Gość: zywcok IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.02, 18:42 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zywcok Re: A jednak IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.02, 18:50 Gość portalu: zywcok napisał(a): W dzisiejszym tak zwanym "bielskim" dodatku Gazety, na pierwszej stronie jak zwykle nie ma słowa o Bielsku, Cieszynie czy Żywcu, ale za to jest zapowiedź: "Nalepka z herbem województwa śląskiego w poniedziałek 24 czerwca w bielskim wydaniu Gazety Wyborczej" Kurde!!! jakie to szczęście ze Biedronka jest tak blisko!!!!!!! a tyscy władcy tak nas uszczęśliwią nalepką z herbem Śląska! Zapomnieli już jaka była awantura kiedy pierwszy raz zamieścili taka naklejkę. I nie pamiętają że jak brakło tablic rejestracyjnych z bielskim oznakowaniem i dostaliśmy KBB i KBH (Kur.. Bede Hanysem) to uzupełnialismy je doklejkami nie jestem Hanysem. Teraz jestem za to Hanysem w kierpcach! Cholera jakie to szczęście!!!! Ludzie ruszmy się i odeślijmy im do Tychów te naklejki i niech wreszcie przestaną picować z niby bielskim wydaniem , bo takiego przecież nie ma. zywcok Odpowiedz Link Zgłoś
zywy63 Re: A jednak 14.06.02, 19:08 No nie było mnie parę tygodni i patrzcie ludzie co się porobiło! Ślascy uszczęsliwiacze reszty ludzkości niemiłującej Śląska, wcale się tym nie zrażają i dalej wciskają się do nas jak ta ciemnota w doktora z miernego dowcipu. Trzeba znowu zacząć sie pieklić, moze wreszcie sie ktoś obudzi. Albo może rzeczywiście przestać grozic i naprawdę zacząć bojkot i nie kupować tego tyskiego chłamu!? Cześć, żywy63 Hop! Hop! Sojusznicy: Góral, Emi44, Małopolanin i pozostali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: A jednak IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 15.06.02, 09:27 Od pół roku nie kupuję GW właśnie z uwagi na wydanie ... bielskie. Już wtedy proponowałem bojkot tego pisma. Nie wiem czy przez to GW straciła, ale wiem, że "przestało mnie z tego powodu trafiać". Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: A jednak 15.06.02, 10:11 Nie pierwszy raz się to zdarza. Sytuacja, gdzie połowa obszaru obejmowanego przez tzw. "bielskie" wydanie Wyborczej nie ma nic wspólnego ze Śląskiem, a druga połowa to jednak trochę inny Śląsk niż ten w Katowicach jest niezmiernie istotna. Tymczasem dodatek bielski na siłę chce uszczęśliwić ludzi w tym regionie. Może testują, czy po czterech latach mieszkańcy Żywca przypadkiem nie oswoili się już z byciem w woj. śląskim ? W każdym razie jedynym rozwiązaniem jest faktycznie bojkot, gdyż z tego co słyszałem żadne Wasze prośby nie spotkały się choćby z odpowiedzią tzw. " bielskiej" redakcji. Po co się więc denerwować ? Może oscentacyjnie apelować o niekupowanie w poniedziałek Wyborzej ? Odpowiedz Link Zgłoś
zywy63 Re: A jednak 15.06.02, 16:42 Nieszczęście polega na tym, ze nie ma w rzeczywistości redakcji bielskiej. jest tu dwoje lub troje redaktorów bedacych tak przygniecionymi i przestraszonymi przez tyskich pryncypałów,ze nie stać ich na swoje zdanie. I ja sie nie dziwię, bo jakbym miał takich szefów jak oni maja w Tychach to bym sie chyba pociął. Dlatego mówienie o "bielskim" dodatku jest nieporozumieniem. Redaktorom z Bielska zakazano odzywania sie na forum. To jest tak jak za najciemniejszej komuny i to w gazecie Michnika. Czego sie człek doczekał???!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: A jednak 15.06.02, 22:04 Nazwa "bielski" to fikcja. Ale niestety słabe dodatki regionalne Gazety ( zazwyczaj piszące tylko o miastach wojewódzkich) cechują Wyborcą w całej Polsce. W "bielskim" dodatku dochodzi jeszcze całkowite lekcjoważenie czytelników i tradycji. Po czemu ma służyć propagowanie śląskiego herbu w Żywcu ?! Napisaliśmy kiedyś solidarnie w forum o forum, by choć stąd można było wchodzić do "bielskiego" dodatku. Niestety bez skutku, jak wszelkie inne próby nawiązania kontaktu z Redakcją :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilym A jednak IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 15.06.02, 23:31 Witam! Nie rozumiem postu, w ktorym autor twierdzi, ze slascy uszczesliwiacze uszczesliwiaja pozostala niekochajaca Hanysow czesc ludzkosci. Ja do Malopolan nic nie mam, ale Malopolska i Malopolanie to chyba troche mniej niz reszta swiata, pra? Zreszta, przekonuje sie, ze wmawianie Hanysom ksenofobii to pestka przy tej, ktora Wy prezentujecie. Sorry Winnetou, takie mam wrazenie, moze sie myle. To tyle w kwestii wzajemnego lubienia sie czy tez nie. A teraz już do sedna sprawy: Malopolanin, zgadziłbym sie, ze propagowanie herbu slaskiego w Malopolsce (Zywcu, Sosnowcu, Czestochowie, itd.) to bzdura i sam bym przeciwko temu protestowal. Zauwaz jednak, ze herb propagowany przez "Wybiórcza" to herb wojewodztwa, z nazwy slaskiego, ale dzis bardziej malopolskiego. Wojewodztwo slaskie, a Slask to dwie rozne sprawy!!! Ja takiej nalepki nie potrzebuje, bo ta zmokla kura ktora zafundowali nam wlodarze z Katowic to tylko kpina ze slaskiej heraldyki (podobnie jest w woj. opolskim!!!). Uwazam, ze powinniscie nalezec do Malopolski (moje zdanie na ten temat znasz), boje sie jednak, ze demonstrowaniem swojej niecheci do wszytskiego co slaskie wiele nie zwojujecie, bo wlasnie najwiekszych zwolennikow w powrocie do malopolskiej macierzy macie wsrod Slazakow, a nie urzedniczej (w duzej mierze naplywowej i to co ciekawsze z Malopolski!!!)kadry z Katowic. Nie rozumiem tez, dlaczego dziwilbys sie gdyby w dodatku bielskim GW, obejmujacym Cieszyn (nie mowie o Zywcu) pojawila sie naklejka z herbem Slaska? Chopecku! Skocz sobie na cieszynski ring! Tam na ratuszu do dzis widnieje gornoslaski (cieszynski) zloty orzel na niebieskim polu. Popieram wasze starania o przyalczenie do Malopolski, nie zachowujcie sie jednak jak Wasi wrogowie - nie Slazacy, bo ci Was popra - ale kasta pseudo politykow, ktora z Was sciaga kase! Pyrsk Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: A jednak 16.06.02, 11:42 Gość portalu: Wilym napisał(a): > Nie rozumiem tez, dlaczego dziwilbys sie gdyby w dodatku bielskim GW, > obejmujacym Cieszyn (nie mowie o Zywcu) pojawila sie naklejka z herbem Slaska? > Chopecku! Skocz sobie na cieszynski ring! Tam na ratuszu do dzis widnieje > gornoslaski (cieszynski) zloty orzel na niebieskim polu. Przyczytaj posty wyżej, nie mam nic przeciw propagowaniu takowej nalepki w Cieszynie ( to ta druga połwa obszaru wydawania gazety bielskiej), ale Redakcja nie może kpić z małopolskiej części. > Popieram wasze starania o przyalczenie do Malopolski, nie zachowujcie sie > jednak jak Wasi wrogowie - nie Slazacy, bo ci Was popra - ale kasta pseudo > politykow, ktora z Was sciaga kase! > Pyrsk I mnie nie zrozumiałeś. Mówię o miernocie dodatku lokalnego. Zauważ, że informacji z regionu nie ma tam zbyt wiele ( czy to w katowickim, czy krakowskim). Tak samo mają prawo się wkurzać mieszkańcy Tarnowa, którzy nie mają nic oprócz jednej strony ze swego regionu, jak i mieszkańcy BB czy nawet Cieszyna ( codziennie jest od 1 do 3 artykułów z Podbeskidzia, a gazeta nazywa się bielską). Jednak Tarnów to Małopolska i propagowanie tam nalepki herbu nie byłoby niczym złym. Co innego reklamowanie takowej w tzw. "bielskim" dodatku, obejmującym zarówno trochę Małopolski, jak i trochę Śląska. Powiedz, w jakim celu propagować herb województwa, z którym nie ma nic wspólnego połowa osób mieszkających w rejonie wydawania Gazetu w BB ? I ostatnia sprawa. Też nie mam nic do Ślązaków. Z Twoich wypowiedzi wynika, że można się z Wami sensownie porozumieć. Zważ jednak, że nie wszyscy myślą tak jak Ty. Cześć, zwłaszcza z ZG, uważa, że im więcej ziem należy do woj. śląskiego, tym lepiej. Przecież jest takich trochę na forum Katowice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilym A jednak sie kręci!!! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 16.06.02, 13:15 Witaj, Fakt, i po naszej stronie sa ludzie, ktorym marzy sie "Wielki Slask" obejmujacy tereny nieslaskie, za to bez obszarow historycznie, etnicznie i kulturowo slaskich (vide ZG, choc i tutaj bym nie generalizowal, bo z tego co obserwuje to w tej organizacji zaczynaja sie wewnetrzne tarcia). Stwierdzenie, ze polowa mieszkancow wojewodztwa nie utozsmia sie z nim troche mnie zastanowila. Jesli masz na mysli tylko Malopolan, to sie mylisz: wystarczy popatrzec chociazby na Bukowno czy Slawkow. Z drugiej strony mamy Slazakow (jak chocby prezes ZG), dla ktorych obecne woj. Slaskie to spelnienie marzen. Mysle wiec, ze nie mozna uogolniac: moim zdaniem w owej polowie, ktora z wojewodztwem nie identyfikuje sie (a przypusczam ze jest to wiecej niz polowa jego mieszkancow, ale tych, ktorzy maja jakiekolwiek zdani na ten temat) sa zarowno Malopolanie jak i Slazacy, podobnie jak sa i Malopolanie i Slazacy, ktorym jest dobrze tak jak jest. Naszym zadaniem powinno byc przekonanie tych, ktorym nie wadzi ksztalt wojewodztwa, ze cos jednak jest nie tak. A co do miernoty dodatkow lokalnych "GW" to mysle ze dotyczy ona ich wszystkich, nie tylko bielskiego. I tutaj znowu sie zgadzamy. Pozdrawiam i czekam na odzew! Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: A jednak sie kręci!!! 16.06.02, 13:45 Gość portalu: Wilym napisał(a): > Witaj, > Fakt, i po naszej stronie sa ludzie, ktorym marzy sie "Wielki Slask" > obejmujacy tereny nieslaskie, za to bez obszarow historycznie, etnicznie i > kulturowo slaskich (vide ZG, choc i tutaj bym nie generalizowal, bo z tego co > obserwuje to w tej organizacji zaczynaja sie wewnetrzne tarcia). Tzn. jakie tarcia ? Czyżby część działaczy ZG przejrzała na oczy i uznała, że Żywiec nie powinien należeć do tego województwa ?! > Stwierdzenie, ze polowa mieszkancow wojewodztwa nie utozsmia sie z nim troche > mnie zastanowila. Jesli masz na mysli tylko Malopolan, to sie mylisz: > wystarczy popatrzec chociazby na Bukowno czy Slawkow. Z drugiej strony mamy > Slazakow (jak chocby prezes ZG), dla ktorych obecne woj. Slaskie to spelnienie > marzen. > Mysle wiec, ze nie mozna uogolniac: moim zdaniem w owej polowie, ktora z > wojewodztwem nie identyfikuje sie (a przypusczam ze jest to wiecej niz polowa > jego mieszkancow, ale tych, ktorzy maja jakiekolwiek zdani na ten temat) sa > zarowno Malopolanie jak i Slazacy, podobnie jak sa i Malopolanie i Slazacy, > ktorym jest dobrze tak jak jest. Dobrze, że poruszyłeś ten temat. Ja miałem na myśli połowę mieszkańców objętych tzw. dodatkiem bielskim ( czyli ludzi z powiatów żywieckiego, bielskiego, cieszyńskiego i miasta BB). Połowa z nich nie ma nic wspólnego ze Śląskiem i jego herbem ( zniekształconym - fakt, ale jednak mającym zarysy śląskiego). A co do połowy mieszkańców woj. śląskiego też masz pewnie rację: ponad połowa świadomych regionalnie nie utożsamia się z tym województwem z dwóch przeciwstawnych powodów: mieszkańcy Śląska, bo są tu też ziemie małopolskie, a mieszkańcy np. Żywiecczyzny, bo nie mają oni ze Śląskiem nic wspólnego. Najgorsza jest jednak ta szara masa, której na przynależności regionalnej nie zależy. To niestety kolejna pozostałość tamtego systemu, gdzie tępiono każdą inność, a tym bardziej tożsamość regionalną. Zauważ natomiast, że miasta o których wspomniałeś ( Sławków, Bukowno) leżą w Zagłębiu i należały do Królestwa Polskiego. Wynikają z tego takie konsekwencje, iż ludzie Ci nie identyfikują się praktycznie z żadnym regionem, a mówiąc Śląsk mają raczej na myśli Dąbrowę Górniczą, Sosnowiec i Jaworznio, gdzie pracują. Zauważ, że najsilniejsza świadomość regionalna ma miejsce na ziemiach należących do Austrii i Prus. > Naszym zadaniem powinno byc przekonanie tych, ktorym nie wadzi ksztalt > wojewodztwa, ze cos jednak jest nie tak. > A co do miernoty dodatkow lokalnych "GW" to mysle ze dotyczy ona ich > wszystkich, nie tylko bielskiego. I tutaj znowu sie zgadzamy. > Pozdrawiam i czekam na odzew! Zgadzam się z Tobą. Tylko co z tego, jak politycy śląscy będący w sejmie i senacie twarda trzymają się obecnego podziału? Co z tego, że my się zgadzamy,jak oni, będąc w miejszości o wszystkim decydują? Nawet jeśli są organizacje świadome niedociągnięć obecnego podziału, to i tak nie mogą się przebić przez gros ludzi, myślących, że im więcej ziem, tym lepiej :( Odpowiedz Link Zgłoś
emi44 Re: A jednak sie kręci!!! 17.06.02, 08:25 A ja ciekaw jestem kto zapłacił za wydanie naklejki? Może wydział promocji urzędu marszałkowskiego? To jest bardzo prawdopodobne. Jak kiedyś pisał komar z jego podatków utrzymuje się chorzowskie małpy oraz komunikacje w aglomeracji katowickiej. Teraz bielszczanie też coś dostali - naklejkę na sedes. Czy ktoś wie kto zapłacił za naklejkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zywcok Re: A jednak sie kręci!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 23:36 emi44 napisał(a): > A ja ciekaw jestem kto zapłacił za wydanie naklejki? > Może wydział promocji urzędu marszałkowskiego? To jest bardzo prawdopodobne. > Jak kiedyś pisał komar z jego podatków utrzymuje się chorzowskie małpy oraz > komunikacje w aglomeracji katowickiej. Teraz bielszczanie też coś dostali - > naklejkę na sedes. > Czy ktoś wie kto zapłacił za naklejkę? No jak to kto zapłacił? Zapłaciły takie palanty jak ja, które mimo wszystko kupują ten tyski chłam. Odpowiedz Link Zgłoś
zywy63 Re: A jednak sie kręci!!! 18.06.02, 23:46 Cześć Emi! Chyba jest coś na rzeczy w tym co piszesz, choć chyba generalnie ma racje zywcok, ze takie palanty jak on (i ja też) płaca za te figle. Pozdrawiam, zywy63 (no ...64) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek Re: A jednak sie kręci!!! IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 20.06.02, 00:21 Stawiam na marszałka wojewodztwa. Odpowiedz Link Zgłoś
zywy63 Re: A jednak 18.06.02, 23:44 Zamierzałem podjac rozmowe z Wilymem, ale Małopolanin wyręczył mnie perfekcyjnie, zupełnie jakby siedział w moich myślach. Nie bede sie zatem powtarzał. A swoja droga jak miło poczytać rozmowę dwóch adwersarzy majacych cos do powoiedzenia i w dodatku z zachowaniem przyzwoitej formy. Dzieki Małopolaninie za wyreczenie mnie, a Wilymowi za proste formułowanie pogladów. Odpowiedz Link Zgłoś