Dodaj do ulubionych

Seicento1100

IP: *.bphpbk.pl 12.12.02, 20:38
Mam pytanie do posiadaczy Seicento z tzw.nowej gamy,z silnikiem 1100ccm.Czy w
Waszych Sejach przy niskiej temperaturze (-10) silnik i skrzynia biegów po
uruchomieni potwornie klekocze? W moim aucie przez kilka minut silnik pracuje
bardzo głośno.Koledzy żartują że to Diesel.Klekotanie jest słyszalne w
okolicy pokrywy zaworów.Samochód jest nowy i ma wielopunktowy wtrysk.Po
złapaniu temperatury ,silnik pracuje ciszej,lecz klekotanie dalej występuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Seicento1100 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 19.12.02, 18:59
      jeżdze seicento już trzy lata i dopiero tej zimy to zauważyłem,sam
      zastanawiałem się co jest? ale po kilku minutach wszystko było oki
      jeszcze tgo nie zgłaszałem na serwis,ale jeśli problem będzie się
      powtarzał to napewno to zgłosze na serwis i wtedy napisze coś więcej pozdrawiam
      • keynes Re: Seicento1100 20.12.02, 12:26
        Ze skrzynia nie mam problemów. Przy większym mrozie ciężej wrzuca się przy
        uruchomianiu pierwszy bieg, nic nie zgrzyta, nie "haczy" tylko jest większy
        opór. Co do głośnej pracy silnika, to od trzech lat jego posiadania, przez
        pierwszych parę minut na mrozie rzeczywiście silnik głośno pracuje. Ale u
        wszystkich znajomych mi posiadaczy seicento 1.1 silnik tak reaguje. Myślę, że
        to nie jest powód do zmartwień.
        • Gość: Krakus Re: Seicento1100 IP: *.bphpbk.pl 20.12.02, 13:30
          Jeździłem wieloma autami z silnikiem na wielopunktowym wtrysku i
          objawy "klekotania" nie były tak bardzo dokuczliwe jak w Seicento 1.1. We
          wnętrzu auta nie było słychać charakterystycznego "terkotania" wtryskiwaczy.
          Wybieram się na serwis w celu osłuchania silnika,ale wcześniej chciałem
          zapoznać się z opinią posiadaczy Seji 1100 z rocznika 2001-2002.Zauważyłem że
          głośna praca silnika ma związek z paliwem! Jak tankuję V-powera,to silnik
          pracuje lepiej i ciszej.
    • dejmon01 Re: Seicento1100 08.01.03, 17:03
      Tez mi sie to zdazylo - tyle ze po "nieodpalaniu" auta przez dwa dni mrozow.
      Zapalil od razu, ale rzeczywiscie chodzil jak 15 letni diesel za to osiagi mial
      niezle. Po 10 minutach jazdy ustalo i teraz zachowuje sie normalnie.
      Za to przy zwiekszaniu predkosci z okolicy bezpiecznikow i deski rozdzielczej
      dochodza dzwieki takie jak mialy liczniki w taxowkach kiedys. Elektryk
      powiedzial mi ze to prawdopodobnie linka predkosciomierza.

Pozdrawiam
      Dejmon
      • Gość: Krakus Re: Seicento1100 IP: *.bphpbk.pl 08.01.03, 17:50
        dejmon01 napisał:

> Tez mi sie to zdazylo - tyle ze po "nieodpalaniu" auta przez dwa dni mrozow.
        > Zapalil od razu, ale rzeczywiscie chodzil jak 15 letni diesel za to osiagi
        mial
        >
        > niezle. Po 10 minutach jazdy ustalo i teraz zachowuje sie normalnie.
        > Za to przy zwiekszaniu predkosci z okolicy bezpiecznikow i deski rozdzielczej
        > dochodza dzwieki takie jak mialy liczniki w taxowkach kiedys. Elektryk
        > powiedzial mi ze to prawdopodobnie linka predkosciomierza.

> Pod lewym nadkolem z przodu auta znajduje się pochłaniacz oparów paliwa w
        którym jest elektrozawór.Przy niskiej temperaturze,podczas przyspieszania
        słychać takie dziwne odgłosy.Aby je zlikwidować proponuję podgłośnić radyjko!
        HeHeHe!A tak poważnie to te typy tak mają. Pozdrawiam!

• dejmon01 Re: Seicento1100 09.01.03, 10:27
          Dokladnie tak robie, hehehhehe! Mam nadzieje ze po zimie minie. Masz jakis
          sposob na przymarzajaca linke hemulca recznego?
          Pozdrawiam
          Dejmon
          • Gość: Mar popychacze hydrauliczne zaworów IP: skory:* / 10.2.13.* 10.01.03, 10:42
            klekotanie zimnego silnika z hedrauliczną korektą luzu zaworów jest objawem
            normalnym. Klekotanie ustępuje po tym jak olej dotrze już wszędzie i luzy
            zostaną skasowane.
            • Gość: Krakus Re: popychacze hydrauliczne zaworów IP: *.bphpbk.pl 10.01.03, 14:41
              Silnik 1100 ccm nie posiada hydraulicznych popychaczy zaworów!Luzy zaworów są
              kasowane za pomocą płytek.
              • Gość: Mar oooops :-) IP: skory:* / 10.2.13.* 10.01.03, 16:20
                Gość portalu: Krakus napisał(a):

> Silnik 1100 ccm nie posiada hydraulicznych popychaczy zaworów!Luzy zaworów są
                > kasowane za pomocą płytek.

No to sie zagalopowałem z tym wyjasnieniem - ale chciałem dobrze ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka