Dodaj do ulubionych

Przed lądowaniem

31.03.06, 16:16
Pytania dotyczą duzych samolotów pasażerskich

Ile czasu przed ladowaniem, w jakiej odległości od pasa i na jakiej wysokości
typowo:
1. wypuszcza sie podwozie
2. wypuszcza się klapy
3. ustawia w osi pasa?

Od czaego zależy zmienność tych czasów, odległości i wysokości, jakie są
dopuszczalne granice?
Obserwuj wątek
    • Gość: jast Re: Przed lądowaniem IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 31.03.06, 21:30
      > 1. wypuszcza sie podwozie

okolo 600 metrow, 12 km od pasa.

> 2. wypuszcza się klapy

jest wiele pozycji klap, wypuszczanie ich sie odbywa podczas calego podejscia.
      Naogol na wyskosci 300-400 metrow wszystkie klapy beda wysuniete w duzych
      samolotach.

> 3. ustawia w osi pasa?

wszystko zalezy od rodzaju podejscia. Typowo 10 km.
      • bwv1004 Re: Przed lądowaniem 01.04.06, 19:37
        Dziękuję. Oczywiście, z klapami chodziło o kiedy się zaczyna i kiedy sie
        kończy, wiem, że nie wypuszcza się na full od razu.

Czyli typowo ostatni zakręt na os pasa wykonuje się już z wysuniectym
        podwoziem? Czy też z częściowo wysunietymi klapami?
        • Gość: jast Re: Przed lądowaniem IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 01.04.06, 20:41
          > Czyli typowo ostatni zakręt na os pasa wykonuje się już z wysuniectym
          > podwoziem? Czy też z częściowo wysunietymi klapami?
          >
          o, takich regul na pewno nie ma. To zalezy od lotniska, podejscia i czy kapitan
          dojdzie do wniosku ze samolot ma za duzo "energii" ktora musi wytracic. Jak ma
          za duzo energii to zacznie wypuszczac klapy wczesniej. Tylko co mozna
          powiedziec ze w 98% przypadkach podwozie wysunie dawno po tym jak bedzi na
          linii prostej do pasa. Podwozie to jedna z ostatnich rzeczy.
          • bwv1004 Re: Przed lądowaniem 01.04.06, 21:37
            >Tylko co mozna
            > powiedziec ze w 98% przypadkach podwozie wysunie dawno po tym jak bedzi na
            > linii prostej do pasa

A te 2% to lotniska, gdzie podejście jest z różnych powodów kręte i na oś
            wchodzi się np kilometr przed pasem?
            • Gość: jast Re: Przed lądowaniem IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 01.04.06, 21:45
              te 2% (a moze 0.1% ??) to jak pilot robi szybkie podejscie przy dobrej
              widocznosci gdzie leci wzdluz pasa ("downwind leg") i robi szybki zakret 180
              stopni. Niezbyt czesto to zobaczysz - raczej na nieduzych lotniskach.
              • bwv1004 Re: Przed lądowaniem 01.04.06, 22:11
                No ale takie jak ja napisałem przecież też!
                • Gość: jast Re: Przed lądowaniem IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 01.04.06, 22:50
                  Tez. Zobaczysz to na przyklad w San Juan, Puerto Rico gdzie bardzo czesto
                  samoloty robia podejscie jakby mialy ladowac na pasie 10 a w ostatniej chwili
                  robia zakret w lewo i laduja na 8. Ale takie dziwne podejscia to rzadkosc.
                  • bwv1004 Re: Przed lądowaniem 01.04.06, 22:55
                    Na DCA to codzienność :-)

A czy ten manewr z lotem wzdłuż pasa i zawróceniem o 180 stopni bywa robiony
                    przez duze pasażerskie odrzutowce, czy raczej tylko przez mniejsze samoloty?
                    • Gość: jast Re: Przed lądowaniem IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 01.04.06, 23:04
                      Duze i male. Male robia to non-stop aby sobie "skrocic" droge jak pogoda jest
                      dobra.

Zgadza sie co do DCA. Oni tam maja specjalna trase aby unikac
                      terenow "zastrzezonych" (restricted airspace).
                      • bwv1004 Re: Przed lądowaniem 01.04.06, 23:25
                        Dzięki. Ciekaw jestem czy kiedyś zdarzy mi się zobaczyć ten manewr z zakretem o
                        180 stopni "od środka" :-)
                        • bwv1004 Re: Przed lądowaniem 17.04.06, 03:38
                          Ha - właśnie dziś widziałem ! Obejrzałem lotnisko i okolice, potem
                          polecieliśmy od lotniska, potem nisko zakręt o 180 stopni i lądowanko. Bardzo
                          przyjemne! :-)
    • Gość: g Re: Przed lądowaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 23:39
      Skończ z tym płaczem po Papieżu, bo jesteś żałosny. W internecie są instrukcje
      dla różnych samolotów dla różnych podejść. Zamiast płakać, poszukaj i poczytaj.
      • bwv1004 Re: Przed lądowaniem 02.04.06, 00:09
        > W internecie są instrukcje
        > dla różnych samolotów dla różnych podejść.

Dzięki, wprawdzie chodziło mi raczej o ogólne prawidłowości niż szczegółowe
        przepisy, ale poszukam. Zresztą, jak rozumiem, postępowanie nie jest
        zdeterminowane wyłącznie samolotem, raczej jest wypadkową samolotu i warunków
        podejścia...
        • Gość: jast Re: Przed lądowaniem IP: *.arc.nasa.gov 03.04.06, 22:00
          > postępowanie nie jest
          > zdeterminowane wyłącznie samolotem, raczej jest wypadkową samolotu i warunków
          > podejścia...

Najlepiej to tak ujac - wypuszczanie klap, podwozia jest uzaleznione od czasu
          jaki pozostal do ladowania i od energii samolotu w danym momencie (i oczywiscie
          typu samolotu). W ten sposob omiaja sie te wszystkie sprawy zwiazne z tym czy
          podejscie jest "proste" czy "krzywe" gdyz to naprawde nie ma w tym wypdaku
          znaczenia.
      • Gość: pidżej Re: Przed lądowaniem IP: *.acn.waw.pl 02.04.06, 11:56
        załosne jest twoje zrozumienie prostych tekstów. on nie może przestać płakać bo
        nawet nie zaczął. a może nie rozumiesz bo czytasz załzawionymi oczyma? to by
        wiele wyjaśniało. (a na drugie masz Ewa Kruk przypadkiem?)
    • conveyor Re: Przed lądowaniem 03.04.06, 21:24
      Zainstaluj sobie MFS 2004, i dobrze pocwicz. Sporo mozna sie dowiedziec.
      • bwv1004 Re: Przed lądowaniem 08.04.06, 01:49
        conveyor napisał:

> Zainstaluj sobie MFS 2004, i dobrze pocwicz. Sporo mozna sie dowiedziec.

Nie wiem, czy aż tak mnie interesuje żeby wydawać kasę, ale może..

A to www.flightgear.org/introduction.html ile jest warte?
        • Gość: jast Re: Przed lądowaniem IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 08.04.06, 02:37
          jak za darmo to bierz.. chyba to nie jest takie zle ale oczywiscie wszystko
          zalezy jakie sa twoje oczekiwania. Na www.avsim.com jest grupa dyskusyjna
          poswiecona temu produktowi - jedni narzekaja drudzy sa bardzo zadowoleni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka