24.07.25, 00:27
Nie mówi się o tym i to slabe.

Szukam sobie ostatnio sposobów na stres,bo mi leki chyba trochę nie wyrabiają i trochę mi wychodzi, że jest narracja bądź bohaterem -sport, sport, sport, kontakt z naturą.

Nigdzie nie znalazłem porady weź się wyplacz, porządnie wyplacz

W nawiązaniu do wątku o meskosci- no niestety mam tak, że często muszę się zryczec i wtedy schodzi. Zresztą gadałem nawet ostatnio z kimś o tym, że uwolnienie płynów z ciała to uwolnienie ciśnienia, którego organizm już nie może znieść. I w sumie do uwalaniania wody się wtedy nie przyznałem.

Bo nie to że jakiś placzek jestem ale czasem mi wychodzi że jakaś muza, jakiś film rozwodni mi np agresora. Ponad tydzień nie ryczałem po czym zryczalem się wczoraj, zryczalem się dzisiaj, uff

No i tak sobie myślę że placz fajny, może nie męski, ale ludzki. I to jest mega sposób na stres.
Obserwuj wątek
    • brightsun Re: Placz 24.07.25, 02:34
      A najpiękniejsze co można mieć, to chcesz sam? Tak. Ok,jak skończysz to się przytul
    • afq Re: Placz 24.07.25, 06:44
      nie trzeba być bohaterem
      a płacz jest w porządku
      • brightsun Re: Placz 24.07.25, 15:59
        Jest, powiedzmy bo się o nim w ogóle nie mówi jako o jakimś sposobie na napięcie
    • wilczamia Re: Placz 25.07.25, 10:28
      Bardzo slabo szukasz, skoro nie znalazles.

Od lat prasa popularnia, nie mowiac o mediach zwiazanych z poppsychologia, pelna jest tekstow o zasadnosci ekspresji emocji, szczegolnie w przypadku mezczyzn i w kontekscie tzw. tokstycznej meskosci. Do poziomu, na ktorym niektorzy uznaja to za promocje mazgajstwa i wyuczonej bezradnosci.

Wystarczy wyszukac haslo: dlaczego warto plakac, co daje placz etc.
      • brightsun Re: Placz 25.07.25, 10:38
        Wyszukałem już kilka dni temu, ale w co daje placz a nie w sposobach radzenia sobie ze stresem
        • wilczamia Re: Placz 25.07.25, 11:20
          Zapytaj lekarza, podobno masz z nimi niemal codzienny kontakt. Jezeli nie wiesz tak elementarnych rzeczy.
          • brightsun Re: Placz 25.07.25, 11:28
            Codzienny 😆

O funkcjach płaczu referatu mi nie robili ale mówili, żebym go nie powstrzymywał jak mi dobrze robi, pod warunkiem że nie stanie się narzędziem manipulacji na innych, z terapeutą zdarzały się sesje zwłaszcza na początku że przeryczalem całe

Ale to praktyka, nie referaty czy copywriting pod SEO.
            • wilczamia Re: Placz 25.07.25, 11:45
              Placz nie jest technika tylko naturalna reakcja organizmu na stres. Aktywnosc fizyczna tez, jesli ktos slucha siebie, zamiast studiowac poppsychologie i rozkminiac referaty.
              • brightsun Re: Placz 26.07.25, 13:20
                Czasem ma się zalecenia, żeby przez tydzień się nie forsowac, wiesz?😆
        • mona.blue Re: Placz 25.07.25, 11:35
          Zapytałam SI, która zbiera dane z całego netu, w sposobach radzenia sobie ze stresem nie podała płaczu.
          • brightsun Re: Placz 25.07.25, 11:38
            No dokładnie. Jest aktywność fizyczna, są taktyki relaksacyjne, jest sen, dieta, suplementacja, przyroda, mało albo nic o kontakcie z kulturą, o płaczu zero
          • afq Re: Placz 26.07.25, 07:15
            nie dziwne
            bo płacz, podobnie jak śmiech, jest fizjologiczną reakcją organizmu na emocje
            nie może więc być naszym obranym sposobem żeby sobie z czymś radzić/rozładować

tak, śmiech ten szczery, to po prostu skurcz mięśni twarzy i przepony
            i średnio mamy na to wpływ, dlatego np mozna smiechem na stres zareagować
            tak samo nie bardzo mamy wpływ na płacz

czym innym jest sztuczny śmiech tylko jakoś nigdy nie brzmi tak samo jak ten prawdziwy
            • afq Re: Placz 26.07.25, 07:17
              mozna jedynie powstrzymywac takie reakcje organizmu
              ale to juz inna historia
              • brightsun Re: Placz 26.07.25, 13:22
                Można też trochę wyzwolić i to nie tak, że to będzie fałszywe. Właśnie muza jakaś, film i się okazuje że nie fabułę przeplakujesz a swoje emocje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka