Dodaj do ulubionych

WAWROSZ przefarbowany !!!!!!!!!!

IP: *.bielsko.msk.pl 29.06.01, 22:16
na terenie Opla przy Warszawskiej powstał nowy salon SUBARU. Fajnie tylko
dlaczego to coś nazywa się SUBARU - ŚLĄSK, tabliczka końca Bielska-Białej jest
300 m dalej a napis Podbeskidzie, kiedyś okresowo odmalowywany teraz już na
stałe jest zamalowany przez jakichś hanyskich wandali. Wandale odnieśli swój
sukces, a teraz w majestacie puzzli Kuleszy zaczynają się wszędzie pojawiać
napisy śląsk, śląskie etc. Do tego mniejszość niemiecka ze Śląska po cichu
zaczyna się dopominać o schroniska na Szyndzielni, Klimczoku i Dębowcu po
Beskidenverein. Czy my na prawdę jesteśmy kmiotami którzy nie umieją się
zorganizować i bronić decydując o sobie ?? Czy może będziemy czekali aż w
mniejszej skali scenariusz Irlandi Płn. (nie ten krwawy, ale kolonistyczny) się
powtórzy. Czy musimy pozwalać cały czas na gloryfikowanie przyimków 'śląski' w
nazewnictwie dzielnic, zapominając i nie wskazując że 'krakowski' jest równie
częsty a beskidy i 'góralski' jest nam najbliższy ???
Obserwuj wątek
    • Gość: emi Re: WAWROSZ przefarbowany !!!!!!!!!! IP: 192.160.110.* 02.07.01, 14:47
      nie jestem kmiotem i walczę o to cały czas - super że jest jeszcze ktoś kto
      myśli podobnie. Istnieje Ruch Autonomii Śląska działa legalnie w Polsce mimo,
      że jest antypolską organizacją - może założymy Związek Bielski?
      • Gość: andrzej Re: WAWROSZ przefarbowany !!!!!!!!!! IP: *.bielsko.msk.pl 02.07.01, 20:02
        już dawno o tym myślę, ale nie zauważyłem żadnej organizacji która działałaby
        na rzecz naszego regionu. myślę że Związek Bielski to za mało, mam wielu
        przyjaciół w Bielsku i w Żywcu którzy są za utworzeniem Towarzystwa
        Galicyjskiego, gdyż ono bardziej oddaje tradycję i uwzględnia tych wszystkich
        którym region beskidzki 'leży na sercu i sprawia że krew krąży'
        • Gość: emi Re: WAWROSZ przefarbowany !!!!!!!!!! IP: 192.160.110.* 03.07.01, 08:12
          no i widzisz z deszczu pod rynnę - walczymy ze śląskim i chcemy z siebie zrobić
          galicyjczyków. Jedna Galicja już istnieje w Santiago de Compostella - jak dla
          mnie jedna Galicja w Europie wystarczy. Zresztą po co wskrzeszać krakowskiego
          trupa synonim biedy i mnogości potomstwa. Krakowianie twierdzą, że Galicja to
          ich dziedzictwo - nie pamiętasz sprawy granicy na styku z woj. kieleckim i
          tworzenia tam symbolicznej granicy. Mnie interesuje przyszłość - jeśli nie
          podoba ci się przymiotnik bielski możemy zrobić bielsko-żywiecki lub beskidzki -
          nie widzę problemu. Ale ja chcę bazować na kulturze Bielska, Żywca i innych
          tutejszych miejscowości, które do tej pory nie miały szans na samodzielność
          społeczno-kulturalną.
          • Gość: andrzej Re: WAWROSZ przefarbowany !!!!!!!!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.01, 10:37
            zgadzam się. Galicja nie miała na nowo dzielić tylko być przykładem alternatywy
            nazewniczej dla zobrazowania tego o czym pisałem, czyli nie ograniczania się do
            naszego miasta. 'Beskidzki' jest OK ale beskidy są bardzo długim pasmem
            gór. 'Podbeskidzki' mimo że historycznie krótszy to jednak chyba bardziej
            oddaje związki w regionie.
            • Gość: Wawa Re: WAWROSZ przefarbowany !!!!!!!!!! IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 03.07.01, 13:35
              Jestem z Wami Andrzeju i emi! Tylko co ztego? Ten "wielki" sćisk na forum
              wyraźnie wskazuje, że jednak w tych naszych stronach, większości całkowicie
              wisi identyfikacja z małą ojczyzną. Wszystko im jedno.
              Smutne to! W kazdym razie może spróbujmy po wakacjach zorganizować jakieś
              towarzystwo obrony przed "hanysowaniem"?
              Cześć Wawa.
    • Gość: Luk Gratulacje IP: *.atm0-0-105.dsl.itgate.net 03.07.01, 09:54
      Gratuluje i popieram Panskie starania. byly Wojewoda bielski.
      • Gość: emi Re: Gratulacje IP: 192.160.110.* 03.07.01, 14:46
        wojewoda bielski - według stanu mojej wiedzy ma adres www.ipn.gov.pl drobny
        kłamczuszku!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka