Dodaj do ulubionych

MOBIL, CASTROL CZY ELF

31.05.05, 00:44
ktory olej wybrac??chodzi o 10w/40
Obserwuj wątek
    • macwall Re: MOBIL, CASTROL CZY ELF 31.05.05, 01:41
      Obojetne. Wszystkie sa dobre. Obstawiam jednak castrol albo mobil. Kieruj sie
      cena i dostepnoscia. Poza tym nie ma istotnych roznic. Co bys nie wlal auto
      zapewne sie nie zorientuje ;)
      • bolantus Re: MOBIL, CASTROL CZY ELF 31.05.05, 08:28
        macwall napisał:

> Obojetne. Wszystkie sa dobre. Obstawiam jednak castrol albo mobil. Kieruj sie
        > cena i dostepnoscia. Poza tym nie ma istotnych roznic. Co bys nie wlal auto
        > zapewne sie nie zorientuje ;)

Zgadzam się w 100%.
        Jeździłem ok. 4 lat na Elfie 10W40 i był OK.
        Silnik czysty.
        Od 5 lat jeżdze na Mobilu 10W40 i nie widze różnicy.
        Silnik także w środku bardzo czysty (oglądałem zawory i wałek rozrządu przy
        okazji wymiany uszczelki pokrywy zaworów i zawory i wałek rozrządu wyglądały
        jak nowe pomimo przebiegu ponad 150 tyś).
        Awięc obojetne który olej wybierzesz będzie OK.
    • poldek16 Re: MOBIL, CASTROL CZY ELF 31.05.05, 08:44
      A ja stawiam na lotos. Za te same pieniądze bedzie o klasę lepszy i 5w40 i
      jeszcze zostanie na filtry.
      Natomiast odradzam Castrol. Nie żeby był zły ale na naszym rynku jest mnóstwo
      podróbek tej firmy i łatwo się naciąć nawet kupując na markowych stacjach.
      • macwall Re: MOBIL, CASTROL CZY ELF 31.05.05, 12:44
        Tylko dolej do lotosu zaraz na poczatku teflon coby Ci silnika nie zmielilo. Od
        razu dodaj tez do skrzyni, plynu hamulcowego, chlodzacego i tego do
        spryskiwaczy. A jak jestes twardziel to tez do herbaty ;) Podobno to sprawdzony
        sposob na dlugo wiecznosc. :)
        • poldek16 Re: MOBIL, CASTROL CZY ELF 31.05.05, 12:58
          Ostrzegałem cię Macwall nie pij teflonu !!!
          Teraz wygładził ci mózg zmniejszył tarcie i żadna myśl dłużej się tam nie
          utrzyma. Musisz otworzyć czaszkę i zrobić szlif. Radzę w ASO. Sam temu nie
          podołasz. Zanim skończysz demontaż pokrywy, zapomnisz po co demontowałeś.
          • niwela.zj Re: MOBIL, CASTROL CZY ELF 31.05.05, 13:07
            Zaczęły się złośliwości i zakończyła dyskusja.

Że tez musi się taki zawsze znależć!
          • macwall Re: MOBIL, CASTROL CZY ELF 02.06.05, 13:24
            Jestem po naprawie. U pana Henia co mowi ze sie bardziej zna niz jakies aso
            zdemontowali glowice i powiedzieli ze wszystko ok - oczyscili resztki tego
            teflonu, dziury zakleili na "osmiorniczke" i powiedzieli zebym wiecej nie
            stosowal tego paskudztwa... no to nie bede stosowal. Ino nic tera nie slysze na
            lewe ucho... dlaczego?
    • hondziarz Re: MOBIL, CASTROL CZY ELF 31.05.05, 18:07
      z tych trzech firm nazwa ma drugorzędne znaczenie, ważniejsza jest klasa oleju.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka