Dodaj do ulubionych

Potworek Podbeskidzie

31.10.04, 11:54
Wszystkim kwestionującym śląskość Bielska chciałem powiedzieć, że Bielsko
zawsze było miastem śląskim od zamierchłych czasów średniowiecza podobnie jak
Biała była miastem małopolskim. to że mieszkańcy bielska o tym nie wiedza źle
o nich świadczy. Ale w sumie nie ma sie co dziwić skoro wiekszość mieszkańców
to ludność napływowa a rdzenni bielszczanie mieszkają dziś w Niemczech. Oni
nie mają i nigdy nie mieli dylematów że Bielsko jest miastem śląskim a oni są
Ślązakami. Potworek językowy Bielsko-biała i drugi potworek Podbeskidzie to
produkty PRL-u. Czy nie nadszedł juz czas aby powrócić do historycznych
granic Śląska i Małopolski. Przeciez przez stulecia bielsko i biała były
odrębnymi miastami co nie przeszkadzało im harmonijnie współpracować. Nic nie
stoi na przeszkodzie by dzisiaj było tak samo. Uważam że nalezy zacząć od
umacniania w Bielsku tożsamości śląskiej a w Białej tożsamości śląskiej.
Jednak jak na razie wciąż propaguje się sztuczny twór pod koszmarną nazwą
Podbeskidzie. Precz z Podbeskidziem! Tak dla Górnego Śląska i Małopolski w
historycznych granicach.
Obserwuj wątek
    • Gość: xxc Re: To tradycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 13:34
      To tradycja (myślę o Podbeskidziu , Bielsku-Białej itp. taka sama jak
      przekonanie że jeśli Cygan zniewoli blondynkę lub odwrotnie to nie będzie wojny
      bo nie wyodrębni się "rasa" albo że wszyscy "rasowi" to świry.Chyba czas by
      pokolenie PRL-u odeszło do krainy wiecznych łowów.Haloween comes..
    • wikin Re: Potworek Podbeskidzie 31.10.04, 18:54
      napisz ten apel do anana kofona, może on ci pomoże umacniać tożsamość śląską w
      białej i walczyć z podbeskidziem
    • Gość: krzysztof kto chce zniszczyć Podbeskidzie ? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.04, 08:03
      Bielsko-Biała i Podbeskidzie budzą straszną nienawiść
      niektórzy w Katowicach mają ogromną chęć na zniszczenie miasta
      Bielska-Białej, rozbicie go na dwa miasta, zniszczenie regionu Podbeskidzie
      • Gość: Olo Re: kto chce zniszczyć Podbeskidzie ? IP: 62.233.185.* 20.06.05, 13:13
        Gość portalu: krzysztof napisał(a):

> Bielsko-Biała i Podbeskidzie budzą straszną nienawiść
        > niektórzy w Katowicach mają ogromną chęć na zniszczenie miasta
        > Bielska-Białej, rozbicie go na dwa miasta, zniszczenie regionu Podbeskidzie

dobre!
        jak żyje nie słyszałem takich bzdur, a mieszkałem/mieszkam tu i tu.
    • terminal_slawkow Re: Potworek Podbeskidzie 01.11.04, 09:14
      Ta wypowiedź kozdona to dopiero powrót upiorów przeszłości.
      Wiadomo, ze wrogowie Podbeskidzia, różni fanatyczni Małopolanie i chcący się
      dorwać do władzy ekstremiści śląscy będą zawsze kwestionować istnienie
      Podbeskidzia. Np. forum w Katowicach postawiono tamę tym bzdurnym wypowiedziom.
      Dlatego myślę, że teraz tego typu wypowiedzi nasila się na forum bielskim. Są
      one obrzydliwe. Ale jest to tylko wypowiedź grupki frustratów - marginesu, na
      który nie powinno się zwracać uwagi. Województwo śląskie jest silnym regionem i
      żadne szuje nie są w stanie go zniszczyć. Podbeskidzie powinno w całości
      należeć do województwa śląskiego. I tego wam życzę.
      Pozdrowienia z Katowic
      • Gość: Oldboy Re: Potworek Podbeskidzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 09:19
        Jak byłem mlody to największe chacharstwo utożsamiano z Białą.
        • Gość: malop Sławków IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.04, 09:49
          WIELKI WOJ.ŚLASKIE DO KTÓREGO WCIELONO 6 TYSIĘCZNY sŁAWKÓW
          nie potrafi sobie poradzić z jednym terminalem .
          z jedną gminą ,z jednym miastem

Wyobrżcie sobie co się stanie z resztą podbeskidzia w tak zdezorganizowanym
          woj.śląskim
      • Gość: krzysztof terminal sławków IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.04, 10:28
        chcący się
        > dorwać do władzy ekstremiści śląscy

masz na myśli autonomistów ?
        • terminal_slawkow Re: terminal sławków 01.11.04, 11:36
          Tak. Mam na myśli tych autonomistów, którzy starają się rozwalić województwo
          śląskie dla swoich politycznych celów.
          Po pierwsze jest to głupota, po drugi głupota i po trzecie głupota.
          A ich sztandarowym hasełkiem są "historyczne granice".
          Oczywiście te z czasów zaborów. Bo o innych nie chcą pamiętać. Im tylko zależy
          by na tym temacie wjechać do jakiś władz.
          A to, że Bielsko Biała jest jednym miastem to ich przerasta. Nie wiedzą, co z
          tym zrobić. Separatyści Małopolscy również.
          Tymczasem rozwiązanie tego tematu powstało już dawno - jest nim Podbeskidzie.
          • slezan Re: terminal sławków 28.06.05, 19:38
            Przeprszam, a pod jakimi to zaborami byl Slask? Wschodnia granica Slaska, o
            której tu mowa, uksztaltowala się w XVI w. Wtedy tez byly jakies zabory?
            Natomiast Zaglebie polaczyl z Gornym Slaskiem administracyjnie niejaki Adolf
            Hitler. Jako socjalista uwazal, ze byt okresla swiadomosc i ze ekonomiczne
            wiezy sa wazniejsze od roznic w tozsamosci.
            • bartoszcze Re: terminal sławków 29.06.05, 10:45
              Śląsk (przynajmniej duża jego część) był pod zaborem pruskim od 1742r:)))
              • slezan Re: terminal sławków 29.06.05, 11:36
                Otoz nie. Hohenzollernowie zajmujac Slask powolywali sie na swoje prawa do
                czesci ziem slaskich. Poza tym nie uznali sankcji pragmatycznej. Zajecie Slaska
                przez Fryca mialo zatem legitymizacje.
                • bartoszcze Re: terminal sławków 29.06.05, 11:38
                  A kiedy Prusy zajmowały Pomorze Gdańskie w 1772 roku, to nie powoływały się na
                  swoje prawa sięgające Krzyżaków i Brandenburczyków?
                  • slezan Re: terminal sławków 29.06.05, 11:41
                    Nie wiem, czy sie powolywaly. Historia tych ziem jest jednak nieco inna.
                    Krzyzacy zajeli je i utracili w zupelnie innych okolicznoscich, niz
                    Hohenzollernowie czesc ksiestw slaskich.
                    • bartoszcze Re: terminal sławków 29.06.05, 11:46
                      Przypomnij mi te okoliczności utraty księstw śląskich przez Hohenzollernów.
                      Bo albo czegoś nie doczytałem, albo mi pamięć w ten upał szwankuje..
                      • slezan Re: terminal sławków 29.06.05, 11:54
                        Uniewaznienie przez Habsburgow ukladow Jerzego Hohenzollerna z Janem Dobrym,
                        uniewaznienie ukladow o przezycie z niektorymi Piastami dolnoslaskimi,
                        wywlaszczenie Jana Jerzego Hohenzollerna, pana na Karniowie, Bytomiu i
                        Boguminie.
                        • bartoszcze Re: terminal sławków 29.06.05, 11:58
                          Umknęło mi:)
                          Ale to i tak chyba nie dawało Hohenzollernom praw do całości zajętego Śląska.
                          Bo jednak wcześniej prawa te rościć sobie mogli Przemyślidzi czy
                          Luksemburgowie - a po nich Habsburgowie..
                          • slezan Re: terminal sławków 29.06.05, 12:10
                            Sytuacja jest bardziej skomplikowana. Przemyslidzi, Luksemburgowie i
                            Habsburgowie byli w zasadzie seniorami ksiazat slaskich. Jak wiesz nie bylo
                            wtedy jednolitego systemu prawnego i w sumie kazdy mogl dochodzic swoich praw w
                            oparciu o inne akty. Mozna twierdzic, ze Habsburgowie po 1618 r. zajmowali tron
                            czeski nielegalnie, poniewaz zostali zdetronizowani orzez stany. Sami
                            poslugiwali sie jednak zupelnie inna doktryna prawna, a poniewaz dysponowali
                            odpowiednia sila militarna, ich doktryna musiala zostac zaakceptowana przez
                            inne podmioty. W 1740 tej sily juz nie mieli i Fryc mogl spokojnie odrzucic
                            sankcje pragmatyczna, ktora byla hucpa porownywalna do dekretow PKWN.
                            • bartoszcze Re: terminal sławków 29.06.05, 12:20
                              Co nie zmienia faktu, że można się posługiwać żartobliwym pojęciem "pruski
                              zabór Śląska":))
                              W końcu i tak dla 99% "zabór pruski" oznacza coś zupełnie innego.
                              • slezan Re: terminal sławków 29.06.05, 12:26
                                Pojecie to jest dosc niebezpieczne, bowiem odwoluje sie do zakorzenionej w
                                swiadomosci wielu Polakow niecheci do wszystkiego co pruskie, moze rozpalac
                                emocje i zacierac obraz sytuacji.
                                • bartoszcze Re: terminal sławków 29.06.05, 12:30
                                  Dlatego konsekwentnie używam go tylko z emotikonem.
    • tomek9991 Josef ! 01.11.04, 12:06
      Jak śmiesz łączyć sprawę oceny nazwy Podbeskidzie
      z poparciem dla ślązakowców ?
      Nazwa Podbeskidzie budzi sprzeciwy w Cieszynie i Żywcu, bo jest to odczytywane
      jako negowanie śląskiego lub małopolskiego charakteru tych miast.
      Nie ma to jednak nic wspólnego z poparciem dla pomysłów ślązakowców.
      Jest to sprzeciw wobec samej nazwy, nie wobec podziału administracyjnego.
    • Gość: remus Potworek Podbeskidzie IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.11.04, 18:12
      to pomysł p. StaniszewskiejOkrzesika i Uwoli/Solidaruchów z tego rewiru. Po
      prostu - tak jak w skali całego kraju - nie mieli pomysłu na rzeczywistość i
      wymyślili "Podbeskibeskidzie" - "Unterbeskiden" (Deutsch) i "Underbeskidy
      Mountain" - w jaki języku nie brać (wliczając j. polski) brzmi tak kretyńsko
      jak tylko była kretyńska "polityka" Uwoli/Solidaruchów. A trzeba się było po
      prostu uczyć w szkole a nie opier......lać się i chodzić na wagary.
    • Gość: marcel Re: Potworek Podbeskidzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 20:51
      To jest nieporozumienie. Oczywiście, że na Białce (uwaga: Białce, nie "Białej")
      przebiega historyczna granica między Małopolską, nazwaną za Austrii Galicją, a
      Śląskiem Cieszyńskim, nie Górnym. Cesarzowa austriacka Maria Teresa po wojnach
      śląskich z pruskim Fryderykiem Wielkim straciła na jego rzecz prawie cały Śląsk
      z wyjątkiem Cieszyńskiego i Opawskiego. To m.i. spowodowało szereg odmienności
      w tożsamości obu regionów, widocznych np. do dziś w różnicach gwarowych. Śląsk
      Cieszyński jest etnicznie oczywiście o wiele bliższy Śląskowi Górnemu niż
      Małopolsce. Ma Pan niewątpliwie rację, że terminy Podbeskidzie (gdzie są jego
      granice?) i Bielsko-Biała to zupełnie sztuczne twory (już hitlerowskie
      władze "połączyły" oba tak różne miasta!). Bielsko-Biała to dla nas co najwyżej
      małopolska dzielnica Bielska. Ale rodowitych Bielszczan zostało jeszcze tylko
      ok. 20%, a dla tzw. desantowców jest to temat mglisty i obojętny, oni są na
      ogół zupełnie wykorzenieni.
      • wislok1 Re: Potworek Podbeskidzie 07.11.04, 22:30
        Czas najwyższy na współpracę Bielska, Cieszyna i Żywca i wspólną strategię
        rozwoju regionu.
        Nazwa Podbeskidize jest dość nieszczęśliwa, ale dopóki mieszkańcy BB będą
        szanować odrębność Cieszyniaków i Żywczan, to nie widzę z tego powodu katastrofy
      • josef_kozdon Re: Potworek Podbeskidzie 08.11.04, 11:24
        Gość portalu: marcel napisał(a):

> To jest nieporozumienie. Oczywiście, że na Białce (uwaga: Białce, nie "Białej")
        >
        > przebiega historyczna granica między Małopolską, nazwaną za Austrii Galicją, a
        > Śląskiem Cieszyńskim, nie Górnym. Cesarzowa austriacka Maria Teresa po wojnach
        > śląskich z pruskim Fryderykiem Wielkim straciła na jego rzecz prawie cały Śląsk
        >
        > z wyjątkiem Cieszyńskiego i Opawskiego. To m.i. spowodowało szereg odmienności
        > w tożsamości obu regionów, widocznych np. do dziś w różnicach gwarowych. Śląsk
        > Cieszyński jest etnicznie oczywiście o wiele bliższy Śląskowi Górnemu niż
        > Małopolsce. Ma Pan niewątpliwie rację, że terminy Podbeskidzie (gdzie są jego
        > granice?) i Bielsko-Biała to zupełnie sztuczne twory (już hitlerowskie
        > władze "połączyły" oba tak różne miasta!). Bielsko-Biała to dla nas co najwyżej
        >
        > małopolska dzielnica Bielska. Ale rodowitych Bielszczan zostało jeszcze tylko
        > ok. 20%, a dla tzw. desantowców jest to temat mglisty i obojętny, oni są na
        > ogół zupełnie wykorzenieni.
        Problem w tym że to desantowcy kształtuja opinie publiczną a rodowici bielszczanie nie maja nic do powiedzenia. Trafiłes w sedno marcel.
        Pozdrawiam
        • Gość: bebok Re: Potworek Podbeskidzie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.04, 06:56
          Może mi ktoś wytłumaczyć, co to jest "rodowity bielszczanin"? Czy to ktoś, kto
          urodził się w Bielsku w przedwojennych granicach? Czy to ktoś, kogo ojciec
          urodził się w Bielsku, a może dziadek? może jeszcze pradziadek? może jego
          rodzina miałaby żyć tu od XV wieku? a może od X wieku?
          Może "rodowity" posiada jakieś cechy rasowe, po których można go poznać?
          Komuś nieźle popie... się w głowie.
          • alex.stela Re: Potworek Podbeskidzie 09.11.04, 08:45
            Rodowity Bielszczanin to potomek osadników gołęszyckich ze Starego Bielska. Oczywiście bez jakichkolwiek domieszek obcej krwi! he he he ;-)

A może potomkowie tych?:
            >W latach 1285-1300 dotarła tu fala osadnicza obejmująca ludność śląską, jak i osadników niemieckich przybyłych z Westfalii. Ludność niemiecka nigdy nie zasymilowała się, a zasilana w kolejnych wiekach przez następne grupy kolonistów z terenów Niemiec, utworzyła z Bielska wyraźną niemieckojęzyczną wyspę na Śląsku Cieszyńskim.<
            • josef_kozdon Re: Potworek Podbeskidzie 09.11.04, 12:40
              alex.stela napisał:

> Rodowity Bielszczanin to potomek osadników gołęszyckich ze Starego Bielska.
              Ocz
              > ywiście bez jakichkolwiek domieszek obcej krwi! he he he ;-)
              >
              > A może potomkowie tych?:
              > >W latach 1285-1300 dotarła tu fala osadnicza obejmująca ludność śląską, ja
              > k i osadników niemieckich przybyłych z Westfalii. Ludność niemiecka nigdy nie
              z
              > asymilowała się, a zasilana w kolejnych wiekach przez następne grupy
              kolonistów
              > z terenów Niemiec, utworzyła z Bielska wyraźną niemieckojęzyczną wyspę na
              Śląs
              > ku Cieszyńskim.<
              > Rodowici bielszczanie to tacy których przodkowie mieszkali w Bielsku przed
              rokiem 1918 czyli przed włączeniem Bielska do Polski. Ciekawe czy ktos na tym
              forum może się pochwalic takimi przodkami. Szczerze mówiąc ja w to wątpię.
              • alex.stela Re: Potworek Podbeskidzie 09.11.04, 14:32
                A ten wyznacznik toś sobie sam wymyślił, czy ktoś Ci podpowiedział?
                • Gość: bebok Re: Potworek Podbeskidzie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.04, 13:58
                  Należałoby jeszcze rozważyć problem przemieszczania się koryta rzeki Białki,
                  która to nie była tak geograficznie spokojna jak dziś, wobec czego ktoś, kogo
                  przodkowie zamieszkali byli kiedyś na jej brzegu prawym może dziś niesłusznie
                  uważać się za tę rodowitą jednostkę.
              • wikin Re: Potworek Podbeskidzie 10.11.04, 15:10
                > rokiem 1918 czyli przed włączeniem Bielska do Polski. Ciekawe czy ktos na tym
                > forum może się pochwalic takimi przodkami. Szczerze mówiąc ja w to wątpię.

tak się składa że rodzina mojego dziadka pochodziła z bielska
                to ledwie 1/4 mojego pochodzenia, ale chyba wystarczy ?
                • josef_kozdon Re: Potworek Podbeskidzie 10.11.04, 16:01
                  wikin napisał:

> > rokiem 1918 czyli przed włączeniem Bielska do Polski. Ciekawe czy ktos na
                  > tym
                  > > forum może się pochwalic takimi przodkami. Szczerze mówiąc ja w to wątpię
                  > .
                  >
                  > tak się składa że rodzina mojego dziadka pochodziła z bielska
                  > to ledwie 1/4 mojego pochodzenia, ale chyba wystarczy ?
                  W takim razie twoje korzenie przynajmniej częściowo są z Bielska a to wystarczy
                  żebyś nazwać cię rodowitym bielszczaninem. Obawiam sie jednak że takich jak ty
                  jest w Bielsku niewielu. Na tym forum jestes chyba pierwszy który przyznaje się
                  do bielskich korzeni.
                  • wikin Re: Potworek Podbeskidzie 10.11.04, 20:47
                    > > tak się składa że rodzina mojego dziadka pochodziła z bielska
                    > > to ledwie 1/4 mojego pochodzenia, ale chyba wystarczy ?
                    > W takim razie twoje korzenie przynajmniej częściowo są z Bielska a to
                    wystarczy
                    >
                    > żebyś nazwać cię rodowitym bielszczaninem. Obawiam sie jednak że takich jak
                    ty
                    > jest w Bielsku niewielu. Na tym forum jestes chyba pierwszy który przyznaje
                    się
                    >
                    > do bielskich korzeni.

rodowitym bialaninem też jestem, przyjmując twoje kryteria
    • Gość: ja TWÓJ STARY TO POTWOREK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 14:14
      Nie czuje sie i nigdy nie bede sie czul Slązakiem, wkur... mnie ich poczucie
      wyzszosci, innosci i odrebnosci. Jak chca do Niemiec - niech wyjada.
      • malloppo Re: TWÓJ STARY TO POTWOREK 18.06.05, 15:53
        Albo własne województwo Karpackie, albo subregion w ramach Małopolski. My mamy
        korzenie A-W a nie pruskie!!!
    • Gość: abc Re: Potworek Podbeskidzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 22:01
      a ugryź się w nos!
      • Gość: dominos Re: Potworek Podbeskidzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 10:40
        Ja nie wiem co tym sie tym hanysom dzieje?Pewnie zazdroszcza ze u nas
        bezrobocie oscyluje kolo 10% a np. w Bytomiu siga 30.To ze jakis region ma
        swoje korzenie takie a nie inne to nie znaczy ze nie moze ewoluowac.Moze niech
        hanysy zapostuluja w Brukseli powrot do takich granic Polski aby znowu sigala
        od morza do morza.Jestem pewien ze ludzie pokroju autora tematu przeszli by na
        strone Hitlerowcow gdyby historia miala sie powtorzyc.Ale tak to jest z
        hanysami ze nie wiedza za bardzo czy sa Polakami czy Niemcami i probuja
        stworzyc narodowosc slaska!Wara od PODBESKIDZIA!
    • aliveinchains Re: Potworek Podbeskidzie 19.06.05, 13:21
      Niech śląsk pilnuje swoich spraw np. bezrobocie, dotowany cieżki przemysł itd. Coraz bardiej jetem przekonany do "autonomi" (skarbowej) powiatów wchodzącyh w skład podbeskidzia.

• mcmaxim Re: Potworek Podbeskidzie 19.06.05, 22:22
        dajcie spokoj, odgrzewanie watkow nienawisci jest tak samo niesmaczne jak sczernialych ziemniakow sprzed miesiaca... fuj :-/
      • slezan Re: Potworek Podbeskidzie 28.06.05, 19:35
        Ktos nie zauwazyl, ze przemysl ciezki ostatnio ma sie znacznie lepiej, a mialby
        sie jeszcze lepiej, gdyby chore panstwo nie stanowilo chorych przepisow.
        • aliveinchains Re: Potworek Podbeskidzie 28.06.05, 20:04
          Gdyby to chore państwo nie dotowało kopalń i nie wykładało na wczesniejsze emerytury dla górników (45-50 lat sic!), a nastepnie sprywatyzowało kopalnie by zaczeły na siebie zarabiac to by polska nie miała gigantycznego długu publicznego, mozna by był wprowadzic podatek liniowy itd. Wtedy tysiące górników musiałoby isć na bruk....A i tak w Bytomiu czy Chorzowie bezrobocie 30%...

Ps. Nie zapominaj Kolego, że do przychodów również zalicza się dotacje państwowe.......na te zyski ktoś musi jeszcze dokładac.
          • slezan Re: Potworek Podbeskidzie 28.06.05, 20:13
            aliveinchains napisał:

> Gdyby to chore państwo nie dotowało kopalń i nie wykładało na wczesniejsze
            emer
            > ytury dla górników (45-50 lat sic!),

To panstwo znacjonalizowalo kopalnie i nie modernizowalo czesci ich parku
            maszynowego przez 60 lat. To panstwo utzrymuje z naszych pieniedzy cos takiego
            jak KRUS i to Ci jakos nie przeszkadza.

a nastepnie sprywatyzowało kopalnie by zac
            > zeły na siebie zarabiac to by polska nie miała gigantycznego długu
            publicznego,

Hehehe. Polska z tych kopaln zyla przez pare dziesiecioleci. A panstwo nie
            prywtyzuje kopaln, bo nie chce. Panstwo stanowi prawo umozliwiajace panoszenie
            sie zwiazkom zawodowym. Panstwo wprowadza licencje na sprzet sprzedawany do
            kopaln po cenie 2-3 raza wyzszej niz w sklepie.

> mozna by był wprowadzic podatek liniowy itd. Wtedy tysiące górników
            musiałoby
            > isć na bruk....A i tak w Bytomiu czy Chorzowie bezrobocie 30%...

Z gornictwa odeszlo w ciagu 15 lat ok. 250 tysiecy ludzi. Kopalnie moga byc
            spokojnie rentowne przy obecnej koniunkturze. w przeciwienstwie do polskiego
            rolnictwa, ktore jest beczka bez dna i to jakos nikomu nie przeszkadza.

> Ps. Nie zapominaj Kolego, że do przychodów również zalicza się dotacje
            państwow
            > e.......na te zyski ktoś musi jeszcze dokładac.

Ile dokladam na "zyski" polskiego rolnictwa? Wole dolozyc gornikowi, ktory
            codziennie ryzykuje zycie i urobi sie po pachy, niz rolnikowi do produkcji
            bimbru.
            • aliveinchains Re: Potworek Podbeskidzie 28.06.05, 20:18
              Tu się zgodze KRUS to komuna przez wielkie K. Rolnicy to jeszcze wieksi beneficjenci socjału niż górnicy.....KRUS to pierwsza rzecz jaka trzebaby było zlikwidować. No i opodatkowac rolników jak kazdego innego
              • slezan Re: Potworek Podbeskidzie 28.06.05, 20:19
                No to dlaczego kozlem ofiarnym w tym kraju sa gornicy - ludzie, ktorzy haruja
                (bez wzgledu na to, co myslec o celowosci ich pracy) a rolnikow sie traktuje
                jak swieta krowe?
    • Gość: WNIKLIWY Re: Potworek Podbeskidzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 22:01
      Bielsko to śląskie miasto, tyle, że nie zamieszkują go ślązacy. I tyle.
      • bartoszcze Re: Potworek Podbeskidzie 29.06.05, 09:42
        Berlin to słowiańskie miasto, tylko go nie zamieszkują Słowianie
        Wiedeń to rzymskie miasto, tylko go nie zamieszkują Rzymianie
        Itd itp:)
        • slezan Re: Potworek Podbeskidzie 29.06.05, 09:56
          Pojecie "miasto slowianskie" oznacza miasto zamieszkiwane przez Slowian. Nie ma
          regionu "Slowianszczyzna". Berlin jest natomiast miastem brandenburskim, choc
          administracyjnie wylaczono go z tego landu i zapewne wiekszosc mieszkancow nie
          uwaza sie za Brandenburczykow.
          Pojecie "miasto rzymskie" oznacza z reguly miasto polozone w granicach imperium
          rzymskiego, a wiec organizmu politycznego, ktory juz nie istnieje.
          Slask wciaz istnieje i Bielsko jest miastem slaskim podobnie jak Kijow jest
          miastem ukrainskim (choc malo kto mowi tam po ukrainsku), Strasburg alzackim
          (choc pewnie wiekszosc mieszkancow nie uwaza sie za Alzatczykow), Nantes
          bretonskim, a Chamonix sabaudzkim.
          • bartoszcze Re: Potworek Podbeskidzie 29.06.05, 10:05
            Odnosiłem się do "śląski-Ślązacy".
            Ale oczywiście masz rację w swojej precyzji:)
            A nie mam ochoty na powrót do dyskusji, czy Śląsk się kończy przed Bielskiem, w
            Bielsku czy za Bielskiem (w Białej itp).
          • wikin Re: Potworek Podbeskidzie 29.06.05, 11:33
            slezan napisał:

> Pojecie "miasto slowianskie" oznacza miasto zamieszkiwane przez Slowian. Nie
            ma
            >
            > regionu "Slowianszczyzna". Berlin jest natomiast miastem brandenburskim, choc
            > administracyjnie wylaczono go z tego landu i zapewne wiekszosc mieszkancow
            nie
            > uwaza sie za Brandenburczykow.
            > Pojecie "miasto rzymskie" oznacza z reguly miasto polozone w granicach
            imperium
            >
            > rzymskiego, a wiec organizmu politycznego, ktory juz nie istnieje.
            > Slask wciaz istnieje i Bielsko jest miastem slaskim podobnie jak Kijow jest
            > miastem ukrainskim (choc malo kto mowi tam po ukrainsku), Strasburg alzackim
            > (choc pewnie wiekszosc mieszkancow nie uwaza sie za Alzatczykow), Nantes
            > bretonskim, a Chamonix sabaudzkim.

kijów albo odessa długo były miastami rosyjskimi
            może na tym przykładzie załapiesz, dlaczego dzisiejsze bb nie jest miastem
            śląskiem (co nie znaczy, że nie było i nie może nim być znów w przyszłości), a
            jedynie miastem woj.śląskiego
            • slezan Re: Potworek Podbeskidzie 29.06.05, 11:39
              Kiepski przyklad. Kijow bedac miastem rosyjskim nie przestal byc ukrainskim,
              tak jak Bielsko czy Katowice stajac sie miastami polskimi nie przestaly byc
              miastami slaskimi, a Strasburg stajc sie francuski nie przestal byc alzacki.
              • wikin Re: Potworek Podbeskidzie 29.06.05, 12:01
                slezan napisał:

> Kiepski przyklad. Kijow bedac miastem rosyjskim nie przestal byc ukrainskim,
                > tak jak Bielsko czy Katowice stajac sie miastami polskimi nie przestaly byc
                > miastami slaskimi, a Strasburg stajc sie francuski nie przestal byc alzacki.

zależy dla kogo nie przestał być i oto w tym chodzi
                co powiesz o odessie ?
                • slezan Re: Potworek Podbeskidzie 29.06.05, 12:11
                  Mysle, ze nikt rozsdny nie bedzie kwestionowal alzackosci Strasburga.
                  O Odessie nic nie powiem, bo nic nie wiem. Podobno ladne miasto.
                  • wikin Re: Potworek Podbeskidzie 29.06.05, 12:26
                    slezan napisał:

> Mysle, ze nikt rozsdny nie bedzie kwestionowal alzackosci Strasburga.

nie ma podstaw i wiedzy by to zrobić

> O Odessie nic nie powiem, bo nic nie wiem. Podobno ladne miasto.

no to sprawdź czy można by ją nazwać bardziej rosyjskim czy ukraińskim miastem
                    • slezan Re: Potworek Podbeskidzie 29.06.05, 12:29
                      Nie wiem czy jakiekolwiek miast mozna nazwac bardziej takim czy takim. Katowice
                      sa bardziej slaskie czy polskie? Slaskie sa dluzej, ale mieszka w nim wiekszosc
                      polska. Uksztaltowane zostaly w swym rdzeniu, kiedy byly slaskie i pruskie, ale
                      na ulicach czesciej slychac polski. Takich dylematow w sposob prosty
                      rozstrzygnac sie nie da.
                • wikin Re: Potworek Podbeskidzie 29.06.05, 12:13
                  wikin napisał:

> slezan napisał:
                  >
                  > > Kiepski przyklad. Kijow bedac miastem rosyjskim nie przestal byc ukrainsk
                  > im,

i jeszcze mała korekta językowa
                  gdy kijów był rosyjski to dopiero zaczął być ukraiński, wszakże ten termin
                  stworzono w XIX w.
                  natomiast owszem już sowiecki kijów nie przestał być już ukraiński
                  • slezan Re: Potworek Podbeskidzie 29.06.05, 12:17
                    To kwestia czysto werbalna. Kijow, kiedy stal sie rosyjski, byl juz czescia
                    regionu, ktory dzis powszechnie nazywany jest Ukraina.
    • josef_kozdon Re: Potworek Podbeskidzie 29.06.05, 09:57
      Widzę, że wasza świadomość historyczna jest na żenująco niskim poziomie. Bielsko zawsze było jest i będzie miastem górnośląskim i nie zmienią tego żadne sztuczne twory typu Podbeskidzie. Zresztą za kilka lat o Podbeskidziu nikt już nie będzie pamiętał a bielszczanie będa o sobie mówić z dumą, Jestem Górnoślązakiem, Ich bin ein Oberschlesier.
      • slezan Re: Potworek Podbeskidzie 29.06.05, 10:30
        Nie wiem jaki jest cel Twoich prowokacji. Nie sadze, by w Bielsku nagle
        pojawila sie moda na slaskosc. A juz na pewno nie bedzie powszechnych
        deklaracji: "Jestem Gornoslazakiem". Nawet w przemyslowej czesci Gornego Slaska
        czesciej uzywa sie pojecia "Slazak" niz "Gornoslazak". Trudno oczekiwac, by w
        Bielsku, gdzie:
        a) wiekszosc mieszkancow demonstracyjnie odcina sie od slaskosci
        b) wiekszosc mieszkancow nie ma pojecia, ze Slask Cieszynski to czesc
        historycznego (innego zreszta nie ma) Gornego Slaska

nagle pojawila sie taka identyfikacja.
      • Gość: Olo Re: Potworek Podbeskidzie IP: 62.233.185.* 29.06.05, 10:35
        josef_kozdon napisał:

> Widzę, że wasza świadomość historyczna jest na żenująco niskim poziomie.
        Bielsk
        > o zawsze było jest i będzie miastem górnośląskim i nie zmienią tego żadne
        sztuc
        > zne twory typu Podbeskidzie. Zresztą za kilka lat o Podbeskidziu nikt już nie
        b
        > ędzie pamiętał a bielszczanie będa o sobie mówić z dumą, Jestem
        Górnoślązakiem,
        > Ich bin ein Oberschlesier.

więcej takich postów, a nie doczekasz tego nigdy.

ps.
        to jest forum polskie, tak więc daruj sobie te niemieckie wstawki.
      • wikin Re: Potworek Podbeskidzie 29.06.05, 11:14
        josef_kozdon napisał:

> Widzę, że wasza świadomość historyczna jest na żenująco niskim poziomie.
        Bielsk
        > o zawsze było jest i będzie miastem górnośląskim i nie zmienią tego żadne
        sztuc
        > zne twory typu Podbeskidzie. Zresztą za kilka lat o Podbeskidziu nikt już nie
        b
        > ędzie pamiętał
        tak tak
        masz racje, bytom i tereny katowic to tereny małopolskie i tego też nie
        zmieniły żadne nowe granice

a bielszczanie będa o sobie mówić z dumą, Jestem Górnoślązakiem,
        > Ich bin ein Oberschlesier.

zdecydowana większość bielszczan to albo pochodzi z małopolskiej białej albo
        jest ponoć przyjezdna, więc dlaczegóż by miała się odwracać się od swoich
        korzeni i zwracać ku obcej tradycji ?
        • slezan Re: Potworek Podbeskidzie 29.06.05, 11:28
          Sytuacja kasztelanii bytomskiej, ktora przeszla do Slaska pod koniec XII w., i
          Bielska jest nieporownywalna. Poziom swiadomosci historycznej w sredniowieczu i
          obecnie to dwa rozne swiaty. Dzis znacznie trudniej spowodowac rewizje granic
          historycznego regionu. Istnieje juz zbyt bogata sfera symboliki (gornoslaski
          orzel w herbie Bielska to spektakularny przyklad), zbyt szeroki dostep do
          historycznej wiedzy.
          Pochodzenie mieszkancow nie musi determinowac ich swiadomosci. Przodkowie
          Mazurow pochodzili z Mazowsza, a zdecydowana wiekszosc nie chciala miec z
          Polska nic wspolnego. Niemniej jednak nie dostrzegam w Bielsku przejawow
          silesianizacji mieszkancow. Moglaby sie ona dokonac jedynie w wyniku
          przemyslanych dzialan promocyjnych i to zakrojonych na dlugie lata. Kto mialby
          je prowadzic? Ci, ktorzy maja srodki, nie dostrzegaja takiej potrzeby, a ci,
          ktorzy maja pomysly, nie maja srodkow.
          • wikin Re: Potworek Podbeskidzie 30.06.05, 08:58
            slezan napisał:

> Sytuacja kasztelanii bytomskiej, ktora przeszla do Slaska pod koniec XII w.,
            i
            > Bielska jest nieporownywalna. Poziom swiadomosci historycznej w sredniowieczu
            i
            > obecnie to dwa rozne swiaty. Dzis znacznie trudniej spowodowac rewizje granic
            > historycznego regionu.

oczywiście historycznego regionu granic nie można zmienić tak jak i historii
            nie można zmienić
            nie mniej zmiana granic regionu wcale nie jest nie możliwa i tak trudna jak
            sugerujesz
            po pierwsze mamy do czynienia na naszym terenie z sytuacją nadzwyczajną gdy w
            następstwie II wojny światowej przesiedlano masowo ludność
            po drugie coraz mniejsze jest przywiązanie do tradycji lokalnych, a wzrasta
            znaczenie wartości "masowych", a media potrafią wmówić ludziom wszystko
            przykład bielska położonego na skraju śląska, na dodatek w woj.śląskim może
            budzić wątpliwości co do takiej sytuacji
            ale zielona góra jest śląska tylko mniej więcej w takich wizjach, jak wizje
            polski od morza do morza z polskim lwowem, wilnem itd.

Istnieje juz zbyt bogata sfera symboliki (gornoslaski
            > orzel w herbie Bielska to spektakularny przyklad), zbyt szeroki dostep do
            > historycznej wiedzy.

symbolika śląska jest ponoć też w herbie wadowic, zaś brak jej dla przykładu w
            herbie dzisiejszej stolicy śląska
        • josef_kozdon Re: Potworek Podbeskidzie 29.06.05, 12:07
          wikin napisał:

> josef_kozdon napisał:
          >
          > > Widzę, że wasza świadomość historyczna jest na żenująco niskim poziomie.
          > Bielsk
          > > o zawsze było jest i będzie miastem górnośląskim i nie zmienią tego żadne
          >
          > sztuc
          > > zne twory typu Podbeskidzie. Zresztą za kilka lat o Podbeskidziu nikt już
          > nie
          > b
          > > ędzie pamiętał
          > tak tak
          > masz racje, bytom i tereny katowic to tereny małopolskie i tego też nie
          > zmieniły żadne nowe granice
          >
          > a bielszczanie będa o sobie mówić z dumą, Jestem Górnoślązakiem,
          > > Ich bin ein Oberschlesier.
          >
          > zdecydowana większość bielszczan to albo pochodzi z małopolskiej białej albo
          > jest ponoć przyjezdna, więc dlaczegóż by miała się odwracać się od swoich
          > korzeni i zwracać ku obcej tradycji ?
          We Wrocławiu gdzie wiekszość ludzi jest zza Buga nikomu nie przyjdzie do głowy żeby powiedzieć że mieszka na Podsudeciu tylko na Dolnym Śląsku. Coraz więcej ludzi mówi tez o sobie z dumą że są Dolnoślązakami. Dlaczego w Bielsku nie miałoby byc tak samo.
          • wikin Re: Potworek Podbeskidzie 29.06.05, 12:21
            josef_kozdon napisał:

> We Wrocławiu gdzie wiekszość ludzi jest zza Buga nikomu nie przyjdzie do
            głowy
            > żeby powiedzieć że mieszka na Podsudeciu tylko na Dolnym Śląsku. Coraz więcej
            l
            > udzi mówi tez o sobie z dumą że są Dolnoślązakami. Dlaczego w Bielsku nie
            miało
            > by byc tak samo.

i tu się mylisz bardzo
            we wrocławiu stworzyli sobie nowy region, choć zachowali starą nazwę
            nie poczuwają jedności ze śląskiem "właściwym"
            a wrocław nie aspiruje do stolicy obu śląsków
            może mówią o sobie dolnoślązacy, ale nie ślązacy jak w cieszynie, opolu czy
            katowicach
    • alex.stela Re: Potworek Podbeskidzie 29.06.05, 12:29
      Boże, kto takie trupy z szafy wyciąga???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka