Dodaj do ulubionych

LYSIENIE, slabe cebulki

19.05.03, 10:46
Bardzo dbam o wlosy - musze, bo zawsze byly cienkie.
Ostatnio poddalam sie badaniu cebulek i powiedziano mi, ze sa bardzo slabe -
rzeczywiscie, byly ledwo-ledwo widoczne, nawet pod mikroskopem...
Przyjzalam sie skorze glowy - mam wrazenie, ze wlosow jest duzo mniej, niz
kiedys.

Stosuje kosmetyki dobrych firm, odzywiam sie dosc rozsadnie. O co chodzi?

Troche sie wystraszylam - nie chce wylysiec w kwiecie wieku ;-)
Skad mi sie to wzielo? Wypadanie wlosow moze byc skutkiem stresu, ale co z
tymi nieszczesnymi slabymi cebulkami?

I - co mam robic?
Blagam, pomocy
ziemiomorze
Obserwuj wątek
    • bktf Re: LYSIENIE, slabe cebulki 19.05.03, 11:22
      Polecam stosowanie kosmetykow Seboradin z czarna rzepa.
      Ja stosuje szampon i lotion i zauwazylem, ze wlosy mniej wypadaja oraz
      pojawiaja sie malutkie nowe wlosy.
      Stosuje rowniez do tego Anastim - 3 razy w tygodniu.
    • oksana.zarewicz Re: LYSIENIE, slabe cebulki 19.05.03, 20:01
      Serdecznie witam
      Nie bardzo wiem jak Pani pomóc, ponieważ nie bardzo rozumię jakiemu badaniu
      Pani się poddała. Proszę o więcej szczegółów na temat tego gdzie, jakie to były
      badania i co miały one wyjaśnić? Proszę także o informację czy jedynie cienkie
      włosy są Pani problemem?
      Pozdrawiam
      Oksana
      • ziemiomorze Re: LYSIENIE, slabe cebulki 20.05.03, 16:05
        oksana.zarewicz napisała:

> Serdecznie witam
        > Nie bardzo wiem jak Pani pomóc, ponieważ nie bardzo rozumię jakiemu badaniu
        > Pani się poddała. Proszę o więcej szczegółów na temat tego gdzie, jakie to
        były
        >
        > badania i co miały one wyjaśnić?

Badanie bylo promocyjne - jakas firma badala wlosy klientkom, zachecajac w ten
        sposob do kupna dosc drogich szamponow (ok, udalo sie, kupilam ;-)
        Polegalo na tym, ze w bardzo duzym powiekszeniu ogladano skore i cebulki
        wlosow, wyrwanych z roznych miejsc glowy.

Proszę także o informację czy jedynie cienkie
        >
        > włosy są Pani problemem?

Zawsze byly cienkie i nie przeszkadzalo mi to - bo dobrze sie ukladaly i
        wygladaly, ale bylo ich duzo wiecej, szczegolnie na czubku glowy. Pamietam tez,
        ze cebulki wlosow, ktore wypadly byly widoczne _golym okiem_ - w tej chwili
        nawet w tym silnym powiekszeniu podczas badania byly ledwo - ledwo widoczne....

Pozdrawiam,
        ziemiomorze
        > Pozdrawiam
        > Oksana
    • oksana.zarewicz Re: LYSIENIE, slabe cebulki 30.05.03, 15:37
      Serdecznie witam,
      Dziękuję za informacje uzupełniające. Pragnę wytłumaczyć najpierw, że „cebulka
      włosa” jest pojęciem umownym, nie występującym w literaturze naukowej. Pojęciem
      tym potocznie określa się kilka niezwykle skomplikowanych pod względem budowy i
      funkcji struktur anatomicznych, które tkwią bardzo głęboko w skórze i tworzą
      aparat odżywczo-replikacyjny włosa. To, co możemy obejrzeć na końcu
      wypadającego lub wyrwanego włosa to „korzeń włosa”, który kończy się kolbowatym
      rozszerzeniem zwanym opuszką włosa.
      W niektórych schorzeniach włosów badanie mikroskopowe pomaga wykryć odbarwienia
      lub zmiany dystroficzne korzenia lub całych włosów. Badanie takie jest bardzo
      pomocne w ustaleniu prawidłowego rozpoznania lecz konieczne jest uwzględnienia
      także szeregu innych czynników. „Słabość cebulek” stwierdzona u Pani objawia
      się nasilonym wypadaniem włosów. Uważam, że właśnie to (wypadanie włosów) jest
      problemem, którym należy się zająć. Warto więc ustalić prawdziwą przyczynę tego
      zjawiska. Takich przyczyn jest bardzo wiele m.in. również stres, o którym Pani
      wspomina. Żeby ustalić jedyną prawidłową przyczynę spośród wielu możliwych
      najlepiej skonsultować się z lekarzem specjalistą, gdyż jest to możliwe po
      obejrzeniu stanu włosów, skóry i przeprowadzeniu dokładnego wywiadu.
      Życzę powodzenia
      Oksana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka