rpg_7 18.09.10, 17:47 Witam co to była za rakieta (typ) - może się ktoś z Was oriętuje? www.psz.pl/tekst-3922/Aleksander-Kobylka-Satelita-zestrzelony-pytania-pozostaja Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
browiec1 Re: rakieta 18.09.10, 18:32 Kiedys Marek Boa o tym pisal,jesli dobrze pamietam jakis zmodyfokowany S-300??? Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: rakieta 18.09.10, 23:42 Hej browiec1 napisał: > Kiedys Marek Boa o tym pisal,jesli dobrze pamietam jakis zmodyfokowany S-300??? Powiedziałbym, że to raczej niemożliwe. Chyba że "modyfikacja" polegala na dodaniu np. ogromnego pierwszego stopnia większego od reszty rakiety. I jednocześnie radykalnym zmniejszeniu głowicy. Lub jakiejś innej drastycznej przeróbce na miarę zbudowania nowej rakiety. Przypomnę, że S-300, jeden i drugi, ma pułap 25-30 km. Chiński satelita został zniszczony na wysokości 800 km. Ja osobiście obstawiam, że użyto odpowiednio dostosowanej rakiety balistycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: rakieta 18.09.10, 23:58 Znaczy się szczerze pisząc nie przypominam sobie abym coś takiego twierdził! Może się coś Browcowi pomerdało?! - O ile choć trochę orientuję się w temacie to satelita został "spuszczony" za pomocą przerobionego pocisku balistycznego Dong-Feng-21 ("DF-21") w pocisk antysatelitarny o nazwie "SC-16 KT-I"! Jak dotąd rozpoznano ponoć 7 wariantów pocisków antysatelitarnych - wszystkie bazują na podzespołach DF-21! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: rakieta 19.09.10, 03:25 Calkiem mozliwe,to bylo w koncu 3 lata temu:) Odpowiedz Link Zgłoś
rpg_7 Re: rakieta 19.09.10, 22:27 Witam, jeżeli dobrze rozumuję: to rakietą, którą wyniesiemy na orbitę satelitę, równie dobrze ową rakietą możemy tegoż satelitę "zestrzelić". Teoretycznie, pytanie tylko o system naprowadzania.. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: rakieta 19.09.10, 23:41 Dobrze Rozumujesz! Kwestia to jednak dość mocna przebudowa takiego pocisku! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: rakieta 20.09.10, 10:33 >Dobrze Rozumujesz! Kwestia to jednak dość mocna przebudowa takiego pocisku! Tutaj doskonałym przykładem takiej broni ASAT był IS. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: rakieta 20.09.10, 15:15 IS - Istrebitel Sputnik www.russianspaceweb.com/is.html Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: rakieta 20.09.10, 15:27 Dosc to dlugie,tak na szybko przerzucilem,on mial radarem lokalizowac wrogiego satelite i razic go (do 3 razy-tyle wlasny pancerz mial wytrzymac?) odlamkami wystrzeliwanymi "z siebie"? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: rakieta 20.09.10, 17:49 Berkut IS to nie "Istriebitel Sputnik" tylko "Istriebitiel Sputnikow" czyli nie "Myśliwiec sputnik" a "Myśliwiec Sputników"! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: rakieta 20.09.10, 09:35 rpg_7 napisał: > Witam, > jeżeli dobrze rozumuję: to rakietą, którą wyniesiemy na orbitę satelitę, równie > dobrze ową rakietą możemy tegoż satelitę "zestrzelić". Teoretycznie, pytanie t > ylko o system naprowadzania.. > pzdr No dobrze, ale jakie jest w zwiazku z tym Twoje pytanie szczegolowe? :) Chcesz wiedziec jaki system naprowadzania mial ten pocisk? Na 95% bezwladnosciowy Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: rakieta 20.09.10, 11:44 Mocno wątpię Matrek! Bezwładnościowy system naprowadzania przy głowicy kinetycznej???! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: rakieta 20.09.10, 13:49 marek_boa napisał: > Mocno wątpię Matrek! Bezwładnościowy system naprowadzania przy głowicy kinetycz > nej???! Marku, to bzdura z angielskiej wikipedii, z powolaniem sie na jakis blog - nie bylo zadnej glowicy kinetyczne, lecz eksplozyjna. Przynajmniej ja nie widzialem zadnego powaznego zrodla, ktore potwierdzalo by uzycie przez Chinczykow glowicy kinetycznej do tego zestrzelenia. Blogu natomiast za takowe nie uznaje. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: rakieta 20.09.10, 17:50 Nie wiem czy to był blog czy nie ale innych danych nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
rpg_7 Re: rakieta 20.09.10, 12:54 Witam, moje tierdzenie/ spostrzeżenie: jeżeli dane państwo może umieścić daną rakietą na orbicie okołoziemskiej satelitę i tą samą rakietą jest w stanie go zestrzelić - odnosi się do większego tematu, a mianowicie: "GRA O IRAN". W tym wątku zacząłem od pytania dotyczącego tej kwestii w przypadku Chin, na bazie wyżej zamieszczonego artykułu. Ale czy również Iran, który wyniósł na orbitę jeden albo dwa (dokładnie nie pamiętam) własne satelity, nie jest w stanie zestrzelić tymi samymi rakietami satelity (powiedzmy Izraelskie). Czy na bazie teoretycznych obliczeń, tak jak zrobili to Chińczycy, można odstrzelić za pierwszym razem satelitę? - mamy tutaj 100 procent celności za pierwszym razem - pierwszym i jedynym, jaki przeprowadzili. Takich obliczeń Chińczycy nie dostali zapewne od Rosji a tym bardziej od jankesów. Jeżeli Irańczycy taką wiedzę posiadają, to w przypadku wojny mają całkiem niezłą broń ofensywno-defensywną. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: rakieta 20.09.10, 13:52 rpg_7 napisał: > Witam, > moje tierdzenie/ spostrzeżenie: jeżeli dane państwo może umieścić daną rakietą > na orbicie okołoziemskiej satelitę i tą samą rakietą jest w stanie go zestrzeli > ć - odnosi się do większego tematu, a mianowicie: "GRA O IRAN". > W tym wątku zacząłem od pytania dotyczącego tej kwestii w przypadku Chin, na ba > zie wyżej zamieszczonego artykułu. Ale czy również Iran, który wyniósł na orbit > ę jeden albo dwa (dokładnie nie pamiętam) własne satelity, nie jest w stanie ze > strzelić tymi samymi rakietami satelity (powiedzmy Izraelskie). Czy na bazie te > oretycznych obliczeń, tak jak zrobili to Chińczycy, można odstrzelić za pierwsz > ym razem satelitę? - mamy tutaj 100 procent celności za pierwszym razem - pierw > szym i jedynym, jaki przeprowadzili. Takich obliczeń Chińczycy nie dostali zape > wne od Rosji a tym bardziej od jankesów. Jeżeli Irańczycy taką wiedzę posiadają > , to w przypadku wojny mają całkiem niezłą broń ofensywno-defensywną. > pzdr Rpg, nie ma takiej zaleznosci, ze jesli panstwo jest w stanie wyniesc satelite na orbite, to jest rowniez w stanie go zestrzelic. Absolutnie. Sowiecie robili to wczesniej, ale pierwsze prawdziwe zestrzelenie satelity Amerykanie przeprowadzili zdaje sie dopiero w polowie lat 80-tych. Wyniesc satelite na orbite, to kazdy glupi potrafi - potrafilaby to takze Polska, bo to prosta i powszechnie znana technoligia - kwestia tylko kasy. Zestrzelic natomiast jest znacznie trudniej, i nie wystarczy do tego jedynie rakieta. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: rakieta 20.09.10, 15:07 Ja dodam jedynie ze z tym wynoszeniem iranskiego satelity to byly cyrki,propaganda w mediach iranskich i nie wiem ostatecznie czy naprawde cos tam nad Ziemia lata.Poza tym Chinczycy jednak sa bardziej zaawanswani w tym temacie,jak i ogolnie technologiach rakietowych,a co dla mnie najwazniejsze strzelali do wlasnego satelity,znajac wszystkie szczegoly dotyczace jego budowy,trakjektorii itd. Odpowiedz Link Zgłoś