Dodaj do ulubionych

lotnisko w Monachium i we Frankfurcie

IP: *.gibnynex.gi 12.05.03, 22:54
Ktore lotnisko jest wieksze? Chce zaprosic do mnie rodzicow i musza sie
przesiasc, albo w Maonachium albo we Franfurcie. Bedzie to dla nich pierwszy
lot w zyciu. Ktore lotnisko wedlug was jest trudniejsze do przesiadki, tzn.
autobusy wewnetrzne, zmiana terminali. bede berdzo wdzieczna za odpowiedzi.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • norge75 Re: lotnisko w Monachium i we Frankfurcie 13.05.03, 01:32
      Frankfurt jest duzo wiekszy i trudniejszy do przesiadki. Poza tym lotnisko we
      Frankfurcie jest obskurne i nieprzyjemne, czasem gdy sie przechodzi miedzy
      bramkami czy terminalami mozna miec wrazenie, ze sie jest w piwnicy jakiegos
      bloku. Czesto trzeba jezdzic daleko autobusem. Lotnisko w Monachium jest
      mniejsze i zorganizowane w sposob bardziej przejrzysty.

pozdrowienia

• Gość: michal_pilot Re: lotnisko w Monachium i we Frankfurcie IP: *.arc.nasa.gov 13.05.03, 02:50
        Ja tez jakbym mial wybierac to bym sie przesiadal w
        Monachium. To "latwiejsze" lotnisko dla podroznika.
    • stewcia Re: lotnisko w Monachium i we Frankfurcie 13.05.03, 07:58
      Przy kupowaniu biletu, możesz też poprosić, by Twoich rodziców potraktowano
      specjalnie, tzn. jako tzw. "MAAS"-y ("Meet And Assist"). Ta usługa jest
      bezpłatna; przewoźnik po prostu bierze pod szczególną opiekę takich pasażerów,
      oferując im m.in. asystę obsługi naziemnej w porcie tranzytowym.

Pozdrawiam.
      • Gość: julie Re: lotnisko w Monachium i we Frankfurcie IP: *.gibnynex.gi 13.05.03, 08:31
        dziekuje za rady. szczegolnie za te o pomocy przy przesiadaniu. bardzo dobry
        pomysl.
        • Gość: Lukasz Monachium i Special Service Request IP: 204.60.124.* 13.05.03, 15:11
          rowniez wybralbym Monachium

Istnieje rowniez opcja wpisania do rezerwacji - oprocz MAAS-a (to bardzo
          dobtry pomysl) - SSR (special service request) jezeli Rodzice twoi potrzebuja
          pomocy przy wsiadaniu/wysiadaniu z samolotu. Kiedys zdazalo sie dostrawaly
          liste paxow z takim SSR: "Hindi speaking servie request" czyli "potrzebuje
          stwey mowiacej w Hindi (jezyku Indyjskim). Mozesz poprosic zeby
          napisali "request Polish speaking assistance" - jak ktos rozsadny znajdzie sie
          w lini ktora bede lecic twoi to powienien dac mowiaca po Polsku Stewe.
          Pzdr,
          L
          • Gość: julie Re: Monachium i Special Service Request IP: *.gibnynex.gi 15.05.03, 14:21
            kupilam bilety na expedia w internecie i zaznaczylam 'Meet and Assist'.
            Okazalo sie tez ze do Monachium beda leciec LOTem, a nie Lufthansa wiec zawsze
            moga kogos z obslugi zapytac, na pewno sobie poradza. Z tego co zobaczylam na
            stronie lotniska to jest to po prostu jeden terminal wiec chyba byloby tam sie
            bardzo trudno zgubic. Zdziwilo mnie tylko jak chcialam zarezerwowac bilet ze
            na przesiadke mieliby 35 minut - zdecydowalam, ze nie chce takiego polaczenia -
            prawie za kazdym razem jak lece samolotem to lot jest opozniony. Czy 35 minut
            to wystarczajacy czas?
            • Gość: gaduła Re: Monachium i FRankfurt IP: *.IOd.krakow.pl 15.05.03, 16:57
              Monachium to jest mały kurnik w porównaniu z dworcem Frankfurtem co do
              wielkości i liczby pasażerów !
            • stewcia Re: Monachium i Special Service Request 16.05.03, 09:21
              35 minut to bardzo mało, dziwię się, że w ogóle proponują Ci taki bilet. Co
              prawda latem opóźnienia aż tak często się nie zdarzają (pogoda), ale znając
              prawa Murphy'ego... ;-) Do MUC z WAW zwykle lata Embraer, a to znaczy, że
              wychodzi się do autobusu, co trwa dłużej niż gdyby samolot stał przy rękawie.
              Poza tym, nawet jeśli Rodzice zdążą przejść, wątpię, by w tak krótkim czasie
              przeładowano ich bagaż.

Ja bym wolała wziąć późniejszy samolot (co najmniej godzina różnicy), i lecieć
              nie denerwując się, czy aby na pewno zdążę.

Pozdrawiam.
          • Gość: Lukasz MUC na 30 min. dla MCT IP: 204.60.124.* 16.05.03, 15:44
            Czesc,
            MUC - lotnisko w Monahium na 30 minute na Minimum Connecting Time. W dniu
            wylotu twoich rodzicow radze wejsc na strone internatowa lotniska, lun
            Lufthansy i zaobaczyc do jakiego gatu przylatuje samolot z WAW i z jakiego
            odlatuje do Ciebie.
            Wtedy w oparciu o mape lotnisko mozesz tez wytlumaczyc jak powinni isc - tak
            orienacyjnie. Choc czasami gaty sie zmieniaja w ostatniej chwili.
            pzdr,
            L
    • Gość: dekris Re: lotnisko w Monachium i we Frankfurcie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.03, 19:00
      A skad leca?
      • Gość: dekris ERRATA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.03, 19:02
        nie skad a raczej dokad?
        • Gość: julie ERRATA IP: *.gibnynex.gi 16.05.03, 15:17
          Do Malagi. Co prawda ja mieszkam w Gibraltarze i do Malagi mam jakies 120 km,
          ale loty do Gibraltaru sa tylko przez Londyn i koszmarnie drogie.
          • Gość: Lukasz przypomnij o kotroli paszportowa w MUC IP: 204.60.124.* 16.05.03, 16:01
            Powiedz Rodzicom ze w Monachium beda musieli przejsc przez kotrole paszportowa,
            poniewaz z WAW porzylatuje z poza obszaru Shengen a Hiszpania jest w Shengen.
            Po wylodowaniu w Maladze poporstu odbieraj bagaz i juz nic nie beda musieli
            przechodzic przez kontrole.

Wedlug info na stronie lotniska:

samolotu LOT z WAW przylatuja na Terminal 1, Modul C (nawet jezeli bilet jest
            przypisany na rejs LH code share)
            samoloty do Malgi dzisaij tj piatek 15 maja z modulu A i B

Oto strona internetowa MUC: www.munich-airport.de/EN/index.html
            L
            • Gość: julie Re: przypomnij o kotroli paszportowa w MUC IP: *.gibnynex.gi 16.05.03, 20:07
              O wizach w paszporcie pamietam - Hiszpanie potrafia zatruc zycie sprawdzajac
              paszporty przy kazdym przejsciu granicy Gibraltar-Hiszpania. Czy w Monachium
              po prostu automatycznie ktos nie podstempluje im paszportow? czy trzeba sie o
              to upominac?
              • Gość: Lukasz Re: przypomnij o kotroli paszportowa w MUC IP: 204.60.124.* 16.05.03, 20:56
                nawet gdyby niemiecko-unijna "immigration" w Monachium nie wstawila pieczatek
                przy wjezdzie to nie zachowaja odcinki boardingow jak dowod ze w danym dniu
                przylecieli i przesidali sie na lot "wewnatrz" Shengen
                • Gość: STYRO Re: przypomnij o kotroli paszportowa w MUC IP: *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 17.05.03, 03:46
                  Od kiedy LOT lata do malagi julie??? A moze zle zrozumialem i lotowski samolot
                  tylko przywiezie ich do MUC?
                  • Gość: julie Re: przypomnij o kotroli paszportowa w MUC IP: *.gibnynex.gi 17.05.03, 11:57
                    LOT niestety nie lata do Malagi - szkoda, bo mi by to ulatwilo zycie :). LOT
                    zawiezie ich do Monachium (Lufthansa), a pozniej Spanair.
                    • Gość: julie Re: przypomnij o kotroli paszportowa w MUC IP: *.gibnynex.gi 17.05.03, 12:20
                      wlasnie jeszcze jedno pytanie mi przyszlo do glowy. Znalazlam lot z przesiadka
                      w Szwajcarii - czy Szwajcaria jest w Shengen? Nie mam pojecia. Czy stempel ze
                      Szwjcarii pozwala mi byc w Hiszpanii?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka