Dodaj do ulubionych

Slaska megalomania

IP: *.proxy.aol.com 07.05.02, 20:36
A czemoz to zniknela (przynajmniej z internetu, bo tylko do takiej mam w
Londynie dostep)bielska wersja "gazety"???? Czyzby kolejny przejaw slaskiej
megalomanii i dazenia do centralizacji?
A coz Ja, goral z Zywca mam z tym calym slaskiem wspolnego?
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Re: Slaska megalomania IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.05.02, 21:48
      Gość portalu: wodzu napisał(a):

> A czemoz to zniknela (przynajmniej z internetu, bo tylko do takiej mam w
      > Londynie dostep)bielska wersja "gazety"???? Czyzby kolejny przejaw slaskiej
      > megalomanii i dazenia do centralizacji?
      > A coz Ja, goral z Zywca mam z tym calym slaskiem wspolnego?

Szkoda, ze nie ma Piasta, on wytłumaczyłby Ci, ze jestes 100% ślazakiem. Jak
      wszyscy.

• Gość: Piast Re: Slaska megalomania IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.02, 22:34
        Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Gość portalu: wodzu napisał(a):
        >
        > > A czemoz to zniknela (przynajmniej z internetu, bo tylko do takiej mam w
        > > Londynie dostep)bielska wersja "gazety"???? Czyzby kolejny przejaw slaskie
        > j
        > > megalomanii i dazenia do centralizacji?
        > > A coz Ja, goral z Zywca mam z tym calym slaskiem wspolnego?
        >
        > Szkoda, ze nie ma Piasta, on wytłumaczyłby Ci, ze jestes 100% ślazakiem. Jak
        > wszyscy.
        >
        >To byłoby zbyt piękne niestety (a może na szczęście). Góral z żywieczczyzny,
        czyli dorabiający na obczyźnie wodzu, nie ma nic wspólnego ze Śląskiem. Gdyby
        miał to przynajmniej orientowałby się, że decyzje co do dodatków w GW zapadają w
        W-wie.
    • albrecht1 Re: Slaska megalomania 08.05.02, 06:11
      Jako Góral z Żywca faktycznie niewiele masz wspólnego ze Ślaskiem, jedynie
      administracyjny podział, fatalnie wymyslony.
      Czemu brak "cyfrowej" wersji "bielskiej" trzeba by zapytać redaktorów GW.
      • emi44 Re: Slaska megalomania 08.05.02, 08:40
        No Albrecht czekamy na Twój oficjalny list w tej sprawie.
        • Gość: jo Re: Slaska megalomania IP: 217.96.34.* 08.05.02, 10:54
          emi, jesteś bezczelnym typem. Przez takich jak ty Ślązacy są nielubiani.
          • emi44 Re: Slaska megalomania 08.05.02, 11:57
            Gość portalu: jo napisał(a):

> emi, jesteś bezczelnym typem. Przez takich jak ty Ślązacy są nielubiani.

Wyzsza Szkola Bankowosci i Finansow - tam Cię wszyscy przecież b. lubią zatem w
            czym problem?

• Gość: jo Re: Slaska megalomania IP: 217.96.34.* 08.05.02, 17:04
              emi44 napisał(a):

> Gość portalu: jo napisał(a):
              >
              > > emi, jesteś bezczelnym typem. Przez takich jak ty Ślązacy są nielubiani.
              >
              > Wyzsza Szkola Bankowosci i Finansow - tam Cię wszyscy przecież b. lubią zatem w
              >
              > czym problem?
              >
              > Hej, emi, nie powinieneś wykorzystywać swojej funkcji w dyskusjach na forum, to
              wbrew zasadom, które obowiązują nawet Ślązaków. Nie wszyscy byliby z Ciebie
              zadowoleni. A co do problemu, to nie ja go mam, tylko ty, jak każdy kogo rozsadza
              złość i nienawiść. Spróbuj rozładować napięcie jakoś inaczej.

• albrecht1 Re: Slaska megalomania 09.05.02, 23:29
          Mnie fakt brak internetowej wersji Gazety Bielskiej nie przeszkadza, ani nie
          irytuje. Kto ma problem niech zapyta właściwe osoby. O ile wiem w stopce
          redakcyjnej jest podany kontakt z redakcją.
          • emi44 Re: Slaska megalomania 09.05.02, 23:34
            Kto? Albrechcie jest tš wła�ciwš osobš do zapytania?

• albrecht1 Re: Slaska megalomania 12.05.02, 09:24
              Przykro mi Emi, ale nie oczekuj ode mnie, że jeśli boisz się czegoś, to ja ten
              problem załatwię za Ciebie. Wiecej odwagi.
          • malopolanin Re: Slaska megalomania 10.05.02, 10:51
            albrecht1 napisał(a):

> Mnie fakt brak internetowej wersji Gazety Bielskiej nie przeszkadza, ani nie
            > irytuje. Kto ma problem niech zapyta właściwe osoby. O ile wiem w stopce
            > redakcyjnej jest podany kontakt z redakcją.

Tu się Albrecht z Tobą nie zgodzę. Co jak co, ale wiesz, że dodatki lokalne
            Wyborczej stoją na fatalnym poziomie. Trudno jest się w nich doczytać często
            podstawowych informacji o mieście do którego są tytułowane( Kraków, Katowice),
            już nie wspominając o nowościach z reszty danego województwa. Dziwię się Tobie,
            że nie przeszkadza Ci, iż wydanie gazety bielskiej jest takie kiszkowate ( w
            dodatku katowickim są dziennie 2-3 informacje z powiatów bielskiego, żywieckiego
            lub cieszyńskiego ). Gdyby z tego dodatku czerpać wiedzę o regionie to pożal się
            Boże :(
            Oczywiście zaznaczam, że nie bronię tu dodatku krakowskiego. Informacje z regionu
            zdarzają się i tu niezmiernie rzadko.
            A co do internetowego wydania gazety bielskiej ( o ile tak można nazwać 2-3
            artykuły na drugiej stronie dodatku katowickiego )- jest w internecie. Wystarczy
            wejść na stronę gazety katowickiej i kliknąć zakładkę "Informacje z Podbeskidzia".

• Gość: QCZ Re: Slaska megalomania IP: *.proxy.aol.com 12.05.02, 11:43
              No wlasnie " Malopolaninie " A ja mam do Ciebie ochydny Judaszu pewne pytanie
              na ktore zadam odpowiedz! Po co mydlisz wszystkim oczy o wielkosci malopolski,
              kidy to nagle sie dowieduje ze : Stolica malopolski sie wysprzedaje! Chodzi o
              tereny Dworca kolejowego i wielkie tereny do tego obiektu przylegle.Sprzedane
              zostaly U.S.A. Beda tam budowac Dworzec,hotele,parkingi. A zyski pojda do obcej
              kieszeni .Widzisz te Twoje udawadnianie o wielkosci dochodow Malopolski to jest
              wielki ochydny blew. Stracijesz w moich oczach wszystko.Dla mnie stojesz sie "
              Oszustem" Z rodziny cyganow. Kiedy sprzedacie " Wawel " A i starowka Perla
              Polskiego Baroku zostala jeszcze do sprzedazy.
              Uwazajcie Bielscczanie bo i Was Malopolska sprzeda Zydkom.Bo to pieniadz!
              A pieniadz nigdy nie smierdzi.Tak samo sie tyczy Zywca? Dlatego tak walczysz o
              te ziemie Judaszu. Oj! Nie ladnie !
              Ja wszystko teraz rozumiem .Dlaczego slask zostal zniszczony?
              • emi44 Re: Slaska megalomania 12.05.02, 22:39
                Nie ma to jak rzeczowa dyskusja!!
    • Gość: andrzej Re: Slaska megalomania IP: *.tlsa.pl 10.05.02, 09:22
      no patzraj oni nie potrafią godać
    • slezan Re: Zachodniomałopolskie nieróbstwo 10.05.02, 14:48
      Zaczynam podejrzewać, że część (znaczna) uczestników tej dyskusji to zwyczajni
      życiowi nieudacznicy. Nie kiwną palcem w bucie, żeby coś zmienić, ale wylewać
      będa swoje żale do świata. Nam na Śląsku też nie odpowiada dyktat Warszawy i
      obecny kształt województwa - dlatego działaja takie organizacje jak RAŚ. Nie
      twierdzę, że jesteśmy skuteczni (to się okaże w przyszłości), ale przynajmniej
      staramy się zrobić coś dla siebie. A Wy urządzacie sobie kpiny, które obracają
      się przeci Wam samym. Emi - sugerując, że to Albrecht powinien napisać w
      sprawie dodatku "GW" po prostu się skompromitowałeś. To, jak rozumiem, Twój
      ból, Twój interes, więc zrób wreszcie coś konkretnego, a nie szukaj wyręki
      wśród tych wstrętnych Ślązaków.
      • Gość: QCZ Re: Zachodniomałopolskie nieróbstwo IP: *.proxy.aol.com 12.05.02, 21:38
        Mozesz mi napisac o co Wam chodzi? Ja nie lubie dwuznacznosci.Jezeli to chodzi
        o mnie.
      • emi44 Re: Zachodniomałopolskie nieróbstwo 12.05.02, 22:34
        Witam slezan, podzielam Twój pogląd w sprawie znacznej części gramotnych
        nieudaczników - też odnoszę takie wrażenie. Co zaś do kompromitacji??
        Przesadzasz - dla mnie to przykre, że Albrecht z jednej strony reklamuje Bielsko
        i Białą jako piękne zakątki Śląska, a z drugiej nie zależy mu na jakości
        regionalnego dodatku do GW, może tego nie zrozumiesz, ale w sprawach które są
        dobre dla Bielska nie powinniśmy się dzielić lecz łączyć.
        Dyktat Warszawy??? Człowieku ludzie w Warszawie wiedzą gdzie jest Białystok,
        Skierniewice, Piaseczno
        • Gość: Albrecht I co dalej? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.05.02, 23:23
          emi44 napisał(a):

> Witam slezan, podzielam Twój pogląd w sprawie znacznej części gramotnych
          > nieudaczników - też odnoszę takie wrażenie. Co zaś do kompromitacji??
          > Przesadzasz - dla mnie to przykre, że Albrecht z jednej strony reklamuje Bielsk
          > o
          > i Białą jako piękne zakątki Śląska, a z drugiej nie zależy mu na jakości
          > regionalnego dodatku do GW, może tego nie zrozumiesz, ale w sprawach które są
          > dobre dla Bielska nie powinniśmy się dzielić lecz łączyć.

Jak napisał Małopolanin lokalne dodatki GW z reguły są słabe. Zamiast wywoływać
          mnie do tablicy, wystarczy ze sprawą zwrócić się do redakcji, ale może tonując
          emocje jakimi obdarzaliście dziennikarzy na tym forum. Ze swej trony postawiłem
          to pytanie na forum o forum. Jak Twoje poczynania w tej sprawie? Chyba cel mamy
          wspólny- lepszy dodatek.
          • emi44 Re: I co dalej? 13.05.02, 08:47
            Drogi Albrechcie
            Jeśli chodzi o moje oficjalne listy do GW. Właśnie mija rocznica jednego roku
            od ich wysłania w niezliczonej ilości pod wszystkie możliwe adresy. Na żaden
            nie otrzymałem jakiejkolwiek odpowiedzi. Zakładałem, że Ciebie redakcja GW
            obdarzy większym szacunkiem.
            • malopolanin Emi, Albrecht 13.05.02, 09:35
              I ja wysyłałem i wysyłam propozycje zmian w dodatkach lokalnych Gazety. Też nie
              raczyli mi odpowiedzieć.
              Problem w tym, że Gazecie nie zależy na solidnych stronach lokalnych, gdyż mają
              niezłą gazetę ogólnopolską. Przecież ludzie kupują Wyborczą nie dla lokalnego
              dadatku.
              Sprawy lokalne Redakcja traktuje jako smutną konieczność. Informacje z regionu
              ograniczają się do siedziby dodatku lokalnego. W wyjątkowych okolicznościach
              wykraczają poza to miasto.
              Wielokrotnie pisałem do Gazety w Krakowie, że nie tylko interesują mnie sprawy
              mojego miasta, ale też np. Olkusza, czy Oświęcimia. Pisałem też, że np. Sucha i
              Żywiec to jeden region - Żywiecczyzna ( był to zresztą do 1956 jeden powiat) i
              w związku z tym czemu w odległości 10 km ludzie są raczeni informacjami z
              różnych miast ( Katowic i Krakowa) ich interesuje to, co się dzieje w regionie.
              Maile słałem też do Redakcji katowickiej. No answer :(((
              Redakcje przy tym cechuje całkowita nieznajomość regionów ( przysłowiowe już
              nazywania Sosnowca czy Żywca Śląskiem). Takie bzdury mogłyby się zdarzyć (
              mówię z przykrością) w TV ogólnopolskiej, ale nie w dodatku lokalnym
              inteligenckiej i ambitnej Gazety. No cóż - Radakcja jest głucha na te wołania.
              Chętnie podpiszę się pod każdą petycją w sprawie ulepszania dodatków lokalnych.
              Niestety po Waszych i moich mailach i braku na nie odzewu wątpię w powodzenia
              akcji, ale warto spróbować.
              Oto co powinno się, moim zdaniem, w niej znaleźć:

1. Zerwanie pokrywania się zasięgu dodatków lokalnych Gazety z obecnych,
              sztucznym podziałem na województwa
              2. Odtworzenie dodatku bielskiego Gazety obejmującego dawne województwo ( ludzi
              w Suchej i Żywcu bardziej interesuje to co się dzieje w dawnym województwie,
              niż odpowiednio w Krakowie, czy Katowicach). Stolicom regonu można poświoęcić
              ewentualnie jedną stronę, a nie prawie całe wydanie.
              3. Poszanowanie i niezakłamywanie przez Gazetę nazw regionów
              • slezan Re: Emi, Albrecht 13.05.02, 15:18
                Pobożne życzenia. Nie podzielam wysokiej oceny "GW" - to gadzinówka
                upartyjniona w stopniu nie mniejszym niż "Trybuna". Manipuklują informacjami w
                sposób obrażąjący inteligencję czytelnika. Dodatki lokalne to już zupełne dno.
                Wbrew temu, co pisze Emi nie sądzę, by w "GW" Ślązacy mieli cokoliwek do
                powiedzenia, ale w metryki nikomu nie zaglądałem. Uwaga na temat RAŚ jest
                chybiona. Stowarzyszenie, które staje w szranki z ogólnopolskimi, dotowanymi
                partiami w trzech okręgach w wyborach do senatu i zyskuje poparcie niemal 20%
                głosujących, nie sposób nazyać marginalnym. To, że nie widać go szerzej wynika
                z centralizacji mediów. O RAŚ pisze się dużo w prasie regionalnej, ale tak
                naprawdę liczy sie telewizja. Nie muszę tłumaczyc, że w Warszawie gdzieś mają
                problemy śląskiej prowincji.
                • malopolanin Re: Emi, Albrecht 13.05.02, 17:48
                  slezan napisał(a):

> Pobożne życzenia. Nie podzielam wysokiej oceny "GW" - to gadzinówka
                  > upartyjniona w stopniu nie mniejszym niż "Trybuna". Manipuklują informacjami w
                  > sposób obrażąjący inteligencję czytelnika. Dodatki lokalne to już zupełne dno.

Uważam, że przesadziłeś, ale fakt - coraz więcej manipulacji w Gazecie. No cóż
                  koncern Agora się rozrasta, a za nim powstają nowe powiązania polityczne :(((
                  Na tle innych gazet ogólnopolskich Wyborcza jest jednak przyzwoitą gazetą.

> Wbrew temu, co pisze Emi nie sądzę, by w "GW" Ślązacy mieli cokoliwek do
                  > powiedzenia, ale w metryki nikomu nie zaglądałem. Uwaga na temat RAŚ jest
                  > chybiona. Stowarzyszenie, które staje w szranki z ogólnopolskimi, dotowanymi
                  > partiami w trzech okręgach w wyborach do senatu i zyskuje poparcie niemal 20%
                  > głosujących, nie sposób nazyać marginalnym. To, że nie widać go szerzej wynika
                  > z centralizacji mediów. O RAŚ pisze się dużo w prasie regionalnej, ale tak
                  > naprawdę liczy sie telewizja. Nie muszę tłumaczyc, że w Warszawie gdzieś mają
                  > problemy śląskiej prowincji.

Wiesz doskonale, że marginalizacja wszystkiego oprócz Warszawy przez niektórych
                  dziennikarzy TV, to niestety normalka. Nie tylko dotyczy to Śląska. I jak tu
                  wymagać od takich ludzi, by rozróżnili Zagłębie od Śląska ?

• albrecht1 Re: Emi, Albrecht 13.05.02, 22:00
                  slezan napisał(a):

>Uwaga na temat RAŚ jest
                  > chybiona. Stowarzyszenie, które staje w szranki z ogólnopolskimi, dotowanymi
                  > partiami w trzech okręgach w wyborach do senatu i zyskuje poparcie niemal 20%
                  > głosujących, nie sposób nazyać marginalnym. To, że nie widać go szerzej wynika
                  > z centralizacji mediów. O RAŚ pisze się dużo w prasie regionalnej, ale tak
                  > naprawdę liczy sie telewizja. Nie muszę tłumaczyc, że w Warszawie gdzieś mają
                  > problemy śląskiej prowincji.

Wiesz, Slezan znalazłem informację o RAŚ i "Schlesische Schwalbe" w niedawno
                  wydanej, w ub. roku, książce o której już pisałem kilkakrotnie, "Śląsk i Ślązacy"
                  Joachima Bahlcke na str. 254
                  • slezan Re: Emi, Albrecht 14.05.02, 07:58
                    Jest też o tym w najnowszej "Historii Śląska" wydanej we Wrocławiu w tym roku.
                    • kaixo do slezana i albrechta 15.05.02, 22:52
                      Panowie! Jestem sympatykiem RAS (okolice Olesna) i nosze sie z zamiarem
                      wstapienia do tej organizacji. A czy wy, z waszymi pogladami nie moglibyscie
                      zasilic kadrowo tej organizacji? Mysle ze warto!
                      • Gość: vici Re: do slezana i albrechta IP: *.lostsouls.org / *.lostsouls.org 15.05.02, 23:44
                        Ja też bym chciał (okolice Praszki i Gorzowa Śl - właściwy brzeg Prosny
                        zachodni), też sympatyzuję z RAS. Mogę robić koktaile mołotowa bądź organizować
                        mały sabotaż strażników miejskich w w/w miastach (znam teren).
                        pzdr.
                        • slezan Re: do slezana i albrechta 16.05.02, 12:26
                          Gość portalu: vici napisał(a):

> Ja też bym chciał (okolice Praszki i Gorzowa Śl - właściwy brzeg Prosny
                          > zachodni), też sympatyzuję z RAS. Mogę robić koktaile mołotowa bądź organizować
                          >
                          > mały sabotaż strażników miejskich w w/w miastach (znam teren).
                          > pzdr.

Pomyliłeś adres - z takimi kwalifikacjami przyjmie Cię Samoobrona, która w
                          Praszce po pamiętnej akcji z burmistrzem pozostawiła po sobie barwne wspomnienia.
                          A co do sugestii kaixo to jest ona sensowna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka