Dodaj do ulubionych

Mam mały dylemat ,co wybrać

14.12.14, 01:47
Wiatrówki choć mają swój urok zaczęły mnie nudzić,
Więc wymyśliłem sobie pójście w stronę strzelania z broni czarno prochowej.
I tu mój mały dylemat moralny pójść w broń krótką czy długą (na obie mnie nie stać) Jak w krótką to czy w jednostrzałową czy w typ rewolweru wielostrzałowego.
Osobiście powoli się skłaniam do strzelby ,gdzie jest mniej wprawdzie strzelania a więcej frajdy z przygotowania broni do strzału.
I może ktoś doradzi co dla początkującego strzelca było by najodpowiedniejsze ,(i relatywnie niedrogie),a i jak jest z dostępnością u nas prochu ,bo o ile z kulami i kapiszonami nie ma problemu ,to słyszałem że może być problem z zakupem właśnie prochu.
A i jak by mi ktoś nakreślił jak to prawnie jest rozwiązane ,bo to też jest troszkę nie jasne, niby legalne, ale są wątpliwości .
Np. przechowywanie broni i amunicji do niej.
Obserwuj wątek
    • say69mat Re: Mam mały dylemat ,co wybrać 14.12.14, 01:59
      jopekpl napisał:

> Wiatrówki choć mają swój urok zaczęły mnie nudzić,
      > Więc wymyśliłem sobie pójście w stronę strzelania z broni czarno prochowej.
      > I tu mój mały dylemat moralny pójść w broń krótką czy długą (na obie mnie nie s
      > tać) Jak w krótką to czy w jednostrzałową czy w typ rewolweru wielostrzałowego.
      > Osobiście powoli się skłaniam do strzelby ,gdzie jest mniej wprawdzie strzelani
      > a a więcej frajdy z przygotowania broni do strzału.
      > I może ktoś doradzi co dla początkującego strzelca było by najodpowiedniejsze ,
      > (i relatywnie niedrogie),a i jak jest z dostępnością u nas prochu ,bo o ile z k
      > ulami i kapiszonami nie ma problemu ,to słyszałem że może być problem z zakupem
      > właśnie prochu.
      > A i jak by mi ktoś nakreślił jak to prawnie jest rozwiązane ,bo to też jest tro
      > szkę nie jasne, niby legalne, ale są wątpliwości .
      > Np. przechowywanie broni i amunicji do niej.

say69mat:
      Rzeczywiście ... masz dylemat!!! Na Ukrainie zginęło do tej pory 4634 osoby. Między innymi, w wyniku wykorzystania broni palnej na skalę masową. A Tobie marzy się ... gwer pod podusią.
      • jopekpl Re: Mam mały dylemat ,co wybrać 14.12.14, 02:08
        say69mat napisał:

> jopekpl napisał:
        >
        > > Wiatrówki choć mają swój urok zaczęły mnie nudzić,
        > > Więc wymyśliłem sobie pójście w stronę strzelania z broni czarno prochowe
        > j.
        > > I tu mój mały dylemat moralny pójść w broń krótką czy długą (na obie mnie
        > nie s
        > > tać) Jak w krótką to czy w jednostrzałową czy w typ rewolweru wielostrzał
        > owego.
        > > Osobiście powoli się skłaniam do strzelby ,gdzie jest mniej wprawdzie str
        > zelani
        > > a a więcej frajdy z przygotowania broni do strzału.
        > > I może ktoś doradzi co dla początkującego strzelca było by najodpowiednie
        > jsze ,
        > > (i relatywnie niedrogie),a i jak jest z dostępnością u nas prochu ,bo o i
        > le z k
        > > ulami i kapiszonami nie ma problemu ,to słyszałem że może być problem z z
        > akupem
        > > właśnie prochu.
        > > A i jak by mi ktoś nakreślił jak to prawnie jest rozwiązane ,bo to też je
        > st tro
        > > szkę nie jasne, niby legalne, ale są wątpliwości .
        > > Np. przechowywanie broni i amunicji do niej.

>
        > say69mat:
        > Rzeczywiście ... masz dylemat!!! Na Ukrainie zginęło do tej pory 4634 osoby. Mi
        > ędzy innymi, w wyniku wykorzystania broni palnej na skalę masową. A Tobie marzy
        > się ... gwer pod podusią.

Nic takiego, jestem jednym z najzajadlejszych przeciwników swobodnego dostępu dobrani palnej na tym forum,szczególnie broni którą się traktuje jako panaceum na całe zło.
        Jednak jestem też fanem militariów i nie ukrywam że lubię sobie postrzelać do celu bezpiecznie i wyłącznie w sportowym stylu.
        I nie wiedziałem że na Ukrainie walczą bronią czarno prochową, która jest z deka kłopotliwa w użyciu;-)
    • jopekpl Znalazłem dobre recenzje czegoś takiego 14.12.14, 02:02
      czarnoprochowce.pl/?pr=1135&n=karabin-czarnoprochowy-hawken-rifle-de-luxe-45-
    • antyk-acap Re: Mam mały dylemat ,co wybrać 14.12.14, 09:31
      Moim zdaniem to jebanie kotka za pomocą młotka. Nie można pobawić się na full bo niby dozwolone a tak naprawdę zakazane. Jeśli chcesz czegoś więcej to idź w broń sportową. Wstąp do klubu, wystąp o pozwolenie.
      • jopekpl Re: Mam mały dylemat ,co wybrać 14.12.14, 11:00
        antyk-acap napisał:

> Moim zdaniem to jebanie kotka za pomocą młotka. Nie można pobawić się na full b
        > o niby dozwolone a tak naprawdę zakazane. Jeśli chcesz czegoś więcej to idź w b
        > roń sportową. Wstąp do klubu, wystąp o pozwolenie.
        >

Chodzi o klimat, broń sportowa, czy współczesna bojowa mnie już nie kręci.
    • szabla.towarzysza.kiszczaka Re: Mam mały dylemat ,co wybrać 14.12.14, 18:19
      Po tobie bym się tego nie spodziewał.
      Czytając Wybiórczą ma się wrażenie, że po drugiej stronie stoją ci światli, lepsi, bardziej wykształceni i doświadczeni Polacy. Ci wszyscy celebryci, którzy "wiedzą lepiej", i mówią Polakom jak mają żyć. Mają nas za murzynów, a sami uważają się za lepszych, Europejczyków, którzy pokazują ciemnym Polakom, jaką drogą podążać aby stać się takimi samymi Europejczykami, jak ci celebryci/oni sami.

Widzę, że masz podobną mentalność. Ty jako ten bardziej odpowiedzialny, doświadczony i mądrzejszy możesz mieć broń dla siebie, bo przecież nikomu krzywdy nie zrobisz, ale sam wychodzisz z założenia, że rodacy to banda ciemniaków, którzy mając broń będą strzelać do siebie na ulicach, a może i obalać rząd.
      • krzy-czy Re: Mam mały dylemat ,co wybrać 14.12.14, 19:29
        atak może napisz na jaką najjaśniejszą cholerę ci powszechny dostęp do broni palnej????
        • doris.s0 Re: Mam mały dylemat ,co wybrać 18.12.14, 15:10
          Zgadzam się w 100% z krzy-czy , jaki powszechny dostęp do broni? Czy Wy zdajecie sobie sprawę w jakie ręce może wtedy trafić taka broń i co może się wydarzyć? Broń to nie zabawka! Pracowałem w wojsku i wiem co mówię...
      • jopekpl Re: Mam mały dylemat ,co wybrać 14.12.14, 23:19
        szabla.towarzysza.kiszczaka napisał:

> Po tobie bym się tego nie spodziewał.
        > Czytając Wybiórczą ma się wrażenie, że po drugiej stronie stoją ci światli, lep
        > si, bardziej wykształceni i doświadczeni Polacy. Ci wszyscy celebryci, którzy "
        > wiedzą lepiej", i mówią Polakom jak mają żyć. Mają nas za murzynów, a sami uważ
        > ają się za lepszych, Europejczyków, którzy pokazują ciemnym Polakom, jaką drogą
        > podążać aby stać się takimi samymi Europejczykami, jak ci celebryci/oni sami.
        >
        > Widzę, że masz podobną mentalność. Ty jako ten bardziej odpowiedzialny, doświad
        > czony i mądrzejszy możesz mieć broń dla siebie, bo przecież nikomu krzywdy nie
        > zrobisz, ale sam wychodzisz z założenia, że rodacy to banda ciemniaków, którzy
        > mając broń będą strzelać do siebie na ulicach, a może i obalać rząd.

Już ktoś dawno uznał że broń czarno prochowa nie stanowi wielkiego zagrożenia dla innych, dlatego jest dostępna bez pozwoleń.Tak bardzo potrzebujesz tej broni to obecnie nikt ci nie zabroni posiadania rewolweru tego systemu .
        Cały diabeł tkwi w szczegółach w jakiej intencji i do czego potrzebna ci ta broń.Bo mi na pewno nie do obrony.
        Ba spróbuj przy pomocy czarno prochowców i wiatrówek obalić co kol wiek o rządzie nie mówiąc życzę powodzenia.
    • bmc3i Re: Mam mały dylemat ,co wybrać 16.12.14, 06:31
      Proponuje armate przeciwpancerna wz. 36
      • say69mat Re: Mam mały dylemat ,co wybrać 16.12.14, 08:54
        bmc3i napisał:

> Proponuje armate przeciwpancerna wz. 36

say69mat:

Bofors 152 w M4 .... to zrobi wrażenie!!!
        • jopekpl Re: Mam mały dylemat ,co wybrać 16.12.14, 16:34
          say69mat napisał:

> bmc3i napisał:
          >
          > > Proponuje armate przeciwpancerna wz. 36
          >
          > say69mat:
          >
          > Bofors 152 w M4 .... to zrobi wrażenie!!!

Ja rencista obecnie jestem, nie stać mnie na amunicję;-)
      • jopekpl Trochę realizmu... 16.12.14, 16:32
        bmc3i napisał:

> Proponuje armate przeciwpancerna wz. 36
        >
        Trudno dostępna,za droga i za mało poręczna:;-)
        , no i w okolicy Szczecina nie ma miejsca gdzie można by było z tego postrzelać.
        Niestety z tego tez powodu chyba zrezygnuję z broni czarno prochowej, bo jedyną dostępną strzelnicę z powodu protestów okolicznych mieszkańców chwilowo zamknięto.
        • kawitator Re: Trochę realizmu... 17.12.14, 08:30
          Proponuje poczytać i popytać tu :
          bron.iweb.pl/index.php?c=10
          Jak by były jakieś kłopoty z tym forum lub jego modami służę pomocą
          Kawi
          • jopekpl Re: Trochę realizmu... 17.12.14, 08:49
            kawitator napisał:

> Proponuje poczytać i popytać tu :
            > bron.iweb.pl/index.php?c=10
            > Jak by były jakieś kłopoty z tym forum lub jego modami służę pomocą
            > Kawi

Dziękuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka