paola80 28.03.07, 15:15 Proszę o opinie o ile się większa spalanie przy aluminiowych felgach z szerokimi oponami ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polam5 Re: aluminiowe felgi a splanie 28.03.07, 17:54 A dlaczego mialoby sie zwiekszyc? paola80 napisała: > Proszę o opinie o ile się większa spalanie przy aluminiowych felgach z > szerokimi oponami ? Odpowiedz Link Zgłoś
radek99990 Re: aluminiowe felgi a splanie 28.03.07, 17:59 o 2 cm a serio zamiana felg na lżejsze powinna ew.minimalnie wpłynąć na zmniejszenie zużycia.(Jak walniesz w krawężnik to Ci się z nawiązką wyrówna in plus).Może się zmienić spalanie jak zmienisz rozmiar opon. Odpowiedz Link Zgłoś
tkjaaa Re: aluminiowe felgi a splanie 29.03.07, 01:10 radek99990 napisał: > zamiana felg na lżejsze powinna ew.minimalnie wpłynąć na zmniejszenie > zużycia. Na lzejsze tak ,ale on chce zmienic stalowe na alumy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
paola80 Re: aluminiowe felgi a splanie 29.03.07, 07:36 Po pierwsze nie On ale Ona . Po drugie w alusach mam szersze opony i większą przyczepność dlatego wydaje mi się, że bedzie więcej palił dlatego pytam . Proszę o odpowiedz tylko na moje pytanie a nie zbędne komentarze laików . Odpowiedz Link Zgłoś
szeptak Re: aluminiowe felgi a splanie 29.03.07, 19:58 A co Cię kręci w tych szerokich oponach? Pospolite auto, to nie bolid F1; na pewno wzrasta opór toczenia, co przekłada się na zużycie - wyliczeń raczej nie ma.Jeśli zespoły projektantów określają takie, a nie inne opony, to znaczy,że uwzględniono ich wpływ na spalanie paliwa między innymi. Inny "pozytyw" to gorsze poruszanie się w koleinach, których u nas nie brakuje. Facet może podziwiać ładny, duży biust - zwłaszcza bez stanika, ale babka "grzeje" się szerokimi oponami??? Odpowiedz Link Zgłoś
paola80 Re: aluminiowe felgi a splanie 02.04.07, 13:17 cyt. Facet może podziwiać ładny, duży biust - zwłaszcza bez stanika, ale babka "grzeje" się szerokimi oponami??? Nie , nie grzeje się szerokimi oponami . Próbowałam odwieść od tego pomysłu mojego męża . Odpowiedz Link Zgłoś
pocieszne Re: aluminiowe felgi a splanie 03.04.07, 01:16 paola80 napisała: > cyt. Facet może podziwiać ładny, duży biust - zwłaszcza bez stanika... fakt ze tylko.....moze :-) szczegolnie duzy bez stanika Odpowiedz Link Zgłoś
ktbb Re: aluminiowe felgi a splanie 03.04.07, 16:59 > Proszę o odpowiedz tylko na moje pytanie a nie zbędne komentarze laików . Odpowiem tak konkretnie jak Ty pytasz: - najprawdopodobniej wzrośnie, ale może też zmaleć, zależy jakie masz felgi i z jakimi porównujesz. Chyba znów nie będziesz zadowolona. Ale to nie moja wina będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
radek99990 Re: szersze opony 03.04.07, 22:27 Szersze opony z lepszą przyczepnością mogą prowokować do ostrzejszej jazdy.I tu dopatrywałbym się widocznego podniesienia zużycia(tu i w innych sytuacjach:bardziej dociążony samochód,olej sportowy,włączona klima...)Sama zwiększona szerokość opon(jak słusznie przeczuwasz)może minimalnie podnieść zużycie,ale w stopniu trudnym do uchwycenia na tle w.w.czynników.(Niestety nie jestem ekspertem-zawsze jeżdziłem na normatywnym rozmiarze,a więcej może powiedzieć doświadczony sprzedawca opon) Odpowiedz Link Zgłoś
paola80 Re: aluminiowe felgi a splanie 04.04.07, 09:41 Bardzo dziękuje za sensowne wypowiedzi :) Uśmiechów 100 Odpowiedz Link Zgłoś
malken Re: aluminiowe felgi a splanie 04.04.07, 14:57 Każda z wypowiedzi w pewnym sensie jest sensowna; no, może z wyjątkiem tej, że szersza opona daje lepszą przyczepność - ale zwiększa znacząco opór toczenia, co przekłada się na wzrost zużycia paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś