wikin 24.09.03, 08:33 już o to pytałem, ale chyba Ci gdzieś to uciekło przed urlopem czy jest to prawda, że były plany utworzenia uniwersytetu w Bielsku na początku XX w. i w tym celu wystawiono gmach dzisiejszego mechanika ?? pozdrawiam wikin Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
albrecht1 Re: pytanie do Albrechta 26.09.03, 08:33 Przyznam, ze o czymś takim nie słyszałem. Koniec XIX w. i poczatek XX, to okres szybkiego rozwoju przemysłowego Bielska i Białej. Dlatego też zaczeto tworzyć sieć szkół przemysłowych przygotowujących kadrę dla istniejących i powstających fabryk. Najstarszą tego tepy placówką, istniejacą od 1860 r. była Państwowa Wyzsza Szkoła Realna, która przygotowywała m.in. do studiów technicznych. Jednak szkoła ta pomimo nazwy "wyższa" była szkołą średnią, gdzie nauka kończyła się maturą. Co do samego budynku, to powstał on w latach 1872-1883. Budowano ją w kilku etapach. Od samego poczatku kompleks ten nazywano gmachem szkół srednich/ mittelschule. Przez okres kilku lat do roku 1913 w jej murach miała swoja siedzibę Szkoła Przemysłowa. Potem przeniesiono ją do nowego budynku przy dzisiejszej ul. Sixta. W okresie II Rzeczpospolitej i autonomii województwa śląskiego, popularna przemysłówka była wyższą szkołą zawodową. To tyle co udało mi się znaleźć. Jeśli jednak ktoś wie coś więcej niech się pochwali. Zawsze jest okazja do poszerzenia wiadomości. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: pytanie do Albrechta IP: *.wsbif.edu.pl 30.09.03, 15:33 Nie jestem Albrechtem, ale mogę Ci powiedzieć że to niestety nieprawda a sam budynek jest wcześniejszy niż okres o który pytasz. Natomiast jest prawdą, że poziom bielskiej "przemysłówki" był tak wysoki, że po wojnie dyplomy jej ukończenia były uważane za równoznaczne z uzyskaniem tytułu inżyniera. Pozdrawiam, max Odpowiedz Link Zgłoś