzić w szkołach jeszcze więcej lekcji religii zamiast przedmiotów ścisłych - będzie jeszcze zabawniej.
        • Gość: qwerty Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY IP: *.1000lecie.pl 18.10.12, 20:44
          >.... wg. których Hitler i Elv is żyją w Ekwadorze....

W ARGENTYNIE !!!!!!!!!!
          • unhappy Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY 21.10.12, 21:01
            Gość portalu: qwerty napisał(a):

> >.... wg. których Hitler i Elv is żyją w Ekwadorze....
            >
            > W ARGENTYNIE !!!!!!!!!!

Przeprowadzili się.
      • Gość: Komensky Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.10.12, 23:36
        W Anglii mieszkasz?

To język Królowej Elżbiety powinieneś znać:
        science-edu.larc.nasa.gov/contrail-edu/resources/Contrail_Formation_English.pdf
        3 typ (na dole), szerokie, „trwałe” smugi kondensacyjne + opis w jakich warunkach powstają.

• Gość: Leash Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY IP: *.broadband.tesco.net 19.10.12, 08:33
          Ale chemitrails to co innego niz to.
          • pak4 Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY 19.10.12, 10:21
            Po czym poznajesz chemitrails?
            Bo chemitrails to właśnie to
      • pak4 Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY 19.10.12, 10:20
        Macie większy ruch lotniczy.
        A komu opłacało by się truć? Tak na poważnie? Czym? Po co?
    • Gość: Tomek Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.12, 19:47
      Powiedzcie proszę, że ten list napisała znana i lubiana redaktor Ewa F.
      • Gość: dadak Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY IP: 91.202.192.* 18.10.12, 20:28
        nie to nie może byc Ewa F, z bielska do katowic pociągi nie latają a od czasu elektryfikacji smug też nie uwidiosz
        • Gość: el_fuego Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY IP: 157.158.13.* 19.10.12, 07:44
          dzięki za poprawę humoru z rana :)
    • kawa_i Nie mam dowodo za ani przeciw - ciekawa hipoteza 18.10.12, 20:17
      Ludzie majacy na prawde duzo pieniedzy i wladzy robia takie rzeczy, o ktorych sie szarym myszkom zyjacym od 1 do 1, dla ktorych zakup nowego samochodu czy wakacje w USA sa wyzwaniem, nawet nie sni.

Nie staram sie tu nikogo upokorzyc. Moim zdaniem zanim zacznie sie cos negowac lub potwierdzac trzeba uswiadomic sobie gdzie sie stoi.

Tak czy inaczej hipoteza jest ciekawa.
      • pak4 Re: Nie mam dowodo za ani przeciw - ciekawa hipot 19.10.12, 10:24
        Po co ktoś miałby coś rozpylać?
        Gdzie widział ktoś coś, co nie było smugą kondensacyjną?
        Przynajmniej na to drugie pytanie powinna istnieć sensowna odpowiedź, jeśli w ogóle na ten temat ma się dyskutować. Inaczej to dyskusja typu: "czy 50% dyskutantów na forum to zmutowane jaszczury". Sam przyznasz, że to interesująca hipoteza, i że zza klawiatury nie mamy 'dowodów' zarówno na tak, jak i na nie ;)
    • Gość: z_miasta Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZYTE... IP: *.tktelekom.pl 18.10.12, 20:26
      Rozumiem, że czytelnik jest nieukiem. Jemu wolno. Ale dziennikarz? Fizyki w szkole nie było? Czyżby religia tylko?
      • Gość: zombi Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.12, 22:00
        A na wf lizanie kolan i cmoki w pierścień.
      • Gość: olo Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.12, 22:02
        Rozumiem, że czytelnik jest nieukiem. Jemu wolno. Ale dziennikarz? Fizyki w szkole nie było? Czyżby religia tylko? <<<<odezwal sie du...ny yntelygent z miasta! Jest maly problem yntelygencie! AMERYKANIE SIE DO TEGO PROGRAMU oficjalnie przyznali.
        • Gość: f Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.10.12, 22:13
          Gdzie, kto, kiedy?

Do rozpylania chemikaliów nad Raciborzem?
          • Gość: G.Suss Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.12, 22:33
            No co Ty, stary. Przecież na YouTube różni Amerykanie wyraźnie "przyznają się" do różnych rzeczy. Raz oglądałem faceta, który "przyznawał się", że był w tajnej podziemnej bazie zamieszkałej przez współpracujących z rządem USA kosmitów. Nawet pokazywał, gdzie go postrzelili laserem :-D
            • unhappy Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY 21.10.12, 21:03
              Gość portalu: G.Suss napisał(a):

> No co Ty, stary. Przecież na YouTube różni Amerykanie wyraźnie "przyznają się"
              > do różnych rzeczy. Raz oglądałem faceta, który "przyznawał się", że był w tajne
              > j podziemnej bazie zamieszkałej przez współpracujących z rządem USA kosmitów. N
              > awet pokazywał, gdzie go postrzelili laserem :-D

Przebijam. Na Uniwersytecie Youtube jeden wykładowca opisywał swoje podróże w czasie samochodem z zainstalowanym urządzeniem typu "walizka". Nawet pokazywał zdjęcia jak za oknem samochodu zagina się promień lasera emitowany z wskaźnika laserowego :D
        • pak4 Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY 19.10.12, 10:31
          W Twoim wpisie jest tylko jeden problem
      • Gość: z_miasta o chmurach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.12, 10:33
        Wszelkie chmury powstają w wyniku skraplania pary wodnej. Chmury składają się z maleńkich kropelek wody unoszących się w atmosferze.
        Tak, chmura to woda w stanie ciekłym, nie para wodna (jak się czasem sądzi)!

Dlaczego te kropelki nie spadają? ... Dlaczego ZAWSZE nie spadają? Dlatego, że siła grawitacji nie jest jedyną siłą jaka na nie działa. Balony też nie spadają. I samoloty też na ogół nie. Kropelki wody mogą się unosić pchane pionowymi ruchami powietrza.

Duże krople oczywiście spadają i nazywamy to deszczem.

Istnieje wiele rodzajów chmur. Różnią się wielkością, kształtem, kolorem, wysokością na jakiej powstają, czasem życia. Niektóre chmury przynoszą deszcze, inne nie. Z niektórych biją pioruny (ale prawie wyłącznie latem).

To czy chmura powstanie i jaka ona będzie zależy od wielu czynników:
        Od tego jak mocno w danym momencie grzeje Słońce (grzeje różnie w zależności na przykład od jego wysokości nad horyzontem), od tego jaka jest zawartość pary wodnej w powietrzu, od tego jaki wieje wiatr (na różnych wysokościach), od obecności dużych zbiorników wodnych na ziemi...

W niektóre letnie, upalne dni chmury nie powstają.
        W inne, równie gorące, wypiętrzają się ogromne chmury burzowe.
        W jeszcze inne dni powstają małe chmurki, które szybko zmieniają kształty.

Chmury pojawiają się i na wysokości zero (nazywamy je zwykle mgłą) i na wysokości kilkunastu kilometrów.

Oprócz chmur "naturalnych", obserwować można także chmury powstające sztucznie, tworzone przez człowieka!
        -W chłodny dzień widzimy je przy każdym wydechu.
        -Obserwujemy je nad garnkiem z gotującą się zupą.
        -Pojawiają się nad Jeziorem Żywieckim (a jezioro jest sztuczne). W górach jest ładna pogoda, a nad jeziorem i miastem - mgła.
        -Pojawiają się nad elektrowniami.
        ...

Smugi za samolotami to też sztuczne chmury. Silniki odrzutowców wyrzucają za siebie gorące spaliny (to chyba nikogo nie zaskakuje i nikt nie widzi w tym spisku). Jeśli samolot przelatuje przez obszar dużej wilgotności powietrza, na tych spalinach skrapla się (może się skraplać) para wodna i tworzy charakterystyczną, podłużną chmurę.

A dalej chmura ewoluuje jak każda chmura, podlega tej samej fizyce. Czasem trwa przez wiele godzin, a czasem znika szybko. Może to zależeć na przykład od wilgotności powietrza w tym miejscu albo od pionowych ruchów atmosfery, które chmurę "niszczą".

W ten sam dzień za niektórymi samolotami powstają smugi a za innymi nie. Za jeszcze innymi ciągną się krótkie, kilkusetmetrowe smugi. Dlaczego? Na przykład dlatego, że samoloty mogą lecieć na różnej wysokości, w obszarach powietrza o różnych własnościach.

Nikogo nie dziwi, że w lipcu nie widzimy chmur przy wydychaniu powietrza na ulicy, a w lutym odnosimy wrażenie, że wszyscy ludzie palą papierosy.
        Nikogo też specjalnie nie dziwi, że nad jeziorami w niektóre dni mgła utrzymuje się do południa, a w inne nie pojawia się wcale.
        To procesy znane od dawna. Znane zanim pojawiło się pojęcie teorii spiskowej.

Natomiast samoloty to wynalazek ostatnich 100 lat. Patrzymy na niego z podejrzeniem. Wielu ludzi (jeśli nie większość) nigdy samolotem nie leciała. Samoloty startują z zamkniętych obszarów i w nich lądują. Do samolotów nie mamy dowolnego dostępu jak do samochodów. Samoloty owiane są aurą tajemniczości.
        To musi budzić pytania.
        Dlaczego one ciągną za sobą "spaliny"? Nie! To nie są spaliny! To chmury.
        Dlaczego nie spadają? Bo mają tak zrobione skrzydła, żeby opływające je powietrze ciągnęło maszynę do góry?

Podejrzewanie, że samolotów używa się do rozpylania nad Raciborzem chemikaliów to trochę jak wiara w to, że w Smoleńsku rozpylono hel i przez spadł samolot.

Chociaż trzeba uczciwie przyznać, że hel w Smoleńsku to większa bzdura.

Można by rozpylać te chemikalia. Są w końcu samoloty używane w rolnictwie. Ale żadne obserwacje nie potwierdzają tego. Naprawdę, nie obserwujemy na niebie nic podejrzanego.

Dziękuję wszystkim, którzy doczytali do tego miejsca;-)
        • szejski Re: o chmurach 19.10.12, 11:46
          Fajny wykład zrobiłeś ;)

Chciałbym jeszcze dodać, że spaliny z benzyny to głównie para wodna i dwutlenek węgla. Po wylocie z silnika ta woda gwałtownie się schładza, kondensując. Zatem to, co samolot wyrzuca, już samo z siebie jest najprawdziwszą chmurą.

Kłopot w tym, że na tych "spalinowych" kropelkach skrapla się również para z okolicznego powietrza, która normalnie, bez tego jądra kondensacji, nie skropliłaby się. Zatem wskutek ruchu lotniczego spore chmury mogą tworzyć się tam, gdzie normalnie by ich nie było.
    • Gość: stiopa A gdzie ten Raciborz lezy? IP: *.3-1.cable.virginmedia.com 18.10.12, 20:41
      Na poludnie od Tripoli? Kalendarz tam pokazuje 1815 rok?
      • Gość: mirinda Re: A gdzie ten Raciborz lezy? IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.12, 20:51
        trole są rózne-różniste, a ten tutaj należy do grupy troli smugowych, pozdrawiam
        • szejski Re: A gdzie ten Raciborz lezy? 19.10.12, 13:37
          Żarty żartami, ale ja naprawdę sprawdziłem na Google Maps, bo zawsze myślałem, że z Raciborza jest bliżej do Katowic, niż do Bielska. No i nie myliłem się, z Bielska do Raciborza jest 81,5 km, a z Katowic do Raciborza jest 76 km.
    • Gość: Szydera Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY IP: *.c193.msk.pl 19.10.12, 01:42
      Rozpylili jak sztuczną mgłę :D
    • Gość: PILOT Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZYTE... IP: *.play-internet.pl 19.10.12, 07:14
      to najzwyklejsze "smugi kondensacyjne" wytwazane podczas osiągania pułapu przez samolot....brawo dla wyborczej widać nie ma czym wierszówki zapchać....
    • Gość: Ynst Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZYTE... IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.12, 08:59
      Zapominacie o tym, że były robione badania stężenia baru w wodach niedaleko korytarzy lotniczych i normy były wielokrotnie przekroczone.

A zwolennicy teorii spiskowych zapominają o tym, że reporter pomylił miliony z miliardami (ppm), odczytał tysiąckrotnie większą wartość, więc wyszło mu przekroczenie normy. Stacja radiowa przeprosiła pomyłkę, ale o tym już twórcy filmów na YT nie pamiętają.

I tak jest z wieloma plotkami, jak np. z tym, że marihuana leczy raka czy DMT wydziela się w dużej ilości podczas śmierci, więc jest to substancja pozwalająca przekroczyć bramy tego świata. Było jakieś wczesne badanie, była jakaś teza, ale potem ją zweryfikowano i okazała się nieprawdziwa. Sensacyjna wiadomość rozniosła się o Internecie, bo było o niej głośno, poprawki wyników nie są medialne, więc wiedzą o nich tylko ludzie samodzielnie poszukujący prawdy, a nie biorący wszystko jal leci - czy to od rządu, czy to od wyznawców teorii spiskowych. Pamiętajcie, są ludzie, którzy chcą Was oszukać, chociażby z powodu swojej niewiedzy. Przekazując to dalej to Wy zaczynacie oszukiwać. Nigdy nie powtarzajcie czegoś, czego sami nie zweryfikujecie.

I jeszcze jedno - część teorii spiskowych jest pewnie prawdziwa. Niestety przez takie śmiesznostki teorie spiskowe nie są traktowane poważnie, bo większość z nich to brak znajomości podstaw nauki, tak jak w przypadku chemtrailsów.
    • Gość: Antoni Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZYTE... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.12, 09:44
      Smugi to jeszcze pryszcz, ale zróbcie coś z tymi agentami KGB którzy codziennie stoją za każdym drzewem i obserwują mnie noktowizorami. Posunęli się do tego że wszystkich sąsiadów i okoliczne kasjerki podmienili na sobowtóry !
    • tadeusz542 Jeśli zaobserwujecie nowy i stary samolot 19.10.12, 09:48
      Jeśli uda wam się zaobserwować latające samoloty pasażerskie to łatwo zauważycie po smudze kondensacyjnej który z nich jest nowy a który pochodzi z zamierzchłych czasów.
      Nowe samoloty też wytwarzają smugę ale jest ona stosunkowo krótka i szybko zanika . Smuga po starym samolocie ciągnie się i ciągnie i trudno zanika ale tez nie pozostaje wiecznie jak owe smugi na niebie.
      Tych smug jest zresztą tyle na jednym poziomie ,że musiałoby dojść do kilku katastrof lotniczych w ciągu jednej nocy. Ja mieszkam w pobliżu lotniska Pyrzowice i ruch lotniczy naprawdę nie jest tam taki wściekły . Podejrzewam ,że w Bielsku także samoloty nie latają gęsto niczym pszczoły koło ula ., może wytłumaczeniem są ruchy cieplejszego i wilgotnego powietrza które po przejściu jakiejś granicy uwidacznia się niczym para na zmarzniętej szybie i zostaje rozwłóczone przez ruchy wiatrów bo co by to było innego.
      No chyba ,że to smugi pozostałe po nocnych lotach UFO które jak wiadomo zasuwają z szybkością ponad 5 tysięcy km na godzinę więc smugi po nich trzymałyby się całymi godzinami, ale z drugiej strony ile może latać UFO w ciągu każdej nocy?
      • Gość: y62x7 Re: Jeśli zaobserwujecie nowy i stary samolot IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.12, 10:07
        A u mnie na pole uprawne taka smuga z nieba spadła i zaraz potem schowała sie pod ziemię !!!
        I mimo intensywnych poszukiwań, żadnego śladu po sobie nie pozostawiła, dziwne.
      • pak4 Re: Jeśli zaobserwujecie nowy i stary samolot 19.10.12, 10:34
        Sugerujesz, że starsze są gorsze aerodynamicznie?

Różnice w czasie powinny wynikać z warunków (ciśnienie, wilgotność, temperatura) raczej niż 'nowości' samolotu.
      • szejski Re: Jeśli zaobserwujecie nowy i stary samolot 19.10.12, 11:34
        Bzdury wypisujesz, czas po jakim zniknie smuga na niebie zależy od wilgotności powietrza. W suchym powietrzu smuga znika szybko, w wilgotnym wisi na niebie b. długo.

Stąd m.in. przeświadczenie niektórych, że powodzie w Polsce wywołują ruskie samoloty rozpylające chemię. Obserwacja jest poniekąd słuszna, smugi na niebie zapowiadają deszcz. Jednak nie należy mylić przyczyny ze skutkiem - po prostu przed deszczem powietrze jest wilgotne, wskutek czego samoloty zostawiają długie, grube smugi.
        • tadeusz542 siądźcie kiedyś i poobserwujcie a potem piszcie 20.10.12, 13:17
          szejski napisał:

> Bzdury wypisujesz, czas po jakim zniknie smuga na niebie zależy od wilgotności
          > powietrza. W suchym powietrzu smuga znika szybko, w wilgotnym wisi na niebie b.
          > długo.
          >
          Moi drodzy krytykanci , Nie jestem ekspertem lotniczym ale z mojego miejsca widać lecące na dużych wysokościach samoloty pasażerskie bywa nieraz ,że ich kierunki są zbieżne albo że się krzyżują co oznacza ,że kontrolerzy lotów czuwają ale smugi kondensacyjne jednych są krótkie i znikają szybko zaś innych ciągną się i ciągną . W najbardziej ruchliwym dniu nie widziałem tylu samolotów żeby pokryły niebo nieomal sitkiem smug i żeby te smugi utrzymały się dłużej niż godzinę w całości . Moim zdaniem z tak gęstą siatką smug kondensacyjnych na niewielkim obszarze ruch lotniczy nie ma nic wspólnego , raczej jest to dzieło matki natury . No chyba ,że jak powiedziałem "loto tu UFO" .
    • jan-ru Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZYTE... 19.10.12, 10:40
      Może tego syfu jest tyle bo po kraju jeździ dużo więcej pojazdów,może jesteśmy większymi gnojarzami,może to od tego papierosa,może drzewa schną bo była susza,może palimy w piecach i ogniskach produkty chemiczne,może wietrzący wieczny spisek zastanowili by się nad wizytą u lekarza specjalisty.
    • Gość: kabe Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZYTE... IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.10.12, 11:21
      Co się gościu przejmuje smugami. Za 2 miechy i tak koniec świata. :D
    • zorzaporanna Znowu przykład skretynienia dziejowego 19.10.12, 11:27
      Jestem już niemłodym człowiekiem. Zawsze byłem zapatrzony w niebo. To co się na nim działo zawsze przyciągało moją uwage, także zjawisko smug kondensacyjnych. Pytanie, dlaczego czasami smugi kondesacyjne prawie natychmiast zanikają a w innych przypadkach pozostają przez długi czas niewiele przy tym się rozpraszajac nurtowało mnie już w latach 60-tych XX w (zapewniam wszystkich młodych, że w tamtych czasach latało już sporo samolotów odrzutowych). Być może, to moje zaiteresowanie "sferami niebeieskimi" wpłynęło na moje późniejsze decyzję życiowe. Studiowałem trochę astronomii ale efekcie wykształciłem się na wydziałe Inżynierii Środowiska jako meteorolog ze specjalnością ochrony atmosfery. Wyniosłem stamtąd sporo wiedzy na tematy meteorologii. Pamiętam doskonale wykłady śtp docenta Straucha, w owym czasie koryfeusza polskiej termodynamiki atmosfery. Dziedzina dość trudna o czym sie przekonałem, podchodząc kilka razy do egzamianu. Z grubsza jest to nauka, między innymi, o procesach kondensacji pary wodnej w atmosferze.
      Zapewniam Was wszystkich ulegających czarowi prostego tłumaczenia zwykłych często zjawisk przyrodniczych w kategoriach "spisków dziejowych", że to o czym pisze autor powyższego listu jest to zjawisko zupełnie normalne i wielokrotnie opisane w literaturze naukowej. Mówiąc prostymi słowy, głównym czynnikiem odpowiedzaialnym za kondensacje bądź rozpraszanie pary wodnej w atmosferze jest pionowy rozkład temperatury w warstwach powietrza. Atmosfera ziemska jest strukturą niesłychanie skomplikowaną i niejednorodną. Z grubsza wyróżnia się warstwę garaniczną (wpływ powierzchni ziemi, z tzw lepkością turbulencyjną) i atmosferę swobodną, w której wpływy odziaływania powierzchni są nieistotne. Smugi kondensacyjne powstają głównie na wysokościach przelotowych samolotów odrzutowych. Zwykle są to wysokości około 10 kilometrów lub powyżej. W tej strefie występuję chmury górnego piętra, głownie pierzaste (cirrus). Sama smuga kondensacyjna jest po prostu rodzajem chmury, choć wytworzonej w specyficzny sposób i sama w sobie podlego takim samych procesom jak inne chmury na tej wysokości. Autorowi listu proponuję aby odpowiedzial sobie na proste pytanie: dlaczego jednego dnia niebo niebo jest kryształowo czyste a w innym występują "kłaczki", "baranki" i mgiełka. Po prostu w warstwie atmosfery, w której przelatują samoloty raz występują warunki rozpraszające pare wodną a w innych przypadkach sprzyjąją kondensacji i utrzymywaniu się kropelek wody lub kryształków lodu przez długi czas. Ja wyżej wspomniałem, jest to związanie ze uwarstwieniem (gradient pionowy) temperatury określającym stan równowagi atmosfery. Można wyróżnić równowagę chwiejną, obojętna lub stałą. Szczególnym przypadkiem jest równowaga stała, zwana także inwersją. Związana ona jest małym spadkiem a często wręcz wzrostem temperatury z wysokością. Woda a także zanieczyszczenia kumulują się w tej warstwie bez tendencji rozpraszania. Taka sytuacja może trwać przez dłuższy czas szczególnie w układach antycyklonalnych (wyżowych). W efekcie smugi się nie rozpraszają i tak bardzo burzą spokój autora powyższego listu.

LUDZIE. NIE DAJCIE SIĘ SKRETYNIĆ !
      • Gość: ea Re: Znowu przykład skretynienia dziejowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.12, 11:48
        ufff :)
      • voyager747 Re: Znowu przykład skretynienia dziejowego 20.10.12, 00:54
        pozdrawiam mądrych :) często robię zdjęcia takich smug i samolotów, są piękne
    • Gość: chemtrail Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZYTE... IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.10.12, 12:13
      Żeby uspokoić fizyków od kondensacji i krystalizacji pary wodnej...
      Obejrzyjcie i zastanówcie się do czego może służyć takie wyposażenie kabiny pasażerskiej w -na pozór - normalnym samolocie pasażerskim :

www.youtube.com/watch?v=igFH0pAlcGY
      • Gość: qwerty Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY IP: *.1000lecie.pl 19.10.12, 18:38
        Moze np sluzyc do badania zachowania samolotu w zaleznosci od wywazenia. cCo z pewnoscia jest sprawdzane przy testowaniu nowych modeli.
        Wywazenie samolotu to na tyle istotny parametr, ze wykonuje sie je przed kazdym lotem :)
    • Gość: ciekawski Czy to "Gazeta" czy "Nasz Dziennik"? IP: *.as13285.net 19.10.12, 12:19
    • Gość: xXx Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZYTE... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.12, 14:08
      Znowu frajerzy ustawiają się do strzyżenia...

"Skuteczne antidotum na zatrucie chemitrails wg receptury prof. MD Briana Kobilki ze Stanford University Medical Center sprzedam w korzystnej cenie. Butelka 500 ml za 50 zł (dawka na 1 miesiąc dla dorosłej osoby). Chroń zdrowie swoje i swoich najbliższych!! WSZYSTKO O CHEMITRAILS!!!"
    • Gość: dadix Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZYTE... IP: *.sta.asta-net.com.pl 19.10.12, 14:10
      flightradar24 . com i wszystko jasne :))
    • Gość: gosc Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZYTE... IP: 195.93.250.* 19.10.12, 16:01
      Niech mi ktoś wyjaśni: dlaczego w niektóre dni smugi są "normalne", tzn. znikają zaraz po ich pojawieniu, a w niektóre zamieniają niebo w kratkę? Odkąd pamiętam, smugi kondensacyjne szybko znikaly, albo pozostawiały cienki pasek na niebie. Od jakichś 3-4 lat smugi zamieniają się niemal w chmury, często przecinając się ze sobą.
    • Gość: Damian Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZYTE... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.12, 16:13
      Ja zjawisko zwane chemtrails obserwuje od około 2 lat jest tego coraz wiecej już nie mówie o dziwnych chmurach (Asperatus) które czesto też obserwuje nad Katowicami o co tu chodzi to nie jest normalne!
      • Gość: z_miasta Re: Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.12, 16:24
        To jeszcze poobserwuj wpisy innych osób, choćby w tym wątku.
        Widzisz takie dziwne znaczki między wyrazami? To są znaki przestankowe. Zacznij ich używać, przestań bełkotać.
    • Gość: ARU Zróbcie coś ze smugami na niebie [LIST OD CZYTE... IP: *.toya.net.pl 19.10.12, 16:59
      www.youtube.com/watch?v=J_-Afcb7Ya8
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka