Dodaj do ulubionych

Hulanka i rondo

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 21:42
Chyba w końcu uwierzę w te światła ;-) Sobota około 14tej, znikomy ruch, puste
rondo, żółte migające, sucha droga i co? Dwa dzwony jednocześnie. Chyba jednak
ludzie bez świateł jeździć nie potrafią, mamy za mało takich rozwiązań
drogowych w mieście. Skończy się pewnie tak, że 24h/7d będziemy sterczeć mimo
pustego ronda na czerwonym przed wjazdem, dla dobra niedzielnych kierowców i
innych, co nie potrafią jeździć samochodem. :)
Obserwuj wątek
    • Gość: marek Światła na Hulance powinny być całą dobę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 22:29
      Potwierdzam, potem jeszcze było jakieś bum. Niestety, kierowcy nie potrafią
      jeździć po Hulance bez świateł. Nie wiedzą kiedy wjechać, z którego pasa i
      którym pasem zjeżdżać. A do tego jeszcze ci cholerni piesi muszą przechodzić tam
      i z powrotem - SKANDAL!
      • Gość: Kaligula Re: Światła na Hulance powinny być całą dobę IP: *.gemini.net.pl 16.06.07, 23:46
        Ludzie jeżdza na pamieć, nie myśla co robia i efekty sa widoczne... Osobiscie
        jestem zadowolony gdy sygnalziacjia działa, nigdy nie stałem na rondzie dłuzej
        jak 2 minuty, a przynajmniej cały jestem i samochod...
        • Gość: marek Ja również wolę światła, jest bezpieczniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 11:27
          > Ludzie jeżdza na pamieć, nie myśla co robia i efekty sa widoczne... Osobiscie
          > jestem zadowolony gdy sygnalziacjia działa, nigdy nie stałem na rondzie dłuzej
          > jak 2 minuty, a przynajmniej cały jestem i samochod...

Ja również uważam, że światła muszą być. Ważniejsze jest bezpieczeństwo, niż
          szybszy o 20-40 sekund przejazd przez Hulankę. Nie podoba mi się obecna polityka
          w tej sprawie - wygląda to tak, że światła zostały wyłączone i "zobaczymy jak to
          będzie, ile będzie kolizji/wypadków". Może urzędnik jeden z drugim będzie
          prowadził eksperymenty na sobie lub swojej rodzinie, a nie na Bogu ducha winnych
          ludziach zmuszonych do pokonywania Hulanki kilka razy na dzień!
          • Gość: Przemek Re: Ja również wolę światła, jest bezpieczniej IP: *.c9.msk.pl 18.06.07, 00:09
            Widzę, że koledzy to chyba przeżywają traumę na każdym skrzyżowaniu bez
            sygnalizacji :-/
            • Gość: F4R Re: Ja również wolę światła, jest bezpieczniej IP: 57.66.193.* 18.06.07, 09:03
              Niestety przepisy ruchu drogowego to ciemna magia dla wielu.
              Powinni na rok wszystkie światła wyłączyć może by dowiedzieli się co to są znaki
              drogowe jakie są zasady pierwszeństwa przejazdu itd.
              • Gość: Tomek Re: Ja również wolę światła, jest bezpieczniej IP: *.crowley.pl 18.06.07, 09:19
                Światła na rondzie wclae nie są potrzebne. Przykład - dzisiaj rano od Andersa w
                stronę Piastowskiej zero korków. A jak działają światła, to kolejka
                oczekujących na wjazd na rondo kończy się na wysykości zjazdu w Michałowicza..
                To, że pseudokierowcy mają problem z jazdą po rondzie, to już całkiem inna
                sprawa. Ci powinni wrócić na kurs. Przypominam, że po otwarciu ronda, przy
                działającej sygnalizacji, nie brakowało chętnych do skrętu w lewo na rondzie i
                jazdy pod prąd. To nie kwestia świateł, to kwestia umiejętniości, a z tymi
                ostatnimi nie jest najlepiej. Najwieksze buractow ma tablice z napisem SZY i
                KOS, niestety...

Tomek
                • Gość: monroe Re: Ja również wolę światła, jest bezpieczniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 14:06
                  Chociaż jestem z Bielska, to muszę się nie zgodzić - mieszkańcy Żywca czy
                  Oświęcimia nie tyle są "burakami", jak to świetnie nazwałeś, tylko mniej jeżdżą
                  po Bielsku od Ciebie czy ode mnie. To chyba normalne, że gdy wjeżdżasz autem do
                  innego większego miasta, jeździsz np. wolniej? No chyba, że jesteś tak genialnym
                  kierowcą, z GPSem w głowie od urodzenia, że zachowujesz się jak jego
                  mieszkaniec?! :>

Rozważny kierowca woli postać 2 min. przed światłami i bezpiecznie przejechać
                  skrzyżowanie. Kierowca po roku jazdy, który ma siano w głowie i wielki wydech
                  zamiast IQ, nienawidzi świateł, bo zwalniają jego szybkie autko a i
                  dowartościować swego ego nie można...
                  • Gość: Przemek Re: Ja również wolę światła, jest bezpieczniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 14:19
                    Rozważny kierowca potrafi przejechać bezpiecznie skrzyżowanie bez świateł. A
                    wielkość jego wydechu nie ma tu akurat znaczenia ;-).
                    Idąc Twoim tokiem rozumowania, powinniśmy mieć sygnalizację na _wszystkich_
                    skrzyżowaniach, przejściach dla pieszych, bo przecież codziennie ryzykujemy na
                    nich życiem.
                    • Gość: monroe Re: Ja również wolę światła, jest bezpieczniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 15:22
                      Widzę, że nie zrozumiałeś.

Dwupasmowe rondo przy Hulance, łączące dwie jedne z najbardziej ruchliwych ulic
                      w mieście (Cieszyńska + Piastowska) wraz z Andersa i Konopnicką, to nie jest
                      "zwykłe" skrzyżowanie równorzędnych ulic w Pcimiu Dolnym. Idąc Twoim tokiem
                      rozumowania, każde skrzyżowanie w mieście powinno zostać pozbawione świateł.

A przysłowiowa wielkość wydechu i wystająca słoma z butów niektórych "świetnych"
                      kierowców, ma tutaj duże znaczenie. Oni przedkładają szybkość nad bezpieczeństwo
                      - i tu nawet nie chodzi o ich bezpieczeństwo, ale pieszych i innych użytkowników
                      ruchu. Niestety rondo nie posiada przejść podziemnych dla pieszych (jak rondo
                      Ziętka w Katowicach) ani kładek, więc zmuszeni są oni przechodzić przez jezdnię.
                      Rozważny kierowca potrafi przejechać przez rondo bez świateł, ale zdaje sobie
                      sprawę, że przede wszystkim ze względu na bezpieczeństwo te światła są potrzebne.

I nie przesadzajmy - jak stoisz 2 min. na światłach, to nic Ci się nie dzieje,
                      prawda? Zwłaszcza, że jednopasmowe Cieszyńska, Piastowska i Konopnickiej i tak w
                      godzinach szczytu są tak zawalone, że owe 2 min. nic Ci nie dadzą.

Widziałem podobne ronda do tych na Hulance, które były wyposażone w światła. I
                      to np. w kraju, gdzie drogi są o wiele lepsze od naszych (mogę podać dokładne
                      lokalizacje jak chcesz).
                      • Gość: Samotnik Re: Ja również wolę światła, jest bezpieczniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 20:16
                        > Widziałem podobne ronda do tych na Hulance, które były wyposażone w światła. I
                        > to np. w kraju, gdzie drogi są o wiele lepsze od naszych (mogę podać dokładne
                        > lokalizacje jak chcesz).

A ja widziałem ronda większe od tych na Hulance, które nie były wyposażone w
                        światła i wszyscy jakoś tam jeżdżą.
                        • Gość: monroe Re: Ja również wolę światła, jest bezpieczniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 20:50
                          "jakoś"...

;D
                • Gość: beskid Re: Ja również wolę światła, jest bezpieczniej IP: *.bsb.vectranet.pl 20.06.07, 23:17
                  pozdrawiam włścicieli pojazdów z rejestracjami SZY czy KOS zwłaszcza jeżdżących
                  po BB, absolutnie nie podzielem opinii jakoby jeździli "inaczej", a Hulanka ze
                  światłami to jakieś nieporozumienie - staram się jej unikać
                • Gość: jasko Re: Ja również wolę światła, jest bezpieczniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 23:45
                  Ja tez mam SZY, ale nie w tym rzecz. Jak wrocilem po 8 latach do kraju i
                  wyjechalem na drogi naszego wojewodztwa to piersze co mi dech zaparlo to
                  oznaczenia na skrzyzowaniach. Takiego braku wyobrazni sie nie spodziewalem od
                  inzynierow ruchu. Zamiast wczesniej zawiesic nad jezdnia tablice informacyjne o
                  aktualnym pasie ruchu i odpowiednio je precyzowac w miare dojazdu do
                  skzyrzowania to niejednokrotnie laduje sie przed swiatlami i dopiero wtedy
                  tablica (niejednokrotnie gdzies na skwerku) informuje gdzie skrecic. Teraz nie
                  mam problemow, ale ciagle widze jak kombinuja inni aby wjechac gdzie trzeba.
                  Chodzi przeciez o to aby nie jezdzic na pamiec. O przyjezdnych juz nie mowie.
            • Gość: blase Re: Ja również wolę światła, jest bezpieczniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 15:07
              ja jestem zadowolony gdy sygnalizacja nie działa bo jest duża przepustowość ronda i np dzis nie musiałem stać 2-3 minuty.

Ale potwierdzam - ludzie nie patrza z którego pasa gdzie można jechać.

Jak będzie sygnalizacja 24h to możemy podziękowac niedzielnym kierowcom
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka