Dodaj do ulubionych

Pomocy prawnej potrzebuję!

24.05.07, 11:58
Wracam po długiej nieobecności i od razu o radę proszę. Jestem w szoku,
dostałam dziś wypowiedzenie umowy o pracę! Jestem na zaległym urlopie
wypoczynkowym po urlopie macierzyńskim. W planie miałam jeszcze urlop za ten
rok ( wakacje, bo pracuję w szkole) i urlop wychowawczy. I nagle taki list -
nie wiedziałam ze wypowiedzenie można dostać pocztą i na urlopie! I jestem
przerażona, czy nie będę mogła mieć wychowawczego urlopu?! Czy mam odwoływać
się do sądu pracy? Wiem, że są tu prawniczki i pani Ciri księgowa, może coś
doradzicie? Żebym czegoś nie przegapiła.
Wiem, że mogę na Was liczyć, uciekam do dzieci, a wieczorem coś więcej
napiszę. I poczytam, ile wątków...
Obserwuj wątek
    • akastel Re: Pomocy prawnej potrzebuję! 24.05.07, 12:09
      Napisz coś więcej, proszę. Chodzi mi głównie o to, jaką masz umowę o pracę (na
      czas określony, nieokreślony...) i czy dostałaś rzeczywiście wypowiedzenie, czy
      też jest to np. zwolnienie dyscyplinarne lub innego rodzaju rozwiązanie umowy o
      pracę bez wypowiedzenia. Najlepszy byłby skan umowy o pracę i skan
      wypowiedzenia. Jakie powody podaje pracodawca?
      Co do zasady nie można wypowiedzieć umowy o pracę w czasie urlopu
      wypoczynkowego, także spokojnie. Ale potrzebuję więcej danych.
    • akastel Re: Pomocy prawnej potrzebuję! 24.05.07, 12:19
      Aha, jeszcze jedna b. ważna sprawa. W tej sytuacji musisz wnieść odwołanie do
      sądu pracy, masz na to 7 dni od dnia doręczenia wypowiedzenia, więc trzeba się
      spieszyć.
    • ewa1w Re: Pomocy prawnej potrzebuję! 24.05.07, 13:40
      Umowę o pracę mam na czas nieokreślony, nie jest to zwolnienie dyscyplinarne
      ani natychmiastowe, przyczyną rozwiązania umowy jest niemożliwość zapewnienia
      mi pracy na pełny etat. Nowa pani dyr też uczy matematyki i po prostu nie
      bedzie dla mnie godzin.
      Nie mam skanera, może przepiszę to pismo tu:

"Na podstawie art. 27 ust.1 z dn 26 stycznia 1982 - Karta Nauczyciela (Dz. U nr
      97, poz 674 z 2006r, tekst jednolity z późn. zm. ) rozwiązuję z panią umowę o
      pracę zawartą w dniu 29.08.2003r, z zachowaniem 3-miesięcznego okresu
      wypowiedzenia, który upłynie w dniu 31.08.2007r. Przyczyną wypowiedzenia umowy
      jest niemożliwość zapewnienia pani pracy w charakterze nauczyciela matematyki w
      pełnym wymiarze czasu pracy począwszy od 1.09.2007r."

A czy do sądu mogę to wysłać pocztą, czy raczej takie pismo trzeba dostarczyć
      osobiście? Może mąż? Bo to pewnie musi być sąd rejonowy miejsca pracy?
      I jak mam uzasadnić swoje odwołanie i czy muszę uzasadniać? Czy pisać tam że ja
      chcę na wychowawczy? Czy to w ogóle sprawy nie dotyczy?
      Uch, juz boli mnie brzuch z tych nerwów...
      • akastel Re: Pomocy prawnej potrzebuję! 24.05.07, 14:35
        Spokojnie, muszę poczytać tę Kartę Nauczyciela, bo jej nie znam.
    • akastel Re: Pomocy prawnej potrzebuję! 24.05.07, 15:53
      Przejrzałam przepisy, nie mogą Cię zwolnić w trakcie urlopu, stosuje się tu
      odpowiednio przepisy Kodeksu pracy. Wysłałam Ci na maila gazetowego wzór pozwu.
      Wypełnij go proszę, a ja sprawdzę i dam Ci dalsze instrukcje.
      • ewa1w Re: Pomocy prawnej potrzebuję! 24.05.07, 18:28
        Agnieszko, sprawdź czy doszło. Wysłałam, ale nie mam w wysłanej poczcie. Dięki
        serdeczne
        • lechickachata Re: Pomocy prawnej potrzebuję! 24.05.07, 19:01
          Ewa!
          Trzymam kciuki, żeby wszystko poszło po Twojej myśli.
          W gazetowej poczcie trzeba chyba dodatkowo zaznaczyć, że ma zapisywać wysłane.
          Też mnie to denerwowało, że nie wiedziałam czy poszło i znalazłam tę opcję.

Gosia
          ♥Michasia ♥
          Odwiedź Kacperka!
        • akastel Re: Pomocy prawnej potrzebuję! 24.05.07, 19:23
          Ewo, doszło. Zaraz przeczytam i odpowiem na Twoje pytania. Gdybym nie zdążyła
          ze wszystkim dzisiaj, to zrobię to jutro. Możemy wysłać pozew pocztą do sądu za
          zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Liczy się data stempla pocztowego, więc
          spokojnie zdążymy.
      • kwaliczek Re: Pomocy prawnej potrzebuję! 24.05.07, 19:00
        Agnieszko
        a ja mam pytanie z innej beczki
        W przyszłym tyg składam wypowiedzenie (obowiązuje mnie miesięczny termin
        wypowiedzenia). Jak powinnam to zrobić prawidłowo by móc odejśc z pracy 30.06?
        Dodam, ze wysyłamy całą pocztę do centrali pocztą kurierską. Czy wystarczy że
        29.05 wyslę pocztą kurierską wypowiedzenie do dyrektor kadrowej i poprosze
        następnego dnia o mailowe potwierdzenie otrzymania przez nią tego pisma?
        dzięki z góry!
        • akastel Re: Pomocy prawnej potrzebuję! 24.05.07, 19:19
          Najlepiej jest zawsze wysłać listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem
          odbioru, chodzi o to, żeby mieć dowód doręczenia. Zawsze jest teoretyczna
          możliwość, że ktoś będzie chciał Ci utrudnić odejście z pracy i żadnego maila z
          potwierdzeniem od kadrowej nie dostaniesz. Najlepiej wyślij to pismo jak
          najszybciej, priorytetem. Napisz, że na podstawie takiego a takiego paragrafu
          umowy o pracę z dnia... wypowiadasz umowę z dniem 1 czerwca 2007 r. z
          zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia, który upłynie 30 czerwca 2007 r.
    • a-nulla Re: Pomocy prawnej potrzebuję! 24.05.07, 20:03
      Oj, widzę, że już się spóźniłam z propozycją pomocy:) Akastel wszystko
      załatwiła ekspresowo:)
      • akastel Re: Pomocy prawnej potrzebuję! 24.05.07, 20:31
        A-nulla, Twoja pomoc może się jeszcze przydać. Pozew napisałam, ale właśnie
        rzucił mi się w oczy problem. Z tego, co pisze Ewa, to nie złożyła jeszcze
        wniosku o urlop wychowawczy. Tymczasem wg Karty Nauczyciela (art. 67a ust. 2)
        taki wniosek trzeba złożyć na miesiąc przed jego rozpoczęciem. Ewa ma urlop do
        15 czerwca, wakacje, czyli kolejny urlop, są od 23 czerwca. Co zrobić z okresem
        15-23 czerwca? Na złożenie wniosku o wychowawczy za późno, mamy już 24 maja.
        Mam pewien pomysł, który wpływa na treść pozwu. A-nulla masz gg? Ewa - jeśli
        przysługuje Ci jeszcze jakiś urlop w tym okresie, to napisz.
        • akastel Re: Pomocy prawnej potrzebuję! 24.05.07, 20:37
          Ratuje nas urlop za tegoroczne ferie zimowe, Ewa, wybrałaś go już? Jeśli nie,
          to mogłabyś go wziąć od 15 czerwca, później wykorzystać tegoroczny w wakacje i
          w jego trakcie złożyć wniosek o wychowawczy.
          • ciri_77 Re: Pomocy prawnej potrzebuję! 24.05.07, 21:09
            Zawsze może tez iść na L-4, co prawda to dość kontrowersyjne, ale czasem jedyny
            ratunek. Jakbym mogła sie na cos przydac, to do usług :)
          • ewa1w nie wykorzystałam, 24.05.07, 21:34
            w czasie ferii miałam macierzyński, ale czy na pewno mogę? Czy te ferie nie
            wchodzą "w skład" wakacji? Nikt nie potrafi mi odpowiedzieć jak to jest z
            urlopem wakacyjnym, bo jeżeli to jest tylko 6 tygodni, to te 2 za ferie
            weszłyby w skład wakacyjnych ośmiu...
            Byłam pewna, że wniosek o wychowawczy urlop składa się 2 tygodnie wcześniej,
            ale nie zajrzałam do Karty N. Oj, fujara ze mnie...
            Gdzie mogę sprawdzić jak to jest z tymi feriami czy wakacjami? Czy mogę Was o
            to prosić?
            Nigdy nie miałam takich zwolnień "naciąganych", chociaż mam kłopoty ze zdrowiem
            których nie muszę wymyślać, niestety. No i jest jeszcze opieka na dziecko.
            • akastel Re: nie wykorzystałam, 24.05.07, 21:55
              Napisałam do Ciebie maila, więc napisz, proszę, tu lub w mailu.
              O co chodzi z tymi 6 tygodniami?
              Z tego, co widzę, wg Karty Nauczyciela urlop wypoczynkowy nauczycielom
              zatrudnionym w szkole, w której w organizacji pracy przewidziano ferie letnie i
              zimowe, przysługuje w wymiarze odpowiadającym okresowi ferii i w czasie ich
              trwania. Ja to rozumiem tak, że skoro masz 2 tygodnie ferii, a później ponad 2
              miesiące wakacji, to tyle też masz urlopu w ciągu roku.
              Urlop uzupełniający, jeżeli się go nie wykorzystało np. z powodu urlopu
              macierzyńskiego czy zwolenienia chorobowego przysługuje w wymiarze do 8
              tygodni. Ty na razie wykorzystujesz za zeszły roku ok. 5 tygodni. Skoro nie
              wykorzystałaś w czasie ferii tych 2 tygodni, to moim zdaniem możesz je
              wykorzystać teraz, nie przekroczysz wtedy tych 8 tygodni. A wakacje to już
              będzie Twój normalny urlop, a nie uzupełniający, więc nie ma zastosowania
              ograniczenie 8-tygodniowe.
              • ewa1w nie wiem w końcu 25.05.07, 09:42
                jak to jest - pracując w szkole ciągle słyszałam że w wakacje nauczyciel ma 6
                tygodni urlopu, pozostały czas jest do dyspozycji dyrektora - jeden taki
                złośliwiec kazał nam być już w sierpniu w szkole i z nudów sprzątaliśmy,
                niektórzy nawet drobny remont robili. Byłam wtedy początkująca, ale chyba
                starsi nie byliby tacy naiwni i robili co im się wmówi?
                Całe poprzednie wakacje byłam na L4, a urlop wyrównawczy prosiłam na 6 tygodni
                z tego powodu. Czy wobec tego straciłam 2 tygodnie zeszłorocznego urlopu? Czy
                to by się dało jeszcze odzyskać?
                No i jeszcze jedna wątpliwość: teraz mam urlop wypoczynkowy, już nie
                macierzyński, czy ten następny za ferie tegoroczne musiałby być mi przyznany
                bezpośrednio? Czy może postaraliby się zmusić mnie do powrotu do pracy zeby
                wręczyc następne wymówienie?
        • a-nulla Akastel 25.05.07, 08:36
          Wieczorem na forum już nie zaglądałam i widzę, że znowu już wszystko sama
          rozwiązałaś:) Gadu-gadu niestety nie mam, ale będę tu (do 12.00, bo potem mam
          do wieczora zajęcia w szkole) zaglądać i pocztę gazetową sprawdzać. Jakby co.
          • akastel Re: Akastel 25.05.07, 09:53
            A-nulla, skoro masz do czynienia ze szkołą, nawet jeśli wyższą, to może
            miałabyś jakąś możliwość dowiedzenia się, o co chodzi z tymi 6 tygodniami
            urlopu? Ja spróbuje tak czy owak własnymi drogami. Z Karty Nauczyciela nic
            takiego nie wynika.
            • a-nulla Re: Akastel 25.05.07, 10:04
              Jasne, dam znać.
            • lumja Re: Akastel 25.05.07, 10:07
              a może i mi pomozecie? a wlasciwie mojej znajomej - dziewczyna jest w ciązy,ale
              w firmie nieciekawie sie dzieje.
              Wiadomo, że nie moga jej zwolnić w trakcie ciązy i urlopu macierzyńskiego,
              potem wroci do pracy i ma 3 miesieczbny okres wypowiedzenia w razie czego.
              Ale co w przypadku gdy:
              - firma upadnie lub zostanie zlikwidowana,
              - przejmie ja inny podmiot,
              - połączy sie z inna firmą i z tych 2 powstanie całkiem nowa?

Wszystkie te 3 scenariusze sa realne. Czy możecie dziewczyny pomoc? na co może
              liczyc pracownica w takich sytuacjach?
              • akastel Re: Akastel 25.05.07, 13:32
                W tych dwóch ostatnich przypadkach nie powinno to mieć wpływu na jej sytuację,
                ponieważ zostanie przejęta przez innego pracodawcę.
                Gorzej w przypadku likwidacji lub upadłości. Wtedy, jeżeli nie będzie jej można
                zapewnić innego zatrudnienia, to może otrzymać wypowiedzenie umowy o pracę.
                Będzie jej jednak do czasu porodu przysługiwał zasiłek w wysokości zasiłku
                macierzyńskiego, a po porodzie zasiłek macierzyński. Finansowo więc nie straci.
                Jedyny problem to taki, że nie będzie mogła skorzystać z urlopu wychowawczego,
                ponieważ nie będzie już pracownikiem.
                • lumja Re: Akastel 25.05.07, 13:37
                  dzięki wielki, Akastel, zaraz do niej zadzwonię, mysle, że odetchnie z ulga:)
                  A mam jeszce pytanie - co ze zwolnieniem zmieniającycm tzn, obniżającym
                  wynagrodzenie - czy kobiecie w ciąży mozna takie dać czy nie?
                  • akastel Re: Akastel 25.05.07, 13:56
                    Co do zasady nie, chyba że w podobnych okolicznościach, które pozwalają na
                    zwolnienie z pracy kobiety w ciąży (przyczyny leżące po stronie pracodawcy).
                    Jeżeli prowadziłoby to jednak to obniżenia wynagrodzenia, będzie jej
                    przysługiwał dodatek wyrównawczy.
                    • lumja Re: Akastel 28.05.07, 09:08
                      Jeszcze raz bardzo dziękuję
    • akastel Re: Pomocy prawnej potrzebuję! 25.05.07, 13:36
      Jestem zła!!! Próbowałam się czegoś dowiedzieć o tych urlopach nauczycielskich
      i po prostu kicha. W Zakładzie Obsługi Szkół i Przeszkoli odmówili Ewie
      informacji, bo nie jest zatrudniona w bielskiej szkole, a oni tylko bielskie
      obsługują, a jak zadzwoniłam do Związku Nauczycielstwa Polskiego, to zapytali,
      czy jestem członkiem związku, bo jeśli nie, to oni mi nic nie powiedzą, bo
      udzielają porad tylko członkom związku.
      Dlaczego prawnik może pomóc komuś za darmo, a te kwoki ze związków i innych
      wspaniałych organizacji, powołanych jakoby do świadczenia pomocy, NIE?!!!
    • akastel Re: Pomocy prawnej potrzebuję! 25.05.07, 13:57
      Chwała pracownikom Wydziału Edukacji Urzędu Miasta. Już wiem, jak jest z tymi
      urlopami i niestety chyba zostaje L4.
      • magdalena_pi Re: Pomocy prawnej potrzebuję! 25.05.07, 16:54
        Tak właśnie przypuszczałam, też mi sie wydaję , ze zostaje ci tylko L-4 lub
        opieka.( też jestem nauczycielką). Z tego co się orientuje jeśli urlop
        macierzyński przypadał ci w czasie Ferii a nie miałaś w trakcie ich trwania L-4
        to nie możesz go wykorzystać. Łącznie w czasie całego r.szk. masz 6 tyg. a
        reszta jest do dyspozycji dyrekcji . Akastel napisz proszę na forum co ci
        powiedzieli odnośnie tych urlpoów w Wydz. Edukacji bo jestem ciekawa. Apropo
        związków to też kiedyś dzwoniłam po poradę, jednakże, ponieważ nie jestem w
        Związkach czytaj : nie płącę co m-c 1%pensji na rzecz "szanownej" instytucji to
        niewazne , że jestem nauczycielem porada mi się nie należy.....
        • akastel Re: Pomocy prawnej potrzebuję! 26.05.07, 12:57
          Jeśli chodzi o te urlopy, to sprawa wygląda tak. Urlop uzupełniający w wymiarze
          do 8 tygodni przysługuje wtedy, kiedy nauczyciel z jakiegoś powodu wykorzystał
          mniej niż 8 tygodni urlopu w ciągu danego roku. Normalnie jest tak, że są 2
          tygodnie ferii i ok. 10 tygodni wakacji, więc tego urlopu jest więcej. Ale
          jeśli ktoś np. miał normalny urlop w ferie, a później był na L4 lub urlopie
          macierzyńskim w wakacje, to wykorzystał tylko 2 tygodnie urlopu w ciągu danego
          roku. Przysługuje mu zatem jeszcze 6 uzupełniającego, ponieważ punktem
          odniesienia jest właśnie te 8 tygodni (8 - 2 wykorzystane = 6). Z tego względu
          Ewie nie przysługuje urlop za tegoroczne ferie, ponieważ ma przed sobą wakacje,
          w czasie których może sobie odpocząć nawet ponad 8 tygodni. Dopiero gdyby w tym
          roku w czasie wakacji wykorzystała np. tylko 4 tygodnie, to mogłaby dostać
          urlop uzupełniający, tak aby w sumie uzbierało się 8 tygodni.
    • a-nulla Do akastel 25.05.07, 22:38
      Nie dość, że mądra, to jeszcze miła z Ciebie dziewczyna, wiesz? :)
    • ewa1w DZIĘKUJĘ! 26.05.07, 10:55
      Dziękuję z całego serca, czuję się wręcz wzruszona i bardzo chciałabym sie z
      Wami spotkać. Osobiście, nie tylko na forum. Wysyłam pozew, na pewno sama bym
      nie umiała go tak napisać.
      Agnieszko, jak mówiła moja babcia: "niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi!"
      Zobaczysz, będziesz miała pociechę z córeczek. Mają wspaniałą mamę o wielkim
      sercu.
      • akastel Re: DZIĘKUJĘ! 26.05.07, 12:47
        No weźcie dziewczyny, ja przecież w ciąży jestem i niewiele mi potrzeba, żeby
        się rozkleić jak stary siennik. No i masz babo placek, wzruszyłam się.
        • a-nulla Re: DZIĘKUJĘ! 26.05.07, 12:56
          I bardzo dobrze!
          • akastel Re: DZIĘKUJĘ! 26.05.07, 13:02
            A-nulla, wiem dobrze, że sama też bardzo chętnie pomagasz i chwała Ci za to.
            Chyba o to chodzi, żeby dzielić się tym, co się umie, a jeśli dla kogoś zawód
            jest pasją i powołaniem, choć może dziwnie to brzmi akurat w przypadku
            prawnika, to jest to zupełnie naturalne.
    • akastel Jeszcze jedno - magdalena_pi i ewa1w 26.05.07, 16:22
      Gnębiła mnie ta idea z 6 tygodniami urlopu w czasie wakacji, więc musiałam
      jeszcze wyjaśnić choćby dla poszerzenia własnych horyzontów na przyszłość. To
      nie jest prawda, że nauczyciel ma 2 tygodnie urlopu w czasie ferii i 6 w czasie
      wakacji, a reszta do dyspozycji dyrekcji. Nauczyciel zgodnie z Kartą
      Nauczyciela ma prawo do urlopu przez całe ferie i całe wakacje (np. w tym roku
      23 czerwca do 31 sierpnia). 8 tygodni odnosi się tylko do urlopu
      uzupełniającego, a nie do normalnego. Dyrektor może nauczyciela zobowiązać do
      wykonania określonych czynności w czasie urlopu, ale tylko tych, które są
      wymienione w Karcie Nauczyciela (patrz artykuł poniżej) i nie więcej niż w
      sumie przez 7 dni. Nie dajcie się więc wykorzystywać, nie ma żadnych prac
      społecznych przez cały sierpień! Wklejam link do artykułu, który to b. dobrze
      wyjaśnia:
      www.serwissamorzadowy.pl/articles/show_article.php?articleid=240
      • magdalena_pi wielkie dzięki 26.05.07, 21:50
        Akastel chylę czoła !
        Dzięki za przybliżenie tematu.
        • mpd3 Akastel! 27.05.07, 07:51
          Czytam tak sobie ten wątek i myślę: jesteś wileka! :D Wykonałaś niezłą robotę i
          chwała Ci za to. Na tym forum można naprawdę poczuć się jak w domu, wśród
          dobrych przyjaciół. Ewa, mam nadzieję, że teraz poradzisz sobie doskonale i
          wszystko się ułoży.
    • adaja1 Re: Pomocy prawnej potrzebuję! 27.05.07, 16:35
      Po Pierwsze - szacuneczek dla Akastel! Bez dwóch zdań.
      Moja wiara w ludzi rośnie.

Po drugie - Ewo - jeśli zdecydujecie z Akstel, że podpowiedź Ciri jest
      rozwiązaniem. Jestem do dyspozycji.
      Od tego poniedziałku do czwartku. Później jestem 2 tygodnie na urlopie i znowu
      jestem. Jeśli tak to skontakuj się na adres gazety.

Pozdrowienia.
    • ewa1w Re: Pomocy prawnej potrzebuję! 22.06.07, 13:21
      Dziewczyny, mam urlop wychowawczy od 1 września, pozew z sądu wycofany, bo p.
      dyr. swoje wypowiedzenie anulowała.
      Bardzo dziękuję jeszcze raz Agnieszce i Ani, dużo dla mnie znaczył już sam
      fakt, że nie jestem w tym wszystkim sama, nie mówiąc o profesjonalnej, prawnej
      pomocy. Adzie też wielkie dzięki za propozycję pomocy, nie potrzebowałam L4,
      mam opiekę na dziecko, niestety chore.I wszystki wspierającym mnie w trudnej
      sytuacji wielkie dzięki.
      Dobrze, że mam to forum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka