planet1 31.05.05, 00:44 ktory olej wybrac??chodzi o 10w/40 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
macwall Re: MOBIL, CASTROL CZY ELF 31.05.05, 01:41 Obojetne. Wszystkie sa dobre. Obstawiam jednak castrol albo mobil. Kieruj sie cena i dostepnoscia. Poza tym nie ma istotnych roznic. Co bys nie wlal auto zapewne sie nie zorientuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bolantus Re: MOBIL, CASTROL CZY ELF 31.05.05, 08:28 macwall napisał: > Obojetne. Wszystkie sa dobre. Obstawiam jednak castrol albo mobil. Kieruj sie > cena i dostepnoscia. Poza tym nie ma istotnych roznic. Co bys nie wlal auto > zapewne sie nie zorientuje ;) Zgadzam się w 100%. Jeździłem ok. 4 lat na Elfie 10W40 i był OK. Silnik czysty. Od 5 lat jeżdze na Mobilu 10W40 i nie widze różnicy. Silnik także w środku bardzo czysty (oglądałem zawory i wałek rozrządu przy okazji wymiany uszczelki pokrywy zaworów i zawory i wałek rozrządu wyglądały jak nowe pomimo przebiegu ponad 150 tyś). Awięc obojetne który olej wybierzesz będzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
poldek16 Re: MOBIL, CASTROL CZY ELF 31.05.05, 08:44 A ja stawiam na lotos. Za te same pieniądze bedzie o klasę lepszy i 5w40 i jeszcze zostanie na filtry. Natomiast odradzam Castrol. Nie żeby był zły ale na naszym rynku jest mnóstwo podróbek tej firmy i łatwo się naciąć nawet kupując na markowych stacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
macwall Re: MOBIL, CASTROL CZY ELF 31.05.05, 12:44 Tylko dolej do lotosu zaraz na poczatku teflon coby Ci silnika nie zmielilo. Od razu dodaj tez do skrzyni, plynu hamulcowego, chlodzacego i tego do spryskiwaczy. A jak jestes twardziel to tez do herbaty ;) Podobno to sprawdzony sposob na dlugo wiecznosc. :) Odpowiedz Link Zgłoś
poldek16 Re: MOBIL, CASTROL CZY ELF 31.05.05, 12:58 Ostrzegałem cię Macwall nie pij teflonu !!! Teraz wygładził ci mózg zmniejszył tarcie i żadna myśl dłużej się tam nie utrzyma. Musisz otworzyć czaszkę i zrobić szlif. Radzę w ASO. Sam temu nie podołasz. Zanim skończysz demontaż pokrywy, zapomnisz po co demontowałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
niwela.zj Re: MOBIL, CASTROL CZY ELF 31.05.05, 13:07 Zaczęły się złośliwości i zakończyła dyskusja. Że tez musi się taki zawsze znależć! Odpowiedz Link Zgłoś
macwall Re: MOBIL, CASTROL CZY ELF 02.06.05, 13:24 Jestem po naprawie. U pana Henia co mowi ze sie bardziej zna niz jakies aso zdemontowali glowice i powiedzieli ze wszystko ok - oczyscili resztki tego teflonu, dziury zakleili na "osmiorniczke" i powiedzieli zebym wiecej nie stosowal tego paskudztwa... no to nie bede stosowal. Ino nic tera nie slysze na lewe ucho... dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
hondziarz Re: MOBIL, CASTROL CZY ELF 31.05.05, 18:07 z tych trzech firm nazwa ma drugorzędne znaczenie, ważniejsza jest klasa oleju. Odpowiedz Link Zgłoś