bibolek1234 01.04.10, 16:18 www.youtube.com/watch?v=HGkWlijrbTU cwiczenia desantnikow Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
browiec1 Re: desant;-] 01.04.10, 16:22 Ty sie smiej,ale jak onet zapodal o manewrach to klekajcie narody (nawet nie skopali zbytnio danych:) wiadomosci.onet.pl/2701,2149288,zatoka_gdanska_w_ogniu__okrety_wojska_w_akcji,wydarzenie_lokalne.html Odpowiedz Link Zgłoś
bibolek1234 Re: desant;-] 01.04.10, 16:26 dobre zdjecia niech cwicza wtedy widac na co nasze podatki ida;-]pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: desant;-] 01.04.10, 16:27 Np. na to:P wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7725834,Armia_ma_problem___zolnierze_przynosza__lewe__L4.html Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: desant;-] 01.04.10, 16:28 a z czego się tu śmiać? Ładny desant z technologią jedyną na świecie czyli desantowanie BMD wraz z załogą , OpForce czyli ci w Bugge i Hummerah to batalion rozpoznania specjalnego naznaczenia pod dowództwem Płk. Lebiedia Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: desant;-] 01.04.10, 16:35 A byly jakies wypadki zeby cos sie zalodze stalo podczas takiego desantu,nie z winy sprzetu ale bedacego wynikiem samej metody? Odpowiedz Link Zgłoś
bibolek1234 Re: desant;-] 01.04.10, 16:35 fajnie to wyglada musze przyznac;-]zrzucanie sprutow tez robi wrazenie Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: desant;-] 01.04.10, 16:50 A jakby tak jeszcze Sputnikami porzucac:)) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: desant;-] 02.04.10, 06:06 Nowa technika zrzutu i nowy sprzęt! W tle latają Mi-24PN! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: desant;-] 02.04.10, 19:25 Nowy jest sposób desantowania techniki! Więcej spadochronów i miękka -amortyzowana platforma! Wcześniej przed przyziemieniem odpalano rakiety hamujące a i spadochrony były odstrzeliwane pironabojami! - No i w tle pomykają Mi-24PN! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: desant;-] 02.04.10, 19:27 No to cudow nie ma,a cala modernizacja sprzetu to pare smiglowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: desant;-] 02.04.10, 19:57 No nie zupełnie Browiec! Wcześniej jak zaczynali z desantowaniem techniki starym systemem to też próbowali zrzutu z załogą! Po kilku udanych próbach jedna była nie udana i trzeba było wykopywać z pokaźnej dziury resztki transportera i ciała załogi! Więc od tamtej pory BMD były desantowane osobno a załoga skakała zaraz po nich! Teraz mogą bez obaw siedzieć w środku i po przyziemieniu transporter czy niszczyciel czołgów (Sprut) jest od razu gotowy do akcji! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: desant;-] 02.04.10, 20:08 A czyli desanty z zaloga to dopiero "od teraz"?To zmienia postac rzeczy,zgoda.Ale tam ktos glownie wspomnial o modernizacji sprzetu a tego jak pisalem niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: desant;-] 02.04.10, 20:23 Browiec ależ nie tak nie wiele! Toż Spruty w większych ilościach i to właśnie zmodernizowane dopiero teraz wchodzą na uzbrojenie! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: desant;-] 03.04.10, 01:34 Ale o Sprutach wiadomo od dawna,to nie jest jakis Super S:) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: desant;-] 03.04.10, 08:49 Browiec wiem ,ze wiadomo od dawna tylko ,że po pierwsze ich za dużo nie było a po drugie te z tego filmu są gruntownie zmodernizowane! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: desant;-] 03.04.10, 16:38 No to sie wlasnie dopytuje co poza tymi Mi-24 bylo zmodernizowane a trzeba ciezko od Ciebie informacje wyciagac:)) Co konkretnie w tych BMD zmieniono? P.S. Ogladalem przed chwila cwiczenia armii rosysjkiej w Osetii Pd.Wiadomo co tam konkretnie stacjonuje i w jakiej sile?Bo ciekawy byl obrazek chyba Tunguzki z wlaczonym radarem pioracej do jakiegos celu naziemnego. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: desant;-] 03.04.10, 17:00 Toż ciebie jak komu dobremu tłumaczę od początku ,że wszystko co na filmiku pokazano to albo nowe albo gruntownie zmodernizowane!:) - Jeśli chodzi o BMD to chyba zamocowanie siedzisk załogi! -Pozdrawiam! P.S. Jeśli chodzi o Osetię to proponuję pytanie zapodać Miszy! Lepiej i więcej wie od mła! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: desant;-] 03.04.10, 23:18 No to podales te mi-24,teraz BMD,gdzie zmieniono siedzenia/Laaaal.A moze dokladniej bo to chyba nie bylo wszystko?A moze jednak?:) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: desant;-] 03.04.10, 21:30 o nieźle.ruscy ćwiczą na terytorium państwa gruzińskiego bez jego zgody.agresja? Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: desant;-] 05.04.10, 11:50 Na ile mi wiadomo, w Pln. Osetii (na bazach w Dzawie i Cchinwali) stacjonuje 693 brygada zmechanizowana (2200 czlowiek) i inne mniejsze jednostki wsparcia. Ogole liczebnosc do 3500 czlowiek. Miesca dla baz sa wbrane zgodnie z planami "blickriga" Gruzinskiej armii, na rubiezach natarcia oraz dla oslony 2 drog na ROkski tonnel i Mamisonskie uszczelje (szczelina po polsku ? ). W skladzie kontyngentu sa stworzone poddodzialy w sile bataliona, przygotowane do walk w gorach. Sklad 693 pulku gwardii: 30 T-72, 121 BMP-2, 5 BRM-1K, 2 BTR-80, 12 2S3 Akacija, 11 BMP-1KSz, 2 PRP-4, 3 PU-12, 2 RHM, 1 MTU-20. Rosyjska baza w OSetii nie podmienia sily pokojowe. Sklad Sil POkojowych : 491 zolnierz, 43 BTR i BMP, 57 ciezarowej, 9 modziezy. W Abchazji rosyjsa baza znajduje sie w GUdaucie (3800 czolwiek). Rowniez tam sa sily pokojowe: 2142 zolnierzy, 128 BTR, 4 BMP, 282 ciezarowki, 34 modzieze, 6 ZSU-23-2, 6 SPG-9, 2 Mi24, 2 Mi-8. W ewentualnym konflikcie z Gruzja wsparcie z powietrza bedzie wykonywana z lotnisk z rosyjskiej terrytorii. Rakietowe wsparcie beda zapewnialy dywizjony Iskanderow z rejonu Soczi, Nalczika i Derbenta). POkrycie Iskanderow bedzie zajmowialo caly Teren Gruzji. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: desant;-] 06.04.10, 21:19 No to by wygladalo ze to cwiczyly te oddzialy z Osetii PLn,ale podano ze cwiczenia sie odbywaly w Osetii Pd.Wiec albo tam pojechali albo ktos sie dupnal w tych informacjach. P.S.A co z oslona p.lot. 693 pulku gwardii,bo jestem przekonany ze na zdjeciach jak pisalem pokazano strzelajacy zestaw Tunguzka. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: desant;-] 07.04.10, 09:50 browiec1 napisał: > No to by wygladalo ze to cwiczyly te oddzialy z Osetii PLn,ale > podano ze cwiczenia sie odbywaly w Osetii Pd.Wiec albo tam pojechali > albo ktos sie dupnal w tych informacjach. Cwiczyli jednostki z bazy w Pld. Osetii. > P.S.A co z oslona p.lot. 693 pulku gwardii,bo jestem przekonany ze > na zdjeciach jak pisalem pokazano strzelajacy zestaw Tunguzka. W tym rejonie przeprowadzono kilka cwiczen w Abchazji, Osetii i ROsji. Calkiem mozliwie ze pokazali Tuguzki z Abchazji. Daj linki na zdjecia. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Cwiczenia PWO Pln. Kaukaskiego Okregu WOjskowego 08.04.10, 14:53 Miesiac temu niedaleko Rostowa w Jejskie przeprowadzono cwiczenia wojsk PWO. Strzelano z roznych zestawow plot. W tym z Tunguski. osinform.ru/20451-v-skvo-proxodit-yetap-boevyx-strelb-vojskovoj-pvo.html Oficjalnie w ostatnie kilka miesiecy z TUngusek na cwiczeniach nie strzelano. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr to oni to z wkładem sterującym w środku 02.04.10, 07:49 zrzucają???? Coś strasznego.... Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: to oni to z wkładem sterującym w środku 02.04.10, 15:22 No ponoc tak dlatego pytam o skutki:) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: to oni to z wkładem sterującym w środku 02.04.10, 19:27 Co w tym strasznego?! Przecież widać moment przyziemienia! Praktycznie zero szarpnięcia! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: to oni to z wkładem sterującym w środku 02.04.10, 19:48 A wczesniej? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: to oni to z wkładem sterującym w środku 02.04.10, 19:59 A wcześnie jest raptem 1 G.?! No może 2! Przyjrzyj się na filmiku kombinezonom załogi tego BMD! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: to oni to z wkładem sterującym w środku 02.04.10, 20:07 W czyms wielkosci BMD?Nie ma czego zazdroscic,szczegolnie przy odpaleniu rakiet i bez "miekkiego" ladowania. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: to oni to z wkładem sterującym w środku 02.04.10, 20:13 Ano Widzisz! Z tego też powodu dział desantowych ASU-85 NIGDY nie desantowano na spadochronach tylko były dowożone przez na przykład An-12 i sobie spokojnie wyjeżdżały z ładowni na "zdobytym lotnisku"! Dopiero teraz Spruty i Wieny mogą realnie taki desant zaraz po przyziemieniu wspierać! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: to oni to z wkładem sterującym w środku 03.04.10, 01:37 czasy ASU-85 to dosc odlegla historia. No i to lotnisko najpierw musialo byc zdobyte:)) P.S.wiena to mozdzierz? Ale ogolnie sa lepsze sposoby desantu:P wiadomosci.onet.pl/2150480,12,skandal_na_ukrainie_willa_prezydenta_tonie_w_odchodach_rosjanie_odcieli_kanalizacje,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: to oni to z wkładem sterującym w środku 03.04.10, 08:55 Konkretnie 2S31 "Wiena" to armato-moździerz! Do tego jest jeszcze lżejszy 120mm 2S9 "Nona-S"! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: to oni to z wkładem sterującym w środku 03.04.10, 16:48 marek_boa napisał: > Co w tym strasznego?! Przecież widać moment przyziemienia! Praktycznie zero > szarpnięcia! ============================= No... nie wiem.... Wydaje mi więcej czasz spadochronów, tym większe prawdopodobieństwo że coś z czym się splata..... PS Jak człowiek skacze sam, to ma jakiś wpływ na lot itd. A tu? Leci tam gdzie go wiatr poniesie..... Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: to oni to z wkładem sterującym w środku 03.04.10, 16:50 Przy takim ciezarze chyba raczej jednak prosto w dol:) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: to oni to z wkładem sterującym w środku 03.04.10, 17:02 Tylko ,że jak wcześniej spadochronów było 3-4 to wystarczyło ,ze jeden zawiódł i na ziemi lądował uszkodzony pojazd - czyli niezdolny do walki! Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: to oni to z wkładem sterującym w środku 03.04.10, 17:06 marek_boa napisał: > Tylko ,że jak wcześniej spadochronów było 3-4 to wystarczyło ,ze jeden zawiódł > i na ziemi lądował uszkodzony pojazd - czyli niezdolny do walki! ============ Pojazd uszkodzony... a co z wkładem serującym???? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: to oni to z wkładem sterującym w środku 03.04.10, 17:59 Toż tłumaczyłem jak komu dobremu ,że po za kilkoma próbami ,z których jedna skończyła się tragicznie metody tej nie stosowano! Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: to oni to z wkładem sterującym w środku 03.04.10, 19:22 marek_boa napisał: > Toż tłumaczyłem jak komu dobremu ,że po za kilkoma próbami ,z których jedna > skończyła się tragicznie metody tej nie stosowano! ======================================================= A więc jedna ofiary były.... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: to oni to z wkładem sterującym w środku 03.04.10, 19:31 Były wcześniej gdy do zrzutu techniki stosowano 3-4 duże spadochrony i platforma na ,której stał pojazd miała hamujące silniczki rakietowe a odstrzeliwano spadochrony za pomocą pironabojów! Odpowiedz Link Zgłoś
ueberflieger Re: desant;-] 03.04.10, 07:36 Jeszcze jeden film o tych cwiczeniach: www.youtube.com/watch?v=swOMbQlDNgE Odpowiedz Link Zgłoś