Dodaj do ulubionych

Skandal - schronisko dla bezdomych zwierząt w BB

IP: *.gestind.com.pl 23.07.09, 07:51
Jeśli chcecie wiedzieć jak pracuje schronisko dla bezdomnych zwierząt w
Bielsku-Białej to przeczytajcie:
Dzisiaj rano około godziny 7.40 przechodząc obok śmietnika na osiedlu Polskich
Skrzydeł usłyszałem coś pomiędzy mruczeniem a piskiem. Po zaglądnięciu do
śmietnika (murowany budynek z blaszanym dachem) znalazłem tam małego kota.
Wyglądał niezbyt dobrze - wychudzony - i miał poważne problemy z poruszaniem
się - wędrował wzdłuż ściany a kiedy docierał do narożnika uderzał głową w mur
budynku obracał się o 90 stopni i wędrował wzdłuż kolejnej ściany i tak w
kółko. Bez namysłu zadzwoniłem na numer 814 18 18 czyli do Schroniska dla
bezdomnych zwierząt w BB. Pan przyjął moje zgłoszenie, zapisał mój numer i
poinformował mnie że ktoś po kota przyjedzie. Przechodząc o godzinie 16.40
koło tego śmietnika zaglądnąłem z ciekawości do środka i ...... znalazłem w
nim tego samego kota tylko że tym razem leżał na boku i oddychał z dużą
trudnością. Więc ponownie dzwonie do Schroniska i pytam dlaczego nikt się nim
nie zajął? Na co pan mnie informuje że widocznie nie było w pobliżu samochodu
ze schroniska? Przez 9 godzin nie mieli czasu podjechać po zwierzę
potrzebujące pomocy? Ponownie zapisał adres, mój numer i po raz drugi
poinformował mnie że ktoś się tam zjawi. Faktycznie po jakichś 30 minutach
przyjechał mężczyzna ze schroniska, wziął kota za kark i położył na pakę
samochodu. Spytałem go więc dlaczego nie przyjechali wcześniej a on mi na to :
"Widocznie im się kartka ze zgłoszeniem zgubiła - tak bywa".
Ręce opadają. Ten mały kot leżał tam półżywy przez 9 godzin, pod blaszanym
dachem, w tym zamkniętym pomieszczeniu, bez wody a temperatura dziś koło 30
stopni. Tacy ludzie nie powinni pracować ze zwierzakami a co najwyżej śmieci
przerzucać. Po prostu brak słów!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: natasza schronisko schroniskiem, IP: 80.50.126.* 23.07.09, 08:07
      to odrębna bajka. Ale czy przez te kilka godzin nikt z mieszkańców nie wyrzucał śmieci? czy żadna ludzka franca nie mogła przynieść kociakowi czegoś do picia albo jedzenia???
      • Gość: Pedros Re: schronisko schroniskiem, IP: *.gestind.com.pl 23.07.09, 08:09
        Pewnie ktoś tam był i widział kociaka, obok bawiły się dzieci ale znieczulica
        panuje wśród ludzi. Niestety tak już jest.
        • Gość: janek Re: schronisko schroniskiem, IP: 195.205.23.* 23.07.09, 11:15
          kolego pedros a co by ci sie stalo jakbys napoil sam kota i go
          odwiozl na ulice reksia? takie sa niestety czasy ze na pogotowie dla
          czlowieka czeka sie czasem i 2 godziny.
          • Gość: Pedros Re: schronisko schroniskiem, IP: *.gestind.com.pl 23.07.09, 11:31
            Gdybym wiedział kolego że taka będzie "reakcja" pana ze schroniska to oczywiście
            sam bym go zawiózł ale po pierwsze tak się złożyło że samochód miałem u
            mechanika a po drugie szedłem do pracy. Ale wierz mi że gdybym dał radę to sam
            bym go zawiózł do tych ....
    • Gość: xxxx Re: Skandal - schronisko dla bezdomych zwierząt w IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 23.07.09, 11:36
      zastanówcie się nastepnym razem czy warto dawać im 1% ze swojego
      podatku
      • Gość: janek Re: Skandal - schronisko dla bezdomych zwierząt w IP: 195.205.23.* 23.07.09, 12:19
        dales? zalujesz? a byles tam kiedys i widziales jakie maja warunki i
        ile kasy do wydania co miesiac? poswiec troche swojego czasu lub
        pieniedzy zamiast gadac, wyjdzie to zwierzaczkom na dobre.
        • Gość: Pedros Re: Skandal - schronisko dla bezdomych zwierząt w IP: *.gestind.com.pl 23.07.09, 12:26
          Kim jesteś kolego aby mówić mi co mam robić? Wyobraź sobie że pomagam i
          finansowo i działając więc może ty weź się do roboty a nie nauczaj innych.
          • Gość: janek Re: Skandal - schronisko dla bezdomych zwierząt w IP: 195.205.23.* 23.07.09, 13:29
            kolego pedros to byla odpowiedz na post niejakiego xxxx a nie na
            twoj, szacunek ze wogole zwrociles uwage na tego kota, inni by
            przeszli udajac ze go nie ma, pozdrawiam.
            • Gość: Pedros Re: Skandal - schronisko dla bezdomych zwierząt w IP: *.gestind.com.pl 23.07.09, 13:48
              w takim razie sorki - źle Cię zrozumiałem.
              pozdrawiam
              • aurelia_aux Re: Skandal - schronisko dla bezdomych zwierząt w 23.07.09, 13:56
                Cieszmy się, że takie schronisko u nas w ogóle istnieje i że zwierzaki mają tam
                nie najgorsze warunki (w porównaniu ze starym schroniskiem)
                Swoją drogą oczywiście lepiej jest wziąć zwierzaka i poszukać mu domu na własną
                rękę, jeśli się ma na to warunki. a jeśli nie, trzeba liczyć na schronisko.
                Działa ono jak każda instytucja, czyli czasami zawodzi, ale za to w tym
                schronisku są wolontariusze którzy chodzą na spacery z psami, bawią się ze
                szczeniakami, zwierzaki są czyste, wyczesane, ogólnie nie ma źle.

Każdemu polecam pomagać schronisku, bez naszej pomocy będzie tylko gorzej.
                • Gość: natasza a ja IP: 80.50.126.* 23.07.09, 14:14
                  tydzień temu przygarnęłam do domu trzymiesięcznego kociaka, czarno-białego. Szukam dla niej domu i nie mogę znaleźć. Pomóżcie, bo wkrótce będzie problem.
                  W domu jest już trzyletni kot, małe dziecko, niedługo wraca Babcia.
                  Kto przygarnie miziastego, przytulnego kociaka????? (kotkę).
                • Gość: Pedros Re: Skandal - schronisko dla bezdomych zwierząt w IP: *.gestind.com.pl 23.07.09, 14:35
                  Pewnie że fajnie ale szkoda że podejście ludzi tam pracujących jak wynika z
                  zaistniałej sytuacji jest niewłaściwe.
    • Gość: nieujawniony schronisko w BB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.14, 17:26
      Jeśli schronisko komukolwiek się nie podoba i sądzi, że pracownicy źle pracują to niech się tam zatrudni jako wolontariusz i pomaga biednym psom, a nie skarży się na obsługę... każdy mógłby wyrzucić psa do śmietnika pod schroniskiem żeby było na pracowników, żeby to im się dostało!!!
      Nie będe wnikać w szczegóły! Do widzenia!!!
      • Gość: Ash Re: schronisko w BB IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.03.14, 23:37
        Po co mieszasz ludziom w głowie i bredzisz coś o śmietniku pod schroniskiem, w dodatku w sprawie z przed iluś lat ?
        Inni ludzie tam teraz pracują, pewnie inna dyrekcja. Ja o tym schronisku słyszałam dość niepochlebne opinie jeśli chodzi o pracowników. Jak jest nie wiem, wiem że jest tam masa fantastycznych wolontariuszy, którzy robią dużo dobrego dla zwierzaków. Widać to szczególnie w soboty na spacerach. Warunki są tam niestety koszmarne, wiem bo mam zwierzaka stamtąd i widziałam :(
        Kasztelanowi widać na zwierzętach nie zależy, podatek zbiera, tylko nie wiadomo na co.
        • dudysm Re: schronisko w BB 05.04.14, 11:33
          Też mam pieska stamtąd.Oceniam warunki panujące w schronisku na dobre, i cieszę się że w sytuacji gdy dziennie zabija się tysiące zwierząt (co z tego że świn i krów oraz drobiu), niektóre bardzo okrutnie (przepraszam-koszernie) opiekuje się bezpańskimi psami kotami i innymi zwierzakami/pewnie by się zupełnie nie odczłowieczyć. Ten wspomniany kotek pewnie był już niewidomy, z zaburzeniami równowagi i najprawdopodobniej celem nieprzedłużania mu agonii zostałby uśpiony (znacie kogoś kto przygarnie zwierzaka w agonii bo ja nie).I z przyjemnością przekazałem w tym roku 1% podatku (ale nie więcej niż 2 PLN 50 gr-śmiech) na cele opieki nad zwierzętami. Myślę że to szczytniejszy cel niż dziesiątki innych, ai utrzymywanie się z tych pieniędzy personelu można by jakoś łatwiej przebaczyć niż np. AmberGold:)), choć miasto pewnie dopłaca sporo, czy wiecie ile płaci nowoczesnym hyclom za złapanego bezpańskiego zwierzaka?Facet odpuścił moją miesięczną gażę albo coś kolo tego (była afera, pokazywali w TVNie niedawno).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka