Dodaj do ulubionych

nie chce jeść

23.07.07, 09:40
mój 6-miesięczny synek nie chce jeść . Trwa to już miesiąc . Zupki to
koszmar , nic co łyżeczko nie zje , zamyka buźkę . Mleko pije po min
płgodzinnej walce na śpiocha. Tak wygłąda jego jadłospis :
4.00
Obserwuj wątek
    • dorism7 sorki enter za szybko 23.07.07, 09:46
      4.00 - 240 ml pepti
      9.00 - 240 ml pepti
      13,00 - czasem się uda 240 ml pepti na śpiocha
      16.00 - próbujemy zupkę z marnym wynikiem , kończy się na pepti z deserkiem (
      koktajl mleczny)
      20.00 - 240 ml kaszki
      ogólnie jak chwyci to już je , ale na śpiocha > Wykańcza mnie tylko to że nie
      chce chwycić . co drugi dzień zwymiotuje mi kaszkę. Koszmar . 3 tygodnie temu
      wyszły mu 2 zęby , nie wiem czy to związek. Ogólnie jest uśmiechnięty , szybko
      się rozwija . Poradżcie doświadczone mamusie , przytulcie ,powiedzcie że
      minie.....
      • lechickachata Re: sorki enter za szybko 23.07.07, 10:28
        Kochana!
        Moje 2-letnie dziecko jadłoby ilość, którą opisałaś przez chyba 3 dni. Nie
        zdarzyło jej się jeszcze zjeść jednorazowo więcej, niż 200 ml. Bądź spokojna, to
        naprawdę sporo jedzenia.
        Jeżeli chodzi o ząbkowanie - wtedy zawsze jest duża niechęć do jedzenia i na
        pewno nie należy niczego wmuszać na siłę. Dziecko samo się nie zagłodzi. Przede
        wszystkim niech pije. Piszesz, że co drugi dzień wymiotuje kaszkę. Zastanawiam
        się czy powodem nie jest przejedzenie. Ja może mam inny punkt widzenia, bo
        Misiek to niejadek od zawsze, ale na Twoim miejscu wyluzowałabym z kwestią
        karmienia. Nie wciskaj jedzenia. Dziecko jest zdrowe i jeśli nie chce jeść to
        znaczy, że nie potrzebuje. Luzik!

Pozdrawiam,
        Gosia
        ♥Michasia ♥
        Odwiedź Kacperka!
      • u_brzoska Re: sorki enter za szybko 23.07.07, 12:43
        Moje 2 -letnie dziecko to nawet teraz tyle nie je. niestety zreszta. Ale wydaje
        mi sie ze 240ml dla takiego maluszka jak twoj to zdecydowanie za duzo, chyba ze
        dziecko samo chetnie wypija, a nie wmuszasz mu. Sprobuj zrobic 1-2 dni jedzenia
        na żądanie - kiedy bedziesz widziala ze jest glodne, i wtedy zobacz ile zje.
        Oczywiscie podawaj mu plyny (woda, soczki?)jesli bedzie mial dlugie przerwy,
        zeby go nie odwodnic. A czy przybiera w normie? Bo jesli tak to bym sie nie
        martwila. A ze w ksiazkach pisza ze co 3 godziny.... Najwazniejsze sluchac
        swojego dziecka, ono wie najlepiej.No i jesli zabkuje to rzeczywiscie moze nie
        chciec nic brac do buzki, bo je bola dziaselka....

Wszystkie moje zlote rady ;) sa wazne o ile nie ma stanu chorobowego.
    • e_rubi Re: nie chce jeść 23.07.07, 10:52
      o rany...wiesz co, dla mnie to sa ogromne ilosci, naprawde...
      Zosia nigdy tyle nie jadla. Nawet teraz nie bylaby w stanie tyle zjesc. Zupki
      zaczela jesc w tak naprawde dopiero w 8-9 miesiacu i to nigdy wiecej niz pol
      sloiczka - wczesniej to bylo tylko kilka lyzeczek, pila tylko moje mleko. Gdy
      przestalam ja karmic piersia i zaczela pic modyfikowane nigdy nie wypijala
      wiecej niz 120-150 ml...
      Nie wiem ile Twoj synek jadl wczesniej, moze duzo i stad twoje wyobrazenie ze
      teraz je za malo...mysle jednak, ze jezeli prawidlowo przybiera na wadze, jest
      pogodny i zachowuje sie tak jak zwykle to naprawde nie masz sie czym martwic
      • dorism7 Re: nie chce jeść 23.07.07, 11:47
        A jeśli mija 5,6 h od ostatniego karmienia ,a młody widząc butlę odwraca się w
        drugą stronę to mnie krew zalewa , próbuję za godzinę znowu to samo . Chwyci
        tylko jak zaśnie i to mnie stresuje , bo wszędzie czytam że matki karmią co 3 h.
        • e_rubi Re: nie chce jeść 23.07.07, 12:30
          spokojnie, dzieci sa naprawde rozne i nie mozna do nich przykladac jednej
          miarki...
          nasz pediatra zawsze twierdzil, ze jezeli tylko dziecko przybiera na wadze i
          jest zdrowe, to nie nalezy sie przejmowac. czesto mamy mylne wobrazenie o tym
          ile dziecko powinno zjesc. nie kazde dziecko miesci sie w tabelkach :-)

Zosia ma ponad 2 lata a niejadkiem byla od zawsze, nauczylam sie to akceptowac -
          uwierz mi, im wiecej sie stresujesz, tym wiekszy sie robi z jedzenia problem.
          Moze teraz przy tym upale nie jest glodny? Moze sprobuj mu dawac mniej - jak
          pije przez sen, to nie czuje kiedy zaspokoil glod i dlatego wypija cala porcje,
          ktora przygotujesz. Moze gdy zje mniej to szybciej zrobi sie glodny i nie
          bedzie odwracal sie od butelki. A z zupka spokojnie - dopiero zaczyna pozawac
          nowe smaki i konsystencje - naprawde na poczatek wystarczy jak zje kilka
          lyzeczek. Powodzenia.
        • lechickachata Re: nie chce jeść 23.07.07, 17:48
          Co 3 godziny karmią wirtualne matki, które istnieją tylko w podręcznikach lub
          takie, którym akurat takie książkowe dziecko się trafi (uwierz - stanowią
          zdecydowaną mniejszość). Teraz podczas upałów moja 2-letnia potrafi przez cały
          dzień tylko pić wodę z sokiem i np. zjeść pół kromki chleba. I jest szczęśliwa,
          mieści się w średniej krajowej tabelkowej (wzrost i waga), zdrowa jak ryba.
          Dzieci, całkiem nieświadomie, umieją regulować potrzebną im ilość jedzenia. Nie
          przejmuj się jeśli dziecko przez pół dnia niczego nie tknie. Widać nie
          potrzebuje. A wciskanie na siłę grozi: a/ nadwagą, b/ zwracaniem nadmiaru z
          żołądka. Wyluzuj, naprawdę nic się złego nie dzieje.

Gosia
          ♥Michasia ♥
          Odwiedź Kacperka!
    • silwer81 Re: nie chce jeść 24.07.07, 01:38
      Mój 2-letni synek jeszcze nigdy nie zjadł 240ml mleka i w ogóle nie wyobrażam
      sobie, żeby mógł zjeść tyle kaszki- też by zwymiotował. Moim zdaniem twoje
      dziecię jest zwyczajnie przekarmione. Gdybym opisała jadłospis mojego dziecka-
      niejadka- to faktycznie byłby to powód do załamki.Głowa do góry, twoje
      maleństwo je prawidłowo.Pozdrawiam.
    • mpd3 Re: nie chce jeść 25.07.07, 13:24
      O matko! Dorota!4-5 razy po 240ml???!!! Większość dziewczyn, które tu pisały ma
      dzieci-niejadki, ale ja mam synka słynacego wszem i wobec jako żarłok, a i tak
      nigdy bym tyle w niego nie wmusiła! Uwierz, to naprawde DUŻO. Nie masz
      absolutnie powodu do zmartwień. Nat ma 11 m-cy. Rano wypija 120ml mleka, potem
      je 100ml kleiku lub płatków zbożowych z owocami, na obiad ok. 180ml zupki i
      jakiś drobiazg na podwieczorek. Wieczorem jest karmiony piersią. Niemowlęcy
      żołądek fizycznie nie jest w stanie za wiele zmieścić. NIe martw się, jest
      wszystko OK. A tak poza tym - witam kolejną mamę z Wapienicy :) Jest nas tu już
      kilka sztuk :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka