Gość: ossto IP: *.bredband.comhem.se 07.04.09, 18:17 Ludzie ratujcie mnie chyba zwariowałem widziałem samolot lecący do tylu tz. przednie skrzydła miał krótsze niż te z tylu a może są takie samoloty?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crannmer Re: Ratunku samolot lecacy do tylu!!! 07.04.09, 19:24 Gość portalu: ossto napisał(a): > może są takie samoloty? Sa. Ten uklad samolotu zwany jest kaczka. en.wikipedia.org/wiki/Canard_(aeronautics) pl.wikipedia.org/wiki/Kaczka_(lotnictwo) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ossto Re: Ratunku samolot lecacy do tylu!!! IP: *.bredband.comhem.se 07.04.09, 20:21 no tylko te co są w tej angielskiej wersji wiki to wyglądają w miarę jak samolot a tamten całkiem wyglądał jak by leciał do tylu i to nie był odrzutowiec i żaden z tamtych o nazwie rutan. Tamten to wygladal coś jak szybowiec i prędkość miał jak szybowiec tylko glosniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Gugiel nie boli 07.04.09, 20:40 images.google.de/images?hl=de&safe=off&q=ulm%20canard&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dano Re: Ratunku samolot lecacy do tylu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 21:31 Jeśli to miało miejsce w Polsce to na 99% widziałeś Piaggio Avanti ! Stoi www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=5740141&nseq=4 W locie www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=6235380&nseq=0 www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=6469224&nseq=7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ossto Re: Ratunku samolot lecacy do tylu!!! IP: *.bredband.comhem.se 08.04.09, 20:47 Tamten samolot widziałem w Szwecji i nie mogę znaleźć żadnego podobnego do niego :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Ratunku samolot lecacy do tylu!!! IP: *.aster.pl 09.04.09, 10:14 E... ja to widziałem przedwczoraj na stołecznym lotnisku taki jakiś dziwny dwusilnikowy samolot z kokpitem z tyłu i ogonem z przodu ... a najdziwniejsze że kołuje i lata tyłem ... pewnie piloci siedzą na takich obrotowych fotelach jak w koparce i zmieniają położenie zależnie od tego jak samolot stoi (jak w pociągu metra - raz kurs do tyłu, raz do przodu) ... Odpowiedz Link Zgłoś
ottiz Re: Ratunku samolot lecacy do tylu!!! 16.04.09, 22:16 Skoro jak powiadasz .."Tamten to wygladal coś jak szybowiec i prędkość miał jak szybowiec tylko glosniejszy".., to jest duze prawdopodobienstwo, ze widzialas Solitera. W latach `80 sprzedawano w niewielkich (sladowych) ilosciach skonstruowany przez Burta Rutana self-launching sailplane o nazwie "Solitaire" members.optusnet.com.au/~ksi_phil/sltr_ndx.htm Odpowiedz Link Zgłoś