Gość: Gaweł IP: *.polkomtel.com.pl 20.09.02, 11:12 Czy możemy poprosić eksperta o podanie rzeczywistych fizycznych podstaw działania tzw. magnetyzerów paliwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adam.grabalowski Re: Magnetyzer paliwa 20.09.02, 17:15 Jedną z metod stosowanych w systemach oszczędzania układów zasilających jednostek napędowych jest magnetyczna obróbka paliwa. Nie zagłębiając się zbytnio w chemiczne niuanse, obrazowo można przedstawić paliwo dopływające do komory spalania silnika, jako struktury węglowodorowe rozmieszczone chaotycznie w całej objętości i na domiar złego pozlepiane ze sobą. Taki bałagan, przy najlepiej nawet wyregulowanej aparaturze wtryskowej lub gaźnkku, utrudnia nieco proces spalania - tak twierdzą spece od magnetyzerów. Inaczej mówiąc, pokonując trudności, spalanie musi odbywać się przy użyciu większej ilości benzyny. Wykorzystując pole magnetyczne można doprowadzić do uporządkowania cząsteczek – najmniejszych struktur paliwa. Gdy zapanuje ład i porządek, benzyna spalać się będzie łatwiej i dla osiągnięcia oczekiwanego efektu prawdodpodobnie potrzeba jej będzie nieco mniej. Pionierem magnetycznej obróbki paliw był profesor Van der Walls, który za odkrycie oddziaływania międzycząsteczkowego w płynach otrzymał w 1910 r. Nagrodę Nobla. Dalsze wieloletnie badania prowadzone między innymi przez przemysł lotniczy i morski wykazały, iż pojedyncze cząsteczki płynów (w tym także paliw) nie są magnetycznie obojętne. Powoduje to, iż tworzące paliwo struktury węglowodorowe są chaotycznie rozmieszczone i "pozlepiane" ze sobą, co znacznie pogarsza proces spalania. W latach 80-tych inżynierowie NASA znaleźli rozwiązanie problemu – magnetyczną obróbkę paliw. Przykładem praktycznego zastosowaniem tej technologii, mogą być właśnie magnetyzery. Działanie takich urządzeń polega na porządkowaniu struktur węglowodorowych paliwa przy pomocy pola magnetycznego o odpowiednio dobranych parametrach. Mieszanka z tak obrobionego paliwa, lepiej miesza się z powietrzem i co za tym idzie, spala się łatwiej i efektywniej. Jednocześnie urządzenie podobno, powoduje wzrost mocy silnika i obniża zużycie paliwa – silnikowi wystarczają mniejsze ilości paliwa do wytworzenia właściwej mieszanki. Ta spala się wydajniej, czego efektem jest wzrost dynamiki samochodu. Producenci różnych urządzeń starają się je oczywiście przedstawić przy pomocy zalet. Wad, co zrozumiałe, z marketingowego powodu, nie przedstawiają. Co ich zdaniem osiągamy ? Zmniejszenie zużycia paliwa (o 6-15% w zależności od stylu jazdy kierowcy) Wzrost mocy silnika (o 3-10%) Znaczne obniżenie emisji toksycznych składników spalin (tlenku węgla o 60- 80%, węglowodorów o ok. 20%) Łatwiejszy rozruch zimnego silnika, co wydłuża okres eksploatacji akumulatora Stopniowe usuwanie i przeciwdziałanie osadzaniu się nagarów węglowych w komorach spalania, co zwiększa trwałość silnika Przedłużenie okresu eksploatacji katalizatora Cichsza praca silnika faktem jest jednak, że opinie są różne. Niektórzy użytkownicy odnotowali w istocie pozytywne zmiany. Inni twierdzili, że zmian nie ma. Uwag o szkodliwości magnetyzerów własciwie nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaweł Re: Magnetyzer paliwa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.02, 12:13 Dziękuje za podanie tak istotnych wiadomości, jednak po przeczytaniu powyższych zasad wydaje się, że istotne oszczędności można osiągnąć jedynie za pomocą układu magnetycznej obróbki paliwa + odpowieniego przeregulowania układu paliwowo regulacyjnego. Ostatnio pojawiły się na rynu bardzo silne magnesy z spieków metalicznych NdFeB. W nich należy więc upatrywać szansy na zbudowanie efektywnego układu obróbki magnetycznej, choć rodzaj paliwa i jego skład wydaje się być nie bez znaczenia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andre Re: Magnetyzer paliwa IP: *.pcplus.com.pl 22.09.02, 15:48 adam.grabalowski napisał: > > Nie zagłębiając się zbytnio w chemiczne niuanse. A ja chciałbym zagłębić się nieco. Wątpię że pole magnetyczne ma jakikolwiek wpływ na substancję nie będącą ferromagnetykiem PZDR p.s. Moim zdaniem całe to lobby od magnetyzerów to banda cwaniaków żerująca na ludzkiej naiwności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stin Re: Magnetyzer paliwa IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 22.09.02, 19:16 Zamontowałem magnetyzer, po namowie kolegi, i trzeba dużo samozaparcia aby się czegoś pozytywnego dopatrzeć w jego działaniu. Ale negatywnych skutków nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pegaz Re: Magnetyzer paliwa IP: 2.3.STABLE* 23.09.02, 08:09 O zaletach magnetyzerów naczytałem się bardzo dużo w różnych publikacjach , ale ta ostatnia recenzja wydaje mi się najbardziej prawdopodobna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fazi Re: Magnetyzer paliwa IP: *.portainfo.com.pl 26.09.02, 14:01 Jeżeli jest taki dobry (wzrost mocy silnika, ekologia, lepsza eksploatacja silnika itp.) to dlaczego nie jest montowany przez producentów? Powinni być zainteresowani np. spełnieniem wyższych norm ekologicznych przy małym nakładzie inwestycyjnym, a jednak nie zakładają magnetyzera do swoich modeli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andre Re: Magnetyzer paliwa IP: *.pcplus.com.pl 29.09.02, 11:18 Gość portalu: Gaweł napisał(a): > Czy możemy poprosić eksperta o podanie rzeczywistych fizycznych podstaw > działania tzw. magnetyzerów paliwa? Wygląda na to że ekspertów brak, a szarlatani siedzą cicho. PZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andre Re: Magnetyzer paliwa IP: *.pcplus.com.pl 12.10.02, 21:36 Gość portalu: Andre napisał(a): > Gość portalu: Gaweł napisał(a): > > > Czy możemy poprosić eksperta o podanie rzeczywistych fizycznych podstaw > > działania tzw. magnetyzerów paliwa? > Wygląda na to że ekspertów brak, a szarlatani siedzą cicho. > PZDR. Skoro jednak są dowody na to że stosując magnetyzer zmniejszamy toksyczność spalin, to może jest coś na rzeczy ??? Jak to możliwe? PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Odpowiedz jest banalnie prosta. IP: 212.160.114.* 29.09.02, 22:14 Gdy magnezytery rzeczywiscie zmniejszaly zuzycie paliwa a silnik mial wiecej mocy to z pewnoscia byly by one seryjnie montowane przez producentow (raczej ZADEN producent ich nie montuje). Nie trzeba byc tutaj ekspertem a jedynie uzyc zdrowego rozsadku. Tak wiec historie o polepszeniu spalania za pomoca magnezytera nalezy miedzy bajki wlozyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andre Re: Odpowiedz jest banalnie prosta. IP: *.pcplus.com.pl 30.09.02, 20:08 Gość portalu: f napisał(a): > Gdy magnezytery rzeczywiscie zmniejszaly zuzycie paliwa a silnik mial wiecej > mocy to z pewnoscia byly by one seryjnie montowane przez producentow (raczej > ZADEN producent ich nie montuje). > Nie trzeba byc tutaj ekspertem a jedynie uzyc zdrowego rozsadku. > Tak wiec historie o polepszeniu spalania za pomoca magnezytera nalezy miedzy > bajki wlozyc. A M E N Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROBERT Re: Odpowiedz jest banalnie prosta. IP: 195.117.238.* 03.10.02, 16:58 Dużo rzeczy nie wkładają do samochodów a są potrzebne albo się przydają.Zobacz większość firm nie dokłada dywaników, robią silniki 8 zaworowe a mogliby tylko 16 zaworowe, nie malują zderzaków itd.Producenci samochodów oszczędzają na wszystkim na czym się da a czasami nawet na tym na czym się nie da.Nie mówię że polepszają coś magnetyzery ale nie mówię też że nie polepszają.Czasami proste zabiegi potrafią coś pomóc(ale tylko czasami).Nikt nie namawia do kupowania ale nie naśmiewajmy się z kupujących.Dla mnie ważne jest też to że jeżeli będę miał ciut czystsze spaliny to lepiej dla wszystkich nawet dla sceptyków Pozdrawiam Robert PS.Sam kupiłem magnetyzer ale dopiero mam do tydzień i nic nie mogę powiedzieć o efektach(minus 250 zł w kieszeni to napewno) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PMS Re: Odpowiedz jest banalnie prosta. IP: *.pspeng.cz 10.10.02, 14:26 Robert daj znać jak się sprawuje magnetyzer po upływie jakiegoś czasu, dobra? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maro Re: Magnetyzer paliwa IP: *.ostrow-maz.sdi.tpnet.pl 13.10.02, 18:16 Podobno aby magnetyzeer dzialal musi sie "ulozyc"(lub inaczej to nazwac).Trwa to przynajmniej miesiac jesli siesporo jezdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
arklin1 Re: Magnetyzer paliwa 17.03.03, 16:04 Chcę się wypowiedzieć jako uzytkownik magnetyzerów Multimag. Wbrew temu co sądzi większość - to działa. Wiem, że trudne jest pojęcie dlaczego(chociaż może i nie) ale postanowiłem się przekonać o tym na własnej skórze. Nie chciałem zbytnio wierzyć w rewelacje typu spadek zużycia 0 10 i więcej procent. Cóż jednak się okazało? Otóż w Seacie Ibiza z silnikem 0,9 spalanie spadło o ok. 20%!!!. Okazuje się, że producenci nie mają monopolu na słuszność. Zresztą do końca się nie dziwię, przecież to byłoby śmieszne gdyby inżynierowie konstruujący coraz to wymyslniejsze silniki i układy zasilania i szczyczący się tym, że np jakiś tam rewelacyjny system zasilania obniżył o 5% spalanie w stosunku do poprzednika zaczęli uciekać się do zakładania "śmiesznych magnesów" w celu zmniejszenia zużycia paliwa. Oznaczałoby to, że ich geniusz jest niewiele wart bo wystarczy "kawałek magnesu" by osięgnąć rewelacyjny wynik. Wiem jedno - to działa z tym, że aby uzyskać pełen efekt trzeba poczekać nawet 3 miesiące ale to co się uzyskuje jest warte oczekiwania i wydanych pieniędzy. Zresztą magnetyzer można wykonać samemu kupując za niewielkie pieniądze silny magnes(magnesy) np. neodymowy i posiłkijąc się instrukcją jak to zrobić, którą można znaleźć na stronach www. Najciekawsze jest to, że najwięcej wiedzą o tym, że jest to blef Ci, którzy tego nigdy nie próbowali. Podsumowując powiem jedno nie warto tego nie mieć szczególnie przy dzisiejszych szalejących cenach paliw. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś