Dodaj do ulubionych

TKS w Polsce (dla mnie to rewelacja!)

18.12.03, 18:13
Oto artykuł w GW stołeczna
twojemiasto.gazeta.pl/warszawa/1,34889,1828829.html
Jakiś czas temu ta sama tankietka była do kupienia. Próbowałem zainteresować
kogo się tyko dało ale jak widać nic z tego nie wyszło
free4web.pl/3/2,1936,28267,266224,Thread.html;jsessionid=31E31FF54B8CF1C4CAEE09863B9B093B

A tu jest więcej informacji (także ciekawe zdjęcia)
www.militaria.cyberk.net.pl./wrzesien/zdjecia.html
Obserwuj wątek
    • god_save_the_queen Re: TKS w Polsce (dla mnie to rewelacja!) 19.12.03, 18:09
      No to dostali ją za darmo!!! Jeszcze jakby ściągnąć tą z rosji i od jugoli...W
      latach 60 abo 70 budowano pomnik ku czci żołnieży polskich z września. użyto
      dwóch więż od Vicersa E dw., któe jakis wybitny artysta pocioł palnikiem... Po
      wojnie, w latach 60/50 rumuni chcięli nam oddać łosie, które były internowane,
      ale rząd nie był zainteresowany i samoloty poszły na zyletki...
      • patmate Re: TKS w Polsce (dla mnie to rewelacja!) 19.12.03, 19:46
        Poruszałem podobny wątek na forum; w pierwszej połowie lat 90-tych był do
        sprzedania ciągnik C2P i to chyba kompletny. Zbiórkę pieniędzy prowadził ktoś
        w Polsce (muszę przewertować stare pisma), cena na nasze wtedy odpowiadała ok
        150000.-PLN. Jak to się skończyło nie wiem.
        Drugi C2P był w Victory Memorial Museum w Arlon w Belgii, chyba to muzeum już
        nie istnieje tak więc byłaby szansa wykupienia pojazdu. Ze zdjęcia
        w "Karaluchach Przeciw Panzerom' wynika że był w idealnym stanie.
        • god_save_the_queen Re: TKS w Polsce (dla mnie to rewelacja!) 19.12.03, 20:11
          szkoda... tak samo z P.24, w Turcji jest jedna, chyba jeszcze grecy mają muszę
          poszukać.
          • god_save_the_queen niestety tylko turcy n/txt 19.12.03, 20:13

• abstrakt2003 C2P jeden podobno jest w MWP ale nie... 19.12.03, 20:18
          ... wiem czy to prawda. Nie widziałem go tam.
          • god_save_the_queen Re: C2P jeden podobno jest w MWP ale nie... 19.12.03, 20:26
            Fajnie by było. Tak z innej beczki, czemu MWP nie było w stanie załatwić
            oryginalnego, wojennego Sextona tylko powojenną produkcję przeznaczoną dla
            Portugalii?
            • kapitan.kirk Cenzin :-) 20.12.03, 12:02
              Mało kto pamięta, ale to właśnie owej, wówczas jednej z najbogatszych w Polsce
              firm państwowych, MWP zawdzięcza "anglosaskie" eksponaty (Sherman, Sexton,
              Scout Car, haubicoarmaty). W ramach wspomagania kultury polskiej zakupiła je
              ona w darze dla muzeum z rozmaitych demobilów w połowie lat osiemdziesiątych.
              Ech, przydałby się teraz taki mecenas... ;-)
              A propos przywołanych wyżej P-24 - obie zachowane w Turcji maszyny są
              tamtejszej licencyjnej produkcji, ze wszystkimi "wojennymi" zmianami (m.in.
              amerykańskie silniki P&W zamiast oryginalnych Gnome-Rhone), zatem większą
              wartość z pewnością mają dla kultury tureckiej niż polskiej. Nie znaczy to, że
              nie chciałbym widzieć jednego z nich w Polsce, ale bardzo mocno wątpię, żeby
              Turcy poszli na jakąś wymianę (my w ich sytuacji na pewno byśmy nie poszli).
              Pozdro
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka