Dodaj do ulubionych

Sfera II (wyburzenia pod inwestycję)

31.03.06, 10:26
Przez ładnych parę lat miasto nie mogło znaleźć kupca na ten teren, bo
stawiało warunek -zachowanie zabudowy poprzemysłowej.
Co więc jest grane (czym przekonano konserwatorów zabytków do zgody na
wyburzenia, skoro np. w sprawie rudery SP5 na Partyzantów walczyli tak jakby
bronili niepodległosci)

www.bielskobiala.naszemiasto.pl/wydarzenia/585482.html
Obserwuj wątek
    • aliveinchains Re: Sfera II (wyburzenia pod inwestycję) 31.03.06, 11:51
      Ciekaw jestem tej wizualizacji....interesująco zapowiada się ta szklana
      przewiązka:) Generalnie Jorg jeśli pytasz o szkołę przy Partyzantów "jeśli nie
      wiadomo o co chodzi to pewnie chodzi o kasę"...tu inwestor pewnie coś
      zaoferował i całe szczęści pozbędzie się ruder:))))

Ja bym chętnie widział wzdłuż białej elegancki bulawarek pokryty kostką wraz z
      latarenkami...

Powoli tworzy się bielskie city...kolejny do rozbiorki Klimczok, rudery koło
      torów oraz fabryka Lenko...
      • jorg_z_bielitz Re: Sfera II (wyburzenia pod inwestycję) 31.03.06, 12:05
        aliveinchains napisał:

>jeśli nie
        > wiadomo o co chodzi to pewnie chodzi o kasę"...tu inwestor pewnie coś
        > zaoferował i całe szczęści pozbędzie się ruder:))))

:):):):) (pewnie coś jest na rzeczy, w końcu ten sam inwestor załatwił
        wyburzenie hal po Lenko, tam gdzie dzisiaj stoi Sfera I)

>
        > Ja bym chętnie widział wzdłuż białej elegancki bulawarek pokryty kostką wraz
        z
        > latarenkami...

może doczekamy. Taki projekt jest, tylko go trzeba zrealizować.

> Powoli tworzy się bielskie city...kolejny do rozbiorki Klimczok,

w to nie wierzę, jest to bowiem jedyne liczące sie źródło dochodów i pensji
        władz Społem Bielsko

> rudery koło torów

jak masz na mysli tereny za dworcem to oczywiscie tak -wiekszość zabudowań
        tamtejszych kwalifikowałoby sie do wyburzenia i budowy nowego centrum.

>oraz fabryka Lenko...

która ???
      • Gość: ddd Re: Sfera II (wyburzenia pod inwestycję) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 20:41
        Ładny bulwarek nie jest zły. Tylko czy inwestor prywatny byłby zainteresowany
        czymś takim? Wątpię.
        Ale wyburzenie Klimczoka, Lenko? - to chyba przesada... Klimczok może
        najpiękniejszy - jak na dzisiejsze standardy - nie jest, ale żeby od razu
        burzyć? I w czym Lenko Ci przeszkadza?
        • aliveinchains Re: Sfera II (wyburzenia pod inwestycję) 04.04.06, 21:12
          Gość portalu: ddd napisał(a):

> Ładny bulwarek nie jest zły. Tylko czy inwestor prywatny byłby zainteresowany
          > czymś takim? Wątpię.

Mam na mysli bulwarek od Mostowej do Wokulskiego,czyli przy samej sferze
          II...myślę że tu nie byłoby objekcji ze strony inwestora...
          Ale wyburzenie Klimczoka, Lenko? - to chyba przesada... Klimczok może
          > najpiękniejszy - jak na dzisiejsze standardy - nie jest, ale żeby od razu
          > burzyć?

Ruch w Klimczoku jest praktycznie żaden...po uruchomieniu Sfery II i Gemini to
          kwestia czasu aż sklep padnie...nie muszę dodawać że architektura tego domu
          handlowego jest żadna i tylko szpeci te niezwykle atrakcyjne miejsce...zresztą w
          wielu miastach Polski takie relikty burzy sie pod lepszą zabudowę...

Co do lenko...fakt trochę się zapędziłem...ale rozmawiając na temat przebudowy i
          rozwoju bielskiego śródmieścia, ktoś przypomniał że intencją miasta było ( a moż
          e cały czas jest ) wyrzucanie przemysłu z północnych części śródmieścia...stąd
          też pierwszym krokiem była sfera...nieopodal mamy po drugiej stronie rzeki
          walącce się budynki pofabryczne przy Piłsudskiego oraz otaczające jej marnej
          jakości kamienniczki; jadąc przy Partyzantów podobnie - na atrakcyjnych
          działkach rudery:(...jak na mój gust wszystko pod walec...a na ich miejsce
          nowoczesne kamienice o charakterze mieszkalno-biurowo-handlowym...

• pieprz.kajenski Re: Sfera II (wyburzenia pod inwestycję) 04.04.06, 21:25
            no nie wiem, czy Wokulski tak szybko padnie, a tym bardziej że pójdzie pod
            walec. Jeszcze kilka lat temu robili pięterko, zadaszenie i nowe sklepiki od
            strony Łukowej, a dziś głosy o jego burzeniu ;-)
            • wikin Re: Sfera II (wyburzenia pod inwestycję) 05.04.06, 09:53
              pieprz.kajenski napisał:

> no nie wiem, czy Wokulski tak szybko padnie, a tym bardziej że pójdzie pod
              > walec. Jeszcze kilka lat temu robili pięterko, zadaszenie i nowe sklepiki od
              > strony Łukowej, a dziś głosy o jego burzeniu ;-)

problemem może nie być brak klienteli, bo Wokulski (podobnie zresztą Klimczok)
              wypełnia jakąś niszę towarową i ma swoją grupę docelową inną niż CH nastawione
              na sklepy markowe, ale utrudnienia natury technicznej ze strony SferyII
              już kiedyś była mowa o odcięciu dojazdu do Wokula przez inwestora nowej Sfery
              • pieprz.kajenski Re: Sfera II (wyburzenia pod inwestycję) 05.04.06, 09:56
                @#%$^, teraz sobie uzmysłowiłem, ze pisałem o Wolulskim, a myślałem o
                Klimczoku. Nieźle.
          • Gość: ddd Re: Sfera II (wyburzenia pod inwestycję) IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.04.06, 23:02
            Ech, aliveinchains - Ty idealisto :)
          • mcmaxim Re: Sfera II (wyburzenia pod inwestycję) 05.04.06, 06:33
            aliveinchains napisał:

> Ruch w Klimczoku jest praktycznie żaden...po uruchomieniu Sfery II i Gemini to
            > kwestia czasu aż sklep padnie...nie muszę dodawać że architektura tego domu
            > handlowego jest żadna i tylko szpeci te niezwykle atrakcyjne miejsce...zresztą
            > w
            > wielu miastach Polski takie relikty burzy sie pod lepszą zabudowę...

Hmmmz... mam taki napad... a moze by go caly na parking wielopoziomowy lepiej zamienic? :-)
            • martinbb Re: Sfera II (wyburzenia pod inwestycję) 05.04.06, 09:08
              wydaje mi sie poczciwy klimczok nie wytrzyma konkurencji, jesli powstanie sfera
              II i gemini i cos z tym fantem trzeba bedzie zrobic. macmaxim rozumiem, ze te
              parking wielopoziomowy to byl zart, bo to zbyt cenna dzialka zeby na niej
              parking stawiac. moze wartaloby zrownac klimczok z ziemia i zatrudnic jakas
              znanego miedzynarodowego architekta, ktory by zaprojektowal cos na prawde
              ciekawego, co byloby kolejna wizytowka BB. pewnie czesc uzna ten pomysl za
              kosmiczny, ale za przykladem bilbao warto by spobowac sciagnac muzeum
              gugenheima :) z tego co wiem z podupadajacego miasta przemyslowego, bilbao
              stalo sie mekka turystyczna, ktore odwiedza teraz 2 mln osob rocznie!

a co do deptaka, to powinien sie on ciagnac od sfery, wzdluz sfery II i dalej
              wzdluz bialki konczac az na parku przy powstajacym centrum gemini (czyli de
              facto mozna by stworzyc taki pas zieleni bulwary stracenskie az do stacji pkp
              leszczyny i dalej juz wzdluz bialki do sfery).

pozdro!
              • aliveinchains Re: Sfera II (wyburzenia pod inwestycję) 05.04.06, 12:51
                martinbb napisał:

> wydaje mi sie poczciwy klimczok nie wytrzyma konkurencji, jesli powstanie
                sfera
                >
                > II i gemini i cos z tym fantem trzeba bedzie zrobic. macmaxim rozumiem, ze te
                > parking wielopoziomowy to byl zart, bo to zbyt cenna dzialka zeby na niej
                > parking stawiac. moze wartaloby zrownac klimczok z ziemia i zatrudnic jakas
                > znanego miedzynarodowego architekta (...)
                pl.wikipedia.org/wiki/Hundertwasserhaus
                www.plochingen.de/html/hundertw.html
                Ja proponuje coś podobnego na miejsce Klimczoka i starej fabryki przy
                Piłsudskiego:) W końcu BB zawsze wzorowało się na Wiedniu:)
          • wikin Re: Sfera II (wyburzenia pod inwestycję) 05.04.06, 10:14
            aliveinchains napisał:

> Ruch w Klimczoku jest praktycznie żaden...po uruchomieniu Sfery II i Gemini to
            > kwestia czasu aż sklep padnie...nie muszę dodawać że architektura tego domu
            > handlowego jest żadna i tylko szpeci te niezwykle atrakcyjne
            miejsce...zresztą
            > w
            > wielu miastach Polski takie relikty burzy sie pod lepszą zabudowę...

no narazie to przesada
            klimczok nie jest aż tak martwy, a konstrukcje ma chyba solidniejszą niż choćby
            Sarni Stok
            więc raczej można się spodziewać modernizacji z zewnątrz i dodania paru bajerów
            typu windy przeszklone, nieszczęsne schodzy ruchome (myśle, że dziś wymyśli się
            jakieś rozwiązanie w tym zakresie), fontanny
            na parterze supermarket, na piętrach sklepy i już mamy kolejne centrum handlowe
            i to w bardzo atrakcyjnej lokalizacji
            narazie PSS chyba jeszcze nie czuje oddechu konkurencji, więc nic nie robi
            kasa też chyba nie bedzie problemem, bo znajdzie się inwestor chętny do spółki
            z PSS dla takiego przedsięwzięcia

> Co do lenko...fakt trochę się zapędziłem...ale rozmawiając na temat
            przebudowy
            > i
            > rozwoju bielskiego śródmieścia, ktoś przypomniał że intencją miasta było ( a
            mo
            > ż
            > e cały czas jest ) wyrzucanie przemysłu z północnych części śródmieścia...stąd
            > też pierwszym krokiem była sfera...nieopodal mamy po drugiej stronie rzeki
            > walącce się budynki pofabryczne przy Piłsudskiego oraz otaczające jej marnej
            > jakości kamienniczki; jadąc przy Partyzantów podobnie - na atrakcyjnych
            > działkach rudery:(...jak na mój gust wszystko pod walec...a na ich miejsce
            > nowoczesne kamienice o charakterze mieszkalno-biurowo-handlowym...

hal fabrycznych jest mnóstwo, w znacznej mierze puste, dlatego można spokojnie
            wyburzyć te przy ul.Piłsudskiego i poszerzyć tą ulicę (wobec planów silnego
            handlowego rozwoju obszaru Sfera-Klimczok bardzo pożądana inwestycja, bo
            problem dojazdu do nich wcale nie rozwiąże Nowopiekarska-Grażyńskiego), a dalej
            stworzyć dzielnicę mieszkalną ciągnącą sie z czasem aż po Biała-Wsch
            tu zdecydowanie inicjatywę powinno przejąc i przygotować wieloletni plan
            zagospodarowania poszczególnych obszarów
            problemem może byc że hale przeszły w prywatne ręce
            • aliveinchains Re: Sfera II (wyburzenia pod inwestycję) 05.04.06, 12:44
              www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=7907563#post7907563
              U sąsiadów z galicji a konkretnie w Krakowie istnieje dzielnica Zabłocie, gdzie
              do niedawna działały fabryki...teraz wszystko się wyprowadza a na ich miejsce
              rozbudowywuje się nowoczesna dzielnica...

Podobne działania choć w mniejszej skali mogą być z powodzeniem poczynione na
              terenach o ktorych wspomina Wikin...

Z drugiej strony atrakcyjnych terenow pod budownictwo w BB nie brakuje, choćby
              tereny przylegające do południowych osiedli z lat 70tych i 80tych...nawet z
              Kamienicy czy Wapiennicy do centrum przy lekko natężonym ruchu jest ok. 15 min,
              więc wątpie by parcie inwestorow na BB-Wschod było tak wielkie...wystarczy że
              zajmą się ruderami przylegającymi do centrum...

• Gość: ddd Re: Sfera II (wyburzenia pod inwestycję) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 20:37
      Teraz warunkiem jest zachowanie zabytkowej zabudowy poprzemysłowej. Ciekawi
      mnie tylko ile tych zabytków jest bo coraz więcej budynków niknie w oczach...
    • jorg_z_bielitz Sfera II (wyburzenia pod inwestycję) 05.04.06, 16:29
      Zobaczymy jakie informacje na ten temat przyniesie nasz lokalny brukowiec (jak
      udostępnią cały artykuł w nowym numerze):

www.kronika.beskidzka.pl/index.php3?wiecej=tak&menu=art_g&id=4342
      • aliveinchains Re: Sfera II (wyburzenia pod inwestycję) 05.04.06, 17:30
        Ciekaw jestem dlaczego "tzw. bielski" dodatek do GW cały czas milczy? Do tego
        ciekawi mnie dlaczego o Gemini nie ma do tej pory linku w rubryce z
        Podbeskidzia, choć na papierze był artykuł na pierwszej stronie???

• jorg_z_bielitz Re: Sfera II (wyburzenia pod inwestycję) 05.04.06, 17:58
          aliveinchains napisał:

> Ciekaw jestem dlaczego "tzw. bielski" dodatek do GW cały czas milczy? Do tego
          > ciekawi mnie dlaczego o Gemini nie ma do tej pory linku w rubryce z
          > Podbeskidzia, choć na papierze był artykuł na pierwszej stronie???
          >

Bo on jest "bielski" z nazwy. Róznica pomiedzy wersją "bielską" a"katowicka",
          dotyczy tylko piewszej strony tego dodatku. A linki do artykułów są ustawione
          pod wydanie "katowickie" niestety.
    • stoik1 ? 05.04.06, 17:18
      onephoto.net/portfolio.php3?id_autora=11727
      • jorg_z_bielitz Re: ? 05.04.06, 18:01
        Fajnie ujete :):)
        • wikin Re: ? 05.04.06, 20:41
          no jak patrzę, na te zdjęcia i zupełnie niepasujące do siebie (nawet
          kolorystycznie) hale za Klimczokiem to chyba dobrze, że zburzą finex i zrobią
          coś wedle spójnej koncepcji (chyba)
          • Gość: kronika Re: ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 14:15
            a tymczasem w KB
            www.kronika.beskidzka.pl/index.php3?wiecej=tak&menu=art_g&id=4342
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka