muc39 26.01.05, 08:39 Co i jak zrobic,zeby z tej dziury zrobic nareszcie porzadne miasto? B-B jest co prawda miastem-teoretycznie,ale praktycznie to dziura zabita dechami.Trzeci swiat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wikin Re: Bielsko-Biala 26.01.05, 08:52 po pierwsze pozbyć się z miasta ludzi takich jak ty potrafiących tylko narzekać i niewykazujących się żadną inicjatywą a przy okazji bardzo chętnie posłucham uzasadnienia dla tego twierdzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muc39 Re: Bielsko-Biala IP: *.mpg-gv.mpg.de 26.01.05, 09:55 Mnie sie pozbywac nie musisz,dobrowolnie wyjechalem juz 20 lat temu,i po 20 latach stwierdzam ,ze nic sie prawie nie zmienilo-dziura zabia dechami pozostala.trzeci swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biala 26.01.05, 15:33 no oki to teraz poproszę o uzasadnienie dla twojego twierdzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad81 Re: Bielsko-Biala IP: 80.51.254.* 26.01.05, 16:44 kolega muc pisze z WIELKEIGO ŚWIATA.. PIERWSZEGO ŚWIATA -spójrz na IP Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biala 27.01.05, 08:30 no widzisz rad, łatwo nazwać coś trzecim światem, ale problem to uzasadnić zresztą już oficjalnie nie używa się pojęcia "trzeci świat" tylko "kraje rozwijające się", więc jak najbardziej mozna uznać nasze miasto za rozwijające się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gigi Re: Bielsko-Biala IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.01.05, 22:32 Położenie Bielska i samo miasto są piękne. Góry,lasy,turystyczne szlaki itp. Jeśli chodzi o miasto, minusami od lat jest: brak fajnego centrum ,mogłoby być nim wzgórze ,są tam zabytkowe kamieniczki ,rynek,podcienia ale wszystko zaniedbane, wałęsaja sie tylko pijane typki, stare miasto jest martwe i poza kilkoma knajpami nie ma tam prawie nic,smutno , brudno i smierdzaco.Ulica 11 listopada pustoszeje po godzinie 18 i to nawet latem,dobrze, że choc parę ogródków piwnych otwartych do póżna.Właściwie mozna powiedzieć,że Bielsko to teraz Sfera i to co sie w niej nie zmieściło. Dziwie sie rownież dlaczego projektujac Sferę nie wykorzystano jej położenia nad rzeka, wygląd tego budynku od strony rzeki jest smutny i nijaki,a przecież można tam było zaprojektowac tarasy,zieleń itp,rzeka juz nie śmierdzi jak kiedyś.Główna ulica miasta 3-maja winna byc deptakiem , a jest zapchaną i zasmrodzoną spalinami trasą przelotową przez miasto .Jeśli chodzi o życie kulturalne też nic ciekawego sie nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biala 28.01.05, 08:25 tak to już jest z naszym bb, że sami mieszkańcy lubują się w narzekaniu na wszystko co się da w mieście, a mieszkańcy śląska i zagłębia mówią o nim z wielkim zachwytem w wymienionych przez gigi obszarach, choć powoli, to następują zmiany, już pierwsze kamieniczki przy rynku odzyskały dawny blask, a przy obecnej koniunkturze można liczyć, że ogłoszony przetarg na tereny fineksu zakończy się tym razem sukcesem już wkrótce przekonamy się też czy w takich miasta jak katowice i kraków otwarcie centrów handlowych, stanowiących tamtejsze odpowiedniki sfery, wpłynie na opustoszenie tradycyjnych centrów tych miast (oczywiście w krakowie raczej mowa o zmniejszeniu się tłumu, i zamieraniu funkcji handlowej ul.floriańskiej czy grodzkiej, nie zaś pustoszeniu samego rynku) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bielszczanin Re: Bielsko-Biala IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.05, 08:40 Zgadzam się Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Bielsko-Biala 29.01.05, 16:24 wikin napisał: > w wymienionych przez gigi obszarach, choć powoli, to następują zmiany, już > pierwsze kamieniczki przy rynku odzyskały dawny blask, a przy obecnej > koniunkturze można liczyć, że ogłoszony przetarg na tereny fineksu zakończy się > > tym razem sukcesem Przenoszenie się centrów handlowych w mieście nie jest niczym nowym. Pierwotnie był to rynek, potem dolne przedmieście z placem Smolki i ul. 11 listopada w roli głównej. Dziś trudno mówić o jednym centrum. W dużym stopniu przyczyniły się do tego hipermarkety. Kiedy otwierano Makro w Starym Bielsku, tłumy ludzi odwiedzały to miejsce, pomimo wprowadzonych kart wejścia. Całkiem mozliwe, że właśnie okolice Sfery staną się nowym centrum handlowym miasta. Na pewno krokiem w tym kierunku będzie prywatyzacja resztek Finexu. Natomiast nie wiem czy uda się reanimować ciag ulicy 11 listopada, placu Chrobrego i rynku w Bielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: Bielsko-Biala 29.01.05, 22:08 Albrecht1 powiedział: Całkiem mozliwe, że właśnie okolice Sfery staną się nowym centrum handlowym > miasta. Na pewno krokiem w tym kierunku będzie prywatyzacja resztek Finexu. > Natomiast nie wiem czy uda się reanimować ciag ulicy 11 listopada, placu > Chrobrego i rynku w Bielsku. Zgodzę się z Tobą. Zagospodarowanie terenów poprzemysłowych w okolicach Sfery jak i na południe od centrum to powinien byc priorytet władz miejskich. Mogłaby tam powstać mala dzielnica coś na wzór londyńskich doków, czy frankfurdzkiego europavierteil zbudowanego na miejscu byłej elektrowni i węzła kolejowego. Znalazłyby sie miejsca na biura, inkubatory przedsiębiorczości, sklepy, kafejki i mieszkania. Ale do tego trzeba czasu, pieniedzy i przełamania bariery mentalnej. Inwestorzy jak i zwykli mieszkańcy Liverpoolu potrzebowali aż 20 lat by zainteresowac się terenami byłego portu i wybudować tam nowe centrum, mimo że wladze mialy dobrze przygotowany plan rewitalizacji. 11 listopada ani Plac Chrobrego nie są skazane na porażkę. Co innego bielska starówka. Tu problem leży w mieszkańcach tego miejsca - wielu z nich to niestety lumpenploretariat, któży dostali przydział na lokum za darmo kilkadziesiąt lat temu. W Katowicach podobno w celu rewitalizacji i przebudowy centrum wladze chcą przenieść biednych (nie stawiam tu oczywiście znaku równości z memelami) oraz meneli w inne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biala 30.01.05, 19:31 > Zgodzę się z Tobą. Zagospodarowanie terenów poprzemysłowych (...) > jak i na południe od centrum to powinien byc priorytet władz miejskich. jeśli chodzi budynki, głównie fabryczne, w okolicach ul.1 maja, to myślę, ze jest to dobre miejsce na stworzenie centrum akademickiego, w którym miałyby swoje sale wykładowe bielskie uczelnie, budynki obszerne, miejsca dość narazie by ściągnąć wszystkich "bielskich" studentów z obrzeży miasta i ożywić tamtą okolicę, a znajdujące się między halami place byłyby w stanie pomieścić parkingi > 11 listopada ani Plac Chrobrego nie są skazane na porażkę. Co innego bielska > starówka. Tu problem leży w mieszkańcach tego miejsca - wielu z nich to > niestety lumpenploretariat, któży dostali przydział na lokum za darmo > kilkadziesiąt lat temu. W Katowicach podobno w celu rewitalizacji i przebudowy > centrum wladze chcą przenieść biednych (nie stawiam tu oczywiście znaku > równości z memelami) oraz meneli w inne miejsce. no raczej odwrotnie, to rynek się odradza, władze (i większość bielszczan) widzi w tym miejscu centrum pubowo-kafejkowe, wzorem innych miast i chyba jakieś plany przesiedleń mieszkańców zrewitalizowanej starówki też istnieją, skoro istniejące tam lokale mają zostać przeznaczone na działalność biurową, nie bałbym się też o plac chrobrego, który stanowi przedłuzenie starówki gorzej z 11 listopada, bo tamtejszym lokalom trudno konkurować z zadaszonymi centrami, ale być może jakiś ciekawy pomysł na połączenie fineksu z 11 listopada ożywi początek tej ulicy, z kolei do drugiej jej części można by ściągnąć kolejne banki, tworząc takie minicentrum finansowo-biurowo, "podstawy" pod to tam już są Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bielszczanin Za to u ciebie wszystko kwitnie IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.05, 08:41 Szczególnie NRD z ruinami fabryk i bezrobociem 20% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobieta Mężczyźni zacznijcie pracować - c.d. IP: *.bielsko.msk.pl 09.02.05, 22:14 Bardzo proszę o przedstwienie co się zmieni (mam nadzieję na lepsze) po zakończeniu tej waszej dyskusji. Zaznaczam, że nie jestem feministką, co nie znaczy, że brakuje mi realnego patrzenia na sposób myślenia i poczynania ludzi. Dyskusja dla dyskusji nie przynosi żadnych korzyści. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Mężczyźni zacznijcie pracować - c.d. 10.02.05, 08:28 Gość portalu: Kobieta napisał(a): > Dyskusja dla dyskusji nie przynosi żadnych korzyści. Pozdrawiam. Mylisz się, przynosi choćby satysfakcję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 735 Re: Bielsko-Biala IP: *.pmrcorporate.com 27.01.05, 16:16 Ja z BB wyjechałem 3 lata temu i przyjezdzam z wielką przyjemnością, bardzo mi się tu podoba: góry, las, koncerty, fajne knajpy. Jest co robić jak na 200 tys miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad z Tychów Re: Bielsko-Biala IP: *.media-com.com.pl 27.01.05, 17:12 Mnie bardzo podoba się Bielsko. Chętnie tutaj przyjeżdzam czy to do kina, czy do knajpki, pospacerować po mieście czy po górskich szlakach. Zresztą mam w okolicy domek. Miasto ma swój klimat, czego nie mogę powiedzieć np. o Katowicach, oraz urok niczym miniaturka Krakowa. Z tego co się orientuję Bielsko radzi sobie nieźle na polu gospodarczym. Gołym okiem widać, że się zmienia na lepsze i będzie zmieniać w związku z przystąpieniem Polski do UE. O czym ten przebrany Niemiec mówi to nie wiem. Pozdrawiam z Tychów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bielszczanin Bierz się do roboty i nie narzekaj IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.05, 08:38 Nie cierpię takiego jałowego narzekania Odpowiedz Link Zgłoś
manuela4 Re: Bielsko-Biala 29.01.05, 10:58 Bielsko_Biała jest bardzo ładnym miastem niejeden nam może pozazdrościc takiej miejscowośći.Moja rada wyprowadż się z tej dziury skoro sie w niej dusisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bielszczanin On nie mieszka w B-B, to folksdojcz IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.05, 12:09 Dziadek walczył za Hitlera i teraz siedzi w reichu Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: On nie mieszka w B-B, to folksdojcz 29.01.05, 16:17 Gość portalu: Bielszczanin napisał(a): > Dziadek walczył za Hitlera i teraz siedzi w reichu Wyjaśnił rzeczowo i ze znawstwem Bielszczanin. Tymczasem Hitler i Stalin w dalszym ciagu nie żyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annia Re: On nie mieszka w B-B, to folksdojcz IP: *.bielsko.dialog.net.pl 31.01.05, 14:20 tak sie składa,że wszyscy moi znajomi z różnych części Polski i Europy Bielskiem się zachwycają i zazdroszczą mi, że mieszkam w tak pięknym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: On nie mieszka w B-B, to folksdojcz 31.01.05, 19:42 Nie neguję tego, wręcz przeciwnie, parafrazując dawny slogan reklamowy Coca- Coli uważam, że nasze miasto to jest to! Chodziło mi o to, że zachwyt nad Bielskiem-Biała nie jest obowiazkowy, w zwiazku z tym trzeba liczyć się ze zdaniem odmiennym. Trąci brakiem kultury przypinanie komuś łatki volksdeutscha i wnuka żołnierza wehramachtu, li tylko na negatywnej ocenie miasta i niemieckiej końcówki IP. Nie wykluczam, że tak właśnie może być, ale jak do tej pory kolega Muc39, wyraził się jedynie negatywnie o mieście i nic ponadto. Trudno mu zatem przypisywać coś czego nie można poprzeć jakimś sensownym argumentem. I tutaj obaj panowie popełnili ten sam bład- brak argumentów zastąpili czysto subiektywnym podejściem do tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piast Re: Bielsko-Biala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 21:35 Miałem podobne odczucia kiedy 10 lat temu przeprowadziłem się z Katowic do BB. Od tamtego czasu trochę się w tym mieście poprawiło, ale nadal czuć pewną zaściankowość. Tu zawsze kler miał duże wpływy, może to dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biala 01.02.05, 08:52 > Tu zawsze kler miał duże wpływy, może to dlatego. kler ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serafin Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska IP: *.238.86.250.adsl.inetia.pl 01.02.05, 13:11 Wszystko wskazuje na pogłebiająca sie stagnację Podbeskidzia to jednak górny śląsk zbiera co ważniejsze inwestycje np. 80% budżedu z woj.śląskiego BB to miasto drugiego rzutu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serafin Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska IP: *.238.86.250.adsl.inetia.pl 01.02.05, 13:14 W polsce południowej dominującą rolę zaczyna odgrywać Kraków z Małopolską potem Górny śląsk a na szarym końcu dodatki w stylu BB czy Częstochowy Oj marnie Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska 01.02.05, 14:12 kraków się rozwija, ale małopolska już niekoniecznie na górnym śląsku przede wszystkim katowice, wiele pozostałych miast aglomeracji wegetuje bb pod wieloma jest drugim miastem województwa, więc całkiem przyjemny i ożywczy ten cień co do częstochowy, to się zgodzę, pomimo, że jest niewiele mniejsza ludnościowo od stolicy województwa, to wogóle się nie liczy Odpowiedz Link Zgłoś
alex.stela Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska 02.02.05, 09:46 Zgadzam się. Pomimo że B-B jest znacznie mniejsze od Częstochowy, to jego poziom pod bardzo wieloma względami jest znacznie wyższy. Ja bym tam nie marudził. B-B naprawdę dobrze się trzyma. A "LEPIEJ" może być zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska 05.02.05, 23:05 > W polsce południowej dominującą rolę zaczyna odgrywać Kraków z Małopolską > potem Górny śląsk "Wedlug szacunkowych danych rocznie Śląsk zużywa ok. 6,7 mln ton paliw. To prawie połowa tego, co rocznie potrzebuje Polska" (cyt. za GW 3.II.05) to jedno zdanie obala twoja teze o jakichkolwiek zmianach co do sily gospodarczej. jesli okolo 5,2 mln mieszkancow woj. slaskiego zuzywa tyle samo, co pozostale 33 mln, to wybacz, ale twoja opinia wydaje sie byc smieszna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad81 Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska IP: 80.51.254.* 06.02.05, 13:00 zgadza sie, odnośnie jeszcze ponizszego zdania forumowicza serafina: serafin napisał: > > W polsce południowej dominującą rolę zaczyna odgrywać Kraków z Małopolską właśnie dodam że ta Małopolska to region bardzo rolniczy-gdzie rozdrobnienie gospodarstw jest największe w kraju, dodam też że ta "dominująca" co pisze serafin Małopolska znajduje sie w 11 najbiednijeszych regionów UE... co do Krakowa to już kiedyś psiałem-mimo że Kraków jest dużym miastem-za jakiś czas milionowym to przegrywa z mniejszy Poznaniem Wrocławiem a nawet wolniej sie rozwija niż Katowice.. a może serafinie chodziło Ci o dominującą rolę małopolski w rolnictwie??, chociaż też nie bo Opolszczyzna zdecydowanie wyprzedza rolnictwo małopolski Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska 06.02.05, 17:38 > co do Krakowa to już kiedyś psiałem-mimo że Kraków jest dużym miastem-za jakiś > czas milionowym to przegrywa z mniejszy Poznaniem Wrocławiem a nawet wolniej > sie rozwija niż Katowice.. no tą kwestię już omówilismy i powiedzmy dowody na szybszy rozwój katowic nie są wcale za mocne i przekonywujące, więc przestań pisać ciągle tę samą bajkę Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska 06.02.05, 17:26 > "Wedlug szacunkowych danych rocznie Śląsk zużywa ok. 6,7 mln ton paliw. To > prawie połowa tego, co rocznie potrzebuje Polska" (cyt. za GW 3.II.05) > to jedno zdanie obala twoja teze o jakichkolwiek zmianach co do sily > gospodarczej. jesli okolo 5,2 mln mieszkancow woj. slaskiego zuzywa tyle samo, > co pozostale 33 mln, to wybacz, ale twoja opinia wydaje sie byc smieszna czasem nie wystarczy tylko bezmyślnie przekleić cyferki dla mnie to zdanie wskazuje przede wszystkim na energochłonność śląskiej gospodarki i wcale nie jest powodem do chwały na dzień dzisiejszy to woj.mazowieckie i czasem wielkopolskie są wymieniane jako silniejsze gospodarczo, a już napewno oba jako bogatsze, od śląskiego, więc raczej ilość zużywanych paliw nie świadczy o sile gospodarczej, bo oba się zaliczają to pozostałych 33 mln poza tym jeśli traktować dosłownie cytat z GW, to mówi on o śląsku, a nie woj.śląskim, a to jest ok.10 mln ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska 06.02.05, 21:42 wikin napisał: > czasem nie wystarczy tylko bezmyślnie przekleić cyferki > dla mnie to zdanie wskazuje przede wszystkim na energochłonność śląskiej > gospodarki i wcale nie jest powodem do chwały Zawsze gdzie coś się dzieje trwa intensywny rozwój, tam zuzywa się więcej energii i surowców służących do jej wytworzenia. Przykładem w skali makro są USA, ale również Chiny, windujące na rynkach światowych ceny paliw i surowców, m.in. śląskiego wegla . > na dzień dzisiejszy to woj.mazowieckie i czasem wielkopolskie są wymieniane > jako silniejsze gospodarczo, a już napewno oba jako bogatsze, od śląskiego, Nie pisałbym o woj. mazowieckim- tak naprawdę chodzi jedynie o Warszawę. Właśnie w owym "najbogatszym" fanomenie administracyjnym leży Ciechanów- jedyne miasto które nie podołało zadaniom miasta na prawach powiatu. > poza tym jeśli traktować dosłownie cytat z GW, to mówi on o śląsku, a nie > woj.śląskim, a to jest ok.10 mln ludzi Tutaj faktycznie trudno zrozumieć lokalizację wg Wyborczej: czy chodzi o województwo, obie części Śląska (Górny i Dolny) czy też sam Górny wraz z woj. opolskim. Ale czemuż się dziwić- blisko 2 lata temu w czasie referendum w 2003 r., Wyborcza umieściła okręg katowicki tuz obok wrocaławskiego zamiast... Opola. Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska 07.02.05, 08:21 albrecht1 napisał: > Zawsze gdzie coś się dzieje trwa intensywny rozwój, tam zuzywa się więcej > energii i surowców służących do jej wytworzenia. intensywny rozwój i siła gospodarcza to nie są tożsame pojęcia Przykładem w skali makro są > USA, ale również Chiny, windujące na rynkach światowych ceny paliw i surowców, > m.in. śląskiego wegla . narazie tylko teoretyzujemy, bo nikt nie przytoczył wielkości zużycia surowców przez gosp. USA, chińską i polską poza tym istotna też jest struktura zużywanych surowców i zastosowania, różnice w poziomie gospodarczym Polski, Chin i USA są spore, więc pewnie i ta struktura i zastosowanie jest bardzo różne, natomiast różnice między polskimi województwami, nie są aż tak wielkie, ani w poziomie rozwoju ani w wielkości > Nie pisałbym o woj. mazowieckim- tak naprawdę chodzi jedynie o Warszawę. > Właśnie w owym "najbogatszym" fanomenie administracyjnym leży Ciechanów- jedyne > miasto które nie podołało zadaniom miasta na prawach powiatu. pewnie że bardziej oddawałoby rzeczywistość porównanie warszawy i aglomeracji śląskiej, ale dysponujemy tylko statystykami wojewódzkimi, i w tym wypadku bardziej użyteczny był podział na 49 województw Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska 08.02.05, 15:50 wikin napisał: > intensywny rozwój i siła gospodarcza to nie są tożsame pojęcia Nie są też pojęciami wykluczajacymi się. Jedno często wynika z drugiego. > narazie tylko teoretyzujemy, bo nikt nie przytoczył wielkości zużycia surowców > przez gosp. USA, chińską i polską Co do skali zjawiska jeśli chodzi o Chiny wystarczy spojrzeć na ceny paliw, tak na giedłdach światowych jaki na stacjach benzynowych. To samo ma się z rentownościa kopalń, które niedawno jeszcze notowały same straty. > natomiast różnice między polskimi województwami, nie są aż tak wielkie, ani w > poziomie rozwoju ani w wielkości Nie pisałem, że różnice są wielkie, lecz że w ogóle istnieją. Największą przepaść dostrzeć można na wspomnianym paradoksie mazowieckim. Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska 08.02.05, 20:54 > Co do skali zjawiska jeśli chodzi o Chiny wystarczy spojrzeć na ceny paliw, tak > na giedłdach światowych jaki na stacjach benzynowych. To samo ma się z > rentownościa kopalń, które niedawno jeszcze notowały same straty. tyle, że skala ludnościowa chin jest ogromna, a polska wcale nie musi mieć mniejszego zużycia na mieszkańca, > Nie pisałem, że różnice są wielkie, lecz że w ogóle istnieją. owszem, ale sam przyznajesz że nie są ogromne i nie ma prawa dochodzić do aż takiej dysproporcji, więc musi być to efekt energochłonności gospodarki, co zresztą jest bardzo możliwe, bo woj.śląskim przecież nadal stoi przemysłem energochłonnym Największą > przepaść dostrzeć można na wspomnianym paradoksie mazowieckim. to tak jak w niemczech Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska 10.02.05, 08:34 wikin napisał: > > Nie pisałem, że różnice są wielkie, lecz że w ogóle istnieją. > > owszem, ale sam przyznajesz że nie są ogromne i nie ma prawa dochodzić do aż > takiej dysproporcji, Dlaczego nie ma prawa? Różnice nie są może tak ogromne, jak pisałem, ale istnieją i są dostrzegalne, np. infrastruktura i skala bezrobocia na obszarach województwa zachodniopomorskiego i śląskiego. > więc musi być to efekt energochłonności gospodarki, co zresztą jest bardzo > możliwe, bo woj.śląskim przecież nadal stoi przemysłem energochłonnym Musi? Chyba nie, większość pożeraczy energii została zmodernizowana lub po prostu zamknięta. Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska 12.02.05, 09:25 albrecht1 napisał: > > > Nie pisałem, że różnice są wielkie, lecz że w ogóle istnieją. > > > > owszem, ale sam przyznajesz że nie są ogromne i nie ma prawa dochodzić do > aż > > takiej dysproporcji, > > Dlaczego nie ma prawa? Różnice nie są może tak ogromne, jak pisałem, ale > istnieją i są dostrzegalne, np. infrastruktura i skala bezrobocia na obszarach > województwa zachodniopomorskiego i śląskiego. tak róznice są dostrzegalne, ale nie aż tak ogromne województwo ślaskie należy do województw z najlepszymi wskaźnikami pod wszelakim względami, ale raczej nie jest uznawane za lidera, a tym bardziej takiego lidera, który by zdecydowanie odstawał od średniej oczywiście rozwija się szybciej od większości województw, ale bez przesady nie kilka razy szybciej napewno ten szybszy rozwój ma wpływ na zużycie, ale nie do tego stopnia by konsumować połowę krajowego zapotrzebowania > Musi? Chyba nie, większość pożeraczy energii została zmodernizowana lub po > prostu zamknięta. nadal jednak to w woj.śląskim przemysł ciężki ma największy udział w gospodarce spośród wszystkich województw, a nawet zmodernizowany i okrojony przemysł ciężki jest zdecydowanie bardziej energochłonny niż pozostałe gałęzie gospodarki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad81 Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska IP: 80.51.254.* 06.02.05, 23:13 zgadzam sie z wypoiwidzią albrechta: jak chodzi o woj. mazowieckie to należy utożsamaić to tylko z Warszawą. Woj. Wielkopolskie jest silne ale nie silniejsze i bogatsze od ślaskiego i nie jest też bardziej atrakcyjne gospodarczo i zarówno jak chodzi o inwestcyje. Co zaś do Katowic i Krakowa to odpisze tutaj: tak sie składa że akurat te argumenty które mówią o szybszym rozwoju katowic nad krakowem a o których dyskutowalismy wcześniej są dosyć mocne-bo wydatki inwestycyjne są wyznacznikiem szybkosci rozwoju miast. Te Katowice od kilku lat mają najwyższe w kraju-potwierdzają to też wszelakie rankingi. Dodatkowo stopa bezrobocia jest niższa a budżet miasta nie jest mniejszy proporcjonanie do mniejszej liczby ludnosci na co wskazywałaby logika. Ale tak ja kiedys doslzismy do porozumieni-im szysbzy rozówj tych dwóch miast tym ma to wieksze znaczenie na również nasze maisto i całe obydwa regiony. Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska 07.02.05, 08:41 Gość portalu: rad81 napisał(a): > zgadzam sie z wypoiwidzią albrechta: > jak chodzi o woj. mazowieckie to należy utożsamaić to tylko z Warszawą. jeszcze za czasu 49 województw, woj.warszawskie przeskoczyło katowickie Woj. > Wielkopolskie jest silne ale nie silniejsze i bogatsze od ślaskiego i nie jest > też bardziej atrakcyjne gospodarczo i zarówno jak chodzi o inwestcyje. proszę o konkretne dane > Co zaś do Katowic i Krakowa to odpisze tutaj: > tak sie składa że akurat te argumenty które mówią o szybszym rozwoju katowic > nad krakowem a o których dyskutowalismy wcześniej są dosyć mocne-bo wydatki > inwestycyjne są wyznacznikiem szybkosci rozwoju miast. Te Katowice od kilku lat > mają najwyższe w kraju-potwierdzają to też wszelakie rankingi. wydatki inwestycyjne w katowicach są wynikiem tego, że katowice stanowią centrum aglomeracji, dlatego trudno rozpatrywać odrębnie katowice od reszty aglomeracji Dodatkowo stopa > bezrobocia jest niższa różnica niewielka, i w zależności od koniunktury może się zmieniać w jedną i drugą stronę, poza tym jak odejmiesz nową hutę od krakowa to lepiej wypadnie kraków budżet miasta nie jest mniejszy proporcjonanie do > mniejszej liczby ludnosci na co wskazywałaby logika. środki budżetu miasta to nie tylko o przychody lokalne, ale i środki centralne, które są rozdzielane "uznaniowo" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad81 Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska IP: 80.51.254.* 07.02.05, 22:59 wikin napisał: > proszę o konkretne dane oka: Na woj. śląskie przypadło 15 % bezpośrednich inwestycji zagranicznych - ilość zagranicznych inwestorów którzy zainwestowali ponad 1 mln USD to 390 dla porównania dla województw wielkopolskiego jest to odpowiednio 9% i 242 dla woj małopolskiego jest to 5 % i 141. Udział zagranicznych inwestorów w woj. śląskim nadal będzie wzrastał kosztem innych województw jako, że woj. śląskie jest najbardziej atrakcyjne. Zostało ono zaliczone obok woj mazowieckiego /- przez które należy rozumieć głównie warszawę/ do kategorii A -czyli województw o największej atrakcyjności inwestycyjnej są to informacje PAIZ w roku 2002 najwyższym wskaźnikiem innowacyjności w przemyśle cechowało się śląskie 21,4 % dla porównaniu na drugim miejscu było mazowieckie 14,4 % a na trzecim wielkopolskie 10,9 %. /216.239.59.104/search? q=cache:5CJlfhHQZRgJ:www.mpips. gov.pl/pliki_do_pobrania/rap_pr zemysl_04.pdf+Pols ka+2004+przemys%C5%82u&hl=pl / wikin nie bede tutaj wszystkiego wymieniał i powtarzał bo to juz kiedyś było przedstawione, przedstawie jeszcze budzety wszystkich wojewówdzt za rok 2004 jako, że sa one wyznacznikiem rozwoju, potencjału, możliwości, j.s.t. Wojeówdztwo______________Dochod y__________Wydatki___________Bi lans_ Dolnośląskie_____________281.86 0.000________285.255.000_______ -3.395.000 Kujawsko-Pomorskie_______222.38 5.000________222.385.000_______ _________0 Lubelskie________________255.79 8.000________284.990.000______- 29.192.000 Lubuskie____________________b.d .______________b.d.____________ ___b.d.___ Łódzkie__________________203.16 1.000________191.028.000______+ 12.133.000 Małopolskie______________278.27 5.000________296.861.000______- 18.586.000 Mazowieckie______________785.14 6.000________887.513.000______- 102.367.000 Opolskie__________________99.23 9.000________110.749.000_______ -11.510.000 Podkarpackie_____________273.53 7.000________298.663.000_______ -25.126.000 Podlaskie________________130.61 0.000________137.182.000_______ _-6.572.000 Pomorskie________________237.03 1.000________235.883.000_______ _+1.148.000 Śląskie _________________888.594.000___ _____896.715.000________-8.121. 000 Świętokrzyskie___________101.70 6.000_________99.045.000_______ _+2.661.000 Warmińsko-Mazurskie______190.50 4.000________239.360.000_______ -48.856.000 Wielkopolskie____________420.63 0.000________434.185.000_______ -13.555.000 Zachodniopomorskie_______194.17 8.000________208.278.000_______ -14.100.000 Najbogatsze województwa: Śląskie, Mazowieckie, Wielkopolskie, Dolnośląskie Najbiedniejsze: Opolskie, Świętokrzyskie, Warmińsko-Mazurskie i Podlaskie > wydatki inwestycyjne w katowicach są wynikiem tego, że katowice stanowią > centrum aglomeracji, dlatego trudno rozpatrywać odrębnie katowice od reszty > aglomeracji a co ma położenie Katowic do wydatków inwestycyjnych tego miasta??? przeciez Chorzów Sosnowiec czy Bytom nie budują w Katowicach- nie inwestują w katowicach!?? odbijając piłeczke analogicznie moge powiedzieć że Kraków stanowi centrum agl. krakowskiej.. ..położenie nic nie daje, zresztą Katowice muszą walczyć z innymi miastami regionie..,ale twierdzenie że katowice są w centrum agl jest bez pokrycia.. łódź jest w centrum agl łódzkiej-największym i drugim miastem co dowielkosci w kraju.. jak widać zupełnie nic to nie daje > różnica niewielka, i w zależności od koniunktury może się zmieniać w jedną i > drugą stronę, poza tym jak odejmiesz nową hutę od krakowa to lepiej wypadnie > kraków czemu pomijać Nową Hute, to juz jest manipulacja ;) ?? Jest ona częścią miasta, w dodatku wbrew pozorom nie zaniża statystyki tylko ją zawyża swoją produkcją.. > środki budżetu miasta to nie tylko o przychody lokalne, ale i środki centralne, > które są rozdzielane "uznaniowo" no wybacz ale Katowice z budżetu centralnego dostają znacznie mniej pieniędzy niż Kraków.. kiedys jak chodzi o województwa też wyliczyłem kwoty z czego wyszło iż w roku 2004 ponad 50 % wydatków woj małopolskiego została w krakowie.. Katowice obecnie mają bardzo mądrych włodarzy, wiedzących jak pokierować miastem aby szybko i prężnie sie rozwijało.. tego im gratuluje i troche zazdroszcze ;) poza tym myślę ze wszelkie rankingi tutaj wszystko potwierdzają co do Katowic jeszcze: Katowice już nie są miastem węgla i stali ale miastem biznesu, szeroko pojętych usług. Troche danych ---------------Katowice------ Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska 08.02.05, 11:45 bardzo długi posty, może kiedyś znajdę czas by go dogłębnie przeanalizować, a narazie się ustosunkuje dość ogólnie 1. procentowa wartość inwestycji zagr z grubsza odpowiada procentowemu udziałowi liczby ludności woj.śląskiego i wielkopolskiego 2. budżety wszystkich województw są skromne w przeliczeniu na mieszkańca w porównaniu z pieniędzmi jakimi mają do dyspozycji inne szczeble władzy, a miasta wielkości bb dysponują podobnymi środkami, nie mówiąc juz o unijnych funduszach, więc odpuść sobie porównywanie budżetów województw, które są marnymi ochłapami poza tym myśle że najlepszą miarą "bogactwa" jest PKB na mieszkańca, a nie wielkość budżetów województw owszem potencjał ludnościowy sprawia że ślaskie jest silniejsze od wielkopolskiego, ale dowodów na to że bogatsze nie dajesz 3. położenie k-c ma spore znaczenie do wydatków inwestycyjnych - bo gdyby nie było to centrum aglomeracji to nie budowano tu kosztownych DTS i autostrady doprowadzających ruch z kilku innych miast 4. nowa huta jest tak samo odrębnym organizmem jak chorzów w stosunku do katowic, tyle że nie wydzielonym administracyjnie 5. zacytowane rankingi, nie wskazują jednoznacznie na przewagę katowic poza tym że się powtórzę nie patrz tylko za ile się buduje coś w katowicach, ale też ile, bo warunki gospodarowania w obu tych miastach są różne 6. może katowice mają mądrego prezydenta, ale to tylko jeden prezydent na kilkanaście miast aglomeracji, która jak narazie nie posiada poza centralnymi autostradami i dtś poważniejszych planów rozwiązania problemów komunikacyjnych i w stosunku nawet do ociężałej warszawy jest opóźniona, a niedługo będzie tak że bogatsze miasta będą budować drogi, puszczać tramwaje donikąd, bo za ich granicą nikt ich nie bedzie kontynuował Odpowiedz Link Zgłoś
rad81 Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska 08.02.05, 18:13 wikin napisał: > bardzo długi posty, może kiedyś znajdę czas by go dogłębnie przeanalizować, a > narazie się ustosunkuje dość ogólnie hehe oki, wydatk inwestycjyne miasta to jest najlepszy wskaźnik pokazujacy jego rozwój /to tak na marginesie/ > > 1. procentowa wartość inwestycji zagr z grubsza odpowiada procentowemu > udziałowi liczby ludności woj.śląskiego i wielkopolskiego tak ale inwestycje nie sa lokowane w stosunku do ludności ale do warunków działania, atrakcyjności i możliwości rozwojowych, wiec szukanie na siłe przyczyn lokowania BIZ w woj. ślaskim poza główną przyczyną -atrakcyjnosci inwestycyjnej tego obszaru jest niecelowe.. > 2. budżety wszystkich województw są skromne w przeliczeniu na mieszkańca w > porównaniu z pieniędzmi jakimi mają do dyspozycji inne szczeble władzy, a > miasta wielkości bb dysponują podobnymi środkami, nie mówiąc juz o unijnych > funduszach, więc odpuść sobie porównywanie budżetów województw, które są > marnymi ochłapami > poza tym myśle że najlepszą miarą "bogactwa" jest PKB na mieszkańca, a nie > wielkość budżetów województw > owszem potencjał ludnościowy sprawia że ślaskie jest silniejsze od > wielkopolskiego, ale dowodów na to że bogatsze nie dajesz budzety woj. sa po to aby TYLKO inwestować w zadania kóre wynikają z ustawy o j.s.t. dla województw. Natomiast Powiaty i Gminy objętnie czy miejskie czy wiejskie mogą wydawać srodki tylk na zadania przewidziane dla nich w ustawie. To co lezy w gestii woj. nie moze inwestowac miasto i na odwrót analogicznie z powiatami.. porównywanie budzetów województw do budzetów miast nie jest również nie celowe. Porównywanie budetów miedzy wojeództwami jak najabardziej - i to jst najlepszy wyznacznik zasobnosci tych obszarów. Woj. ślaskie ma najwieksze wydatki inwestycyjne i jednoczesnie jest to najmniej zadłużone województwo. Budzet co tu ukrywać jest najwiekszy.Skoro województwo jest silne to wiadomo ze będa tu sciagac inwestycje co widać a wiec i zasbność woj będzie sie zwiększac /mam tu na mysli budzet/ Wojeództwo jest tym silniejsze i bogatsze im większy jest jego budzet-bo to wielkosc budzetu generuje wydatki czyli inwestycje województwa w zadania które leżą w jego kompetencji. > 3. położenie k-c ma spore znaczenie do wydatków inwestycyjnych - bo gdyby nie > było to centrum aglomeracji to nie budowano tu kosztownych DTS i autostrady > doprowadzających ruch z kilku innych miast nie zgadzam sie. wszystkie duże/większe miasta a anwet mniejsze budują obwodnice.. katowice tez by musiały takową wybudować tak jak to sie dzieje w krakowie, wrcoławiu czy innych maistach nawet mniejszych od katowic, ba ścisk urbanizacyjny powoduje ze wiele inwestycji komunikacyjnych nigdy nie zostanie zrealizowanych dl aprzykładu kraków ma je nieograniczone.. > 4. nowa huta jest tak samo odrębnym organizmem jak chorzów w stosunku do > katowic, tyle że nie wydzielonym administracyjnie nie zgodze sie znowu.., Chorzów był zawsze odrebnym miastem, N.H jest częscią Krakowa i próby oddzielania w celu złudnego poprawienia wskaźników są zbędne, ba dzielnica N.H. poprawia wskaźniki Krakowa nie tylko jak chodzi o potencjał ludnościowy ale zwłaszcza ekonomiczny tez > 5. zacytowane rankingi, nie wskazują jednoznacznie na przewagę katowic > poza tym że się powtórzę nie patrz tylko za ile się buduje coś w katowicach, > ale też ile, bo warunki gospodarowania w obu tych miastach są różne rankingi nie są idealne ale jush nic bardziej idealnego nie ma, te rankingi maja różne źródła aby była pełna jasność i tworzone są przez wielu ekspertów Tu ne chodzi tez o coś za ile to coś sie buduje ale też ile-Katowice mają wiele /ilosć/ dużych inwestycji miejskich - nie ma sensu sie tutaj przerzucać ile-bo tez tzrabyłoby dokąłdnie zbadac źródło finansowania ich etc etc... a więksozść które wymieniłeś w poscie wcześniejszym ma w budzecie woj. małopolskiego > 6. może katowice mają mądrego prezydenta, ale to tylko jeden prezydent na > kilkanaście miast aglomeracji, która jak narazie nie posiada poza centralnymi > autostradami i dtś poważniejszych planów rozwiązania problemów komunikacyjnych > i w stosunku nawet do ociężałej warszawy jest opóźniona, a niedługo będzie tak > że bogatsze miasta będą budować drogi, puszczać tramwaje donikąd, bo za ich > granicą nikt ich nie bedzie kontynuował zgadzam sie, ale zauważ że póby budowy dró przez GOP są owiele trudniejsze niż przez jedno miasto.. droga jak DTS wymaga wielu nakładów, wielu uzgodnień i pozywtywnej opini wszystkich miast, a wiadomo że miasta maja różny potencjał i dla niekórych moze byc to spora bariera do przekroczenia. Jedno miasto nie ma tego kłopotu. Inny kłopot to dostępnosć terenu a ta jest bardzo ograniczona np w GOPie w odróżnieniu od innych "pojedynczych miast" bo inwestycje tych są niczym nie skrępowane Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska 08.02.05, 20:08 rad81 napisał: > tak ale inwestycje nie sa lokowane w stosunku do ludności ale do warunków > działania, atrakcyjności i możliwości rozwojowych, wiec szukanie na siłe > przyczyn lokowania BIZ w woj. ślaskim poza główną przyczyną -atrakcyjnosci > inwestycyjnej tego obszaru jest niecelowe.. no tak rozumując to czechy i węgry są daleko w tyle za polską > budzety woj. sa po to aby TYLKO inwestować w zadania kóre wynikają z ustawy o > j.s.t. dla województw. Natomiast Powiaty i Gminy objętnie czy miejskie czy > wiejskie mogą wydawać srodki tylk na zadania przewidziane dla nich w ustawie. > To co lezy w gestii woj. nie moze inwestowac miasto i na odwrót analogicznie z > powiatami.. porównywanie budzetów województw do budzetów miast nie jest również > nie celowe. Porównywanie budetów miedzy wojeództwami jak najabardziej - i to > jst najlepszy wyznacznik zasobnosci tych obszarów. Woj. ślaskie ma najwieksze > wydatki inwestycyjne i jednoczesnie jest to najmniej zadłużone województwo. > Budzet co tu ukrywać jest najwiekszy.Skoro województwo jest silne to wiadomo ze > będa tu sciagac inwestycje co widać a wiec i zasbność woj będzie sie > zwiększac /mam tu na mysli budzet/ Wojeództwo jest tym silniejsze i bogatsze im > większy jest jego budzet-bo to wielkosc budzetu generuje wydatki czyli > inwestycje województwa w zadania które leżą w jego kompetencji. nie zmienia to faktu, że środki te są mizerne, skoro tak poważne zadania stoją przed województwami prawda jest taka, że inwestycje podejmują albo gminy/powiaty albo budżet centralny, i jedne i drugie wspierane coraz chojniejszym strumieniem unijnej kasy, a pieniądze województw uzupełniają braki > nie zgadzam sie. wszystkie duże/większe miasta a anwet mniejsze budują > obwodnice.. katowice tez by musiały takową wybudować tak jak to sie dzieje w > krakowie, wrcoławiu czy innych maistach nawet mniejszych od katowic, ba ścisk > urbanizacyjny powoduje ze wiele inwestycji komunikacyjnych nigdy nie zostanie > zrealizowanych dl aprzykładu kraków ma je nieograniczone.. tak owszem, ale byłaby to droga o zupełnienie innych parametrach i znacznie tańsza, jak chociażby bielska hulanka akurat układ katowic sprawia że mają znacznie lepiej wyprowadzony z centrum ruch niż zatłoczony kraków i mimo wszystko łatwiej wybudować niemal przez centrum k-c DTS i autostradę niż podobne drogi w centrum krakowa > nie zgodze sie znowu.., Chorzów był zawsze odrebnym miastem, N.H jest częscią > Krakowa i próby oddzielania w celu złudnego poprawienia wskaźników są zbędne, oczywiście, że nie był ale skoro chcemy porównywać to porównujmy podobne jednostki, a nie centrum aglomeracji z niemal dwoma bardzo różniącymi się od siebie miastami > zgadzam sie, ale zauważ że póby budowy dró przez GOP są owiele trudniejsze niż > przez jedno miasto.. droga jak DTS wymaga wielu nakładów, wielu uzgodnień i > pozywtywnej opini wszystkich miast, a wiadomo że miasta maja różny potencjał i > dla niekórych moze byc to spora bariera do przekroczenia. Jedno miasto nie ma > tego kłopotu. a to z kolei przekłada się na obniżenie atrakcyjność GOP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad81 Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska IP: 80.51.254.* 09.02.05, 00:12 wikin napisał: > no tak rozumując to czechy i węgry są daleko w tyle za polską no wąłsnie mimo iż są mniejsze od polski o są bardziej atrakcyjne obecnie i od kilku lat wiecej przyciągają inwesycji niz my-podbnie stało sie w przypadku niedalekiej słowacji. liczba ludnosci ma malo wspólnego z napływem inwestycji- napływ inwestycji zalezy od atrakcyjności > nie zmienia to faktu, że środki te są mizerne, skoro tak poważne zadania stoją > przed województwami > prawda jest taka, że inwestycje podejmują albo gminy/powiaty albo budżet > centralny, i jedne i drugie wspierane coraz chojniejszym strumieniem unijnej > kasy, a pieniądze województw uzupełniają braki za duze nie są -ano dlatego że budzety województw mają ściśle określone źródła dochodów, których nie jest zbyt dużo, ścisle okreslone zadania które może wykonywać ale tylko i wyłącznie wąłsnie "te zarezerwowane dla wojeówdztw"- zresztą tak zostały skonstruowane województwa w wyniku reformy opierajacej sie na 3 szczeblach.. obecnie wiecej pieniędzy z wielu województw wychodzi niż wraca.. ale to juz temat na inny wątek, zresztą to chodziło o budzet woj ślaskiego i innych kraju- zauwazyłem jakbyś specjalne bagatelizował to, zauwaz ze im wyzszy budzet tym wieksze wydatki, im wieksze mogą byc wydatki tym wieksze mogą byc zadania wspófinansowane z funduszy unijnych a tym samym rozój tego wojeówdztwa. Budzet wojeództwa stanowi o jego sile pozycji i wałsnie rozwoju. > tak owszem, ale byłaby to droga o zupełnienie innych parametrach i znacznie > tańsza, jak chociażby bielska hulanka > akurat układ katowic sprawia że mają znacznie lepiej wyprowadzony z centrum > ruch niż zatłoczony kraków i mimo wszystko łatwiej wybudować niemal przez > centrum k-c DTS i autostradę niż podobne drogi w centrum krakowa zgadza sie miałaby inne parametry ale zapewniamze nie gorsze niż obwodnica krakowa, a czy byłaby tansza?? raczej nie-teraz miasto finasuje ilus tam kilometrowy odcinek przechodzący w lini prostej przez miasto- obwodnica jak nazwa wskazuje jest obwodnicą a wiec i dłuższa i kosztowniejsza razem z licznymi wielome węzłami by była do tego trzabyloby dodac koszty wykupu wielu gruntów etc.... > ale skoro chcemy porównywać to porównujmy podobne jednostki, a nie centrum > aglomeracji z niemal dwoma bardzo różniącymi się od siebie miastami no wąłsnie to "centrum" nie ma nic do tego??!!!!! miasto aby sie rozwiajać musi inwestować-katowice postawiły na szybki ale zrównowazony rozwój- bowiem najważnieszjy/największy -najlepszy wskaźnik czyli wydatki inwestycyjne w katowicach od kilku lat sa najwięskze w kraju, miasto najmniej zadłuzone.. kraków powinien rozwijac sie nie tylko szybciej od krakowa ale tez od Poznania czy Wrocławia jako ze jego mozliwosci rozwojowe sa wieksze.. to pokazuje jak słabo to miasto jest zarzadzane.. nie ma co sie tu wykręcać "centrum" bo jezeli tak by było to Gdańsk i Katwoice powinny byc najlepsze.. naprawde połozenie w centrunm nic nie daje.., wydatki inwestycyjne to wydatki inwestycyjne, nie ma potrzeby szukania na siłe wymówek, czy jak to się mówi dziury w całym... > a to z kolei przekłada się na obniżenie atrakcyjność GOP no własnie tez nie dokońca.. bo GOP jest oceniany w skali mmakro a nie mikro.. jest kilka miast kóre maja kłopoty ale sa tez miasta które sa prawdziwą lokomotywą napędową, nie tylko GOPu ale i regionu, a nawet wielu gałęzi przemysłowych kraju, to te miasta wystawiają śwaidectwo, zresztą GOP zawsze miał silną pozycję i "markę" tak jest teraz mimoże swoją strukturę już znaczą co zmienił i na tej zmianie niekóre miasta straciły,ale taka jest kolej rzeczy- postępu. Tak czy siak jedne inwestycje przyciagją inne a tych w regionie mamy barzo wiele-wiec i perspektywa rozwojowa tak jak wynika to z prognoz jest optymisztyczna dla całego regionu. ale to o czym napsiałeś to bardzo ciekawa sprawa i tez na dłuższy wątek nie che byc tutaj źle zrozumiany i nie chce robic z katowic nie wiadomo jakiego miasta-poprostu od kilku lat rozój tegomiasta co nie ejst moim wymysłe ale co podkreślaja fachowcy w tej dziedzinie jest szybszy niz krakowa i innych wiekszych miast. Dla przykładu podam jeszcze łódz i jej aglomeracje-chyba duzo tu pisac nie musze bo pewno sam wiesz.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska 09.02.05, 08:10 > no wąłsnie mimo iż są mniejsze od polski o są bardziej atrakcyjne obecnie i od > kilku lat wiecej przyciągają inwesycji niz my-podbnie stało sie w przypadku > niedalekiej słowacji. liczba ludnosci ma malo wspólnego z napływem inwestycji- > napływ inwestycji zalezy od atrakcyjności no więc widzisz sam, że operowanie wskaźnikiem łacznych inwestycji, a nie w przeliczeniu na mieszkańca prowadzi do błędnych wniosków > zgadza sie miałaby inne parametry ale zapewniamze nie gorsze niż obwodnica > krakowa, a czy byłaby tansza?? raczej nie-teraz miasto finasuje ilus tam > kilometrowy odcinek przechodzący w lini prostej przez miasto- obwodnica jak > nazwa wskazuje jest obwodnicą a wiec i dłuższa i kosztowniejsza razem z > licznymi wielome węzłami by była do tego trzabyloby dodac koszty wykupu wielu > gruntów etc.... nie bardzo rozumiem o co ci chodzi jeżeli chodzi o śląsk to już dawno wyliczono że autostrada-obwodnica dookoła GOP, choć dłuższa to byłaby tańsza od obecnego przebiegu A4 tak jak napisałem kraków buduje nie tylko obwodnice, tylko że na drogi o parametrach DTS w centrum krakowa nie ma miejsca > no własnie tez nie dokońca.. bo GOP jest oceniany w skali mmakro a nie mikro.. tym gorzej dla GOP, w skali mikro jak wspominasz są miasta-lokomytywy, a w skali makro aglomeracja słabo wypada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad81 Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska IP: 80.51.254.* 09.02.05, 19:20 > > no więc widzisz sam, że operowanie wskaźnikiem łacznych inwestycji, a nie w > przeliczeniu na mieszkańca prowadzi do błędnych wniosków no własnie nie -co innego sa bezposr. inwestycje zagr. czyli np róznego rodzaju zakłady lokowane przez zachodnie koncerny etc... a co innego wydatki inwesycyjne -które przelicza sie na 1 mieszkańca i to jest ten najlepszy skaźnik p[okazujacy szybkość rozwoju miasta- szybkość rozwoju = wielkosć wydatków > nie bardzo rozumiem o co ci chodzi > jeżeli chodzi o śląsk to już dawno wyliczono że autostrada-obwodnica dookoła > GOP, choć dłuższa to byłaby tańsza od obecnego przebiegu A4 > tak jak napisałem kraków buduje nie tylko obwodnice, tylko że na drogi o > parametrach DTS w centrum krakowa nie ma miejsca kwestia lokalizacji przebiegu autostrad jest podejmowana w ministerstwie- samorządy mają bardzo mało do pwoiedzenia-oczywiscie z eprzebieg A4 byłby korzystniejszy poprostu logiczniejszy dookoła GOP niz w obecnym przebiegu.. > tak jak napisałem kraków buduje nie tylko obwodnice, tylko że na drogi o > parametrach DTS w centrum krakowa nie ma miejsca katowice równiez budują DTŚ i cała przebudowa infrastruktury równiesz tramwajowej wodociągowej, gazowej, kanalizacyjnej etc etc która się zn ią wiąże w katwoicach to nie wszystko i nie jedyna inwestycja. Jest szeregi wielu innych inwestycji choc mniejszych finansowo niz DTŚ to bardzo potrzebnych, szczegółowych danych ne posiadam, moze spóbuje znaleźć albo uzyskać od kogoś. Zgadzam sie ze napsałeś ze DTŚ w Krakowie jest nie realna - poporstu byłaby nie logiczną inwestycją-takie inwetsycje dobre są w dużych aglomeracjach i konurbacjach.. > tym gorzej dla GOP, w skali mikro jak wspominasz są miasta-lokomytywy, a w > skali makro aglomeracja słabo wypada słabo czyli jak?? jak narazie GOP jest najatrakcyjniejszym obszarem tuż za Warszawą do inwestowania. Oczywisie w nim samym są np potężne Katowice i np słabe Świętochłowice jednak ogólnie GOP nadal jest najsilniejszym obszarem i najatrakcyjniejszym jak napisałem po Warszawie. Jak chodzi o k-ce to nie idealizuje ich bo nie mam w tm zadnego interesu, tylko zgadzam sie z opiniami ekspertów, a próby podważania ich kompetencji, wiedzy etc nie są najlepsze.. Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska 09.02.05, 22:27 > kwestia lokalizacji przebiegu autostrad jest podejmowana w ministerstwie- > samorządy mają bardzo mało do pwoiedzenia-oczywiscie z eprzebieg A4 byłby > korzystniejszy poprostu logiczniejszy dookoła GOP niz w obecnym przebiegu.. wręcz przeciwnie, dla GOP taki przebieg jest lepszy - A4 może służyc jako wygodne połączenie między kcami a gliwicami (przynajmniej dopóki nie będzie tam opłat i to własnie walczą samorządy ślaskie), a dla budżetu cent., który finansował tę drogę konkretna strata finansowa > słabo czyli jak?? jak narazie GOP jest najatrakcyjniejszym obszarem tuż za > Warszawą do inwestowania. Oczywisie w nim samym są np potężne Katowice i np > słabe Świętochłowice jednak ogólnie GOP nadal jest najsilniejszym obszarem i > najatrakcyjniejszym jak napisałem po Warszawie. dotąd jeżeli coś było tuż za warszawą, to był to poznań katowice mają bardzo dobre wskaźniki, ale średnia GOP jest dużo gorsza, to chyba już przerabialiśmy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska IP: *.net / *.crowley.pl 07.02.05, 17:52 Rad 81 powiedział: Co zaś do Katowic i Krakowa to odpisze tutaj: > tak sie składa że akurat te argumenty które mówią o szybszym rozwoju katowic > nad krakowem a o których dyskutowalismy wcześniej są dosyć mocne-bo wydatki > inwestycyjne są wyznacznikiem szybkosci rozwoju miast. Te Katowice od kilku lat > > mają najwyższe w kraju-potwierdzają to też wszelakie rankingi. Rad mam pytanie czy byłeś ostatnio w Grodzie Kraka? Czy przynajmniej na podstawie lokalnej prasy dostępnej w IT czytałeś co w ostatnim czasie (po 1 maja 2004) dzieje się w Krakowie? Pytasz o inwesytcje samorządowe w Kr? Węzeł wielicki (tu środki śmignęły sprzed nosa Katowicom), lotnisko w Balicach, szybki tramwaj, rondo mogilskie, kolej podnmiejska, rozbudowywujący się UJ, nowa opera, oraz kompleks filharmoniczno-wystawienniczy w okolicach Błoni. Zaawansowane prace związane z rewitalizacją Zabłocia. Inwestycje z prywatnej kasy? Rozwijający się rynek mieszkaniowy(a w Katowicach co)? , galeria Kazimierz, galeria krakowska. Powstaje coraz więcej firm finansowych z udziałem kapitału zagranicznego. Statystyki to nie wszystko. Pewne liczby świadczące o rozwoju gospodarczym miast i standardzie życia powinno się przeliczać na 1000 mieszkańców. Wtedy może okazać się, że całkiem nieźle żyje się w BB (w porównaniu z Kr czy K-cami). Np. Bielsko ma 2 razy więcej studentów niż Katowice (w przeliczeniu na 1000 mieszkańców). Szkoda, że zorganizowane budownictwo nie rozwija się tu tak jak indywidualne. Nie wszystkich stać na własny dom jednorodzinny. Mam nadzieje że za 10 lat będą tu i zagraniczne firmy usługowe i nowe mieszkania. Pozdrowienia ps.im szysbzy rozówj tych dwóch miast tym ma to wieksze > znaczenie na również nasze maisto i całe obydwa regiony. tu się też zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska 07.02.05, 21:02 rad ufa cyferkom i nie pomyślał, że za srodki potrzebne na wybudowanie 4km autostrady w katowicach mozna wybudować 40km gdzie indziej więc nie interesuje go, ile się buduje w krakowie tylko za ile Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad81 Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska IP: 80.51.254.* 07.02.05, 23:11 węzeł wielicki o ile mi wiadomo to nie był finansowany w 100 % ze srodków miejskich, a wiele inwetsycji które wymieniłeś- ba większosc jest finansowana z budzetu woj. małopolskiego /50 % jego wydatków w ubiegłym roku było przeznaczonych na kraków/, nie mówie ze katowice sa lepsze, ale faktem jest ze od około 2-3 lat rozwijają się znacznie szybciej niz kraków- nie chce tu wypisywać jakie za ile bo nie oto chodzi i ciągle mozemy sie tutaj nimi przerzucać.. rozój katowic podkreśla bardzo wiele róznych agencji zajmuących sie monitorowaniem samorządów i podkreślaja to co pisze- a wiec prawdziwy boom katowic - najlepszym wyznacznikiem są też rankingi przedstawiłem w poscie który jest powyzej ale powtórze je dla ułatwienia: co do Katowic jeszcze: Katowice już nie są miastem węgla i stali ale miastem biznesu, szeroko pojętych usług. Troche danych ---------------Katowice------ Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska 08.02.05, 12:44 > to nie są moje mrzonki ale obiektywne liczby publikowane przez rózne agencje. > Katowice od kilku lat przezywają istny boom rozwoju gospodarczego-to widać > gołym okiem, taka tendencja jeżeli będzie tendencją stałą to za kilka lat się > okaże że mimo iż Katowice będą mniejszym miastem bo nigdy ludnościowo nie będą > większym to gospodarczo będą znacznie większe ale i ważniejsze. Kraków idzie do > przodu jeden krok ale w tym samy czasie katowice robią 3 kroki. no własnie rzecz w tym, ze wcale tego nie widać gołym okiem nie widać nowych dróg, nowych osiedli, już kiedyś zamieszczałem linka dot. nowych krakowskich inwestycji drogowych, których ilość jest imponująca, i przynajmniej pod tym względem katowice są daleko w tyle. kraków ma też koncepcje rozwoju transportu szynowego (nie tylko szybki tramwaj) najbardziej zaawansowane w kraju, podczas gdy śląskie tramwaje giną, a gęsta sieć kolejowa interesuje tylko marzycieli na różnych forach katowice były zawsze silniejsze od krakowa, najsilniejsze gospodarczo województwo PRL, potężna siła oddziaływania, po dziś dzień zmuszająca władze centralne do ustępstw i może, dzięki koniukturze, k-ce mają znów swoje 5 minut, ale prawdziwa szansa i koniunktura na kraków dopiero nadchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
rad81 Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska 08.02.05, 18:24 to parwda- mozliwoscie rozwojowe krakowa są prawie z enie ogranioczone no poza mądroscią lokalnych włodarzy i finansami, katowice dodatkowo sa ograniczone pzre ogranioczny teren, nie dziw sie ze katwoice nie budują obwodnic bo i po co im skoro mają autostarde i DTŚ, w dodatku zeby wybudować zbędna obwodnice tzreba by było wysiedlić ileś rodzin i wyburzyć jakieś obszary i dodatkowo dogadac sie z innymi miastami. Kraków takich dró jak DTŚ nie potzrebuje i nie miał dlatego buduje obwodnice.. zresztą ważne jest tu też źróło finansowania bo nie sa to czysto krakowskie inwestycje.. szybki tramwaj w krakowie to naarzie fikcja narazie śa to plany takie same jak plany z katwoic do pyrzowic..przebudowa śródmiescia katowic, kanalizacji, przebudowa rynku, restaurowanie kamienic, "przebudowa okolicy dworca" budowa dowrca autobusowego, przebudowa dworca PKP i inne..., nowe osiedla, ba katowickie śródmieście- nowoczesne biurowce, siedziby wielu instytucji finansowaych i innych są bardziej europejskie niz w krakowie oczywiscie rynek nie jest taki jak w krakowie ale w tej chwili nie pisze o ryku ale ogólnie o śródmiesciu. budowa najwiekszego centrum handlowego i rozrywki w całej pd polsce to m.in dowód oczywiscie katowice nigdy nie staną sie dużą metropolią ale w chcwili obecnej rozwijają sie szybciej niz gród kraka- kraków nie wykorzystuje swojego potencjału, rózwój katowic nie można wiązac z koniunkturą na węgiel - to juz ne te czasy i sztuczne póby ich powiążania są zbędne, katwoice to głównie usługi, zresztą nie zpaominaj tez o krakowskim przemysle ciężkim, zwłaszcza stali Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska 08.02.05, 20:43 > to parwda- mozliwoscie rozwojowe krakowa są prawie z enie ogranioczone no poza > mądroscią lokalnych włodarzy i finansami, katowice dodatkowo sa ograniczone > pzre ogranioczny teren, nie dziw sie ze katwoice nie budują obwodnic bo i po co > im skoro mają autostarde i DTŚ, w dodatku zeby wybudować zbędna obwodnice > tzreba by było wysiedlić ileś rodzin i wyburzyć jakieś obszary i dodatkowo > dogadac sie z innymi miastami. Kraków takich dró jak DTŚ nie potzrebuje i nie > miał dlatego buduje obwodnice.. dostałeś dobrą radę odwiedź kraków i dopiero się wypowiadaj kraków, poza zewnętrzną autostradową i wewnętrzną obwodnicą, buduje dwie nowe trasy w okolicach centrum, nie mają one parametrów DTS, bo nie ma miejsca na coś takiego, ale wymagają one nowych mostów i tuneli szybki tramwaj w krakowie to > naarzie fikcja narazie śa to plany takie same jak plany z katwoic do > pyrzowic z tą różnicą, że za 2-3 lata ta krakowska fikcja będzie jeździć całkiem realnym, bo już istniejącym tunelem, podczas gdy z katowickich zajezdni mogą nie wyjechać żadne, nawet najzwyklejsze, a nie szybkie, tramwaje, bo zabraknie na nie pieniędzy > "przebudowa okolicy dworca" budowa dowrca autobusowego, > przebudowa dworca PKP również w zakresie dworców kraków wyszedł poza planowanie w przeciwieństwie do k-c ba katowickie śródmieście- > nowoczesne biurowce, siedziby wielu instytucji finansowaych i innych są > bardziej europejskie niz w krakowie kwestia gustu, które miasto jest bardziej europejskie warszawa czy praga ? bo przecież praga prawie wogóle nie ma owych europejskich biurowców, a warszawa całe mnóstwo budowa > najwiekszego centrum handlowego i rozrywki w całej pd polsce to m.in dowód > oczywiscie katowice nigdy nie staną sie dużą metropolią ale w chcwili obecnej > rozwijają sie szybciej niz gród kraka- już kiedyś słyszałem podobne bzdury, gdy w tychach powstawało tesco i ahold, to byli tacy co twierdzili, że teraz to tychy się rozwijają, a bielsko bez perspektyw ilość hipermarketów ma świadczyć o rozwoju miasta, to chyba łódź jest bezkonkurencyjna, a może ilość aquaparków ? poza tym krakowskie nowe miasto, będzie niewiele mniejsze rózwój katowic nie można wiązac z koniunkturą na węgiel - to juz ne > te czasy i sztuczne póby ich powiążania są zbędne, katwoice to głównie usługi, pod warunkiem że nie są to usługi związane z zarządzaniem i obsługą rozsianego po całej płd polsce biznesu węglowo-stalowego, a tego warunku katowice nie spełniają > zresztą nie zpaominaj tez o krakowskim przemysle ciężkim, zwłaszcza stali choć przyjąłem że nh to nie kraków, ale to własnie w krakowski oddział, IPS zamierza zainwestować najwięcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad81 Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska IP: 80.51.254.* 09.02.05, 00:35 doskonale wiem jak wygląda sprawa w krakowie, bo moze bardzo czesto tam nie jestem ale przejezdzam, ba słysze od wielu osób z krakowa no moze nie zachwyt ale zdumienie tak szybkimi zmianami katowic i takim rozmachem inwestycji.. co do drogi to katwoice juz sie poruziąły tez ws parwie budowy nowej drogi do lotniska i budowie szybkiego tramawaju tez jest to perspektywa kilku lat jak w przypadkukrakowa ale nie piszmy o tym co bedzie bo to bezsensu a o tym co jest.. szybszy rozój katwoic to nie jest mój wymysł poprostu zgadzam sie z tym co piszą eksperci bo nie mam powodów aby sie nie zgadzać, widać wszystko gołym okiem naparwde szybki rozwój no i wszelkie rankingi to potwierdzają.. cóż wiecej trzeba?? zresztą nie wiem czemu sie dziwicie?/ katowice postawiły na szybki rozój i zównoważony, swego czasu krakowowi groził nawetzarząd kmisaryczny i katastrofa finansowa. Kraków to miasto z nieporównywalnie wiekszymi mozliwosciami od katowic i ta tendencja szybszego rozwojukatowic nad krakowem zmieni sie w normalną tendencję na rzecz krakowa-ale to chyba po nowych wyborach.. PS pamietacie słynna wypowiedź prezydnta krakowa na temat Busha??? takie wypowiedzi równeiż wpływają na inwestorów.. > kwestia gustu, które miasto jest bardziej europejskie warszawa czy praga ? > bo przecież praga prawie wogóle nie ma owych europejskich biurowców, a warszawa > całe mnóstwo to nie tylko rzecz gustu, nowoczesne biurowce czy biura nie są tworzone poto aby stały puste, jeżeli jakis standard mają np A czy inny to poto że są chętni na taki biurowy luksus.. > > już kiedyś słyszałem podobne bzdury, > gdy w tychach powstawało tesco i ahold, to byli tacy co twierdzili, że teraz to > tychy się rozwijają, a bielsko bez perspektyw > ilość hipermarketów ma świadczyć o rozwoju miasta, to chyba łódź jest > bezkonkurencyjna, a może ilość aquaparków ? > poza tym krakowskie nowe miasto, będzie niewiele mniejsze oczywiscie ze hipermarkeyy nie sa wskaźnikiem etc, ba wiele miast ma ustawy o zakazie budowy skelpów wielkopowierzchniowych co popieram poniewaz uwazam ze jednaknie powinno byc ich wiecej niz okreslona liczba odpowiednio proporcjonalna do liczby mieszkanców.. Chodziło mi too z ejednak firma która tworzy najwieksze w poudniowej Polsce centrum handlowo-usługowo-biznesowe jednak z jakiegoś powodu wybrała włąsnie Katwocie a nie kraków.. to w skali kraju jest naparwde ogromną inwestycją świadczącą o atrakcyjnosci miasta to nie jest jakieś tam tesco kaufland auchan, hypernova etccc...... to jest ogromna inwestycja świadcząca o czymś. > również w zakresie dworców kraków wyszedł poza planowanie w przeciwieństwie do > k-c sprawa z dworcami jest o tyle trudna ze PKP nie chetnie je przekazuje samorządom a dopóki nie przekaze ich to samorzady nie mogą w nie inwestować. Tak jest w Katwoicach, w Krakowe naszczęscie się to udało i w Bielsku też.. to temat na inny wątek również > pod warunkiem że nie są to usługi związane z zarządzaniem i obsługą rozsianego > po całej płd polsce biznesu węglowo-stalowego, a tego warunku katowice nie > spełniają widze ze za szelką cenę chcesz ukazać zacofanie katowic nawet jezeli to nie ejst prawda-niechce ich bronić bo powinni sie sami bronić ale katwoice to nie miasto węgla i stali... jakie było jeszcze 10 lat temu, ba ostatnio słysząłem ze nawet stok narciarski został otworzony to juz jako ciekawostka ale pokazująca naprawde madrych włodarzy w tym miescie, oczywiscie itakmieszkancy przyjada do nas na narty ale dla tych kórzy zostaną, którzy się chcą pouczyc jeździć będzie on służył.... Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska 09.02.05, 08:39 > doskonale wiem jak wygląda sprawa w krakowie, bo moze bardzo czesto tam nie > jestem ale przejezdzam, ba słysze od wielu osób z krakowa no moze nie zachwyt > ale zdumienie tak szybkimi zmianami katowic i takim rozmachem inwestycji.. to trzeba przyznać że rozmach dts i A4 robią wrażenie na wszystkich ale to nie znaczy, że w krakowie się mniej buduje > co do drogi to katwoice juz sie poruziąły tez ws parwie budowy nowej drogi do > lotniska i budowie szybkiego tramawaju tez jest to perspektywa kilku lat jak w > przypadkukrakowa ale nie piszmy o tym co bedzie bo to bezsensu a o tym co jest. skoro piszemy o rozwoju, to jak najbardziej piszmy o tym co będzie, ale nie o tym co planowane, tylko o tym co realizowane > to nie tylko rzecz gustu, nowoczesne biurowce czy biura nie są tworzone poto > aby stały puste, jeżeli jakis standard mają np A czy inny to poto że są chętni > na taki biurowy luksus.. nie są też tworzone tam gdzie jest wystarczająca ilość powierzchni biurowej z tego co wiem to najwyższy standard w tej części kraju ma akurat krakowski galileo > Chodziło mi too z ejednak firma która tworzy najwieksze w poudniowej Polsce > centrum handlowo-usługowo-biznesowe jednak z jakiegoś powodu wybrała włąsnie > Katwocie a nie kraków.. to w skali kraju jest naparwde ogromną inwestycją > świadczącą o atrakcyjnosci miasta to nie jest jakieś tam tesco kaufland auchan, na to akurat odpowiedz jest prosta im większe skupisko ludności tym większe centra handlowe oczywiście nie bez znaczenia jest siła nabywcza ludności, ale ta jest podobna w obu aglomeracjach no i nie zapominaj o sporym ryzyku związanym z taką inwestycją w krakowie, jakim jest konkurencja okolic rynku, a w katowicach nie ma takiego problemu poza tym gdy węgrzy sie decydowali na tą inwestycję, to już były zapadły decyzje w sprawie nowego miasta, więc nie mówimy o takich samych warunkach oferowanych przez oba miasta > widze ze za szelką cenę chcesz ukazać zacofanie katowic nawet jezeli to nie > ejst prawda-niechce ich bronić bo powinni sie sami bronić ale katwoice to nie > miasto węgla i stali... jakie było jeszcze 10 lat temu, tylko nie zachwycam się k-cami tak jak ty ba ostatnio słysząłem > ze nawet stok narciarski został otworzony to juz jako ciekawostka ale > pokazująca naprawde madrych włodarzy w tym miescie, oczywiscie itakmieszkancy > przyjada do nas na narty ale dla tych kórzy zostaną, którzy się chcą pouczyc > jeździć będzie on służył.... stok narciarski jest od dawna w bytomiu, wiec pewnie i tam są mądrzy włodarze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Biurowce w Krakowie IP: *.net / *.crowley.pl 09.02.05, 10:24 Rad widzisz Kr też ma sporo biurowców. Mało w porównaniu z Wa-wą ale teraz zainteresowanie inwestorów zagranicznych jest spore. W krakowie nie ma miejsca na powstanie takiego malego manhatanu, dlategą te które istnieją lub te które powstaną będą lokowane poza centrum - ul.AK, Cichy Kącik, Zablocie, Podgóże. Zresztą najlepiej pogadajmy o tym za 10 lat. Przykłady istniejących biurowców - Błękitek na rądzie Grzegóżeckim, Galileao i Mercedes na ul. AK, BPH na Podgóżu, jeszcze jeden na Jana pawła, Colloseum, oraz Centrum Lubicz i caaaaała Starówka (tam nikt już prawie nie mieszka, a firm i instytucji od cholery) plus parę innych kamiennic poza obrębem plant, w tym nowoczesne mniejsze biurowce "plomby". W sumie więcej niż w Katowicacj i ...zapełnione. Przyjedz i z zobacz. Śle Pozdrowienia. ps. Porozmawiajmy lepiej jednak o naszym mieście Bielsku a nie Kr i Kat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad81 Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska IP: 80.51.254.* 09.02.05, 19:55 > > to trzeba przyznać że rozmach dts i A4 robią wrażenie na wszystkich > ale to nie znaczy, że w krakowie się mniej buduje ja nie twierdze ze sie mniej buduje.. nigdzie tego nie napsiałem. poprostu tylko podtrzymuje teze zresztą nie moją ale ekspertów i z którą sie zgadzam w zupełności bo nie mam podstaw zeby sie nie zgadzać, iz Katowice to w chwili obecnej od kilku lat jedno z najszybciej rozwijajacych sie miast w kraju, gdzie wydatki inwestycyjne są od kilku lat najwyższe. Jak chodzi o jedno z najszybciej rozwijajacych sie miast miałem na mysli Warszawe Poznan, Wrocław i Kraków ale Kraków akurat najwolniej sie rozwija z całej tej czwórki i szybciej od grodu kraka rozwijają sie katowice własnie. Tak twierdzi wielu ekspertów w kraju róznyc artykułach od około 2 lat, ozywiscie ta tendencja sie odwóci bo poprostu musi ale tak czy siak cieszy ze oba miasta należą do czołówki a ich rozwój pozytywny szybki i w miare stabilny wpływa m.in na BBjezdze dosyc czesto przez i katowice i kraków i widze jak obydwa miasta zmieniaja sie na duzy plus, choc w katowicach zmian zdecydowanie wiecej > nie są też tworzone tam gdzie jest wystarczająca ilość powierzchni biurowej > z tego co wiem to najwyższy standard w tej części kraju ma akurat krakowski > galileo powierzchnie biurowe określane są wg poszczeólnych klas. Powierzchnie majace najwyższa kalsę spełniją najwyzsze standardy i te sa i w katwicach i krakowie wiec nei mozna pisać ze galileo ma najwyższy standard, choć akurat najwyzszy biurowiec na pd kraju jest w katowicach i wcale nie jest to kaprys władz miasta a inwestora- to coś dowodzi > na to akurat odpowiedz jest prosta > im większe skupisko ludności tym większe centra handlowe > oczywiście nie bez znaczenia jest siła nabywcza ludności, ale ta jest podobna w obu aglomeracjach zgadza sie ale to nie bedzie tylko centrum handlowe ale i usługowe i rozrywkowe i biznesowe.. skupisko ludzi jest ważne ale nie do przesady nikt z Bytomia czy Sosnowca nie ebdzie przyjezdzał ta na zakupy-handel to bedzie tylko działalnosc dodatkowa tego kompleksu , > no i nie zapominaj o sporym ryzyku związanym z taką inwestycją w krakowie > jakim jest konkurencja okolic rynku, a w katowicach nie ma takiego problemu rynek w krakowie ma swoją pozycję ale jej nie przeceniaj.. > poza tym gdy węgrzy sie decydowali na tą inwestycję, to już były zapadły > decyzje w sprawie nowego miasta, to nowe miasto miałobyć budowane juz od "x" a doładnie od 1992 roku kiedy to zjawił się Tishman Speyer Properties, a który jednak w ubiełym roku sie wycofał nie widząc mozliwości takiej inwestycji, zobaczymy jak to bedzie z obecną spółką miajacą budować znacznie mnejsze Nowe Miasto niz to któe miał wybudowac Tishman, choć taka inwestycja jak najabardziej jest potrzebna w krakowie i z akóra trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biala w cieniu Górnego Śląska 01.02.05, 14:05 nawet 100% budżetu województwa to ochłap w porównaniu z tym czym dzieli warszawa, więc nie ma o co rozpaczać Odpowiedz Link Zgłoś
rad81 ja nie bede komentował wypowiedzi Pana S. 01.02.05, 22:49 ja nie bede komentował wypowiedzi Pana S. tyle było napisane ze chyba nie ma sensu sie powtarzac chociaz jezeli kolega/pan serafin będzie chciał to chętnie podyskutuję Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: ja nie bede komentował wypowiedzi Pana S. 02.02.05, 08:08 heh, S to może nowe wcielenie małopa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malop Ciekawe myśli IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.05, 23:18 Niestety istnieję i obserwuję to co piszą inni Wiele wypowiedzi jest zbieżnych z moimi rozważaniami,więc po co je powtarzać A że wydatki woj.śląskiego na Bielsko-Biała to kpina to wszyscy wiemy Ja to określam ochłap Odpowiedz Link Zgłoś
rad81 Re: Ciekawe myśli 04.02.05, 10:03 tak sie składa że jakby nie było BB jest w czołówce najlepszych miast kraju i w czołówce miast województwa... tobie sie to nie podoba bo wolałbys marazm z jakim boryka sie Tarnów i twój Chrzanów czy Oświęcimski zastój skąd mieszkańcy i pracować i uczyć musą się po drguiej stronie Wisły... PS moze po wcieleniu chrzanowa znikłoby bezrobocie, wszak woj. ślaskie nada przyciąga najwiecej inwestycji i byc moze odbiłoby sie to pozytwynie na twoim mieście kiedys zrobiłem zestawienie na temat pienedzy z budzetu woj małopolskiego idących na kraków-ponad 1/2 budzetu jest przeznaczana na kraków.. a co z resztą województwa???widac to: drogi najgorsze w kraju, rolnictwo zacofane i najbardziej rozdrobnione, jeden z 11 najbiedniejzych regionów UE etc etc etc dlatego kolego malopie ciesz sie dalej szlakiem architektury drewnianej- niedługo moze całe woj. małopolskie z uwagi na charakter agrarny będzie jednym wielkim szlakiem architektury drewnianej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pamiętliwy Re: Bielsko-Biala IP: *.bielsko.msk.pl 04.02.05, 08:39 Zapraszam szanownych forumowiczów pod adres: www.ghnet.pl/~klande/miasta/bie lsko/bb_wstep.htm Poczytajcie o naszym mieście i zobaczcie je oczami "obcych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALIVEINCHAINS Bielsko-Biala WSPÓŁPRACUJE Z kATOWICAMI IP: *.net / *.ar.krakow.pl 07.02.05, 18:38 Niestety tak nie jest a być powinno. To w końcu najbogatsze i najbardziej rozwijające się miasta w województwie Bielsko nie lubi Katowic bo te zabrały mu województwo, a do tego podobno dopłaca do śląskich kopalń. A wielu Katowiczan Bielsko traktuje jako "coś po drodze do Szczyrku", twierdzą że bez nich mieszkańcy podbeskidzia paśli by tu do teraz kozy. Odrzućmy stereotypy na bok. Jak się kogoś nie lubi i konkuruje to najlepiej się z nim zaprzyjaźnić i robic interesy. Według mnie luźna i elastyczna współpraca obu miast polegałaby na: -rozwoju szybkiej kolei (przejazd w jedną sronę góra 40 min) - budowa szybkiej drogi ekspresowej (remont dk1) -stworzenie "światłowodu" między miastami, rozwuj sieci IT -stworzenie bielsko-katowickiej strefy ekonomicznej obejmującej BB, Katowice, Pszcz, Tychy i Żywiec. KSSE za parę lat straci swe przywileje. Potrzebne jest nowe tego typu przedsięwzięcie w skali województwa Wygodny transport i nowoczesna komunikacja, strefa ekonomiczna przyczynią się do rozwoju obu miast. Tak jak miało to miejsce w przypadku Malmo i Kopenhagi. Ktoś powie, że żyję mitami. To nie żadne mity to wszystko jest jak najbardziej osiągalne. Zresztą podstawy już są. Trzeba porozumienia chęci działania. Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biala WSPÓŁPRACUJE Z kATOWICAMI 07.02.05, 21:49 bliskość GOP sprawia, że przed naszym miastem jest postawiony wybór czy lepiej się rozwijać jako odrębny ośrodek czy też jako część większej aglomeracji i nie mają tu nic do rzeczy regionalizmy i sentymenty, podziały administracyjne tylko zwykłe potrzeby też myslę że choćby wzorem malmo-kopenhagi, współpraca jest korzystniejsza, a rozbudowa połączeń z katowicami jest dużo bardziej potrzebna naszemu miastu niż droga na cieszyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad81 Re: Bielsko-Biala WSPÓŁPRACUJE Z kATOWICAMI IP: 80.51.254.* 07.02.05, 23:20 i tu sie wszyscy zgadzamy w 100 % zawsze lepiej wychodzi sie na współpracy niż "samemu" to jest tak jak w życiu osobistym -lepiej sie czujemy i korzystniejsze to jest jeżeli działa sie dla dobra w grupie niż samemu Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: Bielsko-Biala WSPÓŁPRACUJE Z kATOWICAMI 08.02.05, 08:30 i tu nie wszyscy zgadzamy sie w 100%. jestem za wspolpraca sasiednich powiatow i stworzeniu przeciwwagi dla gopu (oczywiscie, ze nie ta skala, chodzi mi o sam sens). co do infrastrukturalnego polaczenia: jak najbardziej bielsko powinno z katowicami miec szybkie polaczenie kolejowe i drogowe (chociaz to drugie - fuj;-) ale mysle ze to powinna byc drugorzedna sprawa wobec rozwoju slaska cieszynskiego, zywiecczyzny i okolicznych powiatow malopolskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Bielsko-Biala WSPÓŁPRACUJE Z kATOWICAMI IP: *.net / *.crowley.pl 08.02.05, 10:26 mcmaxim napisał: ale mysle ze to powinna byc drugor > zedna sprawa wobec rozwoju slaska cieszynskiego, zywiecczyzny > i okolicznych powiatow malopolskich. Jedno nie wyklucza drugiego - świetnie się uzupełnia. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Bielsko-Biala WSPÓŁPRACUJE Z kATOWICAMI 08.02.05, 15:41 Otóz to. Jedną z form uzupełnienia takiej kooperacji może być to, iz dobra i sprawna infrastruktura połaczeń może być jednym z czynników ułatwiajacych znalezienie pracy, dla tych którym nie udało się w bliższej okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
rad81 Re: Bielsko-Biala WSPÓŁPRACUJE Z kATOWICAMI 08.02.05, 17:50 dokładnie tak jak piszecie, ba śmiem twierdzić ze Bielsko i Katowice są "skazane na integracje" ze względu na bliskośc i potencjał jaki posiadają, zresztą tą "integracje" już pomału widać jak chodzi o konsolidowanie obszarów między tymi miastami i te miasta. Przeciwwaga dla GOPu jest raczej nie możliwa, zresztą samemu GOPowi nie chodzi i chodzić nie może na zamykaniu się w sobie, widac to już teraz bo coraz częściej sa podejmowane wspólne przedsięwzięcia regionu bielskiego i katowickiego- sprzyja temu powstawanie różnych ważnych i dużych instytucji, które sie zazębiają i tworzą jeden cały mechanizm wokół którego loowane są rózne inwestycje i pdejmowane rózne działania ws kali ponad miejskiej. To jest skala mikro teraz szykuje sie skala makro czyli współpraca woj. śląskiego, kraju śląskomorawskiego, woj. małopolskiego i kraju żylińskiego.. przyniosą one wymierne efekty bo muszą ale na to potrzeba troche czasu www.silesia-region.pl/index.php?kat=1&katrodzic=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malop Bielsko-Biala skazane na katowice???????????? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.05, 20:11 Niestety kilku cwanych ślązaków skazało B-B na Katowice A taki Rad myśli o jakieś integracji Czyżby BB miało się integrować się z Katowicami w wydobyciu węgla Czyżby BB miało integrować się z Katowicami aby uzyskać wskazówki jak budować stok narciarski a może chodzi aby Katowice wskazały jak odnowić bielską starówke W czym się można jeszcze integrować może program TV3 zamiast z Katowic będzie nadawany BB a może zamiast 1% budżetu woj ślaskiego do bielska trafi 10% (to chyba będzie za sto lat ) Jeszcze kilka tygodni temu była tu śmieszna dyskusja na temat integracji BB-Tychy -Gliwice !!! teraz mamy BB - Katowice Należy sobie jasno powiedzieć Każda integracja BB z górnym śląskiem jest śmieszna i głupia Górny śląsk zjada i rządzi wszystkim BB nie ma żadnego wpływu ani głosu - zero znaczenia Jakąś rozsądną alternatywą może być rozwój reginalny oparty na wspólnym celu turystyka ziem górskich (Zakopane,Żywiec,B_B ,cieszyn) W 2004 małopolska turystka osiągneła znaczne przychody liczba turystów wzrosła o 25 % np.Zakopane jest głównym ośrodkiem turystyki zimowej dla...Białorusinów i Ukrainców Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biala skazane na katowice???????????? 08.02.05, 21:02 no ale ty w bb nie mieszkasz, więc może niech bielszczanie decydują co wg nich lepsze oczywiście że w ramach tej aglomeracji mogłyby istnieć mniejsze ośrodki, połączone własnymi więzami, ale jak najbardziej bb, k-ce i kraków powinny się otwierać na szeroką współpracę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malop Re: Bielsko-Biala skazane na katowice???????????? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.05, 21:41 Współpraca tak Jakaś bezsensowa integracja - nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nest Re: Bielsko-Biala skazane na katowice???????????? IP: *.itpp.pl 08.02.05, 23:53 Bielsko jest fajne ale w Polsce to malo kto wie o jego istnieniu. No i prasa - kleska. Miasto bez swojego dziennika?? fakt chyba prowincja:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad81 Re: Bielsko-Biala skazane na katowice???????????? IP: 80.51.254.* 09.02.05, 00:42 no dobrze wikin ze mu to wyjasniłeś bo ja jush nie mam zamiaru mu wyjaśniać a gdzie tam wyjasniac .. poprostu tłuamczyć co i jak.. na temat dotyczący reszty jego wypowiedzi tez nie warto sie wypowiadac, niech zajmie sie lepiej 21 % bezrobociem w swoim miescie przestępczoscią i przestępczymi układami w chrzanowie.. bądź co bądź i co podkreslasz w miescie na przedmiesciach krakowa,no widać ze nieźle Wam u stóp Kraka sie powodzi ;]] PS malopie pogadamy jak Chrzanów bedzie sie tak rozwijał jak obecnie BB i jak osiagnie taki poziom rozwoju jak obecnie BB no ale to moze za 100 lat .. przy wietrze pod narty ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kobieta Mężczyźni zacznijcie pracować IP: *.bielsko.msk.pl 09.02.05, 09:08 zamiast dywagować. Właśnie "dzięki" wam mamy w Polsce takie dziadostwo. Lejecie tylko wodę. Skoro macie na to czas to oczywistym jest, że na efektywną pracę czasu brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gigi Re: Mężczyźni zacznijcie pracować IP: *.bielsko.dialog.net.pl 09.02.05, 11:23 Mężczyżni rzeczywiście uwielbiaja dużo gadać, co słychać i widac w różnych dyskusjach tv. Nie zawsze jednak mają coś do powiedzenia,często miast rozpatrzyć problem ,kłóca sie i dowalaja sobie,nie potrafia sie trzymać dyskutowanego wątku,tokując przy tym kokieteryjnie aby przypodobać sie słuchajacym.Efekt jest taki że niczego nie ustalą i wszystko zamącą jeszcze gorzej niz było .Niestety czasy mężnych, odpowiedzialnych facetów z charakterem minęły wraz z II wojną światową,czasem trafiaja sie rodzynki ale trudno ich znależć.Winę za to ponoszą niestety nadopiekuńcze mamusie ,oraz zramolali bez ikry tatusiowie nie potrafiący stworzyć ciepłego ,bezpiecznego gniazda dla swojej rodzinki.Kobiety przejmują role męskie a mężczyżni cóż... to jest wielki temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: forumowicz-facet Re: Mężczyźni zacznijcie pracować IP: *.net / *.crowley.pl 09.02.05, 12:47 Lubią gadać, ale o konkretach. Zresztą na tym polega forum, by na luzie porozmawiać o bardziej lub mniej poważnych sprawach z różnym osobami mającymi inne poglądy. Niestety czasy mężnych, odpowiedzialnych facetów z charakterem > > minęły wraz z II wojną światową,czasem trafiaja sie rodzynki ale trudno ich > znależć. Tak samo mówiono o młodzieży i facetach w latch 30tych. A tak wogóle to skąd wiesz jacy faceci byli 70 lat temu? Jesteś już tak wiekową personą. A to najmocniej przepraszam droga Pani. Jeśli nie, to rozglądnij się lepiej. Pożądnych mężczyzn (pracujących, odpowiedzialnych i szarmanckich) jest wielu. Aby takiego "zdobyć" tez trzeba się postarać, a nie wygłaszać pseudofeministyczne slogany. Może wina leży również po Twojej stronie, życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad81 Re: Mężczyźni zacznijcie pracować IP: 80.51.254.* 09.02.05, 19:26 dokładnie tak wikin!! po to jest forum aby wymieniac poglądy -po to sa dyskusje aby coś wnosiły i zmieniały.. a do drogiej kobiety dopisze tylko tyle ze kazdy z nas gdzieś tam sobie pracuje wiec nie pisz ze nie pracujemy... ba śmiem twierdzić ze taim postem swiadczysz jakbys dopeiro co rozpoczęła prace.. to przez takie osoby które nie mają wizji rozwoju kraju regionu miasta wsi jest tak jak jest w kraju a czesto nawet i wiedzy bo rządzi "partyjniactwo" na tymm i nie tylko tym forum jest wiele mocnych "twarzy" w wielu sprawach, szkoda ze nie jest im dane zajmowac odpowiednie stanowiska, a gwarantuje ze byłoby zupełnie inaczej, przyjdzie nam troche poczekac zanim kompetencja bedzie szła w parze ze stanowiskami. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Mężczyźni zacznijcie pracować i kobiety też 10.02.05, 08:26 Gość portalu: Kobieta napisał(a): > zamiast dywagować. Właśnie "dzięki" wam mamy w Polsce takie dziadostwo. Lejecie > > tylko wodę. Skoro macie na to czas to oczywistym jest, że na efektywną pracę > czasu brakuje. Mam nieodparte uczucie deja vu czytając ten post. Niedawno bowiem czytałem coś takiego: "5/Co Twój pracodawca na to, że w godzinach pracy piszesz na forum zamiast wypełniać skrupulatnie swoje obowiązki ?" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=19920866&a=19935837 Zastanawiam się jedynie nad paradoksem tego apelu- skąd autorka ma czas na pisanie tutaj, skoro to nam zarzuca się braki w efektywnej pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Bielsko współpracuje z Katowicami CD IP: *.net / *.crowley.pl 09.02.05, 10:04 Pisząc post dotyczący w-w tematu miałem na myśli współpracę w pewnych ważnych dla rozwoju gospodarczego płaszczyznach. Byłaby to luźna integracja 2 najbogatsych blisko położonych miast województwa. Łączenie się BB z Gopem w jeden powiat czy inny twór administracyjny nie wchodzi w grę. Zresztą mówię o "integracji" z Katowicami względie Tychami i innymi na tym pasie (może w przyszlości z Gliwicami) a nie z resztą pozostającą w tyle GOPu. Na zachodzie Europy np. pn Włochy czy Nadrrenia -Westfalia sieć autostrad i szybka kolej typu Pendolino lub ICE to standard. Czemu u nas nie mogłoby tak być za 10-15lat? I nie tylko między BB i Kat, ale również BB-Kraków! Podobnie z stwożeniem sieci "wirtualnych wiosek"- u Skandynawów też powoli staje się to standardem. Wiele spraw i tranzakcji załatwia się już w sieci, a postęp w tej dziedzinie jes widoczny. Co do wspólnej strefy ekonomicznej - to Ksse jest przykładem że to o czym mówię nie jest póstosłowiem. To poprostu działa. Bielsko powinno jednocześnie w przyszlości mocniej związać z miastami podbeskidzia na wielu płaszczyznach gospodarowania. Może wspolny skarb/fundusz celowy przyszłej Beskidzkiej Aglomeracji bylby czynnikiem spajającym? Nie wiem nie jestem ekspertem. Może znajdzie się odpowiednia grupa ludzi i zaproponuje konkretną wizję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad81 Re: Bielsko współpracuje z Katowicami CD IP: 80.51.254.* 09.02.05, 20:22 zgadzam sie w zupełnosći.. szkoda tylko ze mimio tego iż szczeble lokalne sie dogadywują to przeszkadza ich działaniom nadal centralne niewłasciwe zarządzanie i czesto nadmierny centralizm.. patrz np szybka kolej oraz inne dziedziny... a KSSE na którą wskazałeś jest najlepszym przykładem ze takowa współpraca między kilkoma miastami jest jak najnardziej możliwa a nawet skazana na powodzenie ;) bo jedna inwestycja w jdnym miescie przyciąga inne do tego i sąsiednich bliskolezących okolicznych miast i na odwrót.. Os Gliwice Katowice Tychy BB ma przed sobą przy dobrej współpracy samorzadów naparwde swietlaną przyszłość jako że bliskość, dobre powiązania komunikacyjne i szybki rozój tyc miast robią i będa robić swoje.. szkoda tylko ze nie mas zybkiego połaczenia kolejowego cos ala jak wspomniałeś w innych regionach innych krajow pendolino etc.. no ale wszystko z czasem.... co do Bielskiej Aglomeracji to patrząc racjonalnie takowej niebedzie ale napewno będzie to Bielski Obszar Metropolitalny zresztą tworzony juz jest i wspomagany przez władze województwa w ramach ZPRR województwa ślaskiego -który to zakłada takowe 4 obszary częstochowski katowicki bielski i rybnicki.., które to będą współdziałac ze sobą /poszczególne miasta między sobą tworzac obszar a obszary województwa miedzy sobą tworząc dobrze i nadal szybko a moze jeszcze szybciej rozwijajace sie województwo przy jednoczesnych inwestycjach województwa sprzyjajacych temu jak np trasa do Cieszyna czy do Żywca i dalej do granicy słowackiej... to jest własnie to - szeroka współpraca, zresztą ameryki stwierdzeniem "współpraca" nieodkrylismy ale ta współpraca w Polsce szczególnie jest pomijana -niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malop Jak rad mija sie z rzeczywistością IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.05, 23:03 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=19876650&a=20353707 tak napisał rad ---------------Katowice------ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malop Re: Jak rad mija sie z rzeczywistością IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.05, 23:25 tak rad pisał 07,02.2004 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=19876650&a=20353707 no wybacz ale Katowice z budżetu centralnego dostają znacznie mniej pieniędzy niż Kraków.. kiedys jak chodzi o województwa też wyliczyłem kwoty z czego wyszło iż w roku 2004 ponad 50 % wydatków woj małopolskiego została w krakowie.. a tak rad pisał 17.03.2004 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=11349432&a=11429886 107mln jest na kraków z 296mln wydatków woj małopol Ile z budżetu woj małopolskiego przypadło na Kraków???? (zdradze że 1/3): Wnioski 1/3 wydatków idzie na KRAKÓW (blisko 100mln) Generalni rad jest mało wiarygodny raz pisze 30 % drugi 50% dla udowodnienia jakieś ideii podsuwa nam nieprawdziwe dane Lanie wody to jego styl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serafin Re: Jak rad mija sie z rzeczywistością IP: 213.238.87.* 10.02.05, 13:58 ten rad to niezłe ziółko ale w bielsku będzię lepiej - kiedyś Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: Jak rad mija sie z rzeczywistością 10.02.05, 14:42 Malop, robię aktualnie studia podyplomowe z zakresu rachunkowości i finansow i z tego co nam mowia praktycy to pewne rzeczy w bilansie, rach zysków i strat czy wycenie można przedstawiać w rożny sposob, rożnymi metodami. Tak samo sprawa tyczyć się może budżetow wojewódzkich. Może i Ty i Rad macie oboje racje. Do cyferek zawsze powinien być dołączany jakiś szczególowy opis. Wy tego nie podajecie, bo może nawet nie macie do tego dostępu. A tak pozatym to "kreatywna ksiegowość" nie jest raczej czymś obcym w środowiskach urzędniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Jak rad mija sie z rzeczywistością 12.02.05, 09:30 no własnie, dane mogą się nie zgadzać, bo rad i malop nie zawsze podeją ten sam okres sprawozdawczy, więc opis i najlepiej źródło by się czasem przydały, bo inaczej wyglądać to czasem na manipulacje poza tym nie zawsze mozna ufać każdej cyferce, którą się wygrzebie z netu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad81 Re: Jak rad mija sie z rzeczywistością IP: 80.51.254.* 10.02.05, 22:37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad81 ma..(je)lop IP: 80.51.254.* 10.02.05, 22:47 No cóż malopie - celowo manipulujesz moimi postami cytując tylko te zdania które ci sie podobają - przyzwyczaiłem sie do tego - bo cóż jeżeli sie nie ma wiedzy i siły to trzeba "walczyć" w inny sposób....niezbyt honorowy co Ci daje to poczucie zakłamania w którym żyjesz???? doprawdy nie wiem... nie widze sensu z tobą dyskutować jako że twoja wiedza na ten temat - administracji szerokopojetej i szerokopojętej sfery gospodarki/ekonomii jest dosłownie przedszkolna- są osoby na tym forum z którymi sie przyjemnie dyskutuje bo wiedzą co piszą i posiadają pewną wiedzę-dlatego wole wymieniać poglady z tymi osobami niestety do nich nie należysz bo oprócz braku wiedzy w tej dziedzinie masz braki w wiedzy na temat historii, geografii i wielu innych dziedzin, ba swego czasu nawet jaworzno o które tak walczysz ;] napisałeś przez "ż".. poczekam az sie doedukujesz ale to moze zająć sporo czasu, no trudno bede cierliwy, tymczasem zajmij sie czymś pozytecznym w chrzanowie... tam macie co robić, aż strach sie bać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains bielski obszar metrpolitalny? IP: *.ae.krakow.pl 10.02.05, 14:33 Rad powiedziałeś że: co do Bielskiej Aglomeracji to patrząc racjonalnie takowej niebedzie ale > napewno będzie to Bielski Obszar Metropolitalny zresztą tworzony juz jest i > wspomagany przez władze województwa w ramach ZPRR województwa ślaskiego - który > to zakłada takowe 4 obszary częstochowski katowicki bielski i rybnicki.., które > > to będą współdziałac ze sobą /poszczególne miasta między sobą tworzac obszar a > obszary województwa miedzy sobą tworząc dobrze i nadal szybko a moze jeszcze > szybciej rozwijajace sie województwo przy jednoczesnych inwestycjach > województwa sprzyjajacych temu jak np trasa do Cieszyna czy do Żywca i dalej do > > granicy słowackiej... Czy móglbyś przybliżyć na czym polegałby ten Bielski Obszar Metropolitalny? Na czym polegałaby integracja gmin w tym związku? Czy istniałby wspólny skarb i budżet? Może wyślij też jakiegoś linka jeśli to możliwe. Co to jest Zppr? Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad81 Re: bielski obszar metrpolitalny? IP: 80.51.254.* 10.02.05, 22:53 ZPORR to inaczej zintegrowany program operacyjny rozwoju regionalnego w skrócie jak nazwa mówi jest to wieloletni program rozwoju regionu- program polegajacy na realizowaniu wielu waznych inwestycji które przyczynią sie do rozwoju regionu, śrdoki ZPORR pochodzą m.in z Europejskiego Funduszu Społecznego i Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Jego głównym celem jest tworzenie warunków sprzyjajacych wzrostowi konkurencyjności regionu względem regionów UE czy kraju ale w przypadku woj. ślaskiego chodzi o regiony głównie UE oraz tworzeniu warunków do stabilnego i szybkiego rozwojowi gospodarczego regionu w długim okresie , poprawa ilości i jakości infrastruktury technicznej, wzrost innowacji oraz inwestycji, odpowiednie wykształcenie mieszkańców etc etc... jak chodzi o BB to w ramach tego programu /w dziedzinie transportu-bo dziedziny w ramach tego programu są prawie wszystkie: edukacja, słuzba zdrowia, rolnictwo tursytyka ......./ jest m.in usprawnienie połączeń drogowych-modernizacja DW 942 w Bielsku-Białej za kwotę 15 372 000,00 oraz przebudowa ul. Olszówki - rozbudowa systemu dróg dojazdowych do terenów rekreacyjnych Bielska-Białej na sumę 3 644 994,00 Jak chodzi o Bielski Obszar Metropolitalny zwany inaczej południowym obszarem polityki rozwoju woj. ślaskiego i pozostałe 3 to tak jak pisałem wczesniej - tworzone są po to aby przyspieszać rozwój gosp w całych tych obszarach a nie tylko w dużych miastach. Poszczególne gminy i powiaty tworzą obszary a obszary składaja sie na wojeówdztwo-śląski obszar metropolitalny - to ma zapewnić w miare trwały i duży rozwój całego obszaru województwa. Pozwoli on na koordynacje działań i wspólne przedsięwzięcia w ramach tych obszarów a tych na całe województwo. Wiecej szczegółów znajdziesz na stronie woj. śląskiego w dziale strategia województwa i plan zagospodarowania przestrrennego-jako ze jest to bardzo obszerny dokument i że mam bardzo mało wolnego czasu dlatego tylko odsyłam tam znajdziesz wiele informacji zarówno te które cie interesują a o nie nie zapytałes: pozdrowionka Dobra to do jutra mam nadzieje ze wskocze na forum PS z innej beczki: jakby kogoś interesował przbieg nowych duzych inwestycji drogowych w wojeówdztwie to podaje link. Niekóre inwestycje juz przedstawione są w trakcie realizacji www.silesia-region.pl/przest_plan/mapy/31_system_transportu_drogowego.gif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malop RAD POPROSTU MANIPULUJ IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.05, 20:40 nie jestem pierwszy i pewnie nie ostatni który zauważył jak rad manipuluje cyframi ja je tylko sprawdzam Co sprawdzę to rad to wpadka RAD POPROSTU MANIPULUJ JA JESTEM GŁUPI ALE SPRAWDZIĆ CO RAD NAPISZĘ TO UMIEM ale rad ma dużą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad81 Re: RAD POPROSTU MANIPULUJ IP: 80.51.254.* 11.02.05, 21:54 hehe malopie dobre hahaha, ale to ty wklejasz jakies bzdurne artykuły i zakładasz posty z cyferkami, to nie ja udaje białobielszczanina lecz ty, zresztą udajesz tez sosnowiczanina częstochowianina etc, podpisaywałes sie równiez jako beskid etc... to ni ja cytuje wybiórczo czyjeś posty, no cóz jakby źle nie było w chrzanowie, to nigdy nie pwoinienes sie wstydzic miasta gdzie mieszkasz, ba swego czasu pokazałem przerobiony artykł z ministerstwa ale oczywiscie z linkiem ministerialnym-twoje dzieło...-wszyscy go widzieli.. czym manipulje?? tym ze pokazuje twoje kłamstwa, brak wiedzy na kazdym szczeblu?????? tez mam taką rade: zanim zaczniesz pisać to dobrze by było wiedzieć co jest tam napsiane i dobrze by było gdybys poznał wiele terminów tam zawartych... nie tylko ja pokazałem twoje kamstwa ale inne osoby z tego forum - pewno to tez manipulacja.. no co tam malopie jestes czysty, wszechwiedzący a małopolska to kraina mlekiem i miodem płynąca to jest to poczucie pseudokrakowskiej wyższosci... pseudo poniewaz to poczucie wyższosci dotyczy tylko prowincji krakowa.. ta prowincja chce byc bardziej krakowska niz jest kraków.. sorki ale przez takie osoby jak ty mam pewne uprzedzenia /co NIESTETY zauwazylem/ do osób z byłego woj krakowskiego... wiem nie powinienm tego przenosic na inne osoby... Odpowiedz Link Zgłoś
aliveinchains Re: bielski obszar metrpolitalny? 11.02.05, 21:59 Dziękuje bardzo za odpowiedz. Czy mogłbyś wkleić jeszcze "linka" gdzie w strategi woj. Śląskiego jest mowa konkretnie o obszarach metropolialnych? Jakoś nie mam cierpliwości by tego szukać (a może szukam tam gdzie nie trzeba). Byłbym za to Tobie wdzięczny. Czy bielski obszar metropolitalny będzie się "integrowal" z miastami z woj Małopolskiego powiązanymi z BB vide: Kęty, Andrychow Wadowice, Oświęcim? Obejrzałem mapkę z inwestycjami drogowymi. Wynika z niej jasno, że budowana będzie nowa ekspresowka z Żywca do BB i dalej do Katowic. Wiadomo coś więcej? Dzięki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: bielski obszar metrpolitalny? 12.02.05, 09:34 btw przedstawionej mapki drogowej pozwole sobie rozpocząć nowy wątek nt. przebiegu trasy S1 w nowym poście by nie tworzyć niepotrzebnego szumu informacyjnego w tym już wymieszanym poście Odpowiedz Link Zgłoś