lew.erwin 06.06.17, 20:55 Pytanie brzmi: czy lata i jak lata? Jakieś misje bojowe, rutynowe czy inne? Nie idzie mi o pokazowy atak w Syrii. Rosja ma tych samolotów 16 i chce zamówić kolejnych 50(?). Pytanie tylko czy odpowiednio z nich skorzystają? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gerlalt Re: TU-160 - pytanie 06.06.17, 22:28 Co oznacza odpowiednio z nich skorzystają :)? to broń nie furmanka. Nie chce mi się wierzyć by zbudowali 50. Maja mój szacunek że zdołali się podnieść po upadku ZSSR ale aż tak się nie podnieśli by wyklepać nowe tu-160. To są gigantyczne koszty odbudowa całej sieci poddostawców itp. Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: TU-160 - pytanie 07.06.17, 09:44 gerlalt napisał(a): > Co oznacza odpowiednio z nich skorzystają :)? to broń nie furmanka. Nie chce mi > się wierzyć by zbudowali 50. Maja mój szacunek że zdołali się podnieść po upad > ku ZSSR ale aż tak się nie podnieśli by wyklepać nowe tu-160. To są gigantyczne > koszty odbudowa całej sieci poddostawców itp. Z drugiej strony dali sobie na to dosyć czasu - dostawy nowych Tu-160 mają się rozpocząć w 2023 r. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-160 - pytanie 07.06.17, 20:28 Tylko ,że to ma być już głęboko zmodernizowany samolot o nazwie Tu-160M2! A pro po tematu - dwa tygodnie temu w Kazaniu wznowiono budowę nie ukończonego w latach 90-tych samolotu Tu-160! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: TU-160 - pytanie 07.06.17, 22:10 marek_boa napisał: > Tylko ,że to ma być już głęboko zmodernizowany samolot o nazwie Tu-160M2! A pro > po tematu - dwa tygodnie temu w Kazaniu wznowiono budowę nie ukończonego w lat > ach 90-tych samolotu Tu-160! > -Pozdrawiam! Wg informacji sprzed paru lat (2011) w KAPO w Kazaniu były jeszcze następujące egzemplarze Tu-160: (nr seryjny, procent ukończenia konstrukcji w 2011) - nr 08-04 i 08-05 - ukończone w 65% - nr 09-01 i 09-02 - uk. w 45% - nr 09-03 do 09-05 - uk. w 25% - nr 10-01 do 10-05 - uk. w 10% (chociaż trudno mi sobie wyobrazić, jak wygląda samolot ukończony w 10%) :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-160 - pytanie 08.06.17, 00:53 A to żaden problem!:) Samolot ukończony w 10% to zespawana centralna część kadłuba czyli: militaryrussia.ru/i/284/271/o66tP.jpg Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: TU-160 - pytanie 08.06.17, 11:42 Dzięki Boa! A jak się już pojawiłeś, to mam pytanie. Jak się ma wznowienie produkcji Tu-160 do prac na przyszłościowym bombowcem strategicznym PAK-DA? Czy w twojej ocenie starczy Rosji pieniędzy na oba programy, czy przyjdzie jednak sobie ten perspektywiczny kompleks odpuścić? Kiedyś była mowa o oblataniu prototypu PAK-DA w 2021 i dostawach seryjnych w 2025; ale gdyby były na to szanse, to czy byłby sens wznawiać Tu-160? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-160 - pytanie 09.06.17, 14:31 Jak zwykle nie za ma co Drogi Speedy!:) Na początku chciałbym sprostować mój wcześniejszy post - informacja pojawiła się dopiero wczoraj wieczorem - w Kazaniu nie rozpoczęto wykańczania kolejnego Tu-160 tylko rozpoczęto budowę pierwszego Tu-160M2 od podstaw! Odbyło się pierwsze spawania tytanowych podłużnic dla nowego samolotu! - To pytanie Speedy z gatunku "co by było gdyby" niestety! No ale kilka faktów jest znanych: 1) Projekt "Izdielije 80" został zatwierdzony 4 lata temu i od tamtej pory zakład w Kazaniu otrzymuje finansowanie z budżetu obronnego w tym temacie - finansowanie jest stabilne i zgodne z grafikiem planowanych prac*! Ponoć rozpoczęto już prace badawczo-konstrukcyjne projektu - czyli testowanie oddzielnych podzespołów przyszłego samolotu! 2) OAO"Kuzniecow" w Samarze od 2 lat pracuje nad stworzeniem silnika dla PAK-DA - "NK-85" - czyli bardzo głębokiej modernizacji produkowanych od nowa NK-32! Temat również ma stabilne finansowanie z budżetu MON!* 3) Według założeń planu budżetu obronnego "GPW-2025" Federacja Rosyjska zwiększa finansowanie prac R&D nowych projektów - co bardziej interesujące rzecz dotyczy JUŻ ZATWIERDZONYCH projektów - a jednym z nich jest właśnie PAK-DA!** Moja osobista opinia: Szansa na pojawienie się w DA nowego samolotu czyli PAK-DA jest dość duża - choć z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić ,że prototyp nie pojawi się raczej przed 2025 rokiem - stąd reaktywacja zmodernizowanego Tu-160 pod nazwą Tu-160M2 - czymś w najbliższej przyszłości trzeba będzie zastąpić flotę bombowców strategicznych Tu-95MS! - Pozdrawiam! P.S.* - Finansowanie odbywa się bezpośrednio z budżetu a nie poprzez gwarantowane rządowo kredyty komercyjne! P.S.** - Pomimo tego ,iż projekt PAK-DA został już zatwierdzony to nie został imiennie nazwany w planie finansowania R&D nowego budżetu - jedyne "imiennie" nazwane konstrukcje to PAK-FA, platforma "Armata", fregaty typ Projekt 22350 i nowe systemy przeciwlotnicze (S-350 "Witjaź"/42S6 "Morfiej"/S-500)! Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: TU-160 - pytanie 20.06.17, 11:07 Znalazłem informację na stronie, którą chyba chyba ty sam kiedyś linkowałeś alternathistory.livejournal.com/3060453.html przy okazji Wg niej prototyp PAK-DA zostanie oblatany do 2025 r. I wyraźnie napisano, że projekt PAK-DA opóźni się wobec wznowienia seryjnej produkcji Tu-160 Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-160 - pytanie 23.06.17, 15:47 Pełna zgoda! W dodatku informacja jest zgodna z komunikatami Rosyjskiego MON - w końcu PAK-DA ma być całkowicie nowym samolotem! -Pozdrawiam! P.S. Kilka dni temu oficjalnie rozpoczęto projektowanie następcy MiG-31 czyli PAK-DP (Dalnyj Pierechwat")! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ruszyła produkcja Tu-160M2! 05.10.17, 18:25 Pierwszy kadłub nowego Tu-160M2 został postawiony na linię produkcyjną w zakładzie ,w Kazaniu! Pierwsze trzy egzemplarze mają być zbudowane w oparciu o pozostałe i nieukończone kadłuby Tu-160! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re:Korekta i dwie nowości! 25.01.18, 14:26 Okazało się ,że samolot ,którego budowę wznowiono to nie Tu-160M2 tylko Tu-160M! Nowości: 1) Budowę Tu-160M o nazwie własnej "Pietr Dejnekin" ukończono i odbył już swój pierwszy lot! 2) W dniu dzisiejszym Rosyjski MON podpisał kontrakt z PAO"Tupolew" na wyprodukowanie w Kazańskim KAZ 10 nowych samolotów Tu-160M do 2027 roku! Kontrakt opiewa na sumę 160 mld Ru! -pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: TU-160 - pytanie 26.01.18, 22:19 speedy13 napisał: > marek_boa napisał: > > > Tylko ,że to ma być już głęboko zmodernizowany samolot o nazwie Tu-160M2! > A pro > > po tematu - dwa tygodnie temu w Kazaniu wznowiono budowę nie ukończonego > w lat > > ach 90-tych samolotu Tu-160! > > -Pozdrawiam! > > Wg informacji sprzed paru lat (2011) w KAPO w Kazaniu były jeszcze następujące > egzemplarze Tu-160: (nr seryjny, procent ukończenia konstrukcji w 2011) > > - nr 08-04 i 08-05 - ukończone w 65% > - nr 09-01 i 09-02 - uk. w 45% > - nr 09-03 do 09-05 - uk. w 25% > - nr 10-01 do 10-05 - uk. w 10% > (chociaż trudno mi sobie wyobrazić, jak wygląda samolot ukończony w 10%) :) > Pewnie podobnie jak Tupolew rozbity w 90% > > Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: TU-160 - pytanie 07.06.17, 10:14 Łatwiej odnowić produkcję niż ją zacząć. Kwestia czy to ma sens? Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: TU-160 - pytanie 07.06.17, 13:24 Ma sens jako miś czyli podkładka do przelewania pieniędzy z państwowego w prywatne. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: TU-160 - pytanie 29.01.18, 11:01 Jeszcze można dodać, że to jedno z niewielu miejsc, gdzie można coś zrobić. Programy PAK FA, Kurganiec, Barguzin, Armata, budowa lotniskowca itd. albo praktycznie stoją, albo już ich nie ma. Urałwagonzawod bankrutuje, a np. taki ПЭМЗ (jego rozkradzenie) może zablokować programy budowy wielu systemów rakietowych. Rok temu wyłączono tam kotłownię. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-160 - pytanie 29.01.18, 15:48 Ale Możesz przedstawić jakieś dowody na to co napisałeś?! Bo jedynym programem ,który wypadł z GPB-2018-2027 to strategiczny "Bagruzin"! Jeśli chodzi o "UWZ" to może sobie bankrutować jeszcze ze 30 lat - i tak nie zbankrutuje bo to przedsiębiorstwo o strategicznym znaczeniu! Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: TU-160 - pytanie 29.01.18, 20:07 Tak, mogę. Zajmie mi to trochę czasu, żeby nie zrzynać z cudzego gotowca. Choć to też jest rozwiązanie - przemyślę i ten wariant. : ) A w przypadku Urałwagonzawod nie chodzi o to, czy formalnie zbankrutuje. Samo ewentualne bankructwo i idąca za nim nacjonalizacja mienia upadłościowego nie byłaby niczym strasznym. Chodzi o to, że dewastacji podlega park maszynowy, także w dziale produkcji cywilnej (w ubiegłym roku wyprodukowano coś ok. 20 tys. wagonów - tyle co nic). A pracownicy w Niżnim Tagile (w ogóle na Uralu) zarabiają 20-30 tys. rubli (dwa lata temu już 20 tys. było niezłym zarobkiem). Przy cenach większości towarów konsumpcyjnych na poziomie polskim, albo wyższych. W takich warunkach fachowcy uciekają, albo nie mają motywacji do efektywnej pracy. I Kurganiec też wypadł. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-160 - pytanie 29.01.18, 21:40 Ależ to śmiało - z chęcią poczytam! Znaczy się jak to możliwe ,że dewastacji podlega park maszynowy skoro cały czas idzie produkcja?! 20-22 tysiące wagonów to jest "norma" roczna UWZ a wracając do produkcji wojskowej - zakład ma podpisane kontrakty eksportowe do 2020 roku a dla MON RF do 2023! Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: TU-160 - pytanie 30.01.18, 09:03 Najpierw poprawka: podana wcześniej liczba odnosiła się do produkcji wagonów w całej Rosji, nie samego Urałwagonzawod. GPW-2018-2027 to trzecia kolejna: ПВ на 2008-2015 годы была в 2011 году благополучно провалена и вместо нее приняли ГПВ до 2020 года, которую отменили в минувшем году по причине ее более чем вялого успеха. URAŁWAGONZAWOD Za Sbierbankiem podaję dane odnośnie zakupów (najpierw) i produkcji (druga liczba w tys. szt.) wagonów w Rosji w ostatnich latach: 2010 - 80/50, 2011 - 88 / 63, 2012 - 81 / 71, 2013 - 71 / 61, 2014 - 57 / 55 2015 - 25 / 30. В 2016 году в РФ произвели до 36 тысяч железнодорожных вагонов, а в 2017 году — не менее 54 тысяч (оценочно). Соответственно, выпуск этой продукции у "Уралвагонзавода" также резко менялся: с 28,5 тысяч вагонов в благополучном 2012 году он упал до 7,5 тысяч вагонов в кризисном 2016 году. А в 2017 году концерн произвел уже почти 15 тысяч вагонов. И хотя планируется такой же объем сохранить в 2018 году, но никто не знает, не закончится ли локальный цикл роста уже в 2019 году, например. [...] ГПВ-2027 — это просто бумажка. Красивая, с цифрами, графиками, но... Бумажка. Тем более, что и первые две ГПВ были скомканы и выброшены в мусорное ведро. Nie podaję adresu źródła (renomowany blog, ostatnio nazywał się RedDevol), bo dwa dni temu zniknęło (ale chyba znów się pojawi, to nie pierwsze zniknięcie). Tam wiele spraw było zebranych w jednym miejscu. c. d. n. -- Podstawowa organizacja partyjna PIS Odpowiedz Link Zgłoś
berek_p Re: TU-160 - pytanie 30.01.18, 18:41 To ile wagonów powinni produkować. 2 mln sztuk rocznie ? Wagony kolejowe to nie auta,i mają inne przeznaczenie. Lepiej produkować mniej a stabilnie każdego roku. Co do wstrzymania projektów o przeznaczeniu wojskowym. Zawsze taki projekt można reaktywować. To tylko kwestia decyzji politycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-160 - pytanie 30.01.18, 19:34 To ja też poprawię - 20 22 tysiące wagonów to roczne potrzeby RŻK - więcej nie zamawiają! Na temat jakiegokolwiek nie wykonania GPW za ostatnie 9 lat nic mnie nie wiadomo - tym bardziej ,że takie twierdzenia nie pokryte faktami to nie informacja ale dezinformacja! O ile mnie wiadomo 90% GPW-2008-2015 zostało wykonane a kolejny został skorygowany ze względu na zmniejszenie budżetu obronnego! Nic to czekam na informacje w temacie "zamknięcia" programów PAK-FA,"Armata","Kurganiec" i co tam jeszcze wymieniłeś! Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: TU-160 - pytanie 30.01.18, 21:32 1. Курганец: Перспективный проект гусеничной платформы «Курганец 25» оказался неудачным, заявил бывший заместитель главного инженера «Курганского машиностроительного завода» по серийному производству БМП Данил Релин. www.yaplakal.com/forum3/topic1642612.html Tych informacji masa. 2. Jeśli chodzi o resztę, mam na myśli realną produkcję, nie formalne zamknięcie. A produkcja stoi. Na temat realnych przyczyn, dla których tak jest, napisano w necie wiele. Mamy 2018 r. PAK FA powinny być już ze 2 setki, z eksportem do Indii, Francji itd. A ile jest? I nie zanosi się, by szybko było znacznie więcej. Armata - brak producenta armaty (lufa) i amunicji. Tyle wymieniłem. Coś pominąłem? 3. Wpisy zakończone wykrzyknikami w dalszym ciągu ignoruję. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-160 - pytanie 30.01.18, 22:52 1)Ale Wiesz ,że ta "masa informacji" to ŻADNA informacja?!:) To jest według powiedzenia "jedna baba drugiej babie powiedziała w maglu"!:) 2) Su-57 NIGDY nie miało być "ze 2 setki" więc Masz pretensje do garbatego ,że ma proste dzieci! - Eksport do Indii FGFA zależy od finansowania Hindusów - nikt im nie będzie robił samolotu za swoje pieniądze! - Su-57 do Francji??????! Inna rzeczywistość?! Ano właśnie ruszyła produkcja pierwszej partii dla WKS!:) 3) Ano możesz ignorować - u mnie wykrzyknik robi za kropkę i piszę już tak na tym forum od 12 lat - ot taką mam manierę! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re:A pro po 2A82! 30.01.18, 23:00 Działo (kompletne) produkowane jest w zakładzie "Zawod No.9" w Jekatierinburgu! Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: TU-160 - pytanie 30.01.18, 23:04 W cytowanych tekstach pełno źródeł. Resztę każdy może znaleźć sam. W przypadku Francji podana byla nawet cena w kooperacji - 100 mln dolarów/szt. Nikt nie mówił, że Indie chciały dostać samoloty darmo. Kontrakt upadł, bo samolot nie spełniał wymogów strony hinduskiej. Jesteś ignorantem. Kompletnym. Więcej pisać mi się nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
berek_p Re: TU-160 - pytanie 30.01.18, 23:11 Nikomu nie żal że hindusi nie chcieli płacić za FGFA. Niech sobie kupią F35. Będą mieć tanio nowoczesne maszyny. I technologie gratis. Problem z hindusami był taki że wraz z FGFA chcieli technologie produkcji. Rosja nigdy takich technologii nie udostępni. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-160 - pytanie 30.01.18, 23:27 To nie tak! Hindusi ETAPOWO płacą za rozwój programu FGFA i za tyle ile zapłacą mają zrobione! Problem tkwi w tym ,że u nich wszelkie programy wleką się nie miłosiernie! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-160 - pytanie 30.01.18, 23:25 Buachachachacha!:) W cytowanych tekstach nie ma ŻADNYCH odnośników do źródeł a samememu czy tteż w grupie nie da się odnaleźć tego ,czego nie ma!:) A pro po ignoranctwa - NIGDY nie było żadnych rozmów z Francuzami na temat JAKIEJKOLWIEK współpracy przy programie PAK-FA! Kontrakt z Indiami NIE UPADŁ tylko jest kontynuowany w Hinduskim tempie! Co do reszty to może i lepiej - jak masz pisać takie bzdury to lepiej nie pisz! Odpowiedz Link Zgłoś
berek_p Re: TU-160 - pytanie 02.02.18, 13:56 A możesz Marek napisać jakiej produkcji ma być awionika dla hinduskich maszyn ? Przy obecnych zakupach spokojnie prototyp może ukazać się za 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-160 - pytanie 02.02.18, 14:07 Awionika dla FGFA ma być częściowo Rosyjska a częściowo produkowana w Indiach! Problem polega na tym ,że Rosjanie do Su-57 skompletowali już swoją awionikę a Hindusi nawet nie zaczęli projektować swojej! Odpowiedz Link Zgłoś
berek_p Re: TU-160 - pytanie 02.02.18, 17:58 Hindusi obecnie nie mają swoich rozwiązań technologicznych w formie gotowych modułów a wcześniej nabywali z Izraela i Francji. A czy samolot szkolny produkcji hinduskiej jest też oprzydządowany przez hinduskie urządzenia pokładowe ? I jeszcze rakiety. Z Rosją stworzyli Brahmos, bodajże tylko te dwa kraje dysponują tą bronią. A inne rakiety lotnicze,są jakieś hinduskiej produkcji ? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-160 - pytanie 02.02.18, 18:37 Znaczy się - Musisz określić o jaki samolot szkolny Ci chodzi - podstawowym samolotem szkolenia zaawansowanego w Indiach jest BAe Hawk Mk.132 produkowany w zakładach HAL na Brytyjskiej licencji - czyli z całą elektroniką Brytyjską! Co do "BrahMosa" to trochę inaczej sprawa wygląda - Hindusi produkują u siebie pociski "BrahMos" w kooperacji z Rosją (wiele komponentów produkują sami) - w Rosji produkowany jest pocisk pod nazwą 3M55 "Jachont" (P-800 "Oniks") ,który składa się w całości z komponentów produkowanych w Rosji! O ile faktycznie Hindusom "BrahMosa" jeszcze nie udało się nikomu sprzedać (choć tak na prawdę nie wiadomo dlaczego - chętnych jest dość duża kolejka a Rosjanie nie są przeciw) to RF sprzedała "Oniksy" do Wietnam,.Syrii i Indonezji! Jest pocisk p-p o nazwie "Astra": en.wikipedia.org/wiki/Astra_(missile) I to tyli! Odpowiedz Link Zgłoś
berek_p Re: TU-160 - pytanie 02.02.18, 20:20 Jeszcze jakiś czas temu pisano o projekcie samolotu przez hindusów bodajże w kooperacji z firmą z USA. Być może był to lekki samolot bojowy? Czy awionika miała być w całości hinduska ? Brahmos wygląda na dobry pocisk,lżejszy od Oniksa. Indie nie mają doświadczenia w eksporcie broni. Może brakuje dobrej promocji. I walka z terroryzmem u boku rosyjskiej armii może przynieść doświadczenie oraz kontrakty zbrojeniowe podobnie jak dla Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-160 - pytanie 02.02.18, 21:08 Jedynym samolotem szkolnym nad którym pracowali Hindusi z tego co mi wiadomo jest turbośmigłowy HAL HTT-40 - czyli odpowiednik Pilotusa PC-7 ewentualnie Jak-a-152! Nie ma żadnej Amerykańskiej współpracy - jest tylko zakupiony silnik w USA! Wszystko reszta zakłady HAL robią same! Może chodzi Ci o lekki myśliwiec wielozadaniowy HAL "Tejas"?! W tym przypadku Amerykański jest też tylko silnik! Za to awionika Francusko - Izraelska a przy projektowaniu pomogli Francuzi z Dessault-Breguet! Eeee no nie wiem?! "BrahMos" w wersji okrętowej - 3 t - "Oniks" w wersji okrętowej - 3 t!:) To są TE SAME pociski tylko do ich budowy użyto w jednym przypadku ("BrahMos") części Hindusko-Rosyjskich a w drugim przypadku ("Oniks") tylko Rosyjskich!:) Odpowiedz Link Zgłoś
berek_p Re: TU-160 - pytanie 02.02.18, 21:50 Z Oniksem,Jachont a Brahmos oparłem się o dane z wikipedii. Być może nie są to dokładne dane ogólnodostępne. Tam Brahmos trochę lżejszy. Tak,miałem na myśli Tejas,nie pamiętałem iż to samolot wielozadaniowy. Mnie nurtuje inna rzecz. Nie mając dużego doświadczenia ciężko będzie hindusom wykonać awionike do FPGA. Tym bardziej że nie potrafili zaprojektować dla maszyny o wiele bardziej zubożonej. A czas ucieka i konkurencja nie śpi. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-160 - pytanie 03.02.18, 00:22 Lżejszy jest "BrahMos" w wersji lotniczej - 2,5 t - no ale nie ma z czym porównywać bo wersje lotnicze "Jahonta"/"Oniksa" w końcu nie powstały - z braku takiej potrzeby w RF! No trochę swojej elektroniki jednak mają - rozwijali u siebie na ile mogli i to co mogli z produktów licencyjnych np. od Francuzów! A to już inna kwestia! Odpowiedz Link Zgłoś
berek_p Re: TU-160 - pytanie 03.02.18, 02:20 Co prawda nie ma co ukrywać że możliwości mają mniejsze,doświadczenie też mniejsze jak również presja słabsza aczkolwiek rywalizacja z Chinami i Pakistanem wymusza ciągły wzrost nakładu na armię. Inne kraje jak Rosja,USA,UK,Francja i Niemcy mają o 40 lat więcej doświadczeń od podstaw. Indie posiadają program rozwoju rakiet balistycznych lecz nie pracują nad rakietami manewrującymi ? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: TU-160 - pytanie 03.02.18, 22:57 Ależ oczywiście ,że pracują! en.wikipedia.org/wiki/Nirbhay Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: a producent pisze o Tu-160 a nie Tu-160M ani 26.01.18, 14:53 Producent pisze to co mu wygodnie - szczególnie ,że informacja pochodzi z przed roku! Tu-160 o numerze seryjnym "08-04" i nazwie własnej "Pietr Dajnekin" został ukończony w zmodernizowanym wariancie Tu-160M - jest to 6-sty tego typu samolot dla lotnictwa strategicznego RF i drugi wyprodukowany w zmodernizowanej wersji! 1-szym wyprodukowanym samolotem w tej wersji był Tu-160 o numerze seryjnym "08-03" i nazwie własnej "Witalij Kopyłow",który ukończony został w 2008 roku! Po za tymi dwoma nowymi samolotami do wersji "M" zmodernizowane zostało jeszcze 4 samoloty podczas remontów kapitalnych: - "05-03" - "Alieksiej Płochow" - "05-04" - "Walierij Czkałów" - "05-05" - "Władimir Sudiec" - "06-05" - "Andriej Tupolew" Kolejnym ,który obecnie jest w trakcie remont i modernizacji jest "07-02" "Wasilij Rieszietnikow"! Samoloty wersji Tu-160M odróżniają się od Tu-160 montażem nowo zmodernizowanych silników,nową elektroniką i przebudową komory bombowej! W TASS piszą też taką ciekawostkę: "ТАСС не располагает официальным подтверждением данной информации." Więc powoływanie się na takie źródło jest bezcelowe! Za to Rosyjski MON pisze wyraźnie ,że podpisany właśnie kontrakt dotyczy Tu-160M2! bmpd.livejournal.com/3065544.html Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: to ciekawe - producent nie wie co produkuje 02.02.18, 14:04 Zgodnie z ustawą o tajemnicy państwowej,która weszła w życie a bodaj 1 stycznia 2018(nowelizacja) producent NIE MUSI ujawniać w publicznych środkach przekazu detali produkcji jak i kontraktów zawartych na produkcję broni i uzbrojenia! - BMPD to nie bloger tylko instytucja - kolejny raz nie masz pojęcia o czym piszesz! Blog BMPD wchodzi oficjalnie w medialną część Centrum Analiz Strategii i Technologii!W tym artykule ,który wkleiłeś nikogo nie oszukują - powołali się na artykuł T.Latyłowa zamieszczony na portalu "Biznes online" - co jest wyraźnie w tekście zaznaczone! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: a tu nowy wpis na stronie producenta 02.02.18, 14:21 I bardzo dobrze piszą!:) Sęk w tym ,że nie istnieje oficjalna nazwa" Tu-160M" w nomenklaturze nazw uzbrojenia Rosyjskiego MON ze względu na to ,iż jest to tzw."mała modernizacja" ,którą przechodzą te samoloty podczas kapitalnego remontu - w odróżnieniu od dużej czyli Tu-160M2 - do ,której jak piszą na stronie Kazańskiego zakładu samolot będzie doprowadzony później (co akurat według mnie nie jest prawdą)! O tym ,iż ten samolot został wyprodukowany już w zmodernizowanym wariancie świadczy samo jego ukończenie - nie ma w nim żadnej elektroniki produkowanej dla wcześniejszych Tu-160 na Ukrainie! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: oczywiście nazwa Tu-160M jest tak tajna 02.02.18, 14:24 Nie umiesz czytać czy ot tak po prost piszesz bzdury?! Producent NIE MUSI informować o wyprodukowaniu samolotu ,którego nazwa oficjalnie nie istnieje! Blogera ,który korzysta z odkrytych źródeł informacji tajemnica państwowa nie obowiązuje bo nie jest urzędnikiem państwowym - skoro nie rozumiesz tak prostych pojęć to po grzyba piszesz?! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: nie dziwię się, że nie istnieje nazwa Tu-160M 02.02.18, 15:24 Ależ oczywiście ,że takiego samolot nie ma - zapomniałem - Rosyjskie samoloty nie latają,czołgi są z papieru i co tam jeszcze Ukraińska propaganda wymyśliła?! Dziwne ,że przyjęty na uzbrojenie w 2017 roku T-72B3 z mocniejszym silnikiem ,zmienioną elektroniką i dopancerzony oficjalnie nadal nazywa się T-72B3 choć wszelkiej maści blogerzy czy znawcy tematu nazywają go T-72B3M (lub nawet T-72B4) - a Rosyjski MON jak kupował T-72B3 tak nadal kupuje T-72B3 a nie T-72B3M a producenci nadal produkują tą modernizację jako T-72B3 - normalnie cuda wianki nie?!Musisz napisać do Putina ,że nie rozumiesz! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: właśnie umiem czytać w przeciwieństwie do 14.02.18, 15:11 A to tropienie opiera się na kasowaniu moich merytorycznych postów a pozostawianiu twoich głupot?!:) Jak zwykle nie masz pojęcia o czym piszesz - trzeba przyznać ,że Rosjanie mając takich "przeciwników" mogą spać spokojnie!:) Odpowiedz Link Zgłoś
berek_p Re: ty i merytoryka to taki żart ;) 14.02.18, 23:07 Merytoryczne są patologie u waszych przyjaciół zza oceanu kiedy ich złom F35 będąc totalną klapą musi być z przymusu kupiony przez państwo zwane USA i rzeszy ich wasali. Odpowiedz Link Zgłoś
berek_p Re: pomyliłeś strony to sowieci zmuszali do zakup 15.02.18, 14:04 Nie ukrywam że błędem jest sprzedając na eksport sprzęt wojskowy w uboższej wersji. Jednak za ten sprzęt inne kraje jak Polska mogły płacić żywnością. Teraz trzeba zapłacić w dewizach o ile sprzedawca zechce sprzedać. Taki jest kapitalizm kiedy już nikt nie sprzeda samolotów w rozliczeniu za jabłka. Spróbujcie jabłkami płacić swoim kundlom zza oceanu. Odpowiedz Link Zgłoś