Dodaj do ulubionych

Losy starych samolotow LOT-u

IP: *.pap.edu.pl 09.07.03, 11:03
Czy ktos mi moze powiedziec co dzieje sie z samolotami LOT-u ktore ida na
zyletki? Czy sa one odprowadzane na zlomowisko, czyciete gdzies na uboczu
lotniska czy sluza jako jakies obiekty cwiczeniowe, czy wreszcie trafiaja w
jakies inne dziwne przeznaczenie? Czy zna ktos samolot stojacy w dziwnym
miejscu? (pasazerski).
Obserwuj wątek
    • gdabski Re: Losy starych samolotow LOT-u 09.07.03, 11:46
      Gość portalu: Agata napisał(a):

> Czy ktos mi moze powiedziec co dzieje sie z samolotami LOT-u ktore ida na
      > zyletki? Czy sa one odprowadzane na zlomowisko, czyciete gdzies na uboczu
      > lotniska czy sluza jako jakies obiekty cwiczeniowe, czy wreszcie trafiaja w
      > jakies inne dziwne przeznaczenie?

Najlepiej jest pewnie sprzedać innej linii w stanie zdolnym do lotu (tak jak
      stało się z Il-62 i przynajmniej częścią Tupolewów LOTu). Jeśli żadna linia
      nie chce ich kupić, to samoloty mogą trafić do lotniskowej straży pożarnej,
      muzeum, choć większość tnie się i złomuje. Czasem pojawia się ktoś, kto kupi
      tanio (pewnie po cenie złomu :) ) taki przeznaczony do złomowania samolot i
      zrobi z niego np. restaurację.

> Czy zna ktos samolot stojacy w dziwnym miejscu? (pasazerski).

Wyżej wspomniane samoloty - restauracje można spotkać w kilku miejscach na
      polskich drogach. Poza tym koło warszawskiego Praktikera w Alejach
      Jerozolimskich stoi w krzakach jeden ex-lotowski Tupolew.

BRGDS, Gdabski
      • Gość: tomek Re: Losy starych samolotow LOT-u IP: 213.158.197.* 09.07.03, 15:29
        chyba obok Decathlonu, względnie Carrefoura stoi ten TU.
        W Alejach Jerozlimskich nie ma Praktikera
        pzdr
        tomek
        • Gość: Tomek Re: Losy starych samolotow LOT-u IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 18:31
          A jaka to jest dokladnie ulica? To znaczy jesli Jerozolimskie to w przecieciu
          z jaka ulica, bo nie jestem z Wawy a chetnie obejrze :-)

A do jakiej floty sprzedano Ily 62? Czy jeszcze lataja?
          • Gość: michal_pilot Re: Losy starych samolotow LOT-u IP: *.arc.nasa.gov 10.07.03, 02:08
            wiem ze Ukraina kupila naszych pare (wszystkie ?) ILy-62.
          • Gość: tomek Re: Losy starych samolotow LOT-u IP: 213.158.197.* 10.07.03, 08:35
            > A jaka to jest dokladnie ulica? To znaczy jesli Jerozolimskie to w
            przecieciu
            > z jaka ulica, bo nie jestem z Wawy a chetnie obejrze :-)
            >
            > A do jakiej floty sprzedano Ily 62? Czy jeszcze lataja?

zaraz za Carrefourem Reduta skręcasz w prawo (między salonem Renault a
            biurowcem BASF) i jedziesz aż do torów kolejki WKD a wtedy to już nie sposób
            nie zauważyć.
            Miłych (?) wrażeń
            pzdr
            tomek
        • gdabski Re: Losy starych samolotow LOT-u 10.07.03, 13:15
          Gość portalu: tomek napisał(a):

> chyba obok Decathlonu, względnie Carrefoura stoi ten TU.
          > W Alejach Jerozlimskich nie ma Praktikera
          > pzdr
          > tomek

No tak, praktikera nie ma :) Wydawało mi się jednak, że to było obok jakiegoś
          baumarketu. Never mind.

Gdabski
    • Gość: azm Re: Losy starych samolotow LOT-u IP: *.acn.pl 09.07.03, 19:52
      jeden Tu-154?? stoi przy drodze Piotrków-Częstochowa jako część restauracji.
      • Gość: JH Re: Losy starych samolotow LOT-u IP: *.acn.waw.pl 11.07.03, 14:28
        Gość portalu: azm napisał(a):

> jeden Tu-154?? stoi przy drodze Piotrków-Częstochowa jako część restauracji.

Wydaje mi sie, ze to jest Il-18, a nie Tupolew. Restauracja przy skrzyzowaniu
        na trasie Piotrkow-Czestochowa wlasnie.
        • Gość: azm Re: Losy starych samolotow LOT-u IP: *.acn.pl 11.07.03, 15:15
          dlatego dałem znak zapytania, bo nie pamiętam dokładnie. Przyjmuję, że masz
          rację.
          • johnny_tomala Re: Losy starych samolotow LOT-u 28.07.03, 08:34
            też jestem za tym ze to ił 18 ale ostrzegam nie pijcie tam kawy bo się mozna
            zdziwić przy rachunku
    • Gość: A Re: Losy starych samolotow LOT-u IP: *.netspeed.com.au 10.07.03, 06:02

Kiedys zlomowaly sie w sposob "naturalny" a teraz jest tyle klopotu. Do dzis
      mam dziwne uczucie, gdy pomysle, ze latalem wszystkimi tymi, ktore sie
      tak "naturalnie" zlomowaly.

Pozdrowienia,
      A
    • Gość: dekris Re: Losy starych samolotow LOT-u IP: 217.153.77.* 11.07.03, 13:00
      a tu jeden An-24, zaparkowany obok Cargo.

www.airliners.net/open.file?id=330854
      • cmok_wawelski Re: Losy starych samolotow LOT-u 11.07.03, 15:56
        Gość portalu: dekris napisał(a):

> a tu jeden An-24, zaparkowany obok Cargo.
        >
        > www.airliners.net/open.file?id=330854

Zwany czule Kaczorem.
        A czy ten autobus za nim to 175?
        • pi_lotnik Re: Losy starych samolotow LOT-u 12.07.03, 16:38
          Jeden Tu 154 trafił na lotnisko Czyżyny do Krakowskiego Muzeum Lotnictwa, są
          tam też starsze maszynu Lot-u, niema DC3, niestety.
        • Gość: muze Re: Losy starych samolotow LOT-u IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.03, 17:04
          No i jeszce w pułku transportowym na Balicach latają dwa AN-26, kiedyś
          wypożyczone do lotu.
          • pi_lotnik Re: Losy starych samolotow LOT-u 13.07.03, 16:20
            Te samoloty używane przez LOT, nosiły rejestracje SP-LWA, SP-LWB i SP-LWC,
            później przemianowany na SP-KWC. Obecnie noszą numery taktyczne 1602, 1603,
            1604. Ciekawe jest to,żę do remontu roku 1998, wszystkie samoloty nosiły
            malowanie lotowskie z zamoalowanymi znakami LOT-u i rejestracjami. Nie
            konserwowano tych samolotów w zwiąsku z czym przed wylotem na Ukrainę (na
            remont) maszyny były przawie srebrne bo odłaziła z nich farba.

PZDR pi_lotnik
    • Gość: muzeal-men Re: Losy starych samolotow LOT-u IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.03, 17:11
      To na Balicach to jest Tu 134, SP-LHB.
      • Gość: muzeal-men Re: Losy starych samolotow LOT-u IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.03, 17:12
        To jest na Czyżynach, nie Balicach!!!
        • Gość: Norman Re: Losy starych samolotow LOT-u IP: *.acn.pl / 10.65.3.* 26.07.03, 23:07
          Jeszcze jeden stary TU-134 stoi na trasie Gdańsk-Warszawa jako knajpa.
    • kasia.lomanczyk Re: Losy starych samolotow LOT-u 27.07.03, 00:25
      Wyobraz sobie taka sytuacje: godzina 3 w nocy, centrum Gdanska, wezel Hucisko.
      Jestem w taksowce, wracam z imprezy (uscisle, ze po zaledwie 2 piwach, bo nie
      pijam wiele). Nagle moim oczom ukazuje sie............. samolot LOTu jadacy po
      glownej arterii miasta. Myslalam, ze mi sie to sni, ale kierowca taksowki
      rozwial moje obawy.
      Jak opowiedzialam to rodzinie i znajomym, to nie chcieli uwierzyc. Twierdzili,
      ze na pewno bylam pijana albo zmyslam. ;) Uwierzyli dopiero, gdy bodajze 2 dni
      pozniej w lokalnej prasie ukazala sie informacja, ze tej wlasnie nocy
      przetransportowano przez Trojmiasto zezlomowany samolot majacy sluzyc jako
      restauracja gdzies bodajze w okolicach Wladyslawowa.
      • Gość: Agata Re: Losy starych samolotow LOT-u IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 27.07.03, 15:25
        A to ten samolot byl ze szkrzydlami, bo jak tak to trudno troche byloby mu sie
        poruszac.........

Mam pytanie, co to za samolot stoi w Warszawie na ulicy Wisniowej przy Muzeum
        Państwowego Instytutu Geologicznego? Co to za instytucja na terenie ktorej stoi?
        • kasia.lomanczyk Re: Losy starych samolotow LOT-u 27.07.03, 21:47

> A to ten samolot byl ze szkrzydlami, bo jak tak to trudno troche byloby mu
          sie
          > poruszac.........

No bez skrzydel byl oczywiscie. Sam kadlub jechal na wielkiej przyczepie.
          Skrzydla jechaly obok. Ale widok i tak byl piorunujacy.
        • Gość: JH Re: Losy starych samolotow LOT-u IP: *.acn.waw.pl 28.07.03, 00:11

> Mam pytanie, co to za samolot stoi w Warszawie na ulicy Wisniowej przy
          Muzeum
          > Państwowego Instytutu Geologicznego? Co to za instytucja na terenie ktorej
          stoi
          > ?

To MiG 21. Nie pamietam jaka to instytucja niestety:(
          Pozdrawiam
          • gdabski Re: Losy starych samolotow LOT-u 28.07.03, 11:51
            Gość portalu: JH napisał(a):

> Gość portalu: Agata napisał(a):
            >
            > > Mam pytanie, co to za samolot stoi w Warszawie na ulicy Wisniowej przy
            > Muzeum
            > > Państwowego Instytutu Geologicznego? Co to za instytucja na terenie ktorej
            >
            > stoi
            > > ?
            >
            > To MiG 21. Nie pamietam jaka to instytucja niestety:(
            > Pozdrawiam

Tam mieści się zespół szkół średnich o profilu mechatronicznym czy coś
            takiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka