Dodaj do ulubionych

Hej Goska!

IP: *.exide.pl 04.03.04, 09:03
Widze ze bardzo interesujesz sie lotnictwem... Mam do Ciebie male pytanie w
zwiazku z tym. Czy do poglebiania wiedzy na ten temat i zdobywania nowych
informacji uzywasz tylko tego forum?
Moze po prostu nie wiesz, ze poza airliners jest na prawde mnostwo stron o
tej tematyce, nie wspominajac juz o literaturze i fachowych pismach. A chyba
najbardziej polecalabym Ci programy na kanalach Discovery, niedawno Travolta
tlumaczyl dlaczego samolot utrzymuje sie w powietrzu...
Proponuje pomoc naszej kolezance i niech kazdy zamiesci tu kilka
przydatnych linkow, tutulow ksiazek itp.
Na prawde nie trzeba wiele wysilku by dowiedziec sie, jak
dzialaja "zaluzje" w samolocie...:)
Btw. rozmowa mamy z 5-cio, moze nawet 4-ro letnim synkiem, siedzacych obok
mnie na trasie W-wa-Paryz (miejsca za prawym szkrzydlem): "mamo, a flapy sa
tez w samochodach?" "nie kotku, samochody nie lataja, wiec nie potrzebuja
flapow..."
Ann
Obserwuj wątek
    • g_boac Re: Hej Goska! 04.03.04, 09:19
      Juz jej ktos kiedys proponowal, zeby poszla do biblioteki. Autora postu
      obrzucono takim stekiem wymyslow, ze wstyd (wiekszosc z nich podejrzewam byla
      napisana przez nia sama). Mnie sie wydaje, ze to jest po prostu bardzo samotna
      i zgorzkniala osoba. Zignorujmy ja po prostu (choc czasami jest trudno bo i
      mnie krew zalewa jak czytam jej wtrety - mozna ominac jej poszczegolne posty
      ale ona wtraca sie i w inne dyskusje).
      • Gość: michal_pilot Re: Hej Goska! IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 04.03.04, 18:03
        sek w tym ze do bilioteki trzeba pojsc, podniesc "d", wziac odpowiednia
        ksiazke ... a jest doslownie kupa informacji na samym internecie - sa
        naprzyklad bardzo dobrze opisane glowne zasady lotu lacznie z oporami przy
        malych szybkosciach (co wedlug Goski przeczy mechanice klasycznej !), dobry
        opis glownych sil dzialajacych na skrzydla (tu by na Goske czekal nastepny
        szok ...co sie dzieje na tylnym poziomym stateczniku..). Nie mowiac o calej
        stercie wiadomosci o prawie lotniczym .. ale to wszytko po angielsku.
        • airman_wawa Re: Hej Goska! 04.03.04, 18:08
          Hej mihal_pilot, jak jesteś taki madry to wyjaśnij wszystkim bez odsyłania do
          literatury (to każdy potrafi), co sie dzieje na tylnym poziomym stateczniku???
          • Gość: michal_pilot Re: Hej Goska! IP: *.arc.nasa.gov 04.03.04, 20:08
            hej, prosze nie nazywaj mnie pogardliwie "madry". Ja wiem tyle ile pilot musi
            weidziec - nic wiecej. Jak ktos chce sie bawic w arkana wiedzy aerodynamicznej
            to ja sie do tego nie nadaje.

Na poziomym stateczniku (nie jestem pewny polskiego nazewnictwa, po angielsku to
            "horizontal stabilizer") sila aerodynamiczna jest skierowana w DOL. Wiem ze to
            nie zadne odkrycie dla pilotow ale dla ludzi ktorzy maja zielone pojecie o
            lotnictwie to rzeczywiscie ciekawostka.
            • cavy Re: Hej Goska! 05.03.04, 17:41
              > "horizontal stabilizer") sila aerodynamiczna jest skierowana w DOL.

Jak to jest z ta sila w dol, co ją rownowazy zeby samolot nie zaczal robic
              petli? Mnie sie zawsze wydawalo ze na stateczniku poziomym nie dziala zadna
              sila ani w gore ani w dol jezeli ster wysokosci jest w polozeniu neutralnym?
              • Gość: michal_pilot Re: Hej Goska! IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 05.03.04, 18:38
                Rozwnowazy ja srodek ciezkosci samolotu ktory jest najbardziej z przodu.
                Sily sa tak rozlozone idac od dziobu do tylu:

A.Sila ciezkosci skupiona w "center of mass" (do dolu)
                B.sila nosna skupiona w pewnym miejscu na skrzydle (do gory)
                C.sila nosna na tylnym stateczniku (w dol) (tu jest wiec ujemny kat natarcia)

Wysztkie sily sie rownowaza zgodnie z zasadami dzwigni (rownanie na moment
                sil).
                Oprocz tego oczywiscie A + C = B.

• Gość: michal_pilot Re: Hej Goska! IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 05.03.04, 19:28
                  dlatego jak samolot traci czesc tylnego statecznika w locie (byly takie
                  wypadki - zderzenie) pikuje nosem w dol. Duzo lepiej jest stracic 1 m2 glownego
                  skrzydla niz 1 m2 tylnego ...

Jedynie inny uklad sil maja samoloty typu "canard" gdzie wszystkie skrzydla
                  poziome pracuje w ta sama strone - w gore.
          • cavy Re: Hej Goska! 04.03.04, 20:18
            Airman, jako jedyny ujawniłeś się jako kapitan, mógłbyś się zatem czasem
            udzialać na tym forum nie tylko broniąc Goski, ale odpowiadając na różne
            pytania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka