Gość: wrrr IP: *.aster.pl 26.08.09, 22:30 Czy ktoś wie w jaki sposób są transportowane samoloty do miejsc eksploatacji oddalonych od fabryki w takiej odległości, że same nie są w stanie dolecieć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crannmer Re: Transport samolotu 26.08.09, 22:47 Gość portalu: wrrr napisał(a): > Czy ktoś wie w jaki sposób są transportowane samoloty do miejsc eksploatacji > oddalonych od fabryki w takiej odległości, że same nie są w stanie dolecieć? Jakie samoloty? Duze komunikacyjne? Rekreacyjne? Duze leca odcinkami. Malym mozna zdemontowac platy i przewiezc innym samolotem, statkiem, transportem kolowym itp. Albo rowniez przebazowywac krotszymi odcinkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrrr Re: Transport samolotu IP: *.aster.pl 27.08.09, 15:16 Duże, pasażerskie. Jednak takie, które nie są w stanie same przelecieć np. oceanu. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Transport samolotu 27.08.09, 16:17 Gość portalu: wrrr napisał(a): > Duże, pasażerskie. Jednak takie, które nie > są w stanie same przelecieć np. oceanu. Abysmy nie gdybali bez sensu, mozesz podac przyklad duzego samolotu pasazerskiego, ktory nie jest w stanie przeleciec z jednego kontynentu na drugi? Ew. bedac wyposazonym w dodatkowe zbiorniki paliwa w przyszlej kabinie pasazerskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrrr Re: Transport samolotu IP: *.aster.pl 27.08.09, 17:39 No niech będzie Embraer 175. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pilotnik Ze sie wtrace IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.08.09, 17:52 Ty tak powaznie, czy probujesz podpuscic crannmera? Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Ze sie wtrace 27.08.09, 19:38 Gość portalu: pilotnik napisał(a): > Ty tak powaznie, czy probujesz podpuscic crannmera? To oczywiste, ze pytacz rznie lekko glupa. Ale wracajac do tematu i dla potomnosci: Zasieg Embraera 175 przy ladunku uzytecznym 2000 kg wynosi 2500 mm czyli 4630 km (plus rezerwa). www.embraercommercialjets.com.br/english/content/ejets/emb_175.asp?tela=payload_vs_range Odleglosc Nowa Fundlandia-Irlandia wynosi nieco ponizej 3200 km. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer A zawsze jeszcze mozna... 27.08.09, 19:40 A zawsze jeszcze mozna skakac z Kanady przez Grenlandie i Islandie do Szkocji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pilotnik Re: A zawsze jeszcze mozna... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.08.09, 22:09 Albo w druga strone, jak to zrobil Martin w tym roku, lecac na AirVenture do Oshkosh. I wcale do tego celu nie potrzeba tak duzego samolotu jak E..175. Wystarczy malutki DA-42. Zajelo mu to co prawda ok 28 godzin, ale krotkimi skokami, niemalze spacerkiem po 3-4 godziny, z Wiener Neustadt w Austrii, przez Dortmund, Niemcy – Wick, Szkocja – Reykjavik, Islandia – Narsarsuaq, Grenlandia – Goose Bay i Quebec, Kanada dotarl na miejsce. Pamietam, jak piec lat temu, Gerard- pilot doswiadczalny Diamonda z Austrii, zrobil to w druga strone, lecac z fabryki Diamonda w London, Ontario do Wiener Neustadt, z miedzyladowaniem w St John`s na Nowej Fundlandii i Porto w Portugalii. Skok przez Atlantyk (1,900nm) zajal mu 12,5 godziny, a ladowal z duzym zapasem (5h) paliwa, ktore wystarczyloby mu na zakladany (ponad 2,500 nm) lot w okolice Tuluzy, gdyby nie zla pogoda w Europie. Tylko ze on mial oprocz oryginalnego <long range>, dodatkowy, 26 galonowy zbiornik. Jako ciekawostke mozna nadmienic, ze byl to chyba pierwszy non-stop lot przez Atlantyk samolotu z silnikami diesla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrrr Re: A zawsze jeszcze mozna... IP: *.aster.pl 27.08.09, 23:10 Nie rzne glupa i nikogo nie podpuszczam. Nie znam sie na samolotach, ale ostatnio wpadlo mi do glowy takie pytanie. W Google na ten temat cięzko coś znaleźć, więc pytam na forum tematycznym. Fajnie byłoby wiedzieć jak producenci robią standardowo. Aha, i nie wiem kim jest crannmer... Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: A zawsze jeszcze mozna... 28.08.09, 19:50 Gość portalu: wrrr napisał(a): > W Google na ten temat cięzko coś > znaleźć, A gugiel na to: Niemozliwe. www.google.de/search?hl=de&safe=off&q=ferry+tanks+range+aircraft&btnG=Suche&meta= > Aha, i nie wiem kim jest crannmer... Crannmer to jestem ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frequentflyer Re: Ze sie wtrace IP: *.chello.pl 27.08.09, 23:53 nice story here, but in English: www.wingsmagazine.com/content/view/1927/38/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frequentflyer jeszcze foto IP: 80.241.133.* 28.08.09, 12:32 www.airliners.net/photo/0148884/M/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrrr Re: jeszcze foto IP: *.aster.pl 28.08.09, 19:01 Dzięki frequentflyer - właśnie o taką odpowiedź mi chodziło :-) Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: jeszcze foto 28.08.09, 19:44 Gość portalu: wrrr napisał(a): > właśnie o taką odpowiedź mi chodziło Rozumiem, ze odpowiedz "Duze leca odcinkami. Malym mozna zdemontowac platy i przewiezc innym samolotem, statkiem, transportem kolowym itp. Albo rowniez przebazowywac krotszymi odcinkami. " jest niezrozumiala i bezuzyteczna. Bedzie mi to nauka na przyszlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pilotnik Pocieszenie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.08.09, 20:31 Nie martw sie crannmer, nie wszystkim "slowo pisane" dane jest rozumiec. Pismo obrazkowe dziala skuteczniej, czego tez dowodem sa slynne jaskinie ery Paleolitu w Lascaux. Niektorym juz tak zostalo. Odpowiedz Link Zgłoś