Dodaj do ulubionych

balice - lecą, lecą samoloty

25.07.03, 11:09
takie mam pytanie: większość samolotów podchodzących do lądowania nadlatuje
od północy robi zwrot na mniej więcej 29 listopada i sobie ląduje . to są te
wszystkie warszawy londyny frankfurty, cześć robi to samo od południa i
obecnie podejrzewam że to czartery ale lataja też (szczególnie wieczorami)
samoloty prościutko ze wschodu jak w pysk szczelił dokładniutko (prawie) w
osi pasa są to samoloty turbośmigłowe (ATR ?) nie widać dokładnie. Skąd one
lecą ? co to za rejsy?
Obserwuj wątek
    • del-ta Re: balice - lecą, lecą samoloty 25.07.03, 11:21
      johnny_tomala napisał:

> takie mam pytanie: większość samolotów podchodzących do lądowania nadlatuje
      > od północy robi zwrot na mniej więcej 29 listopada i sobie ląduje . to są te
      > wszystkie warszawy londyny frankfurty, cześć robi to samo od południa i
      > obecnie podejrzewam że to czartery ale lataja też (szczególnie wieczorami)
      > samoloty prościutko ze wschodu jak w pysk szczelił dokładniutko (prawie) w
      > osi pasa są to samoloty turbośmigłowe (ATR ?) nie widać dokładnie. Skąd one
      > lecą ? co to za rejsy?

Część samolotów podchodzi od południowej strony, no bo jak inaczej podprowadzić
      samolot np. z Wiednia czy Zurychu? A co do tych podchodzących ze wschodu...
      Wiesz, gdzie jest Rzeszów? A stamtąd lata poczta...
      • powolnyrumpel Re: balice - lecą, lecą samoloty 25.07.03, 11:25
        ha ty wszystko wiesz ! właśnie na Ciebie liczyłem. dzieki juz wiem wszystko.
        idę szukac atlasu świata żeby sprawdzić gdzie ten rzeszów.
        ale chyba nie tylko poczta bo wczoraj leciały dwa pod rzad
        • del-ta Re: balice - lecą, lecą samoloty 25.07.03, 11:34
          powolnyrumpel napisał:

> ha ty wszystko wiesz ! właśnie na Ciebie liczyłem. dzieki juz wiem wszystko.
          > idę szukac atlasu świata żeby sprawdzić gdzie ten rzeszów.
          > ale chyba nie tylko poczta bo wczoraj leciały dwa pod rzad

Czy dwa samoloty od strony wschodniej to za dużo? ;-)
          Nie mogą sobie przylatywać, skąd chcą?...

A czy wiem wszystko? Hmm... To by było aż nudne.
          Pozdrawiam!
          • johnny_tomala Re: balice - lecą, lecą samoloty 25.07.03, 11:47
            chłolera nicki mi się pomyliły ale rumpel to też ja.
            dwa ze wschodu - już się bałem że to jakaś zorganizowana akcja.
            • del-ta Re: balice - lecą, lecą samoloty 25.07.03, 11:49
              johnny_tomala napisał:

> chłolera nicki mi się pomyliły ale rumpel to też ja.
              > dwa ze wschodu - już się bałem że to jakaś zorganizowana akcja.

Właśnie coś mi nie pasowało...
              Ale teraz to się nieźle uśmiałam! :-))))))))))
              • johnny_tomala Re: balice - lecą, lecą samoloty 25.07.03, 12:56
                a swoją droga powiedz mi jaką te tajemnicze wschodnie samoloty mają szybkość
                jak podchodzą - bo widać je z dość daleka a ja chciałbym wiedzeć jaki zasięg ma
                mój sokoli wzrok? (pomijam sprawę reflektora który życzliwi piloci zapalają
                żebym mógł ich wypatrzeć na tle)
      • Gość: michal_pilot Re: cos nie tak .... IP: *.rev.o1.com 26.07.03, 04:13
        > Część samolotów podchodzi od południowej strony, no bo jak inaczej
        podprowadzić
        >
        > samolot np. z Wiednia czy Zurychu? A co do tych podchodzących ze wschodu...
        > Wiesz, gdzie jest Rzeszów? A stamtąd lata poczta...

Cos sie wam koledzy pokrecilo ...

To skad samolot przylatuje (Wieden, Rzeszow, itp.) nie ma nic wspolnego z pasem
        na ktorym laduje (na takim malym lotnisku jak Balice). Pas startowy (kierunek
        ladowania) okresla wylacznie wiatr na lotnisku. Samoloty laduje/startuje zawsze
        pod wiatr. Nawet jak nie ma wiatru to nagol lotnisko ustala jeden kierunek
        ladowania dla wszystkich bez wzgledu skad nadlatuja.
        • del-ta Re: cos nie tak .... 26.07.03, 17:39
          Gość portalu: michal_pilot napisał(a):

> > Część samolotów podchodzi od południowej strony, no bo jak inaczej
          > podprowadzić
          > >
          > > samolot np. z Wiednia czy Zurychu? A co do tych podchodzących ze wschodu..
          > .
          > > Wiesz, gdzie jest Rzeszów? A stamtąd lata poczta...
          >
          > Cos sie wam koledzy pokrecilo ...
          >
          > To skad samolot przylatuje (Wieden, Rzeszow, itp.) nie ma nic wspolnego z
          pasem
          >
          > na ktorym laduje (na takim malym lotnisku jak Balice). Pas startowy (kierunek
          > ladowania) okresla wylacznie wiatr na lotnisku. Samoloty laduje/startuje
          zawsze
          >
          > pod wiatr. Nawet jak nie ma wiatru to nagol lotnisko ustala jeden kierunek
          > ladowania dla wszystkich bez wzgledu skad nadlatuja.

Otóż, drogi kolego, to nie do końca tak.
          Wiatr jest istotnym, ale jedynym czynnikiem przy ustalaniu kierunku do
          lądowania. W Krakowie najczęściej lądowania są na 26, czyli od strony miasta,
          mówiąc krótko. Jeśli wiatru nie ma, albo jest "znikomy", zwykle też na 26, ale
          jeśli sytuacja ruchowa tego wymaga (albo na to pozwala), to dajemy podejście na
          kierunek przeciwny, czyli 08. Często wracający wieczorem B737 z Frankfurtu
          ląduje na 08, bo ma "po prostej", a nie ma wtedy dużego ruchu i może to zrobić.
          Alba dwa ostatnie dni. Wyłączona jest z ruchu jedna z dróg kołowania, i
          wypuszczałam samoloty z 08, żeby nie musiały kołować przez całą drogę startową
          do 26. Natomiast lądowania dawałam na 26. Zresztą nieźle się musiałam
          nakombinować.
          Tak więc jest kilka czynników przy ustalaniu kierunku startu czy lądowania.
          Nie lubię, kiedy ktoś się wymądrza, a wie niewiele. Sorry!
          Pozdrawiam!
    • pi_lotnik Re: balice - lecą, lecą samoloty 25.07.03, 21:05
      Nie nad alejami a nad zielonkami. Jedynie pojedyńcze lecą tam tędy...
      • johnny_tomala Re: balice - lecą, lecą samoloty 26.07.03, 12:03
        panie pilocie michale coś się pan dość poważnie rozminął z tematem o którym
        sobie gawędzimy ale nie mam do cię pretensji ;-)
        a co do zielonek to pisałe ogólnie i w przybliżeniu jedne tam drugie tu czyż to
        nie wszystko w sumie jedno?
        • pi_lotnik Re: balice - lecą, lecą samoloty 26.07.03, 17:00
          sorki ale michal_pilot i ja to dwie różne osoby więc rozdziel to co mówisz do
          każdego z nas. I wieększość lata nad zielonkami i basta.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: Aviation-fan Re: balice - lecą, lecą samoloty IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.03, 17:49
            Pracuję na Węgrzcach przy drodze krajowej E7 i gwarantuję ci, że zdecydowanie
            więcej samolotów lecących z północy skręca w prawo jeszcze po tamtej, (czyli
            wschodniej) stronie E7-ki a nie nad Zielonkami. Bez urazy, być może oglądasz
            to z trochę innej perspektywy stąd wzięły się te Zielonki, raczej się nie
            mylę, ponieważ mi te samoloty po skręcie przelatują nad głową. Chociaż jak
            napisał Johnny Tomala „trochę tu trochę tam” myślę, że w tej odległości od
            progu pasa to one mają jeszcze pewną tolerancję, (jeśli się mylę to liczę, że
            koleżanka del-ta mnie poprawi.
            • del-ta Re: balice - lecą, lecą samoloty 26.07.03, 18:16
              Gość portalu: Aviation-fan napisał(a):

> Pracuję na Węgrzcach przy drodze krajowej E7 i gwarantuję ci, że zdecydowanie
              > więcej samolotów lecących z północy skręca w prawo jeszcze po tamtej, (czyli
              > wschodniej) stronie E7-ki a nie nad Zielonkami. Bez urazy, być może oglądasz
              > to z trochę innej perspektywy stąd wzięły się te Zielonki, raczej się nie
              > mylę, ponieważ mi te samoloty po skręcie przelatują nad głową. Chociaż jak
              > napisał Johnny Tomala „trochę tu trochę tam” myślę, że w tej odległ
              > ości od
              > progu pasa to one mają jeszcze pewną tolerancję, (jeśli się mylę to liczę, że
              > koleżanka del-ta mnie poprawi.

Koledzy, ależ Wy jesteście "aptekarze"! ;-)
              Przecież samoloty nie jeżdżą po szynach tramwajowych! ;-)))
              Samoloty "kręci się" na prostą w różnej odległości od pasa. Czasem leci jeden
              za drugim, więc tego drugiego trzeba wprowadzić na dłuższą prostą. Jasne, nie?
              A czasem, przy dobrej pogodzie pilot wykonuje tzw. podejście z widocznością i
              sam sobie podchodzi, i zdarza się, że wchodzi na prostą tuż przed pasem! No
              poważnie, są tacy zdolni! :-))) Oczywiście dostaje zezwolenie na taki rodzaj
              podejścia, jeśli sytuacja ruchowa na to pozwala.
              Czasem jest też tak, że kolega przy radarze pyta po prostu pilota, czy taka to
              a taka prosta im wystarczy. Albo, żeby sami zgłosili gotowość skrętu na prostą.
              Nie bądźcie tacy drobiazgowi! Tu nie ma stereotypów, za każdym razem może być
              inaczej (mimo pewnych żelaznych przepisów i procedur), i dlatego jest to
              ciekawe!
              • pi_lotnik Re: balice - lecą, lecą samoloty 27.07.03, 16:00
                Aptek mam dookoła siebie dużo ale ja aptakarzem nie jestem. I mnie te
                cholerstwa lataję nad głową
            • Gość: pi_lotnik Re: balice - lecą, lecą samoloty IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.03, 17:01
              Sorki, pokłóciliśmy się o dwie różne rzeczy. Tak owszem większość samolotó
              wychodzi na prostą tam na wschodzie i bez problemów to widzę. Mnie chodził o to
              że johnny napisał że latają po prostej nad alejami, a większość lata nad
              zielonkami, albo nad moim domem. Będzie zgoda?
              • del-ta Re: balice - lecą, lecą samoloty 27.07.03, 19:25
                Noooo, mówiłam!!! Aptekarz!!! ;-)))))
                Pozdrawiam! :-)
                • johnny_tomala Re: balice - lecą, lecą samoloty 28.07.03, 08:21
                  nie po prostej nad alejami bo by musieli na rynku lądować ale nich będzie
                  kłócić się o to nie będziemy bo zasadniczo nie ma o co - w ramach
                  zadośćuczynienia za wywołany spór ;-) mógłbyś mi (do Pi lotnika) podać
                  rejestraccje samolotów lądujących na balicach - chodzi mi oczywiście pierwsze
                  dwie litery plus nazwa kraju które oznaczają.
                  a co do podejścia na oko to w sobotę ten wiatrak żółto pomarańczoewy koło 14.00
                  tqak właśnie zrobił praktycznie wyszedł na prostą już nad górką.
                  • pi_lotnik Re: balice - lecą, lecą samoloty 28.07.03, 18:17
                    SP-xxx Polska m.in. LOT, WEA, Air Polnia
                    HB-xxx Szwajcaria Swiss/Crossair
                    OE-xxx Austria, głównie TYROLEAN obsługujące loty Australian Airlines
                    LZ-xxx Bułgaria Tu 154 Hemus Air
                    TC-xxx Turcja ( to Boeingi 737-8CX, a wyglądają na Airbusy)
                    G-xxxx Wlk. Bryt. no to British Airways
                    HA-xxx Węgry MALEV

To te podstawowe, no czasem są chartery jak Volare Airlines, włoska linia na
                    rej. Thaiti!!! F-OHFU (F-OHxx to rej Thaiti). Coś jeszcze?

PZDR
                    • johnny_tomala Re: balice - lecą, lecą samoloty 29.07.03, 09:07
                      Bóg zapłać dobry człowieku
                      • pi_lotnik Re: balice - lecą, lecą samoloty 29.07.03, 18:16
                        jaki tam dobry... 666, number of the beast...
                        • pi_lotnik Re: balice - lecą, lecą samoloty 31.07.03, 18:46
                          co do tego F-ohfu to jest to samolot rejsowy...
                          • untochables Re: balice - lecą, lecą samoloty 01.08.03, 08:31
                            do pi lotnik
                            jeśli możesz to proszę napisz czy tu 154 z Bułgarskich lini lotniczych
                            przylatują punktualnie czy raczej nie ;)) może głupie to co pisze ale akurat
                            dzis ma do odebrania z balic przyjacioł a tak sie niefortunnie złożyło ze nie
                            wiemy czy zdążymy a raczej z mojego doświadczenie (choć niewielkiego) zazwyczaj
                            samoloty mają opóźnienia a to wszytsko przez to ze biuro podróży SDS
                            zbankrutowało błłee ;(
                            • pi_lotnik Re: balice - lecą, lecą samoloty 01.08.03, 18:07
                              trochę po ptokach, ale raczej nie regularnie... pod tym względem wzorowi są
                              turcy, najwychej 3 min. opóżnienia...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka