Dodaj do ulubionych

Lofty w Bielsku-Bialej?

11.06.07, 20:42
Skoro w śląskich miastach ruch w interesie się zaczyna, to może ktoś
zainteresowalby się i Bielskiem?
Do zagospodarowania jest browar, hale przy ul. Partyzantów...

miasta.gazeta.pl/katowice/1,72935,4055676.html
miasta.gazeta.pl/katowice/1,72935,3803973.html
Obserwuj wątek
    • pawel_bielsko Re: Lofty w Bielsku-Bialej? 11.06.07, 20:46
      Tak, czytalem o loftach w Gliwicach. W Bielsku mialyby szanse istnienia. TYlko, czy nie ebdzie za pozno, gdy wyburza ostatnie hale pod Sfere XX?
      • Gość: mach_2 Re: Lofty w Bielsku-Bialej? IP: *.c29.msk.pl 11.06.07, 22:12
        TYlko,
        > czy nie ebdzie za pozno, gdy wyburza ostatnie hale pod Sfere XX?

No, myślę, że tyle centrów już nie powstanie :)
        Chcialbym tylko, by ktoś się zainteressowal halami w naszym mieście.
        • Gość: aliveinchains Re: Lofty w Bielsku-Bialej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.07, 07:11
          a po co Ci lofty jak BB to przde wszystkim piękna przyroda, widok na
          góry...ludzie chca mieszakać w takim otoczeniu a nie w loftach na grubie..
          • Gość: mco Re: Lofty w Bielsku-Bialej? IP: 86.43.77.* 12.06.07, 10:35
            Ja bym chcial mieszkac w lofcie, a nie w tandetnym bloczku w architektonicznym
            stylu lat 90tych ...
          • settembrini Re: Lofty w Bielsku-Bialej? 12.06.07, 11:54
            tak masz racje, dlatego w gliwicach ktos kupil lofty za ponad 2 mln zl kazdy :)
            bielsko wyroslo na przemysle i lofty swietnie moglyby sie wpisac w tkanke miasta.
            • Gość: aliveinchains Re: Lofty w Bielsku-Bialej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.07, 12:38
              settembrini napisał:

> tak masz racje, dlatego w gliwicach ktos kupil lofty za ponad 2 mln zl
              kazdy :)
              > bielsko wyroslo na przemysle i lofty swietnie moglyby sie wpisac w tkanke
              miast
              > a.

Większość opuszczonych hal w BB nadaje się do wyburzenia...możel lepiej zamiast
              loftów stawiać luksusowe kamienice?

Jeśli kogoś w BB stać na lofty, to równie dobrze stać go na wybudowanie domu w
              Wapienicy, czy Jaworzu, względnie kupienie gotowej szergowki...i zapewne
              większośc klientów tak zrobi.

• Gość: qlomyoth Re: Lofty w Bielsku-Bialej? IP: *.pp.com.pl 13.06.07, 18:16
                Nie uwzgledniles jednego czynnika - kwestia mody;)
                • settembrini Re: Lofty w Bielsku-Bialej? 20.06.07, 00:29
                  ta moda w nowym jorku czy londynie trwa niezmiennie od znacznie ponad 20 lat i
                  tyle zajelo, by do nas dotarla.
          • pieprz.kajenski Re: Lofty w Bielsku-Bialej? 12.06.07, 12:17
            Ali, zacznij się logować, bo mam ostatnio wątpliwości, czy coniektóre posty są
            Twojego autorstwa.

• Gość: aliveinchains Re: Lofty w Bielsku-Bialej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.07, 12:39
              pieprz.kajenski napisał:

> Ali, zacznij się logować, bo mam ostatnio wątpliwości, czy coniektóre posty

> Twojego autorstwa.

a z nimi nie tak? Wyrażam swoje zdanie..
            • mach_2 Re: Lofty w Bielsku-Bialej? 12.06.07, 12:40
              W sumie lepsze są lofty niż stare, rozsypujące się i zdewastowane hale
              pofabryczne. Te pierwsze przynajmniej jakoś wyglądają i dzięki nim miasto
              mogloby zyskać na atrakcyjności.
              • Gość: aliveinchains Re: Lofty w Bielsku-Bialej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.07, 19:48
                W sumie sfera 2 to będą głownie apaartamenty..popatrzcie na wizualki i opis
                inwestycji. Coś takiego mi się podoba, natomiast nie widzę sensu by pakować
                pieniądze w pseudozabytkową halę. Zresztą inwestorzy jakl widać też się nie
                pchają do tego...

Blisko śródmieścia BB jest mnóstwo takich nijaklich terenów. Burzyć, sprzedawać
                działki i budować nowe...
                • Gość: ddt Re: Lofty w Bielsku-Bialej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.07, 15:13
                  Zauważ że większość hal pofabyrcznych w centrum (chociaż nie wszystkie) pochodzi
                  z końca XIXw i poczatku XXw, w wiekszości mają dobrze ponad 100 lat, więc z całą
                  pewnością są zabytkowe (a nie pseudo - jak piszesz), a także charakteryzują się
                  dużą wartością artystyczną (powtarzam za ksiażką "Miasto jako dzieło sztuki:
                  Architektura Bielska-Białej do 1939r" prof.Ewy Chojewskiej - Polecam:).

Inna kwestia w jaki sposób takie budynki w których miały by być lofty zostaną
                  "zrobione" na nowo. Przykład z brzegu, skrzyżowanie Michałowicza i Partyzantów:
                  hala pofabryczna w której kiedyś był Plus a teraz jest Tesco (wg.mnie
                  odrestaurowana byle jak i niedługi czas po tym , wygladająca jak przed
                  remontem) i budynek pofabryczny BOGMAR (solidnie wykonana praca - nie zauważyłam
                  żeby odpadał tynk z elewacji, pomimo tego że od remontu mineło ładnych pare
                  lat). I szczerze mówiąc wolę oglądać takie własnie hale niż potworki typu
                  "nowoczesny" i tandetny budynek przy schodach na 11-Listopada.
                  Nie wspominając turystów, którzy na pewno nie przyjada podziwać "oświeconej"
                  XXIw architektury szkła i betonu (bo to jest wszędzie), zamiast jednego z
                  najlepiej zachowanych (i co ważniejsze nie zniszczonych w czasie II wojny
                  światowej) zespołów architektury XIX wiecznej na terenie obecnej Polski.
                  • Gość: mach_2 Re: Lofty w Bielsku-Bialej? IP: *.c29.msk.pl 03.07.07, 15:33
                    prof.Ewy Chojewskiej - Polecam:).

Chyba Chojeckiej - mam tę książkę.
                    Wnioskuję, że post nie odnosi się do mnie, bo nie pisalem o pseudozabytkowych
                    obiektach.
                    Trzeba jednak zauważyć, że choć budynki są stare i posiadają status zabytku,
                    wyglądają koszmarnie. Nie jest też powiedziane, że ich miejsce muszą zająć
                    obiekty a la biurowiec na Barlickiego - wystarczy, że ktoś je wyremontuje i
                    wykorzysta (ostatnio modne są ww. lofty).
                    Mimo wszystko jednak lepsze są przyklady "oświeconej"
                    > XXIw architektury szkła i betonu" niż stare rudery. Nie jest przecież
                    powiedziane, że wszystkie hale trzeba wysadzić, a na ich miejscu postawić
                    nowoczesne biurowce. To mogloby być rozwiązanie ostateczne, gdyby nie bylo
                    kompletnego zainteresowania danym obiektem. Można również postawić nowy budynek
                    przypominający poprzednika.
                    • Gość: ddt Re: Lofty w Bielsku-Bialej? IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.07, 20:42
                      Masz rację co do nazwiska P.Prof.Ewy Chojeckiej- mój błąd:).

Post odnosił się do wypowiedzi aliveinchains, który chce "pseudozabytkowe" hale
                      na nijakich terenach burzyć a działki posprzedawać. Nie twierdzę że w tej chwili
                      tereny poprzemysłowe wyglądają dobrze, wyglądają wręcz tragicznie, ale
                      przytoczony przeze mnie przykład Bogmaru, świadczy o tym że solidna renowacja
                      może z pozornej rudery zrobić bardzo interesujący budynek dobrze wpisujący się w
                      całokształt architektoniczny tej części miasta (w większym stopniu niż plomby
                      powstałe w latach 90-tych). I jak najbardziej nadawałby sie na lofty - które są
                      świetnym pomysłem na zagospodarowywanie takich budynków.

Problem polega tylko na tym że w B-B niewielu pojawiło się inwestorów, którzy
                      są skłonni wydać niemałe pieniądze na takie adaptacje (np.budynku Merilany - wg.
                      mnie piękny budynek, chociaż teraz już w tragicznym stanie). Ale mam nadzieję że
                      w niedługim czasie się pojawią.
        • kaasto_trio Witaj Mach_2 :) 12.06.07, 23:10
          Weszlam na forum Nowy Sacz i... jestem :). Mnie osobiscie interesowalby taki
          loft. Fajna sprawa. Ale to nie wystarczy, ze sa chetni. Nie wiem jak to jest u
          Was, w BB, ale kazda taka hala, fabryka jest czyjas wlasnoscia, pewnie panstwa,
          jak sie domyslam. Trzeba ruszyc wlascicieli aby wystawili te
          industrialne "mieszkanka" na sprzedaz, niech urzadza przetarg i gotowe. Po co
          kolejny hipermarket...
          Pozdrawiam
          • kaasto_trio Re: Witaj Mach_2 :) 12.06.07, 23:17
            Z drugiej strony, skoro inwestorzy nie interesuja sie takimi halami, to moze
            nie sa one rentowne? Tylko dlaczego? Czy hale sa w zlym stanie technicznym, czy
            moze robienie loftu z czegos co nie dokonca jest industrialnym zabytkiem na
            miare Lodzi ma sens? Czy moze po prostu ludzie wola taka kase zainwestowac w
            dom, czy apartament? Pytan jest wiele...
            Mnie sie lofty, ich zamysl podoba, ale czy wszedzie ma racje bytu? Ta wypowiedz
            to taka klauzula do mojej poprzedniej ;)
            Pozdrawiam
    • Gość: celop Re: Lofty w Bielsku-Bialej? IP: 62.87.236.* 12.06.07, 13:38
      chcialbym, zeby w starych dzielnicach fabrycznych powstawaly dzielnice loftowe
      lub imprezowo-barowe
      • kaasto_trio Re: Lofty w Bielsku-Bialej? 12.06.07, 23:19
        O! i Tu jest piekne wyjscie z sytuacji, super pomysl :).Imprezowo- barowe, to
        jest to, bo imprezowni w BB chyba za duzo nie ma, co? Ja bym wolala bardziej
        klubowe, ale sam pomysl calkiem do rzeczy :)
        • Gość: mach_2 Re: Witam gościa na forum IP: *.c29.msk.pl 13.06.07, 12:07
          ! i Tu jest piekne wyjscie z sytuacji, super pomysl :).Imprezowo- barowe, to
          > jest to, bo imprezowni w BB chyba za duzo nie ma, co? Ja bym wolala bardziej
          > klubowe, ale sam pomysl calkiem do rzeczy :)

Na szczęście w ścislym centrum opustoszale hale już nie straszą - hale Fineksu
          wyburzono w związku z rozbudową galerii handlowej Sfera (tzw. Sfera 2 -
          wizualizacje są na podforum Galeria zdjęć lub w necie, wpisz tylko Sfera 2,
          Bielsko).

Ja tam na imprezy nie narzekam (może dlatego, że strasznie rozrywkowy nie
          jestem), ale na ofertę kinowo-teatralną i handlową absolutnie nie mogę narzekać.

Może trochę zboczymy z tematu, ale napisz, proszę, kiedy bylaś w B-B i co ci
          się podobalo, a co nie (konstruktywna krytyka zawsze mile widziana).
          Pozdrawiam :)

(Możesz zalożyć nowy wątek).

• kaasto_trio Re: Witam gościa na forum 19.06.07, 19:34
            Wita. W BB bylam pare m-cy temu, ale za krotko aby moja krytyka czy pochwala
            mogla miec znaczenie.Otoz w BB przede wszystkim podobaja mi sie gory w bardzo
            bliskim sasiedztwie. Nazwalabym BB po prostu miastem w gorach. W dodatku nie
            jest to jakies male miasteczko, a calkiem spora aglomeracja. Macie wszystko
            czego dusza czlowieka kochajacego gorskie tereny pragnie i to 2 w 1 :)
            BB to taka niekoronowana perla polskich miast. Ale to glownie zasluga samej
            topografii, natury, a nie Bielszczan ;). Tylko czemu tak malo wykorzystujecie
            to, co natura dala Wam najlepszego? Byc moze nie zalezy WAm na narciarzach,
            turystach... Jesli tak, jesli BB ma byc miastem bez gwaru i zamieszania, to
            o.k. A jesli chcialoby sie na to miasto zwrocic uwage, rozwinac sie, nabrac
            wiatru w zagle, przyciagnac inwestorow, nalezy niestety zaczac uprawiac
            turystyke- that's all :).
            Co jeszcze na + ? Bliskie sasiedztwo Szczyrku, niedaleko do Ustronia. Miasto
            macie ogolnie ladne, dosc zadbane, ale dla mnie nazywanie go "Malym Wiedniem"
            jest troche na wyrost :). Ale to moje zdanko. Jak w koncu zrobie ten Rynek, czy
            jak to sie tam u Was nazywa, to bedzie na pewno ladniej. Jak bylam w BB akurat
            wszystko bylo w remoncie. Ale pomijajac ten fakt, miasto zrobilo na mnie dobre
            wrazenie. Ma dusze i cos co karze czlowiekowi o nim pomyslec czesciej niz o
            innych :). Na pewno istotne jest to, ze tylko 7 % doroslych Bielszczan nie
            pracuje. To duzo mniej niz w pozostalych miastach Polski. Zaplecze handlowe,
            nie tylko Sfera, calkiem o.k. Zjesc u Was tez mozna. Sporo biur nieruchomosci
            co swiadczy o tym, ze w miescie kupuje sie i sprzedaje mieszkania, domy i
            grunty. Czyli jest zainteresowanie BB. Ciekawa jestem tez wszelkich inwestycji
            w BB. Kto sie zamierza na Waszych pieknych terenach "rozgoscic" ze swoim
            koncernem? Zwlaszcza jesli chodzi o te duze. No i dworzec macie calkiem wporzo.
            Przynajmniej z zewnatrz, bo w srodku nie bylam jako ze korzystam tylko z
            transportu wlasnego. A teraz troche krytyki, mam nadzieje konstruktywnej :).
            Bielszczanie- strasznie szybko jezdza, szczegolnie na ulicach 1-
            kierunkowych ;). U Was sie jezdzi normalnie "po warszawsku". Sorry za
            porownanie ;). Spiesze z wyjasnieniem, ze sama pochodze z duzego miasta i
            normalne jest, ze w takich wszystko pedzi szybciej, czas, ludzie, samochody....
            Ale BB mnie zadziwia ;). Ale do tego mozna sie pewnie przyzwyczaic. Mniej fajne
            jest to, ze Bielszczanie wydaja sie zamkniecie na przybyszy z innych miast.
            Czasami wydaje sie, ze troszke traktuja "obcych" jak obcych wlasnie ;))))). Ale
            moze zly dzien mialam i takie tez obserwacje.
            Jak pisalam wyzej, bylam w BB za krotko a to, ze jestem czesto przejazdem nie
            upowania mnie do krytyki, wiec potraktujcie moje slowa jako refleksje, nic
            wiecej :).
            Pozdrawiam
            • Gość: mach_2 Re: Witam gościa na forum IP: *.c29.msk.pl 19.06.07, 21:12
              Dzięki za wyczerpującą opinię.

Tylko czemu tak malo wykorzystujecie
              > to, co natura dala Wam najlepszego? Byc moze nie zalezy WAm na narciarzach,
              > turystach..

Sytuacja się zmieni. Wszystko przez to, że zbocza Szyndzielni wpisano do
              programu Natura, dzięki czemu ww. tereny zostaly objęte strefą ochronną. Wladze
              podjęly jednak starania, by wykreślić rzeczony fragment z programu, tak aby
              można bylo rozpocząć inwestycje. Teraz powinno być z górki. Póki co pozostaje
              tor saneczkowy na Dębowcu i gondola.

jesli chcialoby sie na to miasto zwrocic uwage, rozwinac sie, nabrac
              > wiatru w zagle, przyciagnac inwestorow, nalezy niestety zaczac uprawiac
              > turystyke- that's all :).

Promocja, niestety, szwankuje. To, co prawda, także problem innych miast (por.
              forum Kielce, Rzeszów...), ale pocieszenie to marne. Fundacja coś kombinuje.
              Znajoma mnie pocieszyla, stwierdzając - na podstawie swego doświadczenia - że
              każda kampania daje coś pozytywnego, bo ważne jest, by po prostu o czymś mówić.

nazywanie go "Malym Wiedniem"
              > jest troche na wyrost :). Ale to moje zdanko. Jak w koncu zrobie ten Rynek,
              czy
              >
              > jak to sie tam u Was nazywa, to bedzie na pewno ladniej. Jak bylam w BB
              akurat
              > wszystko bylo w remonci

Glówny deptak i rynek już zrobili (postawili nawt nową kamienicę nad rzeką.
              Mimo wszystko sporo budynków nie jest w najlepszym stanie, więc nie sprawiają
              one takiego wrażenia, jakie powinny (aczkolwiek dużo już odnowiono).

No i dworzec macie calkiem wporzo.
              >
              > Przynajmniej z zewnatrz, bo w srodku nie bylam jako ze korzystam tylko z
              > transportu wlasnego

W środku jest jeszcze lepszy (freski). Perony to już inna bajka.

U Was sie jezdzi normalnie "po warszawsku". Sorry za
              > porownanie ;).

OK. Może są wkurzeni na korki i chcą odreagować ;) (i nadrobić opóźnienie).

Bielszczanie wydaja sie zamkniecie na przybyszy z innych miast.
              > Czasami wydaje sie, ze troszke traktuja "obcych" jak obcych wlasnie ;))))).

Tu się nie mogę wypowiadać, ponieważ nie będę obiektywny, pisząc o samym sobie.
              Mam nadzieję, że tylko źle trafilaś.

Ciekawa jestem tez wszelkich inwestycji
              > w BB. Kto sie zamierza na Waszych pieknych terenach "rozgoscic" ze swoim
              > koncernem?

Tu może ktoś bardziej zorientowany się wypowie. Ma powstać jeszcze sklep
              sportowy Decathlon i Gemini Park (Real i Cinema City). W pobliskim Kaniowie
              budują park lotniczy dla bielskich firm z branży.

Może uda ci się przekonać męża do B-B (do Nowego Sącza nie jest stąd tak
              daleko) - miasto jest w sam raz (nie takie male, by bylo prowincją, ale też nie
              tak duże, by prztlaczalo).
              Pzdr,
              • kaasto_trio Re: Witam gościa na forum 20.06.07, 22:11
                Mach, uwielbiam czytam Twoje posty, serio :). Same konkrety, duzo info,a przy
                tym duza doza obiektywizmu, co sie rzadko zdarza jesli osoba wypowiadajaca sie
                jest zaangazowana w temat,w tym przypadku jest mieszkancem. Nie rzucasz sie z
                pazurami tylko dlatego, ze ktos osmielil sie cos krytycznego powiedziec. Jak
                czytam takie fajne, zyczliwe posty to coraz bardziej jestem za BB :). Wczoraj
                stoczylam z mezem batalie. Robimy ciagle burze mozgow: BB kontra NS :). Wiesz,
                wszelkie "za i przeciw". Ja chyba nie bardzo umiem zyc w takim malym miescie
                jak NS. sama pochodze z miasta ponad 300 tys. Dziwie sie tez mezowi. Rodowity
                Wroclawiak, a chce w NS osiasc ;))). Ale NS tez ma swoj urok. No wlasnie. Jest
                uroczym miasteczkiem, ale ja chyba chce czegos wiecej. Ale sie rozpisalam.
                Sorry. MUsze do BB pojechac i jeszcze raz wszystkiemu sie przyjrzec. W NS
                zniecheca mnie tez to, ze nie moge Corce znalesc przedszkola,nawet wsrod
                niepublicznych. Jeszcze raz dziekuje za wypowiedzi pelne tresci
                Pozdrawiam
                P.s najbardziej cieszy ta Szyndzielnia. Ja jestem czlowiekiem- dzialaczem i
                zaraz bym chciala cos zmieniac, ulepszac ;)
                A promocja, a raczej jej brak, to faktycznie jeden z powodow dla ktorego BB
                jest dzisiaj w tym m-cu, w ktorym jest. Choc po lekturze Forbes'a z czerwca
                uwazam, ze az tak zle nie jest. Zostawia wiele miast w tyle, oczywiscie tych w
                swojej klasie.
                • Gość: mach_2 Re: Witam gościa na forum IP: *.c29.msk.pl 21.06.07, 13:12
                  Mach, uwielbiam czytam Twoje posty, serio :). Same konkrety, duzo info,a przy
                  > tym duza doza obiektywizmu, co sie rzadko zdarza jesli osoba wypowiadajaca
                  sie
                  > jest zaangazowana w temat,w tym przypadku jest mieszkancem. Nie rzucasz sie z
                  > pazurami tylko dlatego, ze ktos osmielil sie cos krytycznego powiedziec. Jak
                  > czytam takie fajne, zyczliwe posty to coraz bardziej jestem za BB :).

Dzięki :)
                  W samej krytyce nie ma nic zlego, bo w każdym mieście jest coś do zrobienia.
                  Najważniejsze, by wladze mialy tego świadomość. Nasze obecne nie są zle,
                  aczkolwiek wypowiedź rzecznika rarusza, że nasze osiągnięcia same nas
                  wypromują, wola o pomstę do nieba (tak jakby każdy czytal Forbesa).

Ale sie rozpisalam.
                  > Sorry.

Lubię czytać dlugie posty, zwlaszcza sensowne.

MUsze do BB pojechac i jeszcze raz wszystkiemu sie przyjrzec

Gdzieniegdzie dalej są wykopy, ale jest dużo lepiej niż wcześniej (deptaki i
                  rynek są zrobione). Jak wpadniecie, możecie się przy okazji wybrać do kina do
                  Sfery. Od 30.06 wyświetlają Shreka 3.

Co do przedszkola: www.podstawowa.wyspianski.pl/
                  Oczywiście jest jeszcze wiele innych opcji.

Pozdrawiam i życzę udanej wycieczki. Jeśli możesz, napisz, jak bylo tym razem.

Pozdrów tez męża i córkę :)
                  • kaasto_trio Re: Witam gościa na forum 23.06.07, 00:03
                    Hey. Dzieki za fote dworca. Piekny :). Masz absolutna racje z tym, ze gadka z
                    samego ratusza o tym, jakoby osiagniecia odnotowane w czerwcowym forbesie mogly
                    Was (moze kiedys "nas":), wywyindowac do gory przez skuteczna reklame, to kpina
                    i swiadczy o mega lenistwie. A pan sobie chcial isc na latwizne, bo widocznie
                    przyjal, ze skoro takie dane obiegly cala Polske to juz reklama zadzialala-
                    bzdura!!! To jedynie bodziec do myslenia o BB jako o jednym z lepszych w swojej
                    kategorii, bodziec, ktory rodzi ciekawosc. Teraz nadejda pytania, ludzie zaczna
                    sie interesowac za co to dobre IV m-ce. I po oficjalnym obwieszczeniu sie na
                    lamach Forbsa nalezaloby popchnac lawine. REKLAMA, REKLAMA, REKLAMA.
                    • Gość: Kaasto_trio Re: Witam gościa na forum IP: *.centertel.pl 23.06.07, 00:18
                      Za szybko :). Wracajac do tematu. Ja, czlowiek z dosc duzego miasta, dziwie sie
                      bardzo jak takie miasto, takie piekne topograficznie miejsce w Polsce jak BB,
                      jest tak bardzo olewane? Wladze moze sa o.k. ale chyba tylko o.k. a jesli sie
                      juz dostanie taka nobilitacje jak Bielsko w Forbsie, nalezy zrobic cos wiecej,
                      a nie pieprzyc, ze samo sie wypromuje. Temat rzeka, a pora pozna. Jednak lubie
                      tu do Was zagladac :). Chyba troche juz meza przekonuje do Slaska :). Jesli
                      wybierzemy BB to zasilimy Wasze miasto wnoszac do niego kapital wlasny w
                      postaci niezle dzialajacej malej firmy ;))).I wtedy o setne procenta moze spasc
                      jeszcze bezrobocie;))). Mamy akurat ten komfort ze mozemy osiasc wszedzie. Mial
                      byc Krakow, ale na leb nie upadlam zeby kupowac takie sobie mieszkanko za 500-
                      600 tys.!!! Za tyle to ja sobie kiedys super chate gdzies na ukochanym Podhalu
                      kiedys postawie ;)). To samo odnosnie Wroclawia. Dlatego tez wole BB, bo nie
                      jest az tak male i kameralne jak NS.
                      Moze sie Bielszczanie z czasem przyjazni wydadza.
                      Mach, nasza Mala ma dopiero 2,5 roczku, wiec do zerowki jeszzce za wczesnie,
                      ale dzieki za linka. Na szczescie w BB jest duzo wiecej przedszkoli. Cos
                      znajdziemy.
                      Jak tylko sie do BB wybierzemy to dam znac n/t wrazen z podrozy nr 2. A
                      rodzinke pozdrowie. Slicznie dziekuje :).
                      Jeszcze raz dziekuje za dobre slowo i mile przyjecie na forum
                      Pozdrawiam
                      • Gość: celop Re: Witam gościa na forum IP: *.chello.pl 23.06.07, 10:20
                        jesli sie
                        > juz dostanie taka nobilitacje jak Bielsko w Forbsie, nalezy zrobic cos wiecej,
                        > a nie pieprzyc, ze samo sie wypromuje.

Wytlumacz to starym urzedasom, ktorzy nie wiedza co to marketing

>Chyba troche juz meza przekonuje do Slaska :)

Jesli jeszcze o tym nie wiesz, to nie polecam utozsamiania bb ze Slaskiem, bedac
                        w gronie Bielszczan:)
                        • kaasto_trio Re: Witam gościa na forum 23.06.07, 23:08
                          To nie chodzi o to czy ktos jest starym urzedasem czy tez mlodym, pogladowo
                          rzecz jasna, a o to, ze jak juz nim jest, to niech sie bierze do roboty ;).
                          Wiem, wiem, BB to Slask jedynie geograficznie ;). To juz wiem od dawna. Ja mam
                          tu na mysli fakt, ze przekonuje meza do zamieszkania w danym regionie Polski.
                          Swoja droga, to zupelnie wszytko mi jedno czy Bielszczanie sa Slazakami czy
                          tylko Bielszczanami ;). Ja wybieram ten region min. dlatego, ze mnie osobicie
                          pasuje i dla mnie jest Slakiem, tak jak to zostalo przyjete pare lat temu. Choc
                          uwazam,ze przylaczenie do woj. Slaskiego nie do konca wyszlo Wam na dobre.
                          Pozdrawiam
                          • Gość: mach_2 Re: Witam gościa na forum IP: *.c29.msk.pl 24.06.07, 12:43
                            Tylko uzupelnię: na Śląsku Cieszyńskim leży tylko zachodnia część miasta,
                            wschodnie dzielnice to już Malopolska. Jeśli jednak zapytasz bielszczan, w
                            jakim regionie żyją, ponad 90% odpowie, że na Podbeskidziu lub w Beskidach.
                            • Gość: Kaasto_trio Czesc Mach :) IP: *.centertel.pl 27.06.07, 20:42
                              Wiem, slyszlalam juz od Bielszczanina, ze jest z Beskidow ;). Ale przeciez to
                              wszystko prawda, bo to Beskid i to, ze czesc Bielsko- Bialej jest po stronie
                              Malopolskiej a czesc po stronie Slaskiej, tez. Pisalam po prostu do Ciebie, ze
                              namawiam meza na mieszkanie na Slasku roznicujac od malopolskiego Nowego
                              Sacza :). Pozdrawiam
                              • Gość: mach_2 Re: Czesc Mach :) IP: *.c29.msk.pl 27.06.07, 21:23
                                Pisalam po prostu do Ciebie, ze
                                > namawiam meza na mieszkanie na Slasku roznicujac od malopolskiego Nowego
                                > Sacza :)

Ale my nie mamy pretensji - to bylo jeedynie życzliwe uzupelnienie (moje i
                                Celopa). Mam nadzieję, że mężowi się ostatecznie spodoba.
                                • Gość: Kaasto_trio Re: Czesc Mach :) IP: *.centertel.pl 29.06.07, 23:31
                                  No co Ty ;). Az taka przewrazliwiona nie jestem zeby nie zauwazyc, ze to co
                                  napisaliscie nie bylo zlosliwe :). Wiem o tym. Chcialam tylko uzupelnic, tak
                                  jak Wy :). Po to jest to forum, zeby dzielic sie info, pogladami a czasem je
                                  uzupelniac. Jest o.k.
                                  Mach, mojemu mezowi BB sie podoba tylko on nie widzi tego logistycznie ;). Ale
                                  jak mu ostatnio powiedzialam, ze jak nie BB to Krakow, to sie chlopina zaczal
                                  zastanawiac i dumac... ;).
                                  Nie bede juz tu Wam marudzic, bo decyzje musze podjac sama, a raczej z mezem.
                                  Jednak na forum zagladam czesto, bo jestem ciekawa tego miasta, ludzi...
                                  Pozdrawiam. Kaasto
                                  • Gość: mach_2 Re: Czesc Mach :) IP: *.c29.msk.pl 30.06.07, 15:39
                                    mojemu mezowi BB sie podoba tylko on nie widzi tego logistycznie ;).

Hm, w sumie polączenia nie są zle. Do Krakowa można też jechać p. Tychy i dalej
                                    autostradą. Ja też lubię Kraków, tyle że mieszkania tam są droższe i ruch
                                    większy. Najważniejsze jednak, by każdy byl zadowolony i przeprowadzal się do
                                    nowego miasta z przekonaniem, że mu się ono podoba i na pewno będzie tu fajnie.
                                    To chyba tak jak z malżeństwem :)
                                    • Gość: Kaasto_trio Czesc Mach :) IP: *.centertel.pl 30.06.07, 21:44
                                      My mamy wiekszy problem niz polaczenie z Krakowem. Troche wyjasnie zeby bylo
                                      latwiej zrozumiec to cale moje zamieszanie :). Naszym celem codziennej pracy sa
                                      szpitale uzdrowiskowe, sanatoryjne i wojskowe na terenie... calego Poludnia
                                      Polski. Doslownie. Mnie wyszlo ze zwyklej obserwacji mapy, ze BB jest dla nas
                                      najbardziej po srodku i bylaby swietna baza wypadowa (jesli tak mozna prace
                                      nazwac ;) i na zycie tez byc moze. Dlatego tez odkad wpadlam na pomysl BB,
                                      sledzilam to forum przegladalam nieruchomosci i ogolne info na temat miasta.
                                      Nieruchomosci to tez taka moja pasja od zawsze :). Ale to na marginesie. Wiec,
                                      jak juz ta Wasza fajna BB namierzylam, to przy okazji pobytu w Ustroniu,
                                      pojechalismy sobie do Bielska. Zreszta maz jest tam czesto, przynajmniej 4 razy
                                      w mies. O wrazeniach z miasta juz pisalam, nie bede sie powtarzac. Jest dla
                                      mnie calkiem o.k. Choc wiadomo, to nie Wroclaw, ktory i tak uwazam za swoje
                                      miejsce na ziemi ;). W Polsce oczywiscie. I tu nadmienie tylko, ze wlasnie we
                                      Wrocku najbardziej bysmy chcieli mieszkac, ale z W. bedzie dla nas daleko
                                      wszedzie. Jedynie w Kotline Klodzka bedziemy miec blisko. A co to za rodzina,
                                      ktora jest ciagle osobno :(. Wiec sentymenty na bok, na Wroclaw tez przyjdzie
                                      czas :). Teraz nieruchomosci to taki fajny, dodatkowy biznes. Szzcegolnie kupno
                                      mieszkania np. w Kraku czy Wrocku.
                                      Trzeba myslec realnie i wybrac dobrze sposrod tych miast, ktore po pierwsze nie
                                      skomplikuja nam jeszcze bardziej i tak juz mega zapracowanego zycia, a po
                                      drugie beda po prostu dla nas dobre. Pod kazdym wzgledem. Ja jakos nie moge sie
                                      do Nowego Sacza przekonac. Troszke mnie przytlacza ta
                                      jego "malość", "kamerlaność", troche duszna atmosfera, slaby rynek (finansowy)
                                      i nie czuje tego czegos czego nie da sie nazwac latwo slowami. Czuje sie obco w
                                      Nowym Saczu. Po prostu chyba nie jest dla mnie. Moj maz NS polubil, ale jak
                                      mowie, u niego to glownie kwestia usytuowania, bo chce zawodowo sie zwiazac tez
                                      z Podkarpaciem. Ja z kolei uwazam, ze z NS owszem bedzie blizej do Krynicy,
                                      Zegiestowa, nad Soline itp., ale juz na Slask, zarowno Gorny, jak i Dolny oraz
                                      Opolszczyzne to juz kawal drogi. Mach, to strasznie wszystko skomplikowane i
                                      nie chcialabym ani Ci zawracac glowy ani na forum publicznym streszczenia o
                                      zyciu pisac ;). I tak przesadzilam juz. A co do Krakowa, to tak jak piszesz.
                                      Straszna fortune trzeba miec tam na byle jakie mieszkanie,a przeciez nie o to
                                      chodzi. Z reszta z Kraka tez bedzie daleko. Ja tylko tak meza strasze, ze jak
                                      nie BB to Krakow ;)))). Ale nie ukrywam, ze takie miasta jak Wroclaw czy
                                      Krakow, czy Lodz sa mi najblizsze. No bo kurde mieszczuch jestem i juz ;). Ale
                                      Bielsko to nie Nowy Sacz. Tu kazdy ma troche miejsca dla siebie i jest cos co
                                      ja cenie. Z tego co zauwazylam dopiero: jak chcesz to mozesz byc sam,
                                      znajdziesz tu dosc duza ilosc przestrzenie aby nie czuc sie stlamszonym, a jak
                                      chcesz wyjsc do ludzi tez no problem.Nie czujesz sie ani zbyt anonimowy, ani
                                      tez zbyt uwiklany w klan malego miasteczka :). Wiesz o co mi chodzi? Troche
                                      namieszalam. To taki urok jeszce nie duzych, ale juz nie malych miast.
                                      Fajna alegoria do malzenstwa. Zgadzam sie :). Tylko miasto czasm latwiej
                                      przewidziec ;)))). Bardziej constans jest ;)
                                      Pozdrawiam i juz wiecej nie zanudzam
                                      • Gość: mach_2 Re: Czesc Mach :) IP: *.c29.msk.pl 01.07.07, 11:50
                                        Nie zanudzasz nikogo, po rolą forum jest wlaśnie wymiana spostrzeżeń i
                                        rozwiązywanie problemów. Jeśli macie nadzorować cale poludnie Polski, to
                                        rzeczywiście najlepiej by bylo usadowić się pośrodku, a więc gdzieś na naszej
                                        dlugości geograficznej.
                                        Dojazdy niby nie powinny być zle, bo do Katowic blisko, a stamtąd jest
                                        autostrada w kier. Wroclawia i Krakowa. Droga do Cieszyna jest też na
                                        ukończeniu, więc do Kotliny Klodzkiej można by nawet jechać przez Czechy.
                                        Za kilka lat ma powstać ekspresówka do Myslowic (jako odciążenia dla DK 1).
                                        Ja też wolę większe miasta, bo przynajmniej czlowiek nie ma wrażenia, że jest
                                        na każdym kroku obserwowany i ma więcej swobody.
                                        Jakkolwiek zdecydujecie, mam nadzieję, że będziecie zadowoleni.
                                        Pozdrawiam.
                                        • Gość: aliveinchains Re: Czesc Mach :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.07, 07:13
                                          że się wtrące..jak miałbym doradzać komuś kto podróżuje w delegacje po
                                          południowej polsce, ktore z w/w miast wybrać to zdecydowanie poleciłbym BB. Z
                                          NS macie blisko tylko w beskid niski, tatry i podkarpacie. Ale już w Beskid
                                          Żywiecki, Śląski, Kraków nie mówiąc już Górnym sląsku, Sudetach to z NS wyprawa
                                          niemała...Z BB jednak prościej wybrać się w te miejsca

Sam NS jest urokliwym miastem, ale zdecydowanie za małym. I nie tak ładnym jak
                                          BB. Weź męża na wakacje do Szczyrku czy Ustronia...pochodzcie sobie po Bielsku
                                          i Białej, myslę że mąż się przekona. W BB jest parę bardzo ładnie położonych
                                          osiedli, jesli myslicie o kupnie mieszkania. Fajnie się tu zyje...
                                          • Gość: Kaasto_trio Milo, ze sie wtracasz :) IP: *.centertel.pl 02.07.07, 22:22
                                            A co dopiero z Nowego Sacza w Gory Stolowe. Drugi koniec swiata! Ja wlasnie
                                            chce BB bo moj rejon to min. Ustron, Goczalkowice Zdroj, Szczyrk, Rabka. Czasem
                                            Tychy, no i wspomniana Opolszczyzna oraz caaala Kotlina Klodzka i Szczawno
                                            Zdroj, a wiec daleko od Nowego Sacza. Maz natomiast stawia na Malopolske i
                                            Podkarpacie. Stad ten jego pomysl. Fakt, Krynice, Zegiestow, Iwonicz itd. ma na
                                            wyciagniecie reki, ale reszta, juz bardzo daleko. Poza tym ja caly Slask,w tym
                                            tez BB ;) cenie za dobre drogi, polaczenia, dojazdy. Nie ma co narzekac, a Ci
                                            co marudza, to powinni w Walbrzychu zamieszkac ;). Ostatnio urwalam sobie kolo
                                            w przyczepie na super drodze w W. :(. Tam nie ma drog, tam sa dziury!
                                            Mezowi wakacji w Ustroniu chyba nie zaproponuje bo jest tam czesto. Czasem 2 a
                                            czasem 4 razy w mies. :). Oczywiscie zawodowo. My juz nawet o Ustroniu
                                            myslelislmy. To malenkie miasteczko, ale jakie urokliwe! Jest tam wybudowane
                                            sliczne nowe osiedle, taki apartamentowiec. Willa Park, czy jakos tak, jednak
                                            za mala miescinka, choc zalet ma wiele.
                                            A do BB to sie chyba pod koniec tyg. przejedziemy. Coreczce dobrze zrobi zmiana
                                            klimatu, a z Goczalkowic mamy rzut beretem.
                                            Oj,kochani, ciezki orzech do zgryzienia, ale wierze w moja kobieca intuicje :)
                                            A tak w ogole to mowia, ze kobiety map nie potrafia czytac, a ja tu wyraznie
                                            widze, ze ze mnie lepszy kartograf i planista niz z meza ;)
                                            Pozdrawiam. Dzieki za pomoc
                                            • Gość: mach_2 Re: Milo, ze sie wtracasz :) IP: *.c29.msk.pl 03.07.07, 15:36
                                              A do BB to sie chyba pod koniec tyg. przejedziemy. Coreczce dobrze zrobi zmiana
                                              >
                                              > klimatu,

Milej wycieczki. Po powrocie chętnie przeczytamy wasze wrażenia z wizyty w B-B
                                              po liftingu (przynajmniej częściowym).

Ali, bardzo dobrze, że się wtrącileś, bo wlaśnie liczylem na to, że ktoś
                                              jeszcze się odezwie. :)
                                              • kaasto_trio Re: Milo, ze sie wtracasz :) 03.07.07, 21:29
                                                Jednak nie pojade bo Maluch mi sie rozchorowal, wiec przymusowy pobyt w domu :(
                                                Mach, wyobraz sobie, ze udalo mi sie meza przekonac, ze BB to dla nas najlepsze
                                                wyjscie z sytuacji ;). Wrodzony dar przekonywania ;)
                                                No, to teraz biore sie za temat pelna para. A jakby jednak kiedys sie okazalo,
                                                ze BB nie jest dla nas, zaden problem. Mozna zbyc nieruchomosc i nabyc nowa, a
                                                ze zmiany i podroze lubimy, wiec...
                                                Bardzo Wam dziekuje, Mach i Ali..., super, ze sie odezwaliscie i pomogliscie
                                                czlowiekowi w wyborze :)
                                                Teraz to juz tym bardziej bede na B-B chwytac newsy itp.
                                                Pozdrawiam Was goraco
                                                • Gość: aliveinchains Re: Milo, ze sie wtracasz :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.07, 14:51
                                                  Odpowiadasz na :
                                                  kaasto_trio napisała:

> Jednak nie pojade bo Maluch mi sie rozchorowal, wiec przymusowy pobyt w domu :
                                                  (
                                                  > Mach, wyobraz sobie, ze udalo mi sie meza przekonac, ze BB to dla nas
                                                  najlepsze
                                                  >
                                                  > wyjscie z sytuacji ;). Wrodzony dar przekonywania ;)

Chłop nie będzie załował wyboru...miejsca zamieszkania i mądrej zony, która go
                                                  do tego namówiła oczywiscie:) Good luck w nowym miescie..:)

• Gość: Kaasto_trio Witaj Ali :) IP: *.centertel.pl 04.07.07, 16:43
                                                    Mam nadzieje, ze tak bedzie. Wzielam Go wczoraj w obroty i przekonalam juz na
                                                    100 % :). Takze szczesliwa jestesm strasznie, bo podstawa to dokonac wyboru.
                                                    Najtrafniejszego z mozliwych. Maz sie cieszy ta moja determinacja. Uwaza, ze
                                                    cos w tym jest. Wierzy w moj instynkt i wie, ze decyzje podjelam nie tylko na
                                                    podstawie mojego "widzimisie", a po dlugich godzinach, dniach... spedzonych na
                                                    necie, lekturze wielu madrych gazetek biznesowych, finansowych itp. No i mapa
                                                    to moj przyjaciel od jakiegos czasu :).
                                                    Ciesze sie, ze trafilam na takich madrych doradcow jak Wy, Ty i Mach :)
                                                    Wielkie dzieki.
                                                    Pozdrawiam
                                                    No i dzieki za komplemencik :)
                                                  • mach_2 Re: Witaj Ali :) 04.07.07, 18:48
                                                    Gość portalu: Kaasto_trio napisał(a):

> Ciesze sie, ze trafilam na takich madrych doradcow jak Wy, Ty i Mach :)

Dzięki :)
                                                    Teraz będziemy się pewnie częściej widzieć na forum.

• Gość: Kaasto_trio Re: Witaj Ali :) IP: *.centertel.pl 04.07.07, 20:35
                                                    Nie ma za co. To szczera prawda :). Niezli z Was promotorzy miasta :). Gdyby
                                                    wszystkie fora mialy takich forumowiczow, byloby fajnie. Tak, teraz bede juz u
                                                    Was, a wkrotce tez u mnie, czestym gosciem. Teraz czas na konkrety i konkretne
                                                    info.
                                                    Pozdr
                                        • Gość: Kaasto_trio Re: Czesc Mach :) IP: *.centertel.pl 02.07.07, 22:08
                                          Po srodku wypada tez Rabka, ale dzieki wielkie za mieszkanie tam ;)). My
                                          wlasnie czesto jezdzimy przez Czechy. Zawsze jak jest opcja: polska droga
                                          (w "super stanie")i czeska to wybieramy ta druga. Choc ostatnio slyszalam
                                          doniesienia, ze u Pepikow znow Ptasiu Chrypku wystepuje, wiec trzeba wyostrzyc
                                          uwage ;)). Ja to caly czas widze oczyma wyobraznie wspaniale autostrady ktorymy
                                          mkne w godzinke czy dwie duuuze odleglosci. Uwielbiam jechac z Kudowy do Pragi.
                                          Mimo, ze jest ok. 150 klockow, jestem na miejscu w max poltorej godziny. Jadac
                                          rozsadnie ;). Dzisiaj rozmawialam ze straszym kolegom, ktory zasmakowal juz
                                          zycia w W-wie, na Podlasiu, na Mazurach i wiesz, co? Wraca do rodzinnego miasta-
                                          Bielska :). Chce znow tam zyc i biznesy robic. Rozwial moje ostatnie watpliwosci
                                          Pozdrawiam i bardzo dziekuje za przeczytanie od moich dlugich referatow :)
                          • Gość: celop Re: Witam gościa na forum IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.07, 13:42
                            > To nie chodzi o to czy ktos jest starym urzedasem czy tez mlodym, pogladowo
                            > rzecz jasna, a o to, ze jak juz nim jest, to niech sie bierze do roboty ;)

jezeli kazdy urzedas w kraju bralby sie do roboty, to kraj ten plynalby mlekiem
                            i miodem. Roztaczasz nieco utopijne wizje.

> Wiem, wiem, BB to Slask jedynie geograficznie ;)

Pozwolisz, ze poprawie: nie geograficznie lecz administracyjnie

> Swoja droga, to zupelnie wszytko mi jedno czy Bielszczanie sa Slazakami czy
                            > tylko Bielszczanami ;)

Nie no bardzo fajnie, ale Bielszczanom nie jest wszystko jedno. Faktem jest, ze
                            polowa miasta nalezy do Slaska Cieszynskiego lecz slowo Slask kojarzy sie w bb i
                            w Polsce z GOPem, do ktorego bielszczanie maja stosunek niechetny, dlatego nie
                            warto wypowiadac glosno opinii, ze bb jest Slaskiem. Chcialem Cie tylko o tym
                            poinformowac, bo jesli jestes z innej czesci Polski, to masz prawo o tym nie
                            wiedziec
              • Gość: mach_2 Re: Witam gościa na forum IP: *.c29.msk.pl 22.06.07, 15:44
                No i dworzec macie calkiem wporzo.
                > >
                > > Przynajmniej z zewnatrz, bo w srodku nie bylam jako ze korzystam tylko z
                > > transportu wlasnego
                >
                > W środku jest jeszcze lepszy (freski). Perony to już inna bajka.

gosilesia.pl/szt/pl/27.html
            • Gość: HiPhoto Re: Witam gościa na forum IP: *.aster.pl 20.06.07, 00:01
              > Bielszczanie- strasznie szybko jezdza, szczegolnie na ulicach 1-
              > kierunkowych ;). U Was sie jezdzi normalnie "po warszawsku". Sorry za
              > porownanie ;).
              Kiedyś w Grecji wynająłem samochód. Hyundai Atosik. Nówka sztuka, a ja
              prułem "na czerwonej kresce". W pewnym momencie na trzeciego wyprzedza mnie
              Kawasaki 1300ccm. Garażysta i menago sieci Sixt (dla którego specjalnie wysłano
              moje autko, a ja przedłużyłem sobie najem o dzień).
              "Przerypane" - myślę sobie. "Auto niedotarte, a ja je tak żyłuję."
              Wieczorem z sercem na ramieniu zdaję autko, a garażysta jak mnie zobaczył to
              wielki uśmiech, graba oburącz i:
              "MISTER! MISTER! YOU DRIVE LIKE A GREEK!!!"
              A ja po prostu z B-B jestem i na Przegibkowych/Salmopolskich serpentynach
              uczyłem sie jeździć ;-)
              • kaasto_trio Re: Witam gościa na forum 20.06.07, 22:15
                No to niezle;))). To fakt, ludzie na serpentynkach wytrenowani radza sobie z
                drozka duzo lepiej niz my z nizin i pozbawieni naturlanych torow przeszkod. Ale
                i tak jestescie powolni w porownaniu z Zakopianczykami ;))
                Pozdrawiam
    • Gość: Taciturno Re: Lofty w Bielsku-Bialej? IP: *.its.it 13.06.07, 15:04
      Z tego co wiem, mają powstać lofty przy ul. Batorego, za stacją Statoil.
      Sprzedaż ruszy dopiero po zakończeniu modernizacji budynków.
      • Gość: sylwo2 Re: Lofty w Bielsku-Bialej? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 13.06.07, 15:32
        o! i to jest swietna lokalizacja na lofty wlasnie. tam jest sporo miejsca na
        nowe mieszkania. w ogole to doskonaly kwartal na budownictwo mieszkaniowe
        • Gość: mco Re: Lofty w Bielsku-Bialej? IP: 86.43.77.* 13.06.07, 17:35
          lofty czy cos innego ..wogole powinni sie wziasc za rewitalizacje terenow
          poprzemyslowych ..np w krakowie cale nowe dzielnice tak powstaja ..a u
          nas ..zrobili rynek i sie ciesza ...wiem ze to tez kosztuje ale trzeba dzialac
          • Gość: mach_2 Re: Hotel w miejsce starej hali IP: *.c29.msk.pl 06.07.07, 12:29
            www.super-nowa.pl/fr.php?i=3172
            Nie jarzę tylko, która to hala.
            • Gość: mach_2 Re: Lofty w Zielonej Górze IP: *.c29.msk.pl 09.07.07, 14:19
              Dodam tylko, że to miasto ma o 1/3 mieszkańców mniej niż B-B (120 vs 180).

miasta.gazeta.pl/zielonagora/1,35161,4294282.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka